×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шенген през крив макарон. Въпреки усилията ни да пазим най-трудната граница на ЕС


Шенген през крив макарон. Въпреки усилията ни да пазим най-трудната граница на ЕС
Австрийците и нидерландците отново ни отрязаха, Харватия вече открито ни хока и причината е, че държавници нямаме, само страхливи властници
21 Октомври 2023, Събота, 13:00 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

А Румъния има топки и директно заплаши Австрия, че ще я блокира в заседания на НАТО, поиска си и компенсация от над 5 млрд. евро

Нидерландия отново ни секна за Шенген, нямала да свали ветото, обяви нидерландският министър по миграцията Ерик ван дер Бург. Той отново заяви и че страната му настоява за независима мисия у нас, която да установи фактите, после очаква от Европейската комисия доклад, в който да пише: "Те не само приеха необходимите закони, свързани с върховенството на закона, но и ги изпълняват" и едва тогава можело (само може, не гарантират нищо, нали разбирате) да преразгледат решението си.

Журналисти го репликираха, че Комисията вече окончателно е свалила мониторинга над България, което говори достатъчно само по себе си, но нидерландецът се тросна, че това не удовлетворява страната му и тя настоява за мисия, а едва след нея, ще си помислят. Въобще не между другото, още през юли премиерът ни Николай Денков заяви, че сме готови за такова посещение, обаче Нидерландия – 4 месеца по-късно – още не е направила такава проверка, макар че си позволява да се оправдава именно с нея. Всъщност точната дума не е оправдава, ние сме в тази вечна роля, другите просто ни информират и режат.

Шамари от Австрия, шамари от Нидерландия, шамари дори от Хърватия

Общо взето, ние сме в ролята на непослушен ученик, за чието лошо поведение първо трябва да учителите да направят проверка дали го е променил, после директорът лично да удостовери, че е проверил и е съгласен с изводите от тяхната проверка, а накрая другите потърпевши (или твърдящи, че са такива) деца от държанието му, да преценят дали ще му дадат втори шанс. Или нещо подобно. Родители детето явно си няма, защото те не са никъде по трасето и не му защитават интересите. Точно както ние сякаш си нямаме управници, защото нашите са се свили като мишчици в ъгъла и тук- там някой наш евродепутат си позволява да заяви по-високо, че поведението на Нидерландия (и Австрия) вече минава някои граници. Само толкова, за повече не им стига смелостта и достойноството.

Но освен от страна на строгите учители и директора, ударите по черната овца на класа идват и то съучениците му, които доскоро всъщност бяха в неговата роля – нежелания в групичката. На пресконференция между австрийския канцлер и хърватския му колега Андрей Пленкович, Карл Нехамер отново заяви, че от Хърватия за Австрия мигрантския поток не само е слаб, но е и намалял драстично след приемането на страната в Шенген, а Пленкович си позволи директно да ни плесне шамар в присъствието на „учителя” Австрия, като коментира, че „балканският маршрут започва от България и Гърция”. Разбира се, ние нямаше как да се защитим на момента, защото не присъствахме на тази среща, но и в последвалите дни властимащите у нас не отправиха дори една протестна нота или поне не мъцнаха нещо срещу директното словесното нападение от страна на Пленкович.

Няма съществена разлика в позицията на Нехамер, която година по-рано, когато трябваше да се взима решение за Хърватия, демонстрира на среща с Пленкович. Тогава той беше толкова безкомпромисен в „не” то си към нас и Румъния, подкрепяйки го с доста критки, че електронният сайт на австрийските радио и телевизия (ОРФ), перифразирайки думите му, си позволи даже да излезе с подигравателното заглавие: „България и Румъния не са дорасли за Шенген”.

Не по-малко красноречив е фактът, че малко по-рано през месеца, дългоочакваната визита на Николай Денков във Виена и срещата му с австрийския канцлер, които бяха планирани за 4 октомври, неочаквано се отложиха за 24.10, като официално обявената причина от австрийска страна беше заболяване на Карл Нехамер. Денков трябваше да се срещне с колегата си именно за да се опита да го убеди да премахне ветото, обаче буквално ден преди това, което не е практика на толкова високо ниво, австрийците се врътнаха.

Ако обаче ставаше дума за заболяване, първо – нямаше как датата на отложената среща да е чак 20 дни по-късно, второ – нямаше преди това Нехамер да се срещне с хърватския си колега, а щеше да побърза да осъществи отложената с българския премиер, най-малкото, въпросът за приемането ни в Шенген е от доста по-спешен порядък за нас, а и за други в ЕС, отколкото размяната на похвали между Австрия и Хърватия. Разбира се, нас никой не ни бръсне за слива, просто за пореден път ни го показаха.

Нещо повече, на 11 октомври, все пак, бяхме удостоени с посещение на по-ниско ниво, като тук дойде председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка, който инспектира българската граница, а накрая въобще не си поплю и директно заяви, че „Шенген и Дъблин не работят“, поради което страната му продължава да е против приема на България и Румъния в Шенген.

Освен Росен Желязков, височайшия гост се опитваха да убедят как вече не сме непослушни, и Денков, и президентът ни, но Соботка беше категоричен, че мигрантската вълна залива страната му, като даде и конкретен пример със прииждащите сърби: „Виена е третият по големина „сръбски“ град след Белград и Нови сад“, а в страната има още много мигранти от различни други националности”. Просто получихме поредното твърдо „не” от Австрия...

Румъния има топки

Докато ние се чудим какъв пирует да направим, за да угодим още повече на Нидерландия и Австрия, Румъния още през септември все решение, че ще блокира участието на Австрия в заседания на НАТО, като причината за тези думи е австрийското вето върху разширяването на Шенген с Румъния (и България). Румънците видимо втърдиха тона си към австрийците от месец поне, като дори заплашиха страната със Съда на Европейския съюз компенсации в размер на над 5 млрд. евро заради пропуснати ползи за икономиката от отказа за достъп до Шенген. А румънският премиер Марчел Чолаку, визирайки ветото им, направо им се скара: "Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния”. За такова достойно поведение от наш политик, което красноречива показва, че интересите на страната му са над всичко, дори и над дипломатически език, ние можем само да си мечтаем. Утопия...

Ние държавници нямаме, само страхливи властници

На този фон ние хъкаме и мъкаме, подвивайки опашката си все по-навътре и навеждайки гърба си все по-надолу. Толкова си могат нашите управници, но нека не хвърляме цялата вина върху тях – такива ние сме си ги избрали, те просто са огледален образ на избирателите, тоест на наша милост. Все по-сериозна е и угрозата, вследствие и на силната и непоколебима румънска позиция, през декември, когато отново ще се бистри да ни пуснат ли в Шенген, да дишаме праха на северните ни съседи, ако Австрия отстъпи от позицията си, но само по отношение на тях.

За пореден път сме заложници както на слабата политическа воля у нас, така и на зле подготвените ни управници, страдаме и от вътрешно-политическата обстановка в други страни, която обаче, както е и редно, е поставена на преден план от техните политици. Няма да мислят за нашите интереси я, както явно разчитат властниците ни.

Видно е и по думите не само на австрийци и нидерландци, а и на хървати и други, че явно никой не оценява усилията ни да пазим най-трудната европейска граница между България и Турция. Нещо повече, появяват се нови и нови условия, които даже по никакъв начин не са свързани с тази ни роля. Ние явно сме възприети в ролята на боксовата круша в ЕС, която всеки друг може да налага постоянно, когато му скимне или си има вътрешни проблеми.


В категории: Животът


Почина модна икона
Почина модна икона 30/04/2024, Вторник 11:28 0
Флагман.БГ Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей 30/04/2024, Вторник 11:00 0
25
Коментара по темата
25.
Капитана
23.10.2023 19:06:45
3
1
Това за пристанищата са пълни глупости, България няма капацитета да поема и 10% от пристанището на Ротердам!Холандците ги било страх от нашите пристанища ама от гръцките не ги е страх, така ли?Дето Китай изкупи всичките гръцки пристанища и си вкарва цялото карго в ЕС от там, хаха!
24.
Бай Димо Чекиджиевич Сталин
22.10.2023 17:56:49
3
6
Аз съм старо ченге от Държавна сигурност. Когато другите през 1986 г работеха за 300 лева, аз вземах 860 лева чиста пара. Затова ден и нощ плача за сос кализма. В днешно време моят любимец е Жуже Путин. Не искам никакъв Шенгел.
23.
Даа
22.10.2023 08:23:51
1
1
Казано е точно и ясно!
Но няма да стигне до тези,които автора критикува. Те са много над нещата!
22.
Az до 20
21.10.2023 19:40:43
2
8
Приятел май ти трябва да се запознаеш с възможностите на нашите пристанища Бургаското е достатъчно дълбоководно и за най-тежките кораби, а за кейовете не се притеснявай те бързо се изграждат и вземи се запознай колко по-скъпо е за един кораб да обиколи цяла Европа ама блажени са простите да вярват че всичко е заради това че не си пазим външната граница или заради законодателството всичко е
21.
Инсайдер
21.10.2023 17:40:31
1
8
Малко встрани от конкретната тема, но във връзка с Нидерландия/Холандия.
Когато тамошната власт направи името (the) Netherlands официално, това се отнасяше за официални комуникации на английски.
Нашего брата обаче, по линия на купешко-провинциални разбирания за коректност и актуалност, се впусна да нидерландства под път и над път, изпадайки на моменти в смешни и неадекватни ситуации - например новоизкованите думи нидерландец или нидерландски.
Накратко, пак сме по католици и от папата или по роялисти и от краля.
Нашето разбиране за него район винаги е било че това там е Холандия, населявана от холандци. Никой не е налагал или искал Netherlands да става Нидерландия, че да се появят и нидерландците.
Ама пуста криворазбраност какво е то официален контекст на английски. Та в тази връзка сме на дередже барабар Петко с мъжете или жабата дето си вдигнала крака да я подковат щото видяла че поковават вола.
Просто се натрапва неестествената употреба на Нидерландия и производните и.
20.
Ха ха
21.10.2023 17:03:12
5
8
Но.19, провери какви пристанища има в Холандия, с колко кейове и какъв оборот и после преброй нашите. Корабите които влизат в Ротердам и Амстердам при нас няма начин да дойдат заради газенето, твърде големи са за Бургас и Варна. След това пресметни дали изобщо физически е възможно половината от тях да се пренасочат към нас. И ако е възможно, какво толкова ще товарят и разтоварват тук, а не в Западна Европа?
19.
Az
21.10.2023 16:03:00
5
14
Така и не разбрахте че ако влезем в Шенген холандците губят половината кораби които в момента влизат там ще влизат директно при нас защото ще е много по изгодно.Всичко е поради икономически причини не заради външни граници опазване и т.н.т. Реално през Средиземно море влизат много повече араби.
18.
Реалист
21.10.2023 15:53:40
4
22
12 години кражби и корупционни схеми сега Хърватия ни се подигравала. Напълно нормално. Ние като си мълчим ония хора навън и те ли да слепи? Заради еднокнижника ни се подиграва цяла Европа.
17.
До Бай Димо
21.10.2023 15:16:59
14
14
Димчо, пенсия смачкана, не те искат, защото нищо не става от теб и твоите дечица и внуци. Селски тарикати сте, прости сте, неуки сте, мързеливи сте и нямате хигиенни навици. Такива като теб сте идеални за някакъв централно-азиатски съюз с други диваци и подчвовеци.
16.
Xaxaxaxaхахахаха
21.10.2023 15:14:05
0
20
Усилия? Хахахахахаха, бах тея усилия, всеки тарикат гледа да прекарва бежанци и контрабанда, включително и гранични, ченгета и военни. Усилия, хахахахахахахахахахаха.
15.
BOYAN
21.10.2023 15:04:11
13
14
ЕU NATO ВЪН, РЕПУБЛИКА НА РУСИЯ С МАЛКО НЮК БАЗИ И ТЕЗИ ОТ ЕВРОПА И И СВИРКИ ЩЕ ТИ ПРАВЯТ.
14.
?
21.10.2023 14:51:32
5
22
Шенген? Ние за никъде не сме!
13.
До 12
21.10.2023 14:47:56
16
14
Педераст (всеобщо мнение)
12.
всеобщо мнение
21.10.2023 14:30:53
16
36
МНОГО ВАЖНО
ТО ДЪРЖАВА НЯМА....ТЕ РЕВАТ ЗА ШЕНГЕН
ВЪН ОТ евроГЕЙСКИЯ съюз
11.
Някой си
21.10.2023 14:11:31
4
32
Хърватите ги приеха в Шенген за да могат Западняците да ходят спокойно на море без да чакат по 12-20 часа на Хърватско - Словенската граница.....
10.
Селския
21.10.2023 13:59:39
3
36
Абе.....я пускайте мигрантите само към Холандия и Австрия !! Ей , вагабонти , на къде бре ?? Амииии към Швеция ! Аааа не може ! Може към Австрия и Холандия !! Еми.....добре ! Айде беж натам.....Това е толкоз просто и логично
9.
O
21.10.2023 13:57:41
3
40
Ами то България е една територия пропита от корупция.Скапани политици като започнеш от кметовете минеш през общинските съветници и завършеш с депутатите и президента всички партии са продажни боклуци.
8.
XX
21.10.2023 13:36:24
31
19
До 6

Те па холандците умрели да се интересуват дали Бйлгария е в Шенген или не. Те Хага не могат да намерят на картата, камо ли България...
7.
Методиев Магнитски
21.10.2023 13:32:53
4
44
"Боядисваме една сграда и сме в шенген "
Лъжеца от банкя 2011г.
6.
Гошо
21.10.2023 13:28:39
11
21
Викито пак манипулира, в неин стил. Удобно пропуска факта, че в Нидерландия другия месец има избори и няма политик, който да си позволи да говори друго преди да минат тези избори. Блокирането на разширяването на Шенген е една от опорните им точки, така че няма как в момента да говорят друго.
Като минат изборите почти сигурно ще запеят друга песен.
Румънците го играят много отворени, но и тяхното е повече популизъм за пред хората, отколкото някакви рационални действия.
Нашите че са смотани - смотани са, но в момента нямат никакъв полезен ход, освен да правят мили очички на Брюксел и да се надяват на някакъв натиск към Австрия и Холандия.
Очакват се мръснишки ходове и от Орбан, след като му секнахме руското газово кранче. Нищо чудно и той да се присъедини към блокадата, а това Викито удобно го е пропуснала.
5.
ХХ
21.10.2023 13:26:17
34
27
Щот сте изуйгащи, не за друго.

ПП. А за границите... спомнете си за кравата Пенка дет минаваше свободно през българо-сръбската граница. Отделно, че на 2 Април 85% сами гласуваха за ЕС и НАТО, които накараха България да разруши съоръженията по границата с Турция..
4.
Лазура
21.10.2023 13:18:22
4
49
Шенген ли? Ние не отговаряме на условията за членство дори в някой африкански съюз!
3.
Точно в десятката
21.10.2023 13:13:37
7
34
Абсолютно точна статия. Безкомпромисна във фактите и коментарите. А истината е, че власт имащите ни имат бизнес интерес България да не е в Шенген. Наследници на тъмночервената мафия, просмукал се във всички партии и на откровени мутри са завзели властта и я държат на всяка цена
2.
Бай Димо
21.10.2023 13:09:01
25
52
Съюз със СССР, товарищи! Toва е спасението. Там където винаги са ни искали и приемали. Нагло-сакските кучета винаги са ни гонили! За какво ни е да се натискаме там където не ни искат.
1.
Хърватия и Словения
21.10.2023 13:08:57
0
62
Тази година бях на почивка в Хърватия и Словения. В Хърватия градчето се казваше Рабак, а в Словения бях в Любляна. Такава чистота както е сега там, бях виждала преди 25 години в Германия. Улиците им бяха чисти, нямаше и един фас паднал или хартия. Нямаше чужденци от 3-тия свят. Цивилизовано, приятно, възпитано. След това нях в Мюнхен - клоака, мърсотия, отврат. Франция и Германия са като страни от 3-тия свят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бойко Борисов със стратегически промени в листите, вкарва две ключови имена Бойко Борисов със стратегически промени в листите, вкарва две ключови имена Йорданка Фандъкова е една от готвените изненади  Внимавайте къде спирате след празниците! Зелената зона отново ще е активна Внимавайте къде спирате след празниците! Зелената зона отново ще е активна Краткият номер за таксуване в „Зелена зона“ е 1357 Забраниха рекламата на хазарт в Бюджетната комисия на второ четене, предстои гласуване в зала Забраниха рекламата на хазарт в Бюджетната комисия на второ четене, предстои гласуване в зала Остава обаче рекламата върху билбордове и изобщо не е ясно как ще се контролират социалните мрежи  Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Кръвнишкият й поглед я издаде - тази бивша участничка от "Денсинг старс" не иска да чуе за партньора си Преди седмици той директно я атакува с целувка по устата по време на танца, а в специален анонс сподели и за тръпката, която изпитва към нея Убийцата на Пейо твърди, че получила инсулт зад решетките, пуснаха я под домашен арест Убийцата на Пейо твърди, че получила инсулт зад решетките, пуснаха я под домашен арест Според адвокатите й се наблюдавало изтръпване на крайниците и затваряне на очите Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко Вдигнаха цените по плажовете в Гърция, вижте с колко По плажовете коктейлът "Аперол" вече струва 8,50 евро, а кафе по-евтино от 5 евро няма да откриете Тъпанарите в парламента отблъскват хората Тъпанарите в парламента отблъскват хората Те непрекъснато се ядат като зли кучета, намират си кусури, като че не управляваха до вчера заедно Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей Тя си си смени лицето за 70-ия юбилей За нея сякаш времето е спряло  Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Белото и хашиша донесоха много проблеми на тези български звезди Положителните тестове за дрога им създадоха главоболия Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура Ученици от Търговска гимназия участваха в „Деня на отворените врати“ на Бургаската окръжна прокуратура След посещението в съдебна зала учениците беседваха с окръжния прокурор Георги Чинев
Почина модна икона Почина модна икона Юми Кацура е легенда  Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Дават 3 бона заплата, но желаещи няма Търсят ударно стругари Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Ракът да не си пилее енергията, а Девата и Скорпионът да не пазаруват днес! Ракът да не си пилее енергията, а Девата и Скорпионът да не пазаруват днес! Хороскоп за деня – 30 април 2024, вторник
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори