×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

След 16 години в екипа на Димитър Николов моят нов път води към София


След 16 години в екипа на Димитър Николов моят нов път води към София
На първата ни среща кметът Николов ме попита: „Ще работим ли?” И аз отвърнах: „Ще работим!” Мисля, че удържах на думата си, каза Йорданка Ананиева
15 Ноември 2023, Сряда, 18:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Ще помагам 24 в денонощието на новия заместник-кмет Михаил Ненов и съм убедена, че ще се справи

- Г-жо Ананиева, кога взехте решението да напуснете поста си като заместник-кмет в Община Бургас и трудно ли беше?

- Назначена съм на длъжността заместник-кмет на 13 ноември 2007 г. , в същия ден, в който през 2023 г. се проведе клетвата на кмета Димитър Николов за пети мандат. От точно 16 години съм на поста. От няколко месеца си мисля за промяна и смятам, че тя е нужна и може да даде ново начало. Избрала съм и пътя, по който ще продължа нататък. Притеснявах се дали г-н Николов ще иска да ме освободи, но след като поговорих с него, ми благодари и ми каза, че няма да ме спира.

Емблематичен заместник-кмет на Бургас напуска поста си

- Изморена ли се чувствате? Отговаряхте за най-тежките ресори.

- И образованието, и културата са тежки ресори, които имат много ангажименти, които остават невидими. По отношение на здравеопазването пък случих точно времената на пандемията, което истински ме натовари много – и професионално, и емоционално. Поех ресора, без да имам специална подготовка в областта. За разлика от социалните дейности, в която имам опит, все пак съм психолог и една голяма част от организацията ми е позната.

 Д-р Лорис Мануелян беше много плътно до мен в здравеопазването и затова съм му изключително благодарна. От първия до последния ден, в който отговарях за ресора, съм можела на 100% да разчитам на неговата подкрепа. Така че ресорите, които съм водила, винаги са били тежки. Туризмът включително, който е един от най-развитите отрасли в Бургас. Когато аз го поех, имахме 4 души екип в един отдел. Много неща през всичките тези 16 години са били част от моя делник и моя празник и няма как да няма натрупана умора. Ако кажа обратното, ще излъжа. Въпреки това, аз съм енергичен човек. Искам да започна нови неща, но първо ще си дам малко почивка, макар че ще съм неизменно до новия колега, за да може той да се ориентира и да поеме изпълнението на всички длъжности и да бъда същата опора за него, каквато имах аз в лицето на д-р Лорис Мануелян. След това ще поема по новия си път.

- Какъв ще бъде той? Не можем да си Ви представим по друг начин все още.

- Моят нов път води към София. Вече е предначертан натам, но не мога все още да кажа точно с какво ще се занимавам. Ще продължа да съм активна, динамична, да се занимавам с неща, които са свързани с дейностите, които и досега съм правила. В сферата на образованието, културата, проектите – всички тези неща, които са част от моята същност.

- 16 години са много дълъг период. Кои са най-важните Ви постижения, които отчитате като личен успех?

- Наистина е важно всичко, което се е случило като проектни дейности. Но работата по проекти е екипна, не е само мое постижение. Имам практика за всеки един от проектите, по които съм работила. В екипите са се включвали хора от ресора на европейските политики, обществените поръчки, бюджет и финанси, от ресора, по който е правен проектът. Наистина в ремонта на училищните сгради вложих много усилия и резултатите са видими, те остават след човека. За мен обаче винаги хората са били по-важни от вещите. Това, което смятам за мое постижение, е общуването с хората, начинът, по който съм заредила някого с позитивна енергия. Работя с млади хора и много им се радвам, като се запалят и искат да се случи нещо истински. Сградата се вижда, но това, за което аз говоря, е много по-удовлетворяващо, поне за мен.

На клетвата на 13 ноември бях радостна да видя толкова много млади хора в състава на Общинския съвет. Зарадвах се. Това е и смисълът на правенето на нещата – да предадеш нататък, да оставиш нещо смислено и ценно за следващото поколение.

- Можете ли да си спомните 1 или 2 инфарктни момента от тези 16 години, когато се е налагало светкавично да вземете решение?

- Един от най-инфарктните проекти, по които съм работила, беше Гимназията по компютърно програмиране и иновации. Общинският съвет взе решение през декември за основаването на новото училище. И трябваше светкавично да направим колосален ремонт на сградата. Да преместим учениците от корабостроенето в друга сграда, след това да направим ремонта, да създадем училище. Сградата се ремонтира бързо, но структурата – екип, организация... Бяхме представили проекта пред „Америка за България”, когато поискахме тяхното партньорство. През април дойдоха да видят докъде сме стигнали и видях строителна площадка. Всички от Борда на „Америка за България” тогава казаха, че това не може да се случи. Че по никакъв начин до септември на това място не може да има училище. По същия начин реагираха майките на приетите ученици. Те идваха да записват децата си не в сградата на училището, а в БСУ. Искаха да видят материалната база. И всички вдигаха страхотни скандали, включително и на мен. Че съм лъжец, че там никога не може да има училище, защото наистина беше строителна площадка до последния момент. И беше много трудно. Не знаехме наистина дали ще можем да свършим всичко в срок.

Радостна съм обаче, че проектът приключи. Никога няма да забравя как г-н Николов ме извика в кабинета и ми каза: „Искаш ли да направим едно ново училище?”. И така за няколко месеца се случиха нещата. Повярвайте, ако сте правили вкъщи ремонт на 1 или 2 стаи, знаете за какво точно става дума. Тук говорим за една цяла нова структура. Общежитията бяха разрушени, физкултурният салон. Огромен обем работа.

- Какво Ви каза г-н Николов в първите секунди, когато чу Вашето решение да напуснете?

- Нямам спомен, честно казано. Според мен нищо. Щом не съм го запомнила. Помня само първите думи, които ми каза, като станах заместник-кмет. Вече мога да ги споделя. Попита ме: „Ще работим ли?”. И аз отвърнах: „Ще работим!”. Нищо друго не сме си казали на първата среща, но аз мисля, че удържах на думата си. Работихме всеотдайно и много вдъхновено. Хората, които ме познават, знаят, че това е истина.

- Какво бихте казали на човека, който сега ще заеме Вашия пост?

- Че може да разчита на моята подкрепа 24 часа в денонощието. Сигурна съм, че г-н Ненов ще се справи. Той е изявен учител с много постижения, който като стана директор на ОУ „Ал.Г.Коджакафалията”, никога не се беше занимавал с административна работа. Когато човек умее да съгражда, той може още и още. Да съзидаваш е много зареждащо занятие. Това ще му кажа – че може да разчита на мен за всичко – съмнения, радости, болки. Човек всеки ден в работата си се сблъсква с тези емоции. Малко са хората, които могат да разберат какво точно изпитваш в момента.

- Заминавате за София. Продължавате работа в някоя институция или…?

- Не, не мисля. Решението ми не беше лесно. Не съм щракнала с пръст и да съм казал, че ей така от утре вече няма да се занимавам с това. Но в един момент бях категорично убедена. Човек трябва да вярва, че промените, които се правят, водят към по-добро.

Дълго време съм зам.-кмет. Доста съм се откъснала от реалния живот в училище и не познавам случващото се там. Да, срещам се с учители и ученици, но не мога да усетя качествено модерните проблеми на това ново поколение. А то наистина е ново. Давам си сметка за всичко това и смятам, че младите хора трябва да вървят напред и да ни водят към бъдещето, защото ние всички разчитаме на това. За добро е моето решение - не само за мен, но и за цялото управление. Нови гледни точки, нов начин на мислене, по-близък до съвременните млади хора.

- Поискаха ли от Вас да предложите някого за поста?

- Няма да коментирам.


В категории: Бургас


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори