×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изборите в Поморие бяха референдум за и против синята зона, знаех го, постъпих честно


Изборите в Поморие бяха референдум за и против синята зона, знаех го, постъпих честно
Въведох платеното паркиране в началото на сезона и в навечерието на местния вот, давайки си ясна сметка, че това може да коства кметския ми стол, но за мен властта не е самоцел, казва кметът на община Поморие Иван Алексиев
18 Декември 2023, Понеделник, 15:22 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Надявам се опонентите ми да закрият и темата с болницата, защото изборите свършиха  - има я МБАЛ Поморие, ще я има и Общината винаги ще се грижи за своите лекари и сестри

- Г-н Алексиев, в Поморие предизборната кампания течеше някак под повърхността, нямаше сблъсък на идеи публично, нямаше дебати. Спечелихте на първи тур, но не така убедително, както преди 4 години. Опозицията ви е крайно остра и в Общинския съвет. Ще се уталожат ли страстите? 

- Ще отговоря на въпроса ви с въпрос -  вие къде видяхте опозиция в ОбС-Поморие? Страсти има, но опозиция няма. От 48 точки в дневния ред на сесията, само 2 не се приеха с мнозинство. Едната - поради това, че от опозицията не са наясно с материята, а другата – така са преценили. Разбирам ги. Всички останали докладни записки, внесени от мен, кмета на община Поморие, се приеха с пълно мнозинство. Аз аргументирано опозиционно мислене и контраизказ на състоятелни предложения не видях, не чух, само страсти. Нормално е – първа редовна сесия, всеки иска да се изяви, всеки е поел ангажимент към някого, като например изведнъж се разбра, че се гласи човек за поста "омбудсман". 

- В големите градове има такава обществена фигура с високо възнаграждение, избрана с гласуване от ОбС, която би трябвало да е посредник между гражданите и местната власт, но тя никак не покрива тези очаквания, напр. в Бургас си е чиста пощенска кутия. Хората не знаят името на омбудсмана, а заплатата му е почти колкото на кмета. Предложението на опозицията ви в лицето на Ива Кусева, Веселин Анестиев, д-р Христо Христов, Радостин Колев, Милен Манолов и Найден Пулакев е да се проведе конкурс за омбудсман в Поморие. Защо им е на тях тази институция?

- Аз заставам зад фигурата обществен посредник. Както съм го казвал и през 2016 г., казвам го и сега – имаме нужда от такъв човек, но да е избран не с конкурс, а от хората. Вие чухте на дебатите, опозицията каза, че няма предвид конкретен човек, но после се разбра точно обратното - че имат готов човек. Явно са обещали на някого пост. Да бъдел юрист, който е пенсиониран или му предстои пенсиониране. Ние сме малък град, аз вече се досещам кой може да е той. Ще стане обществена тайна скоро. А защо искам да бъде избран от хората ли? Веднага давам пример с управителя на болницата – той е назначен след конкурс от комисия от общински съветници. Те са гласували с решение колко да бъде заплатата му и какви да бъдат условията на конкурса. В един момент идва нов общински съветник - в този ОбС, който има личен мотив да е срещу настоящия управител на МБАЛ-Поморие д-р Хинов. Той казва: „ама омбудсманът да не получава такава заплата, каквато е на шефа на болницата", дразнейки се от високата заплата на д-р Хинов. Обаче Законът ясно сочи как се формира възнаграждението на омбудсмана. Затова са страстите в Общинския съвет, но те ще утихнат във времето. Хоризонтът на община Поморие е много голям, трябва да бъдем по-широкоскроени, личният мотив да отстъпи. Дали мен ме харесват или не – резултатите са ясни,цифрите говорят. И в деня на изборите, когато ги спечелих, техният общински съветник Милен Манолов стисна ръката ми и ми пожела успех. Каза, че цифрите трябва да се уважават.

Поморие ремонтира бюджета си, за да подпомогне болницата
 

- Очаквате ли това да направят и останалите ви опоненти?

- Очаквах, но те направиха друго –обжалваха избора ми за кмет, искаха да не встъпвам в длъжност, да оставя Общината в безтегловност. С редовно и честно избран кмет, те искаха да оставят без управление населените места. Това ли е мисълта им за гражданите? Сега имат невероятния шанс да покажат, че ги е грижа за общината и избирателите им, като подкрепят кмета в добрите му идеи. Използвам случая да благодаря на цялата група, която уж се води опозиция, че не прояви поведение на твърда и нечуваема опозиция на първата сесия, а подкрепи всички докладни. Аз ще продължавам да  разчитам на всички общински съветници. Специални благодарности и към г-жа Ива Кусева, която е неформален ментор на групата. Чувствам се комфортно и много добре, исках подкрепа от всички и я получавам.

- Друга точка, която нажежи обстановката на заседанието на Общинския съвет, беше предложението ви за кв. Свети Георги. Разбра се, че там предстои промяна на организацията на движението. Но ви обвиниха, че по този начин администрацията готви въвеждането на синя зона. 

- Във връзка с дебатите от страна на съветниците от ЗНС и БСП, с внушения за създаванe на „синя зона“ в кв. "Свети Георги" в гр. Поморие, като кмет и като вносител на докладната записка, отново заявявам, че твърденията им пред Общинския съвет и пред присъстващите граждани от кв. "Свети Георги" са неверни, неистински и подвеждащи. Гласуваната докладна записка бе относно одобрение на промяна в посочността на улиците в кв. „Св. Георги“, което е вследствие именно на желанието на жителите на този квартал при срещите ми с тях и с цел създаване на възможност за допълнителни паркоместа. Въвеждане на т.нар. „синя зона“ в тази част на града е тема, която не е коментирана, не е разработвана като схема, не е представяна, не е предлагана за гласуване от Общинския съвет и никога тази тема не е стояла и не стои на дневен ред! За да бъдат спрени навреме спекулациите на тези съветници, каня всички желаещи и заинтересовани жители на гр. Поморие, кв. "Свети Георги", на 20 декември 2023 г. (сряда), от 17.30 ч. в голямата зала на Пенсионерския клуб в кв. "Свети Георги". На срещата ще обсъдим отново най-правилната посочност на улиците, така че да е в удобство за живущите и преминаващите. Планът за организация на движението в кв. „Св. Георги“ е публикуван на сайта на Община Поморие, а в понеделник – 18.12.2023 г. ще бъде разпечатан на хартия и предоставен за разглеждане в НЧ „Светлина 1939“ и в Пенсионерския клуб.

Нова транспортна схема в кв. "Св. Георги" в Поморие въвежда ред и решава проблема с паркирането

- Защо „синя зона“ стана лоша дума в Поморие? Нали е с цел въвеждане на ред, от който всички имат полза? Практиката показва, че там, където има платено паркиране, хората са доволни, няма хаос. Много комплекси в Бургас искат от Общинския съвет разчертаване именно на синя зона пред техните домове, целогодишно.

- Защото страстите изборни не са охладнели. По време на предизборната кампания опонентите ми стъпиха на две теми, близки до хората - синята зона и болницата. Днес чухте, че те подкрепят това, което правим за болницата, след като гласуваха актуализация на бюджета й – за отпускане на финансова помощ 200 хиляди лева за болницата, а дотук сме дали 450 хил. лв., досега, в предходния мандат това беше погрешно, сега може и трябва – така излиза. Вторият им наратив – синята зона, който отново ще се провали като фиаско . Може да не им се иска, да не се съгласни, но аз ще говоря пак с числа – дори и в града спечелих изборите като кандидат за кмет. Изборите бяха своебразен референдум за или против синята зона. Знаех го. Аз я въведох тази синя зона в навечерието на местните избори. Наясно бях какъв риск поемам, че това можеше да ми коства поста като кмет. Но на мен кметският стол не ми е самоцел, по-важно ми е развитието на града и общината. Защото и след като не съм кмет, семейството ми ще остане в Поморие, искам градът ми да се развива. Ако бях загубил, щях да се оттегля с достойнство и да стисна ръката на победилия. Но аз спечелих. Сега някой ще каже:  само с 3 %. Три процента са  три процента. Законът го казва - 50 % плюс един глас. Защо намесвам всичко това ли? За първи път говоря по тази тема. Твърдят, че съм спечелил със 77 гласа повече, иначе съм щял да ида на балотаж. Не, аз със 77 гласа съм спечелил на първи тур, а опонента съм го бил с над 1450 гласа. Отделяйки обаче само града, включвайки кв. „Свети Георги“, аз печеля. И включвайки само града, пак печеля. Своеоибразният референдум за синята зона излезе като резултат на 29 октомври, в деня на изборите. Лъжите им една по една почнаха да се пукат като препълнени с хелий балони. Бургаския административен съд категорично постанови, че изборите са честни. Но изказванията на опонента ми след изборите бяха „Честитя на всички, без Иван Алексиев, защото той не спечели честно изборите“. 

- Относно актуализацията на бюджета – основното бе, че Общинският съвет одобри 200 хил. лв. финансова помощ за МБАЛ-Поморие. За какво ще бъдат използвани тези средства? 

- Основно за заплати на целия персонал на болницата. Те са за октомври, ноември и декември. Община Поморие винаги е подпомагала МБАЛ и ще продължава да го прави. Болницата ще съществува, защото ни е нужна! Надявам се след изборите да приключат и с тази тема, да спрат да си играят със страховете на хората. Много грозно и жалко е да проектираш собствената си душевна неудовлетвореност върху здравето и живота на своите съграждани. "Тишината нощем в спалнята води до шумни страсти през деня". Цитатът е на един стар политик - Румен Петков, досещате се за контекста, нали. 

- По кои проекти започнахте да работите, откакто встъпихте в длъжност? 

- Не сме спирали да работим по проектите. Нашата цел беше, независимо кой ще стане кмет, да има приемственост. Много е важно развитието на общината. Продължаваме със завършването на крайбрежната алея „Яворов“. Много е важно да приключим преди активния туристически сезон, за да можем да посрещнем гостите с нова визия. 
Предстои да стартираме проекта за изграждане на улица „Проф. Стоянов“ – това е от Военния санаториум, местността Косата, до почивните станции – ще има нов тротоар, с улично осветление, както и благострояване на целия район. Отново искаме да се случи преди лятото. Предстои до края на януари да стартираме проекта за входа на Поморие откъм Несебър, там. Имаме проект, одобрени сме, тече избор на изпълнител. Много се надявам да успеем да реализираме кръгово кръстовище, което ще е връзката от кв. Свети Георги с ЦГЧ, до бившия лимонаден цех. Целта е да разтоварим трафика в централната градска част. Доста такива проекти имаме и се радвам, че ОбС заработи нормално веднага след Ивановден да активно да работим.

Искам да пожелая на всички жители на община Поморие весели Коледни и новогодишни празници,  успешна щастлива и благотдатна 2024 година и нека бъдем по-добри един към друг. Но първо към себе си, за да можем да бъдем добри и с останалите!
 


В категории: Поморие


Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
България Всички новини
Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори