×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жилищата в Бургас поскъпнаха с 15 % за една година


Жилищата в Бургас поскъпнаха с 15 % за една година
Жилищата повишиха драстично цените си през последните две години. Вече почти няма добри апартаменти за под 90 хил. евро
26 Декември 2023, Вторник, 18:30 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

За последното тримесечие ръстът е 4 %, отчита НСИ

Годишният ръст на цените на имотите в Бургас е 15,60 %, а само за последното тримесечие на годината жилищата в града са поскъпнали с 4%. Това показват данните на Националния статистически институт. Между юли и септември цените на жилищата в София са поскъпнали със 7%, като забавят ръста си спрямо 8,8 на сто предходното тримесечие. Те започнаха годината с повишение от 7,2%.

София е на второ място сред шестте града с население над 120 хил. души у нас по най-бавен годишен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие след Стара Загора. Цените забавят ръста си и на тримесечна база до 3,8%, след като предходното тримесечие той достигна 4,9 на сто.

Във втория по големина град у нас Пловдив годишният ръст на цените на жилищата също се е забавил до най-ниското си ниво от началото на годината от 8,1%. Забавянето спрямо второто тримесечие е значително, тъй като тогава жилищата в Града под тепетата поскъпнаха двуцифрено със 17,6 на сто. При сравнение с второто тримесечие те дори поевтиняват с 2,9%, първи тримесечен спад от началото на годината.

Лидер по ръст на цените на жилищата в страната през третото тримесечие е Русе, където жилищата са поскъпнали с 20% спрямо година по-рано, но и базата в дунавския град е по-ниска, отколкото в столицата и в някои други големи градове. На второ място е Варна с ръст от 16,2% на годишна база, но той все пак се забавя спрямо второто тримесечие, когато достигна 20,3%.

Поскъпването на жилищата в морската столица се забавя и на тримесечна база до 3,3% след ръст от 7,9% между април и юни.

В Стара Загора цените на жилищата са се повишили с 4,6% на годишна база, най-ниския ръст от началото на годината.

На тримесечна база те спадат за второ поредно тримесечие с 2,3% след сходно понижение между април и юни. Интересно наблюдение е, че с изключение на София новите жилища са поскъпнали по-бързо от старите през третото тримесечие на годишна база, докато доскоро тенденцията беше обратната. На национално равнище цените на жилищата са нараснали с най-бавния си темп от началото на годината от 9,2%. Те започнаха 2023 г. с повишение от 9,5 на сто, а през второто тримесечие то се ускори до 10,7 на сто.

Ръстът на цените на жилищата в страната се забавя и на тримесечна база до 2,7%, след като през лятото беше отчетено поскъпване с 4,3 на сто. В началото на годината цените на жилищата у нас се повишиха с 1,6% на тримесечна база. НСИ публикува данни и за броя на продажбите на новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата.

През третото тримесечие те са намалели с 8,7% на годишна база в цялата страна, като спадът при продажбите на нови жилища е значително по-голям в сравнение със съществуващите. Спад има и във всички шест големи града у нас, като той е най-малък в Бургас (-5,5%) и в София (-9,9%). В Пловдив понижението е с 16,4% на годишна база, а във Варна достига 12,2 на сто. В Русе продажбите намаляват с 22% спрямо година по-рано, а в Стара Загора – с 15,8 на сто.


В категории: Бизнес


Любовен хороскоп за 6 – 12 май
Любовен хороскоп за 6 – 12 май 06/05/2024, Понеделник 21:36 0
33
Коментара по темата
33.
Бургаски свободен прекариат
28.12.2023 15:57:31
0
4
за „прекариите“ е характерно т.нар. „четири А“:
Първо "А" - anxiety – т.е. тревога поради неопределеноста на цялостното им съществуване;
Второ "А" - alienation – отчуждение поради факта, че са принудени да се занимават с работа която не са желали, за нея не са учили и просто са принудени да я вършат поради липса на друга възможност и която презират, защото смятат, че потенциалът им далеч надхвърля възможностите, което предлага съответното работно място. Но също така и поради тази непрекъсната смяна, временен, непостоянен и непълен характер на работното място и извършваното, често пъти непрестижно и даже неморално занятие;
Трето "А" – anomie – невъзможност за самоидентификация поради разкъсване на социалните връзки, на всичко което свързва „прекария“ по един или друг начин с обществото;
Четвертото "А" - anger – злоба идваща в резултат на горните три "А".
Трябва да се каже ясно, че в България една значителна част от заетите са реално „прекариат“.
32.
Средновековието римейк
28.12.2023 15:55:29
0
4
.... времената се връщат в една отминала епоха на феодализъм. Аз за това смятам, че в България демокрацията е само обещана и е нарисувана на стената. Българската политическа система е профеодална, силно обвързана със всякакви родово, племенно, кръвосмесителни, кланови и съсловни зависимости. ((Режими от рода на нашия политически режим не могат дори да бъдат реформирани.)) Тази българска политическа система може да бъде само демонтирана, и то много внимателно, за да не се срути и да затисне всички. Това са режими от периферен пиратско-компрадорски тип. Те могат да живеят дълго, ((а могат и да се срутят изведнъж и някак неочаквано.)) Това е така, защото режимите не разчитат на никаква ВЪТРЕШНА легитимност. Една система, която е нелегитимна, не може да живее пълноценен живот. Тя се феодализира и почва да регресира до съсловни и родово-племенни и кръвни връзки. В България се възпроизвежда късния социализъм, в който не беше важно кой си и какво правиш, а чий роднина си, от кой клан идваш, откъде произхождаш, от рило-родопския партизански отряд или от шопския партизански отряд. Тогава започна една очевидна феодализация на отношенията и тя продължава и днес.
31.
4та национална катастрофа
28.12.2023 15:52:03
0
5
Бургас е спазарен за крипто туркиш вилает, зона за трайно позициониране на бежански импорт от всякъде. Решено е и в следващите 5 до 10 години да се "стимулира" Банго Васил интеграцията в града. Да ви припомням ли че "нашите" приятели и пазители от Нейто са на пристанището?
30.
до 21
27.12.2023 11:54:06
0
4
Преди 2020, щях да ти кажа, че това определено не е така, поне в нормалните държави, и да ти посоча примери, но не се наемам да правя прогнози в условията на новото НЕнормално, тъй като задкулисните цели на собствениците на света може да са и в едната, и в другата крайност... Има логика и в двата случая и затова е трудно да се разбере какви всъщност са плановете им.
29.
до 23
27.12.2023 11:45:01
4
4
Българите може да бягат, но ще се изненадаш, че действително идват чужденци... Аз съм просто изумена колко германци срещам напоследък например! Някои дойдоха по време на ковидианската истерия и може би вече ги няма, но последните с които говорих (млад мъж и майка му) бяха дошли тази година и смятат да живеят постоянно тук. Дори предпочели Бургас пред София и Варна, защото не искали да общуват само с други чужденци, а искали да научат български и да се интегрират...

На мен ми звучи странно, но може би в Германия наистина вече няма живот за по-свободолюбивите хора и те са готови да се примирят дори с нашенската слободия и мръсотия... В Сарафово пък попаднах на германец който е тук от 2 години и е отворил хлебарница. Говореше доста добър български, което много ме учуди. Каза че знаел преди руски, но дори и на тази основа си е постижение. А и обикновен чужденец да започне бизнес тук в рамките на тези 2 години при нашата бюрокрация също си е чудо. Вероятно по-голямата част от тях ще са наематели, а не купувачи, поне на първо време, и не е ясно дали повечето ще останат тук, но ги има и има вероятност да се увеличават...
28.
stud glad mizeriq
27.12.2023 11:36:34
1
8
Който няма наследствен имот, ще си купува понеже няма избор. Наемите поскъпват заедно с цените на имотите. Не е оферта да имаш семейство и да живееш под наем. Квото и да говорим истината е, че и със 200% да поскъпнат, пак ще се купуват. Просто ще вдигнат срока на жилищните кредити, очаквайте скоро да има опции и за по 50 години и нагоре изплащане. В Япония има 100 годишни кредити. В Америка има опции за 50 годишно изплащане, в бъдеще и там ще се вдигат годините. Целта на тва е да се превърнеш в роб, затънал в дългове от момента в който се родиш. В бъдеще децата ще наследяват кредитите и ще продължават да изплащат имота. Основната причина за поскъпването на имотите, са банките и удължаването на срока за изплащане на жилищен кредит. Целта е да ти продадат нещо, което не можеш да си позволиш, и да си в дълг цял живот. В случая имам предвид Америка, но целия свят е последвал техния пример.
27.
до Бай Ставрос
27.12.2023 11:28:36
0
7
Има(ше?) едно блог-че (homeheed) на някакви уж безпристрастни програмистчета, които отразяваха цените на жилищата, както и наемите, в София. Обикновено към средата на месеца пускаха стъкмистиката за предишния месец. След септемврийската, ни дума, ни вопъл, ни стон... Струва ми се, че това мълчание говори много, тъй като беше очевидно, че ненормалните цени ги радваха и вдъхновяваха.

Пълната липса на прозрачност относно действителните продажни цени в България е абсолютно безобразие! Тя сама по себе си надува балона, защото хората нямат представа за реалните пазарни цени и ги скубят като мокри кокошки и като купувачи, и като наематели.
26.
Рамбо
27.12.2023 09:32:01
0
9
Тези които са слаби по математика вадете калкулаторите и смятайте- реална инфлация 25%, реално поскъпване на имотите 15% = реална обезценка с 10%
25.
Бай Ставрос
27.12.2023 09:21:05
2
8
❗Цените на имотите в Германия рязко падат, след като балонът на жилищата се спуква - това е неизбежно и у нас

Цените на жилищата в Германия паднаха с рекордните 10,2 процента през третото тримесечие.

Това беше четвъртото поредно тримесечие на спад в сравнение със същото време година по-рано и най-големият, откакто германската статистическа служба започна да води записи през 2000 г.

Спадът идва на фона на най-голямата имотна криза от десетилетия в най-голямата икономика в Европа.

Константин Холодилин от Германския институт за икономически изследвания каза: „До 2022 г. в Германия имаше спекулативен ценови балон, един от най-големите през последните 50 години.

„Оттогава цените падат. Балонът се спука.

В продължение на години секторът на имотите в Германия и другаде в Европа процъфтява, тъй като лихвените проценти бяха ниски и търсенето силно.

Но рязкото покачване на лихвите и разходите сложи край на повишението, тласкайки инвеститорите към неплатежоспособност, тъй като банковото финансиране пресъхва и сделките се замразяват.

https://www.telegraph.co.uk/business/2023/12/22/ftse-100-markets-latest-uk-recession-gdp-us-inflation/
24.
Бай Ставрос
27.12.2023 08:24:52
3
21
Какви глупостите пишете Флегми,кака ви Касабова пак е сънувала еротичен сън.Всички имоти падат и ще продължават да падат,щото няма кой да купува. Това което пишете е 1 надут и разните балон,който до февруари месец ще се спуска.Защо лъжете и заблуждава хората,защо не пишете че
Новите жилищата в София, са 80%празни,какви скокове,какви блянове на Касабова,какви глупостите. пишете.Искам февруари и март ,пак да пишете,за да ни информирате.бухахаха
23.
Хаха
27.12.2023 08:10:36
2
24
Каква глупава платена статия. Всичко бяга от бургас. Цените на имотите растяли. Ала бала.
22.
Г-н Балонов
27.12.2023 07:34:23
1
18
Депозитчетата се топят като летен сняг с тази инфлация. Парите от година на година поевтиняват. Минималната заплата е близо 1000 лв от януари и пак не стига до никъде. Преди 3 години това беше заплата на началник, сега такава заплата не взима и чистачка. Това е хипер инфлация
21.
Пейо Папаринов
27.12.2023 00:12:35
3
10
Нищо няма да поевтинее! Едно нещо поскъпнало ли е няма да поевтинее!
П. П. Някои мой бивши колеги моля да се ограничат в коментирането!
20.
Проктолог
27.12.2023 00:03:53
2
11
Браво на АналЛизатора! И аз съм на това мнение!
19.
Анализатор
27.12.2023 00:00:08
2
16
КИТАЙ, САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ и навсякъде другаде от 2022 имотния пазар е в рецесия и тук ще дойде следващата година, гладни брокерчета пак на всеки метър ще има дълго време, пика ще е 25-26 на имотната криза!!!
18.
Кюприя
26.12.2023 23:44:00
4
16
ВСИЧКО Е ЕДИН БАЛОН И СКОРО ЩЕ СЕ ПУКНЕ! ОТ 30 ГОДИНИ СЕ ПУКА АМА ТОЗИ ПЪТ НАИСТИНА ЩЕ СЕ ПУКНЕ!
17.
до 16
26.12.2023 22:28:16
2
17
то щото 250 бона се отделят така като тесто в България тъпанар не си забавен
16.
Д-р Димов
26.12.2023 22:03:36
12
12
Като Ви набивах у тъпите, кухи, празни и ЯЛОВИ КЮПРИЙСКИ КРАТУНИ "преди две лета "да отделите едни 120000 евра и купите един тристаен апартамент,за внуците.....ЙОК!
А СЯ ДА ВИ ВИДЯ?
15.
А броят на сделките?
26.12.2023 22:00:25
2
9
Ето още една интересна статия по темата:
https://www.flagman.bg/article/300119
14.
До 13
26.12.2023 21:27:53
1
11
По 30 не но по 130 съвсем скоро
13.
Росен
26.12.2023 20:49:28
6
18
Дежурните балонаджии няма ли да се изкажат по темата, как всичко е един балон и скоро ще се спука и апартаментите в центъра ще станат по 30 000 лева?
12.
До 2
26.12.2023 20:46:03
4
10
Я сьм от Странджата и едно време пасях свинеатата у горьта, ама сега сьм началник и имам 3 апартамента и кьща, нов автомобил, магазин, гараж дали не сьм бургазлия хахаха… ти не обичаш странджалии понеже всички начальници са от Странджата и твоя сьщо най вероятно така е мале ле и така ще е…
11.
Ман
26.12.2023 20:17:26
7
18
Реалната инфлация е 0.1% на ден. Да го преведа- за 10 дни човек губи процент от парите си. Нормално е имотите да растат, но инфлацията е по-голяма от ръста на имотите.
10.
До 8
26.12.2023 20:13:52
3
18
Покриват всичко, но няма как да го обясня на човек без познания в математиката!:) таксата за придобиване се изчислява не на покупко продажна стойност! Данъците за жилище което не се ползва са твърде ниски, за разлика от промишлен обект! И най накрая: да се закупи имот със 100 процента готова сума е едно, а с ипотека съвсем друго! Единствената по сигурна инвестиция от имот е златото. Поне такива са анализите за дългосрочни инвестиции, а не тези на борсата. Но това е лично мнение! Всеки решава сам как да си разпределя средствата! Да се подиграваш и да оприличаваш някой на балък показва: 1. Гроздето е кисело когато не го стигаш! 2. Загуба на време е!
9.
Хахах
26.12.2023 20:06:34
3
22
Живеем в безпрецедентни инфлационни времена- официална инфлация от 15%, а реална инфлация 30-40% на година. Който пести в левчета е безумец.
8.
A
26.12.2023 20:00:24
6
18
Тия 50% печалба ще покрият ли 36 месеца по 2% обезценяване на жилището + такси и данъци за придобиването и 3 години такси и данъци?
7.
Сурвакар
26.12.2023 19:56:30
4
19
За тия по- долу - хората си правят луди кинти от имоти, ние като не можем поне можем да ги плюем.
Автора - голяма новина. Цял разказ по 1 картинка, да беше постнал графиката, ще поне да ни е по прегледно и нас
6.
До 5, от "балък"
26.12.2023 19:36:08
35
14
Тъй като явно съм "балък" купих си ново жилище в център още преди 36 месеца, без кредит, ипотека или каквито и да е тежести,което сега ще продам с печалба 50 Процента най малко! Мога да си сложа печалбата в бизнеса за ново оборудване. А ти понеже не си балък, гледай си заплатата и си живей живота до следваща заплата! И гледай как инфлацията всеки месец ти унищожава поне 2 процента от спестяванията! Весели празници!
5.
Ха ха ха
26.12.2023 19:17:55
10
35
И с 500 да поскъпнат. Никой не купува. Балъците си накупиха. Цирка сеърши.
4.
До 2
26.12.2023 19:15:47
3
31
Ти вероятно си от най първите жители на Бургас преди векове, който се е състоял само от високообразовани интелигенти и аристократи!
СЕЛЕНИЯТА И СЕЛЯНДУРЩИНАТА Е СЪСТОЯНИЕ И ДИАГНОЗА, КОЯТО СЕ РАЗВИВА С ВЪЗРАСТТА! НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРИДОБИТО ПО ПРОИЗХОД! КАЗВАМ ТИ ГО СЛЕД 55 ГОДИНИ В ТОЗИ ГРАД, КАКТО И ОТ ДОКУМЕНТИРАНА ИСТОРИЯ НА РОДА МИ ОТ НАД 200 ГОДИНИ, КАТО НИКОЙ НЕ Е ОТ СЕЛО, НО С УДОВОЛСТВИЕ БИХ ЖИВЯЛ ТАМ, ВИЖДАЙКИ КАКВИ "граждани" има!
3.
Нормално
26.12.2023 19:12:03
5
28
Той животът поскъпна с 200%, че жилищата ли няма да поскъпнат! Работа, работа, работа... сещате ли се на кой са тези думи? :-))))))
2.
:(
26.12.2023 19:05:06
13
42
малко е, искам с 5000% да поскъпнат, че странджанските, сливенските и ямболски селяни да престанат да купуват вече апартаменти, а ми да си седът на село и да гледат овцете и козите на къра. трябва за всеки преселил се от странджата сливен и ямбол да плаща допълнителен данък ДЕБИЛ от поне 20% върху доходите му
1.
Еркеч
26.12.2023 18:54:05
8
22
Я бряяя. Ни утодям ух боргашката жунгла, аку ще пари ми да ми дават вааа. Сидя си ух Еркеч с ухцети и кузити. Готвим с бабата празянта каша, пиим вину Алжирка и ни ни трябва да утодями при странджанскити селяни. Нашити еркешкити са по-убави.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче Стрелба по автомобил в София! Дупка зее на вратата до кошчето на 4-годишно момиче В Люлин се разгоряла истинска войни между съседи за паркоместа Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Депутат от ПП-ДБ почина едва на 47 години Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11 до 13 часа в катедралния храм „Св. Богородица“,  гр. Пазарджик. Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Така ли трябва да изглежда една европейска граница, гневи се кметът на Малко Търново Управниците от региона се обединяват за нова кауза - разширяването на граничния пункт Малко Търново-Дерекьой Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133% През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало строителството на 1470 апартаменти и еднофамилни къщи ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас ДПС: Имаме сили за 4 депутати от Втори МИР Бургас „Тази цел е изпълнима, защото сме показали, че умеем да защитаваме правата на избирателите си“, каза водачът Севим Али Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава 
Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори