×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Той преживя тежък инфаркт, лекарите го върнаха от оня свят преди две години, но животът му бе отнет от брутален джигит


27 Ноември 2023, Понеделник, 19:08 ч.
Автор: Флагман

Вижте историята на Ферарио Спасов

Вероятно си спомняте, че преди 2 години Ферарио Спасов бе на ръба на оцеляването и лекарите буквално го върнаха от онзи свят, след като сърцето му бе напът да спре заради инфаркт. Никой обаче не успя да го спаси от изродите на пътя.

Както добре знаете на 11 ноември 61-годишният футболен треньор изгуби живота си в зловеща катастрофа край търновското село Шереметя. Уби го поредният обезумял джигит – мерзавецът от ромски произход Начо от Лясковец, който въпреки дъждовното време и мокрия асфалт, летял със 150 км./ч.

Точно по такъв нелеп начин си отиде един от най-уважаваните треньори в българския футбол за последните 30 години, останал в историята и като стратега на най-гръмката победа, постигана някога над ЦСКА – 8:0.

Името на Ферарио е знаково във футболни среди. И не заради сходството с лъскавата червена кола. А заради това, че Спасов бе кадърен треньор и добра душа. На мнозина първата мисъл при споменаването на треньора бе червено Ферари. Но мустакатият спец не е кръстен на автомобила, историята е друга.

Навремето баща му Иван Спасов също е бил футболист и се е интересувал най-вече от италианската игра. Станал му любимец някой си тамошен майстор на име Ферарио. И когато Спасов-младши се появява на бял свят в Дупница през1962 г., таткото Иван го кръщава на въпросния италианския футболист.

Кой е този и къде е играл по онова време? Дори самият Ферарио е признавал, че не знае.

Само две години след раждането на Феро семейството се мести да живее в Ловеч, тъй като бащата преминава в местния отбор „Кърпачев”. Не след дълго синът тръгва по стъпките на татко си и по цял ден рита топката.

По-късно влиза в спортното училище с футбол. Друга подробност е, че доста го бива и в хандбала. Дори първото си отличие печели като хандбалист когато става републикански шампион за юноши.

Спасов се оказва разкрачен между ритането и хвърлянето на топката в мрежата, но накрая страстта към футбола надделява. Само на 16 години и 2 месеца голобрадият юноша прави дебюта си в професионалния футбол с екипа на ,Кърпачев” в „Б” група. В хода на кариерата си играе рамо до рамо с големи имена. В Ловеч е съотборник с героя от САЩ 94 Петър Хубчев, а в „Спартак” (Плевен) с маестрото Пламен Гетов. През втората година от военната му служба го изпращат в „Чавдар“ (Троян), където шеф е единствената жена футболен председател по онова време Цонка Карадочева.

В Троян обаче войникът Спасов среща друга много по-важна жена, която му преобръща живота – съпругата Мариета.  Двамата се женят и имат щастлив брак повече от 35 години, до този фатален 11 ноември. Освен вдовица, убитият на пътя Феро оставя още две дъщери и внучета.

Ферарио Спасов влиза в треньорския занаят едва на 32 години в зората на прехода. И за добре дошъл поема най-горещия картоф – новоизлюпеното отборче с големи амбиции „Олимпик” от село Галата, което благодарение на своите босове Страхил Димчев и Станислав Танев – Камилата по-късно се превръща в страшилище дори за водещите отбори в „А” група. Истинският архитект на играта на „Олимпик” обаче е Ферарио Спасов, който събира двайсетина момчета от селската околия.

Всеки от тях играе със сърце и душа като за трима, както по-късно разказва техният треньор. И понеже мразят да губят, всички съперници мразели тях.

 „На стадиона в Галата имаше една желязна порта. Само като хлопнеше и гостите вече падаха с два гола”, разказвал е приживе треньорът за необикновеното начало на кариерата си.

След две години в Галата Феро поема „Литекс“, който по това време тъкмо е прекръстен така от „Ловеч и се намира в „Б” група. Със солидния гръб на боса Гриша Ганчев, треньорът Спасов сглобява много силен отбор през есента на 1996 г. с играчи като Росен Кирилов, Стойчо Стоилов и Димчо Беляков, които стават бъдещи национали на България. Класира го за елита още от първия опит.

На следващия сезон става помощник на Димитър Димитров – Херо, когато „Литекс” печели шампионската титла. Година по-късно Феро се връща начело на отбора и през зимата на 1998 г. постига историческата победа 8:0 над ЦСКА с треньор Димитър Пенев и играчи в състава като Мартин и Стилиян Петрови.

И до ден днешен върху този мач виси сянката на съмнението. Как стана така? Феро има простичко обяснение: „Много неща се изговориха, но истината беше, че всичко, което изпробвахме в този мач,  ни се получи брилянтно.

Такова нещо се случва веднъж на сто години. „Литекс” начело с Ферарио отново е шампион и през 1999 г. За ЦСКА остава вечният срам от погрома. А самият Феро по-късно става жертва на собствения си триумф. През сезон 2004 – 2005 поема червените, но изкарва само до средата на първенството.

Въпреки първото място в класирането и добрите резултати (най-вкарани голове) Спасов изненадващо е освободен. Началниците на „Армията” скалъпва някакъв формален повод, но във футболните среди се говори, че в дъното на уволнението му стои и недоволството на феновете. Мнозина от тях му имат зъб за фиаското с 8:0 в Ловеч и не харесват играта на ЦСКА под негово ръководство. През пролетта Спасов се оказва заменен от сърбина Миодраг Йешич. Той продължава добрата инерция от есента и ЦСКА става шампион. По зловеща ирония на съдбата и двамата треньори, донесли 30-та титла на „Армията“, загинаха в автомобилни катастрофи.

След разочарованието с ЦСКА Ферарио Спасов печели само още един трофей – Суперкупата на България през 2010 г. с „Литекс“, но никога не олеква като треньор. В следващите години се заема да върши може би най-неблагодарната работа в професията – да прави от разпасани команди сносни отбори. От заблудени ритнитопковци – грамотни футболисти. Викаха го на пожар къде ли не да спасява положението. Така беше в „Дунав“ и „Берое“, на два пъти в „Ботев“ (Пд), цели три пъти в „Монтана“. Навсякъде обаче футболните началници му се качват на главата, а той не търпи.

Просто си стяга багажа и си тръгва – без лоши мисли, без скандали.

В последните години треньорската му мисия става все по-трудна, а футболът буквално му оставя белег по сърцето. През пролетта на 2021 г. бе приет в болница в тежко състояние след остър инфаркт, но прескочи трапа като по чудо. След тази драма всички близки около него го увещават да спре с футбола и да си гледа здравето. Но с побелели коси и мустаци Феро продължава да работи тихо и скромно при аматьорите в името на любимата игра. Първо се хваща със „Севлиево“, а после в „Дунав“ (Лом) – последната му спирка в кариерата… И в живота.

„Уикенд“


В категории: Спорт


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Дезинформационна кампания внушава, че учебник по български рекламира еднополовите бракове Фалшивата новина е споделена близо 300 пъти за няколко часа, придружена е от злостни коментари Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори