×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нов шамар за партиите от „сглобката“, губят вече дори и твърдите си ядра


Нов шамар за партиите от „сглобката“, губят вече дори и твърдите си ядра
Няма как да имаш доверие в нещо, като очакваш да ти вдигнат данъците. Това е голям проблем, коментира социологът Боряна Димитрова
06 Декември 2023, Сряда, 08:51 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Стремежът на тези, които крепят правителството, но се се държат като опозиционни, за да извлекат някакви бонуси, не им носи никаква полза, каза Боряна Димитрова 

Едва 36 процента от българите, имащи право на глас, са склонни отново да отидат до урните, ако парламентарните избори са днес. Никога не сме имали толкова нисък резултат. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Боряна Димитрова, след като водещият Златимир Йочев каза, че новото проучване на агенция „Алфа Рисърч“ е проведено в периода 22-30 ноември сред пълнолетно население. „То е представително. Анкетирани са хора по домовете им чрез интервю с таблети“, уточни той.

Голяма криза на доверието има не само към партиите, институциите, но и към лидерите на политическите сили, коментира водещият. 

„Спомняме си облекчението, с което въздъхнахме през юни, че се слага край на политическата криза. Шест месеца по-късно виждаме ниско доверие към правителството – около 21%. Запазва се позитивният рейтинг, но с около 10 на сто нарастват негативните оценки“, каза Боряна Димитрова. 

„Това не е учудващо, защото премиерът и кабинетът са в неизгодната ситуация да бъдат одобрявани единствено от симпатизантите на „Продължаваме промяната“-“Демократична България“, но не и от коалиционните партньори – ГЕРБ-СДС. Трудно се работи в такава обстановка“, коментира тя. 

„От проучването става ясно, че този стремеж част от подкрепящите правителството партии да се държат като опозиционни, за да извлекат някакви бонуси, не им носи никаква полза. Напротив, виждаме изостряне на недоверието към всеки и към всички“, подчерта социологът. 

Няма как да имаш доверие в нещо, като очакваш да ти вдигнат данъците. Това е голям проблем, обясни тя. 

„Всеки втори очаква ротацията да се случи и Мария Габриел да смени Николай Денков като премиер, но се надяват и на нови министри. 19,1% от анкетираните очакват да няма ротация, а да се стигне до нови предсрочни избори. Ако това се случи, партиите от сглобката ще трябва да обяснят, че заедно не могат да управляват повече, но цената на тази конфронтация ще бъде платена от тях“, предупреди Димитрова. 

„Още повече намалява броят на хората, които имат желание да отидат до урните. Видяхме рекордно ниска избирателна активност на местния вот, но желание да гласуват на парламентарни избори заявяват в момента 36%“, добави тя. 

„Партиите започват да губят от твърдите си ядра. Лоялни избиратели на устойчиви партии казват „не, този тип политика не ни харесва““, заяви социологът. 

„Най-малко губят доверие Бойко Борисов, Христо Иванов и Костадин Костадинов – 2-3 процента. Всички партийни лидери обаче се одобряват само от техните симпатизанти. Дори при коалиционните им партньори липсва доверие в тях. Асен Василев и Кирил Петков по-значително качват недоверието“, добави тя. 

Според проучването на „Алфа Рисърч“ ГЕРБ-СДС остава първа политическа сила, но едва 21,9% са твърдо решилите да гласуват за тях, а за ПП-ДБ – 17,8. „Възраждане“ пък са трети с 12,2%, пред ДПС – 10,8%, БСП – 9,6% и ИТН – 4,9%


 




В категории: Политика


Флагман.БГ ДПС обяви листите си за националния вот ДПС обяви листите си за националния вот 07/05/2024, Вторник 12:06 1
Флагман.БГ Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо 07/05/2024, Вторник 11:40 4
7
Коментара по темата
7.
Някой
06.12.2023 11:35:34
2
7
Независими социологически агенции в бг няма Всички от първан през юри андрей червен кольо до ганев са създадени за манипулация и дезинформация на избирателя.Главно в полза на партии и личности защитници на руски интереси . Манипулира се в три посоки В полза на радев За него винаги положителен рейтинг което няма логика в момента Защото той воюва срещу болшинството в парламента герб дпс ПП ДБ Което логично означава че избирателите на тези партии не го одобряват. И в полза на копейкин който поставят винаги близо до втория ппдб.Въпреки че костадинов бе съкрушен на последните избори Остана без кмет и навсякъде имаше по 6/7% И третата манипулация е в посока ПП ДБ За тях винаги се твърди че губели от сглобката ?? Въпреки че последните избори не показаха такава тенденция А напротив ппдб спечелиха софия варна и още 2 окръжни града. Независима социология в бг няма Почти всички с малки изключения са корумпирани дезинформатори
6.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
06.12.2023 09:35:35
2
19
Сглобката са мошеници крадци алчни за власт не им пука за Хората

Честит Празник
Бургазлии
и Хората Имащи
Имен Ден
или Повод
5.
Скармоз
06.12.2023 09:27:12
0
13
Има критична маса Гласоподаватели чакащи нов Месия. Казано с други ДУМИ ПРОТЕСТНИ ВОТ Е ЗАРЕДЕН.
4.
Приключват
06.12.2023 09:26:25
0
11
Мислят хората за слепи
Всички са много смели за избори, но всички ще глътнат вода
3.
Мдааммм
06.12.2023 09:25:54
7
9
Квот си посял,това ще пожънеш.Ниски данъци=бедна държава.Манталитет.Ако се направи референдум дали мин.пенсия да стане 1000 евра,а мин.заплата 2000 евра,то 100% ще излязат да гласуват с 100% "за" за разлика от швейцарците,които преди години за подобно предложение гласуваха "против".Ей за туй те са богати,а ний бедни.Щото тия псри треба да се изработят и не искат да се плаща на мързеливите и неуките толова пара!А за данъците друг път!
2.
ХХ
06.12.2023 09:20:42
9
6
Няма лошо - на 64% им е все едно кой ще ги управлява защото са добре и не искат нещо по-различно.
1.
.I.
06.12.2023 09:17:35
12
12
Що? Вгъзрожденците и БКП много ли печелят? Да ви....и ''журналистите''...Кой ви е учил на занят ? Доносниците тип '" Гарелов-Кеворкян'' ли ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла Бургас очаква легендите на BRAVE CF и мач за титла BRAVE Combat Federation е най-глобалната ММА организация, стъпила в най-много точки по цял свят, която е трамплин за всички свои бойци към елитния ММА Какво да правим с останалите козунаци от Великден Какво да правим с останалите козунаци от Великден Вижте някои вскуни идеи Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Енергийният министър: Готови сме да помогнем на Украйна за възстановяване на системата им Миинистър Малинов проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Талантливи млади музиканти ще ви очароват на фестивала "Солисими" Събитието ще се проведе на 10,11 и 12 май в Дома на Нефтохимика  Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Сервитьорка роди син от този чалга изпълнител, жена му е бясна Детето се е родило на 10 април и носи името Калоян Народната певица Николина Чакърдъкова направи грандиозен празникът на с. Лозенец Народната певица Николина Чакърдъкова направи грандиозен празникът на с. Лозенец Селото отбеляза своята 100-годишнина от създаването си  Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Тази певица чук 23 г. без своя любим, защо Остава загадка от кого е впечатляващият букет от червени рози, с който Лидия се похвали в мрежата   46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат 46% ръст на младежката безработица в България, сочи Евростат Страната е една от членките на ЕС с най-драстичен ръст Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Задържаха жена, пробола с ръжен съпруга си Мъжът ѝ е посочил пред разследващите, че ще се откаже да завежда съдебно дело От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото От листата на БСП отпадат знакови фигури от миналото В Бургас водач на листата на БСП ще бъде инж. Петър Кънев
Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO)
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори