×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само 1/3 от българите могат да си купят жилище: в София и Пловдив – 1/10, бургазлии сме добре


04 Декември 2023, Понеделник, 19:40 ч.
Автор: Флагман.бг

За да станат достъпни имотите, или цените им трябва да паднат с 47%, или заплатите да се вдигнат със 133 на сто

Макар че имотен балон при жилищата в България и дори в София няма, на този пазар вече има много големи диспропорции. Това твърдят икономистите на УниКредит Булбанк в най-новия анализ на имотния пазар в страната. Българско домакинство със средни доходи вече трябва да спестява брутния си доход в продължение на 6 години и 8 месеца, за да си купи средно за страната жилище от 81 квадрата.

Да спестяваш брутните си доходи, означава да не си купуваш нищо през този период, дори и храна, за да събереш необходимата сума за покупката на жилището. Това представлява леко влошаване в сравнение с година по-рано, когато за същото е било необходимо да спестяваш цялата заплата, която влиза в семейството, в продължение на 6 години и 2 месеца.

Независимо от повишаването на средната работна заплата за последната година, само една трета от българските домакинства, т.е. тези с най-високите доходи могат да си купят жилище. За останалите това е невъзможно, освен ако не теглят кредит. А на тези с най-ниските доходи са им необходими над 12 години. Има и голяма сидпропорция между големите и средните градове.

Например в София и донякъде в Пловдив и Варна жилищата са достъпни само за около 10% от хората. В Бургас положението е значително по-добро и там достъпността на жилищата е около средния за страната показател. Също така Бургас показва много слабо влошаване в сравнение с година по-рано. Подобрение сред средно големите градове има в Пазарджик, където цените на имотите не са чак толкова високи, а в същото време местният пазар на труда печели от близостта си до Пловдив. Влошаване се наблюдава в Добрич и в Благоевград.

В пет града в страната - Плевен, Перник, Шумен, Велико Търново и Добрич, жилищата са достъпни за половината от домакинствата. А в останалите четири града с подобна големина - Сливен, Пазарджик, Хасково и Благоевград, да си купят дом е възможно за около 40% от хората.

В анализа се твърди, че в повече от половината от кварталите в столицата жилищата са значително надценени. За да се върне положението в равновесната си точка, или цените на имотите трябва да паднат с 57%, или заплатите да се увеличат със 133%, правят изчисление икономистите. Средно за страната процентът на поевтиняване на жилищата би трябвало да е с 47%, т.е. с толкова те са надценени в момента.

Разликите между достъпността на жилищата в столицата и останалите градове не е характерна само за България, показва анализът. Подобно е съотношението и в още четири държави - САЩ, Канада, Китай и Австралия. Особеното обаче е, че през последните 7 години различията в България се задълбочават най-силно Международните сравнения показват, че от 2015 г. насам специално в София има опасно висок ръст на имотните цени, който поставя българската столица близо до челото на класацията (виж инфографиката).

Ръст на цените от над 100% за период от седем години има в най-големите градове на поне дузина европейски страни - Унгария, Чехия, Нидерландия, Португалия, както и в прибалтийските държави. Стойности между 70 и 100% са отчетени в най-големите градове на Словакия, Словения, Австрия и Германия. На този фон ръстът, отчетен за нашата столица от 94%, също изглежда значителен, макар че базовото ниво през 2015 г. е доста ниско.

Според авторите на анализа има два възможни сценария за развитието на имотния пазар в България в близко бъдеще. При първия България ще изпусне възможността да се възползва от покачващите се лихви по ипотечните кредити, за да се охлади имотният пазар. Цените ще продължат да нарастват и достъпността на жилищата да се влошава, докато след няколко години не се стигне наистина до имотен балон Оттам нататък е само въпрос на време натрупаните дисбаланси да се разплетат по болезнен за икономиката начин, пишав авторите на анализа.

При втория сценарий обаче лихвите по ипотечните кредити ще стигнат 4%, което ще свие тегленето им, и ръстът им ще се забави в продължение на една или две години. Това заедно с продължаващото предлагане на нови жилища ще доведе до значителен спад на цените далеч по-рано, но по-плавно. Авторите обаче не посочват каква е вероятността да се случи единият или другият сценарий.


В категории: Животът


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
5
Коментара по темата
5.
ДК
05.12.2023 09:04:39
0
5
Банките помпят инфлацията като раздават нисколихвени ипотеки, народа купува апартаменти и помпи цените на жилищата в квартали без никаква инфраструктура и наличие на градски транспорт. От друга страна един куп бизнесмени си изсветлиха доходите чрез строителсво. Да не споменаваме общините, които издават строително разрешения на едро за да си попълнят бюджетите, а после ще обясняват как не могат да се справят с всички последствия произтичащи от това.
4.
заплата.бг
04.12.2023 23:40:04
2
13
А ма в София ИМА над 70.000 ITспециалисти със заплати от 4800 лева-20.000 лева месечно
Като сложим още 200.000чиновници няколко хиледи ДСсхемаджии ,търговци вносители на разни стоки
А ве 300.000 добре заплатени дори за западни стандарти

Бургас ИМА един голям гол(ПИАР) много наркамани на пико,пенсионери безработни,клошари и батки с Адидас
3.
Мдаа
04.12.2023 23:07:09
2
7
Чукнаха и запълзяха нагоре цените, само на старите чанти влачени и амортизирани, цената им пада надолу. Леля Асеня е помпят с инфлация ,Спеца когато е клеца на снежеца. Иначе далаверите и комисионните с горивата промяната продължава.
2.
Богат бургазлия но знаещ факти
04.12.2023 21:15:03
2
9
И те са че в Бургас точно не можеш да си купиш жилище ако не теглиш кредит или ако мама и тати не са наивни богаташи,другия вариант кат мене яко бачкайтен по цел ден за да станете богаташи но има и НЯКОИ минуси
1.
Толкова добре е в Бургас, че
04.12.2023 20:26:59
2
20
От 250 хил души за 4 мандата се стопихме до под 190 хил.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори