×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фондации въртят „флуидни инициативи“ за милиони, държавата ни стана „Майко Мила“


Фондации въртят „флуидни инициативи“ за милиони, държавата ни стана „Майко Мила“
Казуси около депутатите Манол Пейков и Елисавета Белобрадова ни карат да си припомним случая с "Хелп Карма"
Ключови думи: депутати, НПО, фондации
08 Октомври 2023, Неделя, 21:30 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Организации, обявени като благотворителни, често са бизнес, а понякога и политически проекти

В последните седмици нашумя казус, който за пореден път показа няколко неща. Първо – не си ли свърши навреме държавата работата, после проблемите се задълбочават. Второ – говорим ли за НПО-та, е хубаво да те да не се свързват с партии или политически лица, защото въпросите и съмненията често са повече от отговорите и свършената работа, и трето – в България тези организации, макар и обявени като благотворителни, често са и бизнес проекти, и политически.

Към конкретния случай. През март месец Манол Пейков, настоящ депутат от ДБ/ПП и отпреди това свързан идейно с първата партия, обяви дарителска кампания за закупуването на къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп в Северна Македония през частната си фондация „Манол Пейков и приятели“.

Пейков, който е и издател, през последната година и половина успя да привлече хиляди съмишленици в своите благотворителни кампании, и по негови собствени думи, даренията са на стойност над 3 600 000 лева за повече от трийсет различни инициативи. Сред инициираните от него кампании бяха тези за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия, за закупуване на генератори за Украйна, както и всякаква помощ – отново за Украйна, над 25 кампании, без точна конкретизация.

Къщата на Димитър Талев

е купена от семейството на Снежана Аческа преди 97 години от майката на писателя. Но отдавна не се поддържа и състоянието й е потресаващо – западнал двор, протекъл покрив, вътрешни поражения. Цари разруха... Освен това, съществен проблем е, че 1/3 от имота, по наследствен път, е в друг собственик. Отдавна се говореше за закупуване от страна на държавата на поне 2/3, а впоследствие, ако е възможно, да придобием и останалата част, за да може къщата да се реставрира и да стане музей. Правителството на Гълъб Донев даде съгласие за закупуването на къщата, но вече повече от 4 месеца това не е осъществено.

По-рано, още през април, Манол Пейков обяви, че е събрал 180 000 лв. (те после набъбнаха до над 200 000 лв.), които са напълно достатъчни за закупуването на въпросните 2/3 от имота. Обаче такава сделка не е осъществена до момента.

Обясненията на Пейков са, че причината е в македонската страна, но не дава повече подробности, което породи редица резонни въпроси – ако наистина има някакво забавяне, което не зависи от него, защо не каже за какво става въпрос; ако сделката няма да бъде осъществена, какво ще стане с парите, събрани точно за тази кауза – много от дарителите като цяло не споделят политическите възгледи на Пейков, но подкрепиха конкретно тази му кауза, надали ще се очаровани да разберат, че парите им ще отидат за друго, което не импонира на техните виждания; ако наистина има непреодолими пречки, защо Пейков не помоли за помощ българската страна и т.н.

А някой пита ли се какво ще се случи, ако след време той реши да продаде имота? Или пък, ако реши да превърне къщата в заведение, или пък в място за по-съвременни и разчупени „културни” прояви, а ако новият собственик (депутатът, де) неочаквано почине? Редица логични въпроси, които пораждат много неизвестни и отварят вратата и за спекулации, и за възможни измами.

Случващото се накара и наследниците на Димитър Талев (които по-рано през годината подкрепиха инициативата на Пейков) да организират протест пред Министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса, като на него те призоваха Пейков да даде незабавен отговор на въпроса какво се случва със събраните от него пари.

Последваха ги и от СБП (Съюза на българските писатели), които излязоха с позиция, че „изцяло и безапелационно” подкрепят исканията на наследниците. По думите им, недопустимо е в навечерието на 125-годишнината от рождението му частна фондация да си присвоява неговата родна къща в Прилеп. Те припомнят и че преди няколко години издателство от Северна Македония с доста двусмисленото име „Арлекин“ “превело“ и „олекотило“ с близо 100 страници от романа му „Железният светилник“, а всичко българско и българофилско – заменено с „македонофилско“.

Между другото, споменавайки РСМ и политиката ни спрямо нея през последните години, няма как да не подчертаем, че именно ДБ и ПП са единствените две партии, които в по-голямата си част – както сред политиците им, така и сред членовете и симпатизантите им, твърдят, че ние сме лошите, а македонците добрите. Това е съвсем елементарен прочит на случващото се, но е малко притеснително, че именно техен поддръжник, техен вече депутат, е този, в чиито ръце в момента е съдбата на къщата на Димитър Талев.

Тук, разбира се, отново е крайно наложително да отбележим отсъстващата държава, която от години търпи и дори поощрява с бездействието си и колебливите позиции подобни подигравки срещу видни българи, техните произведения, срещу цяла България. Ако държавата си беше свършила отдавна работата, ако си я вършеше постоянно, нямаше да се стига до подобни абсурдни ситуации, депутат от коалиция, която има по особено мнение по казуса България – Македония, да събира пари, за да закупи част от къщата на български писател, от години присвояван си от РСМ.

Проблемът не е само къщата на Талев

По думите на самия Пейков, до момента е събрал 3 600 000 лева дарения, но... нямал пари за счетоводител и затова не можел да даде своевременно пълен отчет за тези пари. Това, освен че е крайно несериозно, потресаващо дори, може и да е подсъдно. Тоест, частно лице оперира с милиони, за които не дава отчетност, а периодично само пише статуси във Фейсбук, в които изрежда някакви суми и по какви каузи са отишли. Абсолютно непроследимо е в действителност дали това е точно така, а думите му, че само дарителите можели да му потърсят сметка, показват дълбокото му непознаване на законите, а и на морала, ако щете.

Обясненията на Пейков, че „поради флуидността на голяма част от инициативите, изчерпателният анализ на всички приходи и разходи се прави на доброволни начала и отнема повече време от обичайното”, съвсем логично предизвикаха подигравки, а дори и от негови симпатизанти или такива на ДБ, бяха отправени коментари, че при подобна дейност, още повече при такива огромни суми, е абсолютно задължително да има счетоводство, което надлежно да описва и документира всеки получен лев.

Несериозно е обяснението на Пейков да е: „Фондация "Манол Пейков и приятели" е регистрирана в обществена полза, а средствата, събрани от фондацията са и ще бъдат управлявани в съответствие с волята на дарителите, по най-ефективния и най-прозрачен начин, на който сме способни”, а всичко това да продължава да се случва единствено посредством фейсбук статуси. Става дума за огромни суми и става дума за политическо лице и неговата фондация, която по ЗАКОН дължи ежегодно отчет. Всичко друго е, меко казано, непрофесионално, подозрително и пораждащо редица въпроси. Не помага нито на благотворителността, нито на хората, които безвъзмездно и от години се занимават с подобна дейност, и които съвестно и както е според законите, отчитат всеки един лев, който им е дарен. Нещо повече, Манол Пейков е депутат, народен избраник, и колкото и клиширано да звучи, има два пъти повече задължения и отговорности – включително и морални. Иначе рискуваме да се повтори ситуацията с

Хелп Карма

за които през 2021г., след излъчено разследване на Би Ти Ви, се разбра, че разполагат с 8 600 000 лева – пари, които е трябвало да послужат за дарения на болни деца, но са били задържани с цел заграбване от босовете на „Хелп Карма“. Миналата година стана ясно и че финансистът им Коста Кънчев, чрез друга компания – Nexo, е отново под прицела на властите, и то не само българските. Кънчев беше шефът в сянка на скандалната „благотворителна организация”, управлявана по документи от неговия първи братовчед Константин Кръстев и в чийто управителен съвет е и Калин Кънчев, бащата на въпросния Коста.

Само че две години по-късно разследването около “Хелп Карма” не може да приключи, защото не е готова назначената от прокуратурата счетоводно-банкова експертиза, макар през 2021г. Софийската градска прокуратура да повдигна обвинение за длъжностно присвояване на огромни суми.

Сред скандалните случаи беше и този на момче, болно от левкемия, чието лечение е било платено изцяло от здравната каса, но в сайта на фондацията беше записано, че са платили 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, отново за сметка на НЗОК, но в сайта пак е отразено, че те са платили 25 000 евро.

Черната каса за милиони, т.нар. благотворителна организация, сиреч НПО, е действала основно с пари, събирани от дарители, а според данни от разследването, за периода 2019-2020 г., въпросните са прибрали 2,5 млн. лв. за заплати и бонуси.

Веднъж, че става въпрос за кражба на огромни средства, втори път – това са суми, събрани от добронамерени и наивни граждани, трето – предоставени са за тежко болни и умиращи хора.

Макар и в далеч по-безобидна ситуация, през последните дни сред некоректните беше намесено и името на НПО-та на друг депутат, отново от ДБ, по-популярната с прякора си Летящата Козила Ерато, а именно Елисавета Белобрадова и нейната фондация

Майко Мила,

която бе осъдена да плати на Столична община близо 8000 лв. за укриване на ток, а както е посочено в иска, по делото е изготвена и приета съдебно-техническа експертиза, в която вещото лице е констатирало, че описаните нарушения представляват нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа. Как ви звучи – НПО краде ток. Щеше да е смешно, ако не беше трагично.

Документите показват и че кметът на район „Лозенец“ – Константин Павлов (също от ДБ), съгласувал лично с подписа си извънсъдебната спогодба между електроразпределителното дружество, Столична община и фондация „Майко мила“. В резултат Фондация „Майко мила“ признава, че дължи и се задължава да изплати на ищеца описаните суми.

От фондацията излязоха с позицията, че видите ли, те всъщност били жертвите, защото при пристъпване във владение на общинския имот, там бил открит „електромер, който никога не е бил заприходяван към системата на ЧЕЗ, като вероятно е инсталиран там през 90-те години на миналия век, а съществуването на този електромер е било неподозирано за нас и собственика на сградата, но същевременно той е функционирал и трупал данни за потребявано електричество”, но нито служителите на електроразпределителното дружество, нито администрацията на район „Лозенец“ подозирали, че не е зачислен към партида и че трупа сметки и накрая, при прехвърлянето на партидите на тяхно име, общината завела дело и те били принудени да платят. Трогателно!

И тук, разбира се, възникват редица въпроси като – всички електромери са заведени в ЧЕЗ и е пределно ясно какви са показателите и кога са натрупани тези задължения, как този е бил „нелегитимен”? Няма как да са трупани хиляди през годините, но никой да не знае точно от колко време е това, нали така? Всеки електромер има партида, което означава, че има и титуляр. На другия им електромер, този, за който са знаели, че съществува, идват някакви символични единици потребление, съответно смешни суми, но от фондацията считат, че няма нищо подозрително и не е проблем за цяла къща да плащат примерно по 20-30лв. на месец задължения. Ако наистина пък този електромер и партидата му не се водят на тяхно име, проблем няма никакъв – не са те и задължените лица. Ако обаче електромерът е към тях, няма как да не знаят това. Общо взето, елементарен казус – дали поради глупост или поради дребно хитруване, от НПО-то са знаели за този електромер, но са счели, че могат да се правят на шест без десет и да не плащат задълженията. Да, но греда, сега ще заплатят натрупаното потребление, а и името им се нареди до други организации, лица и прочее, чиито действия са породили скептицизъм относно благотворителността – като цяло, както и дейността на НПО-тата – в частност.

Отсъстващата държава

Особено в случая на Манол Пейков опираме до държавата, а и до Министерството на културата, които категорично не си вършат работата. Нещо повече, докато частни прояви и лица събират милиони, тя не намира време и средства за децата на България, за културни паметници, за благородни инициативи, а дава сериозни суми за „Драг бинго” например, за което вече писахме.

Държавата е длъжна (длъжна е била много, много отдавна) да закупи родния дом на Димитър Талев и да го превърне в музей, а не да спонсорира космати топки за бинго. Длъжна е да осъществява и доста по-сериозен надзор над частни дейности, касаещи благотворителни акции, свързани с милиони левове, за които липсва отчетност как са изразходени. Видно е, че не го прави, поради което се стига и до скандални случаи като този с Хелп Карма, а сега сме принудени да слушаме обясненията на един депутат, че нямал възможност за счетоводител.

Въпросът е кое е приоритетното за нея – държавните пари и средства от „Фонд Култура” (например) да отиват за съмнителни и гротескни изяви, които са всичко друго, но не и културни мероприятия, или да се поддържа жив споменът за безсмъртни български личности, какъвто е и Димитър Талев.

А някъде измежду цялото бездействие и некадърност на родните ни управници, между цялата бюрократщина и нищо неправене, кой знае колко още стотици, хиляди НПО-та си оперират на родна почва, въртейки едни милиони, за да постигнат целите си, които всъщност много, много рядко са напълно чисти, безспорни и само благотворителни. И е все по-трудно човек да отсее истините от лъжите и опитите за манипулиране на масите от чисто алтруистичните прояви, особено когато накрая винаги става дума за едни недекларирани пари, липсващи плащания или подозрителни забавяния.


В категории: Политика


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
14
Коментара по темата
14.
Бургазлия
09.10.2023 15:28:53
6
2
Е няма по-поръчкова статия като тази... Казусът не е точно такъв какъвто флегманите го представят...

Е като гледам коментарите има и достатъчно много умници да им се връзват, значи си е струвало парите на поръчителя... Все пак избори идват...
13.
ХХ
09.10.2023 11:36:12
1
4
До 8

"Оказва се, че НПО е държава в държавата за наша(на дарителите) сметка. " - е и? 85% грасувате да е така
12.
The
09.10.2023 10:44:32
10
4
Еех флагманчета. Лесно се продавате. Парите не миришат, само съвестта, че си оставаш алчен задник. Не мерси, за поредната платена статия!
11.
Е къ
09.10.2023 09:05:31
2
14
че са крадци и педали те не го крият ,лошото е че че ще се покрият и няма да има последствия за деянията си ще си седът на топло и ще се подиграват на тъпите си избиратели .....
10.
Пешо
09.10.2023 07:44:49
3
11
Не трябва ли като се събират пари от дарения и има някаква определена цена на операция например или се събират с друга цел като къщата на Талев с достигане на сумата фондацията или който и да е да нямат право да събират повече? Често когато се събират средства за болен човек ако той почине близките благородно даряват парите за лечение на друг. Мисля, че е крайно време държавата да се намеси в това. И защо щом парите са къщата на Талев не трябва ли да бъде закупена на името на държавата, а на името на някакъв в случая не много честен човек? Ще събере над 3 милиона и няма да има 200 лева месечно например да плати на счетоводител. Наистина, ако не беше трагично щеше да е смешно.
9.
Учителят по БЕЛ
09.10.2023 07:34:03
0
18
трийсет различни инициативи
----
Когато се пише на книжовен български, не се използват трийсе и трийсет! Пише се тридесет! Нс какъв език трябва да се пишат статии в България - на книжовен или на жаргон?
8.
Конфискация
09.10.2023 07:33:31
3
15
Оказва се, че НПО е държава в държавата за наша(на дарителите) сметка. Нали точно НПО осъди миналата година държавата да продължаваме да плащаме разходите на украинците при положение, че държавата няма възможност да помага и издържа собствените си поданици и разходи. Конфискация му е майката за сметка на държавата на средствата на тези НПО при непрозрачност и неизпълнение на целта на даренията. И как така "случайно" са все ПП и ДБ? Явно си мислят, че безнаказано могат да крадат от джоба на наивни състрадателни хора само защото са от новата вълна крадци в държавата.
7.
Платена медия
09.10.2023 06:44:06
6
17
“Медия “ като флагман , която е на абонамент към общините и им изписва веждите с платени публикации и основно захлебва покрай безкрайните избори , няма как да е съдник на когото и да е било
6.
Вие какво сте очаквали?
09.10.2023 04:53:52
7
28
Вие какво сте очаквали от тлъстата пуйка Манол и летящата дебила?Ако имахте малко акъл отдавна щяхте да сте наясно,че ПростоПедраси и Дебилна България са силни само на приказки.
5.
XX
08.10.2023 23:54:56
15
14
Какво ревете? ВИЕ си ги избирате.
ЕС демокрация е.
4.
Пешо Дилъра
08.10.2023 23:03:11
10
31
Тези от ПП-ДБ са същите крадци и измамници като коалиционните си партньори от ГЕРБ и ДПС!
Неслучайно се прегърнаха и поеха управлението на държавата- просто искат да крадат, да делят, но да крадат, така както крадяха Тиквата и Пеевски досега!
3.
Сър Джон
08.10.2023 23:00:48
7
37
С две думи: "Пе*ерасти, сър!"
2.
Талев
08.10.2023 22:23:49
39
24
Чудя се във Флагман основно копейки ли ви наемат или вие сте склонни да си пишете всякакви поръчкови статии. Ето линк към прогреса по казуса с Талевата къща: www.facebook.com%2Fmanol.peykov%2Fposts%2Fpfbid0bc5W7EMghFjqbWnX5itHfNNfJ9o5sbSf2YDeDoFric6u7gAyi5bVqX1jo3SGVuq5l&show_text=true
Внушавате и настройвате хората с/у хората на които им пука. Някой ден може такива писарски гниди като вас да имат нужда от хора като Манол.
1.
ПП-ДБ са доказани крадци
08.10.2023 22:00:09
13
55
Чудно ми е до кога ще ги покриват?
НАП се ръководи от доказан ДДС измамник, Съпредседателят на ПП, осъден от КС, но оправдан от прокуратурата, за Манол Пейков е симптоматично, дори и външността му е на далавераджия и шмекер, а Летящата Кодзила, правила ремонт и де искала да си плати масрафа!
Общото между тези е че се представят за морални стожери, честни и почтенни, но които работят само на ползу роду, баджанаци, любовници и приятели....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори