×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изборите фалшифицирани и в Лом, членове на СИК дописвали бюлетини


Изборите фалшифицирани и в Лом, членове на СИК дописвали бюлетини
Вижте как се фалшифицират изборите
03 Ноември 2023, Петък, 07:10 ч.
Автор: Флагман.Бг

 Видеонаблюдението на секциите изобилства от нарушения - стига да има кой да гледа часовете със записи 

20 празни бюлетини да били дописвани от членове на секционна комисия в Лом. За това как те фалшифицират вота съобщава БНТ. Оказва се, че манипулациите във врачанското село Малорад, с помощта на които „чичо Цено“ става общински съветник в Борован, но двама се озовават в ареста заради това, не са единичен случай. Масово в цялата страна има сигнали за опити да се фалшифицират изборите, но най-драстичен е случаят в ромската махала на Видин, където петима влизат в изборната секция и пребиват член на СИК, защото е попитал двама гласоподаватели защо гласуват 30 пъти. След като го предупредили да не защитава българите, нарушителите го пребиват въпреки че в училището е имало 30 униформени служители на МВР и поне още толкова цивилни полицаи. 

Нарушения са разкрити с помощта на видеонаблюдението и в монтанското село Стубел, съобщава БНТ.

На записа се вижда как мъж и жена от секционната избирателна комисия се опитват да убедят останалите, че трябва сами да попълнят пуснатите празни 74 бюлетини, които по закон са недействителни.

Изборите фалшифицирани и окървавени! Роми пребили член на СИК, след като гласували многократно

Други двама отказват да се съгласят с предложението. Жената, която настоява за поправяне на бюлетините, все пак успява да отбележи преференция в една от тях, но е спряна от останалите. Така недействителнит гласове в Стубел е 89.

Екипът на националната телевизия пък откри нови скандални случаи в записите от видеонаблюдението на вота в неделя. В секция в Лом членове на комисия задраскват квадратчето "не подкрепям никого" в пуснати празни бюлетини и така от недействителни ги превръщат във валидни.

Чичо Цено станал общински съветник след скандалния запис

Оказва се, че видеонаблюдението изобилства от скандални нарушения, стига да има кой да изгледа часовете със записи. И днес продължихме да гледаме и за съжаление откриваме изборно престъпление след изборно престъпление и то - извършени спокойно пред камерата. Преправянето на празни бюлетини в действителни, било то и с "не подкрепям никого" влияе на резултата. Така броят необходими гласове за избор на кмет на първи тур с 50 плюс един процента от гласувалите се увеличава. А "шаренето" - както го нарекоха в една секция по бюлетините за съветници - също не е чуждо на комисиите.

Двама задържани за 24 часа за фалшифицирането на изборите

На видеозаписа от секция в Лом не се виждат лица, а само ръце. Те държат изборния резултат и решението какво да правят с пуснатите празни бюлетини.

„На тия празните предлагам да им сложим за "не подкрепям никого", защото ще ни е по-лесно така да ги оформим. Един да надраска празните квадратчета отгоре "не подкрепям никого". Така или иначе тия къде нищо не е вписано в тая бюлетина за кмет...“, казва член на комисията. Никой се се обявява против измамата. Фалшификаторите дори започават да си подават откритите празни бюлетини. Престъплението е извършено - без срам, без свян и е отразено в протокола: 20 гласа "не подкрепям никого".

"Това е безобразие, освен, че е престъпление. Тези, които пипат бюлетини, не могат да имат химикали. "Не подкрепям никого" е валидна бюлетина, за разлика от празната бюлетина, което веднага променя съотношението на подадените валидни гласове", коментира пред БНТ Румяна Дечева - изборен експерт.

Опит за фалшифициране на вота има и в петричкото село Чучулигово. Там комисията брои недействителен след недействителен глас за общински съветници. Хората масово зачерквали преференция 102 без партия, а Илия Вачев, който е кандидат за общински съветник от коалиция "Граждани за общината" и е точно под номер 102 ги гледа, пристъпва от крак на крак и съветва да членовете на комисията да си ги поделят между партиите, които представляват. Всички са съгласни, но преди да започнат да шарят бюлетините, съвестта на председателката на СИК надделява и измамата е осуетена.

"Естествено, че няма значение дали има видеонаблюдение. Ти си длъжен като председател да спазваш законовия ред и да изпълняваш своите задължения. В крайна сметка тези бюлетини са невалидни", казва Гергана Георгиева - председател на СИК в село Чучулигово.

От коалицията, издигнала Илия Вачев, побързаха да се разграничиха от него.

"Ние не подкрепяме такова поведение. Това за мен е голяма изненада. Като ние открихме сигнали в поведението на съответния колега малко преди изборния ден и така се разграничичхме още преди самия изборен ден, като вече на изборния ден вече почти и не комуникирахме", каза Константин Качулев - водач на листата на коалиция "Граждани за общината".

Илия Вачев не е избран за съветник. Той отказа да говори с екипа на БНТ, а експертите казват: „по селата е така“.

"В по-малките населени места - там, където общината е единствен работодател, там, където зависимостите са много дълбоки, няма как членове на секционни комисии да се опълчат срещу единствения работодател", коментира Румяна Дечева.

А какво се случва с героите от разкритията, които направихме в предишните дни? Двамата членове на секционната комисия в Малорад от случая, който стана известен като: "Да помогнем на Мартин и баче Цено", за който БНТ първа съобщи, остават в ареста. Това реши днес Районният съд в Бяла Слатина. Решението може да бъде обжалвано.

Няма задържани обаче по другия случай, за който ви разказахме снощи - от монтанското село Габровница, където членовете на СИК манипулират резултатите от вота. Прокурорската проверка по случая не е приключила, ще бъде прегледан целият видеозапис.
 


В категории: Местни избори 2023


Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
7
Коментара по темата
7.
Хаджи Тошко аврикански
03.11.2023 09:27:38
0
4
Такова нещо нямаше как да се случи с машините.
6.
Затова
03.11.2023 09:21:38
0
4
само и единствено в България трябва да се гласува САМО с машини !
Контрола върху машините и резултатите от тях може да се възложат на някоя швейцарска фирма !
При машините няма "излязла чертичка", няма празни бюлетини, няма преференция без партия !
Неграмотният , но тарикатски народ трябва да бъде контролиран само от машини!
А машините да бъдат контролирани от някой друг , но не и българска организация!
5.
До 5
03.11.2023 08:57:31
10
4
Така е.С хартията всички знаят как стават измами по малко на дребно,с машините само някои знаят как,ама на едро.
4.
Аналогови тъпанари
03.11.2023 08:54:40
3
15
Е нали затова герберодепесарската сган спретнаха петъчния "Костинброд" с помощта на ДАНС, че и Тошко африкански се включи да им приглася да махнат машините. С хартията всички знаем как стават измамите - напълниха общинските съвети с отпадък, дето 4 години ще цоца заплати и ще краде.
3.
Смърт за вас
03.11.2023 08:23:11
3
16
Това беше и идеята на герб-дпс, бруталната фалшификация и кражба на вот.
2.
Дааа
03.11.2023 08:08:45
1
12
Бай Ганьо провежда избори.. Алеко Константинов, те затова го убиха. До къде ни докараха чалгарите с тоз турско-цигански манталитет.
1.
F
03.11.2023 08:00:06
2
13
Това не е държава ,а цирк.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори