×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Във война сме, каза Нетаняху след атаката от Хамас


Във война сме, каза Нетаняху след атаката от Хамас
"Врагът ще плати цена, каквато не е виждал", каза Нетаняху
Тема в развитие
Палестинците държат над 150 заложници, Румяна Бъчварова очаква драматично развитие Деца и болни старици отвлечени, посланикът на Израел у нас нарече терористите зверове Ужас край израелски АЕЦ! Палестинците атакуват военна база, осигуряваща сигурността на централата? Цените на петрола скочиха след нападението "Хамас" Втора група българи се връщат от Израел Клане на музикален фест, главорезите от Хамас убиха над 260 души Трима от ръководството на НС и Габриел посрещат евакуираните от Израел Премиерът свиква заседание на Националния контратерористичен център Израел удари Ливан „Хамас“ не би атакувала толкова дръзко без челния пример на Русия Българите на летището в Тел Авив вече са спокойни – чакат правителствения „Еърбъс“ Правителственият „Еърбъс“ с министър на борда излетя за Израел за евакуация 56 българи са блокирани в епицентъра на военния конфликт в Израел, посолството ги заряза, дори не им занесе вода Въоръжени терористи стрелят по улиците, има заложници и отвлечени, каза българка от Израел Във война сме, каза Нетаняху след атаката от Хамас Израелският премиер: Ще победим Хамас Палестина изстреля от ивицата Газа десетки ракети към Израел
виж още
скрий
07 Октомври 2023, Събота, 18:00 ч.
Автор: Флагман

Най-малко 40 са убити, над 700 са в тежко състояние 

Израел е "във война" след изненадващата операция, започната от ислямисткото движение "Хамас" срещу страната, обяви в обръщение до израелците премиерът Бенямин Нетаняху.

"Във война сме", гласи краткото съобщение на иврит, с което се анонсира почти едноминутното изявление на премиера, публикувано в профила му в Х (доскоро "Туитър") няколко часа след като бойци на "Хамас" проникнаха в Израел а множество ракети бяха изстреляни по еврейската държава.

"Врагът ще плати цена, каквато не е виждал", продължава Нетаняху в обръщението. Най-малко 40 са убитите израелци към 15:30 ч. българско време.

Фотограф на "Ройтерс" говори за "множество тела" по улиците на южния град Сдерот. Израелската армия заяви, че ще ѝ трябват още няколко часа да си върне контрола над селищата около Газа.

Ранените са над 700 към 16 ч. Според в. "Йедиот ахронот" към същия час ранените, постъпили само в една от болниците, са поне 130 души, някои от тях в критично състояние.

Има данни за пленени израелци (според "Хамас" - поне 35), появиха се и съобщения за преговори между армията и бойци, които ги държат. На много места след ракетните атаки в Централен и Южен Израел се съобщава за пожари.

Възможна към момента е и сухопътна офанзива на израелската армия в Газа. Хамас "направи голяма грешка", каза министърът на отбраната Йоав Галант преди заседание на кабинета по сигурността, което започна, със закъснение, към 14 ч. българско време. "Държавата Израел ще спечели тази война."

В гласово съобщение командващият бригадите на "Хамас" "Ал Касам", Мохамед ад Дейф, нарече операцията "Потопът на "Ал Акса"", като се има предвид разположената в Израел джамия, станала повод за напрежение с палестинците многократно в последно време.

Израел отговори с операция "Железни мечове", включваща удари край Газа. От ивицата са изстреляни около 2200 ракети (Дейф говореше за 5000) тази сутрин, призовават се резервисти и армията има готовност за война, съобщи полк.-лейтенант Даниел Хагари. Медици съобщават за "Ройтерс", че в Газа вече има много ранени вследствие на атаката.

"Джерузалем пост" съобщава за случаи, в които бойци на "Хамас" са завзели израелски градчета; кадри от подобни операции се разпространяват и в социалните мрежи. Според медията Walla сили на "Хамас" са щурмували дори военна база в южната част на страната и са прекъснали комуникации между двоенните.

Анадолската агенция цитира информация на общественото радио на Израел, според която има данни за ракетен обстрел дори около летище "Бен Гурион".

В Южен Израел се съобщава за престрелки между израелските сили за сигурност и палестинци. Според израелската полиция сблъсъци има на 21 места на юг. Сблъсъци вероятно се водят между спецчасти и бойци и в непосредствена близост до Газа.

Армията публикува и кадри от въздушни удари срещу бойци.

Пробив в сигурността

Това е най-голямата атака срещу Израел от години. Броят на проникналите бойци не е известен, но наблюдатели в региона вече говорят за безпрецедентен провал на израелското разузнаване.

Източници на в. "Ал арабий ал джадид" в Египет обяснява, че и разузнаването в Кайро е сварено неподготвено - нямало никаква индикация за предстоящата офанзива.

За последно Израел и "Хамас" бяха във война през 2021 г. за около десет дни, ескалация миналата година доведе до операция по време на предишното правителство, при която бяха убити командири на друга групировка, "Ислямски джихад", в ивицата, без намесата на "Хамас".Днес действията на "Хамас" следват година на ескалация между Израел и палестинците, засилила се след идването на власт на новото правителство на Нетаняху заедно с ултрарелигиозни и крайнодесни партии. Ислямисткото движение обвързва пряко действията си със заселническата агресия и акциите на полицията в и около комплекса "Ал Акса", едно от светите места за мюсюлманите.

Реакции

Президентът на Палестинската власт Махмуд Абас, който опитва да издейства отстъпки за палестинците в саудитско-американско-израелския диалог, същевременно заяви, че народът има право да се защитава от "терора на заселниците и окупационните войски".

Западът осъди атаката, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се представя като защитник на палестинците, но топи ледовете от последните години с Израел, призова и двете страни да се въздържат от действия, които може да доведат до ескалация. Външното министерство на Украйна подкрепи правото на Израел да се защитава. Русия нарече ситуацията "крайно опасна" и повтори призива си за уреждане на конфликта само с "политико-дипломатически" средства.

Върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел осъди атаките и "дълбокото страдание на израелския народ", напрежението и саботажа на палестинските интереси, до които водят. "Повече от когато и да било е необходима работа за устойчив мир чрез нови усилия в Близкоизточния мирен план." Пентагонът обяви, че САЩ ще работят, за да гарантират, че Израел има всичко необходимо, за да се защити.

Българският премиер Николай Денков също осъди действията на "Хамас" и ги нарече "тероризъм".

Саудитското външно министерство обясни, че внимателно следи "безпрецедентната" ситуация. Рияд призова за незабавно спиране на ескалацията между страните, защита на цивилните и хладнокръвие. Саудитска Арабия припомня и че много пъти предупреждавала за рисковете от "продължаване на окупацията" и лишаване на палестинците от законните им права. За спокойствие и самообладание призоваха Катар и Оман. Обединените арабски емирства поискаха незабавна деескалация.

Съветник на иранския върховен водач аятолах Али Хаменей заяви, че ислямската република подкрепя действията на "Хамас". Катар, който не пое по пътя на нормализацията, избран от други монархии в Персийския залив като ОАЕ и Бахрейн, също така обвини Израел за ескалацията.


В категории: Политика


Започва Страстната седмица
Започва Страстната седмица 29/04/2024, Понеделник 07:44 0
От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
14
Коментара по темата
14.
*********
07.10.2023 23:24:14
3
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
*********
07.10.2023 22:57:00
2
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
Данко
07.10.2023 22:05:43
4
3
Във война сте,защото сте терористи.
11.
Генко Менко
07.10.2023 22:02:47
2
7
През 1988 Ясер Арафат обяви Палестина за независима държава.Израел винаги е работил съвместно със САЩ и осъществяват идентична политика на агресия ,под формата на "демократични" прийоми и стратегии.Те владеят незаконно територии,които принадлежат на Палестина,както и десетилетия наред тероризират палестинците.Апропо,ако не е била Червената армия и победата над Хитлерова Германия,днес нямаше да има Израел,дори най-вероятно нямаше да има и евреи.По този повод държавата Израел си позволи остра позиция спрямо Русия след започването на СВО.Е,хайде сега ,нали израелските служби са най-добрите,хайде сега Брюксел и Вашингтон да им помогнат.
10.
1
07.10.2023 20:41:11
9
5
ИЗРАЕЛ ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА
9.
Във война?
07.10.2023 20:28:06
6
5
Във война е уРоспия. Претрепаха и профиармия мобики, спецназовци ВДВешници за 20 месеца им претрепаха ПВОта, кораби и за пръв в историята и, подводница. 280 000 убити.
Видяли сте вие война.
https://youtu.be/Q_R-WoImYzg?si=wMCXQGNHQsfjYXIo
Ееее тука прехваления руски Солнцепек го изпепели каптън Хаймърс. Поздрави от САЩ където изгоряха и 300 милиарда руски резерв.
Е на уж в щатите нямало мутри. Байдън бил изкуфял пък изгърби вовича с резерва че даяат и оръжие на укрите да претрепват клошармията на бобича вовича капутинчев.
8.
123
07.10.2023 19:05:29
3
7
И за да няма съмнения че пиша от психушката в следващия коментар ще чакам на власт да дойде Тръмп и аз като кремълската психушка.
Понеже 1 рубла-100долара а в САЩ пълни гробища, инвалиди, мобилизация 1 милион безвъзратни загуби и ежедневни прильоти и взривове в американския Крим и самата Америка.
Тихооооо. Саянович идва да раздава бонбонките да ги пием пред него.
Зиам апчитътъ и после ше пиша.
7.
Xaxaxaxaхахахаха
07.10.2023 19:02:24
7
7
Евреи срещу араби, голямо шоу! Да се трепят, колкото по-малко от тях, толкова по-добре.
6.
123
07.10.2023 18:53:34
10
5
САЩ или трябва да направят компромис и да се споразумеят с Русия или бедна ви е фантазията....Купувайте имати още.
5.
Е
07.10.2023 18:50:12
7
5
Нали имаха най-велекото ПВО в света и никоя ракета не го пробивала....Абе иди ЗСВ...
4.
Next level
07.10.2023 18:29:30
1
8
Wold war !!!
3.
Киров
07.10.2023 18:27:55
18
11
Израелците са терористи
2.
дебили бургас
07.10.2023 18:15:32
5
20
На чалмите сега ще се случи това, което се случи на японците след Пърл Харбър!
1.
Puteto samo chaka evropata
07.10.2023 18:11:35
3
2
Da plamne.opasno pute ei.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Страстната седмица Започва Страстната седмица Във всичко, което правим, трябва да бъдем водени от вярата в милостта на Господ Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби
4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори