×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Възобновен е строежът на джамията в бургаския кв. Победа


Възобновен е строежът на джамията в бургаския кв. Победа
Обектът в ромския квартал е ограден преди седмица, доставени са строителни материали, има и пазач
27 Ноември 2023, Понеделник, 15:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Иван КОЛЕВ

От Община Бургас обясниха, че има окончателно решение на съда по казуса, който преди години поляризира града на патриоти и родоотстъпници

Започващият пети мандат на кмета Димитър Николов в Бургас все повече навява за спомена от далечната 2007 г. - не само с възраждането на специфичната роля на една политическа фигура в Общинския съвет, но и с възобновяването на емблематичен за града строеж на обществена сграда, който по онова време поляризира града на патриоти и родоотстъпници.

„Изглежда сякаш някой поднови строителните работи по незаконния проект за изграждане на джамия в кв. Победа. От около седмица парцелът е ограден, позициониран е строителен фургон. Доставени са строителни материали и скеле. А дали строително-монтажните работи, които вече се извършват, са законни?”, пита днес нашият читател Стойко Стойков в писмо до Флагман.БГ.

Ето какво засне репортерският ни екип:

Бурените са разчистени, има жива охрана, обектът е с нова ограда, но без информационна табела

Обектът се охранява от пазач, който заяви, че строителството е възобновено през миналата седмица. В един ден са пристигнали десетима работници. Те разтоварили строителните материали, опънали оградата с платната и заявили, че започват веднага. Обаче впоследствие се оказало, че трябва още един подпис - от кого, не е ясно. Затова пазачът днес мръзнеше сам и се чудеше до кога ще се налага да пази денонощно скъпите строителни материали от набезите на съседите. Подслон за него е осигурен в малък фургон.

Информационна табела, която да дава яснота за изпълнителя, възложителя, надзора и срока за изпълнение, липсва.

Зам.-кметът по строителството инж. Чанка Коралска заяви, че няма законова процедурна пречка за продължението на дейностите по изграждането на джамията. Минали били всички решения на съда.

Аргументите на Общината в тази връзка четете по-късно, тъй като към момента все още се подготвя писменото становище по тях.

Припомняме, че този изоставен строеж в сърцето на кв. Победа, заселен предимно с роми, бе една от основните причини, заради които се срути дългогодишното управление на червения кмет Йоан Костадинов през 2007 г. Стартът на градежа бе даден от Общината на инвеститора в лицето на Сдружение „Мюсюлманско изповедание” и Мюфтийството на Айтос. По това време в Бургас вече функционираше джамия в жк „Меден рудник”, в която действително се събираха мюсюлмани, повечето от които новоизлюпени сред роящото се ромско население около гетото, привлечени от растящото влияние на ДПС.

През септември същата година, вече в навечерието на местните избори, в кв. Победа строежът на джамията бе стигнал до етап, в който се оформяше главен купол и с часове растеше масивно минаре. Разбра се, че самият молитвен дом ще е върху 250 кв.м., а минарето, откъдето трябваше да звучи мюизин, ще е високо 24 метра. В този период местните патриоти, под ръководството на собственика на телевизия „СКАТ” Валери Симеонов, разкриха, че има грубо нарушение на разрешителното за строителство, като площта е надвишила допустимите размери по Подробния устройствен план. А внушителното минаре изобщо не фигурира в разрешителното.

2007 г. Така изглеждаше джамията на този етап от строителството, което спря със смяната на местната власт - чрез влизането на привържениците на Валери Симеонов в Общинския съвет

След спечелването на изборите от Димитър Николов, Валери Симеонов стана председател на Общинския съвет, тъй като притежаваше втората по големина група след ГЕРБ - от 13 човека. Именно те бяха двигателят за незабавната забрана на този строеж. Стигнаха и по далеч - по най-бързия начин „уредиха” багерите, които изринаха джамията в жк „Меден рудник”, въпреки оплакванията на лидера на ДПС и тогавашен общински съветник Селим Иса. На ДПС бе ударена първата голяма плесница с влизането на Симеонов във властта.

Иса опитваше да спаси джамията, въпреки че добре знаеше, че е построена незаконно, върху останките от някогашен цех за производство на хляб. Той настояваше, че повече от 10 години сградата е функционирала като молитвен дом и в нея всеки ден влизали 30-40 души, изповядващи мюсюлманската вяра.

Разрушаването на джамията в жк „Меден рудник”, 11 декември 2008 г., ДПС бе организирало ромски протест пред багерите, за да се привлече вниманието на международните правозащитни организации

Пак по същото време, в което из Родопите джамиите никнеха като гъби, се разбра, че новият Общински съвет на Бургас е на път да даде старт на строеж и на друга джамия, вече край бл. 71 в Зона Б на жк „Меден рудник”. Това беше „точката на кипене”, момент, в който Валери Симеонов заяви, че повече няма да бъде председател на джамийско настоятелство и подаде оставка от високия обществен пост, който заемаше. Групата му напусна мнозинството около ГЕРБ и още от началото на 2008 г. пое курс към твърда опозиция.

До нова джамия в жк „Меден рудник” така и не се стигна, а на мястото на стария цех за хляб бе устроена детска площадка. Скандалът с нарушаването на религиозните права на малцинството стигна до правителството на южната ни съседка Турция. Анкара издаде негласна заповед до всички вилаети, поддържащи топли отношения с българската община Бургас, да отказват участие в проекти по трансграничното сътрудничество, а започналите вече да бъдат преустановени тихомълком. Бургас загуби милиони евро от ЕС за инвестиции в културна инфраструктура в следващите 10 години, докато утихне темата.

Междувременно строежът на сградата в кв. Победа бе замразен, но тя не бе разрушена, както предвижда категорично законът. В отговор Валери Симеонов построи на мястото на сметище за строителни отпадъци православния храм „Свети Георги Победоносец”, който отстои на не повече от 200 метра от изоставения мюсюлмански градеж.

През 2014 г. храмът „Св. Георги Победоносец” отвори врати в ромския квартал Победа, където Движението на Ахмед Доган бе привлякло доста от жителите към мюсюлманското вероизповедание
Така изглежда храмът в кв. Победа днес

През 2016 г., пак под натиска на Валери Симеонов и набиращата популярност нова негова партия НФСБ - вече не само в Общинския съвет на Бургас, но и в парламента - РДНСК извърши решителна стъпка - издаде заповед за събаряне на незаконните купол и минаре. Оттогава обектът буренясваше и всички смятаха, че тази скандална страница от историята на Бургас е затворена завинаги.

След 9 години: РДНСК събори незаконното минаре на незавършената джамия в Бургас

Докато пристигна писмото на будния ни читател Стойко Стойков.

Очаквайте след малко интервю с Валери Симеонов и становището на Община Бургас!

 


В категории: Бургас , Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
33
Коментара по темата
33.
Бай....
22.12.2023 17:50:34
0
2
А бе,хора, на Комлука му трябват 2-3 танка и след това няколко багера и фадроми ! Няма вече "Славянка", "Океански риболов", "Яна Лъскова", "Родопа" и т.н.!
32.
Бай Ставри до Али
28.11.2023 17:54:16
1
1
Али отзад боли ли? Глупако как може да пишеш такива неща голям си галфон! Отивай да правиш свирки на мангалите калмук! Отивай в Анадола щом си за това да се случи! Помисли преди да напишеш поредната простотия сътворена от теб! Вземете пак го изтрийте коментара флегми!
31.
Българин
28.11.2023 13:54:18
2
2
Скъпи съграждани на Бургас и БЪЛГАРИ, ТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА! Как е възможно?? ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРАВНИ СЪС ЗЕМЯТА НЕЗАБАВНО. СПРЕТЕ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА
30.
*********
28.11.2023 13:43:43
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
29.
Защо
28.11.2023 10:54:57
1
4
На Кръстова гора на Кръстовден понякога вярващите цигани са повече от българите, тук джамия ще им строят. Да се направи справка колко процента от населението са се факто мюсюлмани и колко от тях действително живеят в закупените от тях имоти. Тогава на основа на това сигурно и една джамия ще е много за Бургас. Циганите в Кумлука както не работят и си поспиват като им запее ходжата по високоговорителя за молитва в 3 часа ще ги питам искат ли джамия.
28.
Потресен….
28.11.2023 07:42:49
3
10
Като вземе да пее ходжата и да се чува в целия град, тогава ще Ви питамам -Как е ?Добре ли е?
Но тогава ще е късно…….
27.
Ali
28.11.2023 01:06:16
9
6
Оттук насетне ще си имаме не само джамия в кв Победа, това е само началото. Първия път леко боли, после се свиква. Следващите 30 години сме предвидили джамии във всички квартали на Бургас. Турците от селата идат, купуват си имоти, искат си и минаретата. Да няма да си ги носят от селата тези минарета?
Чакахме си времето, няма за къде да бързаме я. Сега си имаме и нов силен лидер Делян Пеевски. Колкото ваш, толкоз и наш. Ще ви строи в редиичка и няма какво да роптаете.
Ни Валери, ни Скат, ни НФСБ може да спре развитието ни.
Ха сега чок селям....
26.
Не виждате ли какво се случва? А какво следва?
27.11.2023 23:04:36
4
14
Службите дали нарочно проспиват фактите, че турското малцинство расте, като се приобщават роми? Проспива се всичко относно Турция и планът и за възобновяване на Велика Турция. БГ политиците, които участеат в това за по 30 сребърника са национални предатели
25.
Фактите
27.11.2023 21:29:12
0
11
Бургас загуби милиони евро от ЕС за инвестиции в културна инфраструктура в следващите 10 години, докато утихне темата.
Значи кучето си лае, кервана си върви! НФСБ вече не съществува а ДПС от над 30години се разраства и увеличава влиянието си а посерко никой не го бръснене за слива.
24.
Бургас
27.11.2023 21:19:22
7
14
Целта на Тиквата и Прасето е тотално да Циганизират и Турцизират България, за да бъдат вечно преизбирани на изборите, Българи не им трябват, трийте Флагмани!
23.
Българин
27.11.2023 21:16:32
2
16
Четейки коментарите изпитвам все по-голямо съжаление, за това къде сме сега и на къде отиваме като нация и държава.!?
Задавам си следните въпроси..?
Като българин, изповядващ религията ислям, къде тогава са моите религиозни права?
Трябва ли да променя моите религиозни възгледи за да бъда "истински" българин?
Кога ли най-сетне ще се научим да живеем в мир, разбирателство и уважение един към друг, зачитайки различните духовни възгледи на всеки един гражданин на България?
Преди да бъдем християни или мюсюлмани, кога ще сме онези българи с истинско национално самосъзнание?
22.
бургазлията
27.11.2023 20:22:43
1
11
Круска е сигурно, човека позволил това недоразумение.Тя е най- големият началник в Бургас
21.
Бургазлия
27.11.2023 19:19:46
5
32
А знаете ли, че в този квартал Комлука НЕ ЖИВЕЯТ ТУРЦИ, в квартала живеят цигани - тааааа кога циганин ще влезе в джамия!
20.
ужасТ шок боНбаа
27.11.2023 19:00:49
19
15
хахах християните с измислените им ценности може да ги видите с в тоалетните на заведенията да не казвам кой как в тоалетните правят свирки чукат се или смъркат дрога. Иначе кръстчета носят и са много вЕрващи. Пълен смях - хора дет си изневеряват бият се и кво ли не - правят шествия за християнските ценности и сакън дИтИету ми да не види педал че ще стане като него. Аре бухайте минусите понеже нямам как да отречете истината Ха ха ха
19.
1111
27.11.2023 18:52:09
3
21
Като си избрахте ГЕРБ пак, това ще е...
18.
Сикем на устата!
27.11.2023 18:47:30
7
17
Браво нека да се развива градът,а за откриването предлагам да заколим прасе!
17.
aхмед бей
27.11.2023 18:46:24
14
12
този етнос не обича да ходи на училище да се образова. поне в джамията ще се научи да не краде да не се д..руса дане оби.ва дане изнасил.ва. ще знае че е грях и
16.
Ахмед бей
27.11.2023 18:31:48
5
8
... Ти майтап ли си правиш ?
15.
39
27.11.2023 18:29:35
13
25
Абе как може да се вземат такива решения! Този е за публичен линч! Валери Симеонов правилно е стопирал строежа,някакъв си подлигъзец го възстановява отново! Това да не им е Турция,че ще им строят джамии! Като искат да отиват в Анадола има достатъчно! Един нов Хитлер ще ги оправи! Не стига,че са на гърба на българите не плащат никакви сметки повечето и джамия ще им правят! Този да се надупва пред тях и да го опъват като им играе по свирката!
14.
aхмед бей
27.11.2023 18:15:32
22
14
от историята знаем че никога не трябва да си играем с етноса и религиозните възгледи на хората. Както в Турция има църкви и в други мусюлмански държави и в България ще има джамии. Само нашите хомо сепиенси него разбраха .
13.
Бургазлия
27.11.2023 16:58:37
3
35
Всеки си строи каквото иска и където иска
Ако обикновен човек си построи нещо чиновници ще го изринат и вкарат в затвора , но за политическата класа няма проблеми
12.
една българка
27.11.2023 16:50:24
3
11
Нали на протести в Триъгълника на властта се играят хора с развети знамена и то в дни когато "властта" почива - ТОВА Е ПО-ВАЖНОТО! АБСОЛЮТНО ВСИЧКО СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ!
11.
Спиди Гонзалез
27.11.2023 16:35:53
15
51
Целият Бургас трябва да излезем на протест, не ни трябва ислямизиране на циганите в града.
10.
Е на тва е
27.11.2023 16:08:41
15
61
Бургас е християнски град! Насила искат да ни направят мюсюлмани. Престанете с тази толерантност. Не стига че Европа се напълни с мюсюлмани ами и ние да ги уредим.
9.
Ольо
27.11.2023 16:03:20
57
19
Не виждам какво лошо има джамията....само да не е много шумно. Иначе ако има достатъчно мюсюлмани....нека да има джамия. Хората са едни и същи...
8.
Комлучанка
27.11.2023 16:00:48
17
47
Ще я срина до основи - СОБСТВЕНОРЪЧНО !!!!
7.
Пеевски
27.11.2023 15:51:44
17
19
Все пак ДПС е част от управляващата коалиция а Валери Симеонов утече в забрава.
Частица по частица България ще бъде накъсана.
6.
Дааа
27.11.2023 15:41:48
15
51
Ужас джамия как може такова нещо ромите са християни как е възможно да го допуснат това със тези грозни викове по цял ден ще рамжът ходжите братя роми не го допускайте това
5.
*********
27.11.2023 15:28:45
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Православен
27.11.2023 15:22:28
14
49
Да се връща Симеонов, че чалмите много взеха да си позволяват , щом Шишко взе да си отваря устата, до къде е докарахме.
Революционен подем ,който е православен християнин на протест пред този храм да се забрани да се изгради.
3.
бургазлия
27.11.2023 15:16:42
22
77
Който иска джамия да заминава при арабите. България е християнска страна и джамии не ни трябват.
2.
християнин
27.11.2023 15:15:30
23
82
не трябва да позволим на територията на Бургас да се построи джамия. Всички, които се чувстват патриоти и християни да се включат в протести срещу джамията.
1.
Mдаa ...
27.11.2023 15:09:58
12
38
... "замръзен"
O, Боже!
Опази ни от подобни разпостранители на слово!
Журналисти със съмнително и основно им образование ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори