×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Давещият се човек на Европа". Украйна е способна да завлече със себе си и най-сериозните си съюзници


"Давещият се човек на Европа". Украйна е способна да завлече със себе си и най-сериозните си съюзници
С тези думи полският президент Анджей Дуда описа Украйна, след като от Киев продължават да натискат за внос на зърно към ЕС, а Полша спря да изнася оръжия
21 Септември 2023, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Много е вероятно отказът на Полша да снабдява Киев с оръжие да е начало на края - скоро може да се наложи Киев да седне на маста за преговорите

Полша повече няма да снабдява Украйна с оръжие и ще се фокусира върху собствената си защита. Това заяви вчера полският премиер Матеуш Моравиецки - часове след като Варшава призова украинския посланик заради поредната размяна на обиди заради блокираната продукция пшеница. В продължение на година и половина именно Полша беше най-сериозния поддръжник и защитник на Киев, а случилото се вчера определено е в контраст на досегашната позиция на страната.

Решението на Полша да спре да праща оръжия към Украйна маркира друг важен аспект - фактът, че т.нар. „обединен Запад” изглежда вече не е толкова обединен. А времето, в което Варшава обяви края на подкрепата, е възможно най-неподходящо за Зеленски. Той днес пристигна в Белия Дом на визита с Джо Байдън.

Редица анализатори вече започнаха да коментират, че е много възможно решението на Маравиецки да маркира началото на края. Една вероятна хипотеза е, че до края на настоящата година има шанс преговорите за мир между Киев и Москва да започнат. Както е ясно, първото условие, което от Кремъл поставят за това, е Зеленски да се откаже от претенциите си към Крим и от завладените до този момент територии в Донбас - нещо, което ако западната подкрепа за Украйна продължи, от кабинета на президента в Киев никога няма да се съгласят. Но когато най-големият европейски спонсор на военното дело и де-факто съюзник се откаже от подкрепата си - картите се обръщат.

Последните 48 часа маркираха може би най-сериозния срив в отношенията между Полша и Украйна от началото на войната. Това се дължи на факта, че Варшава от почти месец подготвя сериозна кампания, с която цели забраната на износа на зърно от Украйна към ЕС да бъде удължена.

Както и у нас, и там зърнопроизводителите са недоволни по същите причини. Те настояват пазарът да не бъде заливан с евтина украинска пшеница. Нещо повече - на 15 октомври в Полша предстоят парламентарни избори, което означава, че политиците там са в разгара на кампанията си, а предходната атмосфера на про-Киевска риторика е драстично сменена. До такава степен, че сравненията, които редица полски политици правят за Украйна, са, че тя е „давещ се човек”. Както пише Асошиейтед прес:

„Полските лидери сравниха Украйна с давещ се човек, който наранява спасителя си и заплшаиха, че ще удъжат забраната за внос на продукти от там. Междувременно президентът Владимир Зеленски изрази мнението си, че страните, които забраняват вноса, помагат на Русия”.

Полският президент също не остана безучастен. В свое изказване пред медии, в което бе изненадващо откровен, Анджей Дуда заяви, че „Украйна е давещ се човек, който се хваща за всичко, което има. Давещият се човек е страшно опасен, способен да те дръпне надолу към дълбините. Да удави спасителя”, каза той.

Междувременно Ню Йорк Таймс излезе с наистина изненадващо свое разследване, където екип от журналисти достига до заключението, че ракетата, паднала върху оживения пазар в Константиновка на 6 септември и убила над 15 човека, е... изстреляна от територия, която е под контрола на Украйна. В дългото разследване са анализирани кадри, на които ясно се вижда отражение на ракета в ламарините на паркирани автомобили. Ройтерс обобщава:

„Събраните доказателства, анализирани от Ню Йорк Тайсм, сред които фрагменти от ракетата, сателитни снимки, свидетелски показания и публикации в социалните мрежи, сериозно сочат, че катастрофалния удар е нанесен от украинска ракета въздух-земя, изстреляна от система БУК, вероятно погрешка уцелила пазара”.

Доскорошният истински съюзник на Украйна с всяка една публикация в лицето именно на Ню Йорк Таймс, бързо бе определен пасивно от Киев като едва ли не разпространител на конспирации.

В свое изявление Михайло Подоляк - съветник на Зеленски, заяви, че „...съмненията за това, че Русия е участвала в атаката... се дължат на ръста в теориите на конспирацията”. Въпреки че дупките, причинени от експлозията и намерените на мястото фрагменти са аналогични на тези, причинени и били част от ракета 9М38, която се изстрелва от БУК системите за противовъздушна отбрана, каквито ползват и руснаците, и украинците.

Това, разбира се, поставя въпроса колко от атаките по цивилни цели, за които Русия от началото на войната отрича категорично, са автентични, а не дело на "заблудила се ракета", както вероятно ще се окаже за случая с пазара в Константиновка.

В общи линии събитията, които в момента се разиграват, са пряко следствие на абсолютния провал на украинската контраофанзива, започнала в края на пролетта - през юни. Още преди няколко месеца излезе информация, че службите дори в САЩ знаят много добре какво се случва на терен, но предпочитат да не информират властта в Белия Дом за всичко. По-скоро съобщават информацията избирателно. А прогресът на контраофанзивата бе описан от различни „уисълблоуъри” като „силно преувеличен”. И фактите на картата показват точно това. За близо 3 месеца и половина украинските въоръжени сили успяха да се похвалят с няколко превзети малки села, както и да покажат на няколко пъти разстрелът на невъоръжени руски войници в окопи.

Неуспехът на контраофанзивата смъкна морала на хората в Украйна, пише Washington Post

Грозната истина е, че в този му вид конфликтът скоро няма да свърши. Но докато Украйна на практика вече няма жива сила и прибягва буквално до отвличане на младежи от улицата, за да ги вкара в „месомелачката”, то в Русия, колкото и назадничава да е откъм военна технология, този проблем не съществува. Това означва, че едиственото, което на този етап „държи” Украйна на фронта, е западната подкрепа. Подкрепа, която по всичко личи, към този момент е започнала да се руши.

 




Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 2
23
Коментара по темата
23.
Пресалкаше Захарова и Гундяй Безмитний
22.09.2023 19:16:16
0
0
Защо махнахте педрастиан проклети да сте нашата църква е православна разрешава убийствата на украинци и други дека не облизват кафявите регалии на Владимир Владимирович .
Повече 1 грам кока няма да купим от Бългаеия
22.
Хохохохохо
22.09.2023 14:48:53
0
2
Важното е че Тагаренко се изцепи вчера по телевизията, че Украйна постигнала значителни победи във войната, а руската армия минала изцяло в защита... Да се чудиш защо им е на Украйна оръжие като уж мачкат на фронта... Но най-важното е че имаме такива министри...
21.
XX
22.09.2023 12:23:06
1
3
Ти, който пишеш от мое име, про'с'так злобен. Европейският съюз ще го има винаги.
20.
XX
22.09.2023 12:21:04
0
3
Моите колеги от Държавна сигурност приватизираха всичко с пари от куфарчетата на Луканов. След това държаха хората с ниски заплати и затова над два милиона души емигрираха от България.
19.
ХХ
22.09.2023 10:56:41
4
2
ДО 4

"Повечето читави хора се отчаяха и имигрираха" - при това емиграцията на специалистите започна по времето на Костов - когато видяха какво е то евроинтеграцията и евроатлантизЪма.
18.
ХХ
22.09.2023 10:53:02
6
1
Дано ги повлече!
ЕС трябва да умре!
17.
Dart
22.09.2023 10:47:32
2
3
Имам усещането че ако спре войната,ковида ще се завърне с пълна сила.
16.
Георги
22.09.2023 09:01:02
4
11
Да си враг на американците е опасно,но да си им приятел е още по опасно!Питайте Кадафи,Садам и талибаните от афганистан по време на съветският съюз!Отдавна съм се убедил,че американците не ги бива да воюват(десанта в Нормандия,Виетнам добре барем,че в другите конфликти цяла Европа ги брани) тяхната сила е Холиувуд,медиите и купуването или заплашването на местни политици като нашите бивши номенклатурчици!Разделяй и владей!
15.
така така
22.09.2023 08:50:44
4
11
Даа капут е работата!!! Ама промитите не го осъзнават и продължават да ги облъчват с победи на Украйна.....
14.
До 10
22.09.2023 06:14:18
7
18
Приятелю,и САЩ отказа предвидената военна помощ към Зеленски! И според САЩ е време за преговори,а ти си гледай нашите медии и си пиши тъпотии! Намери си кадри от срещата на Зеленски с ООН (ама не онези с пълната зала в които,самия Зеленски е в публиката) и виж колко чавека има на трибуната! Украйна е отсвирена вече ;) А според американския полковник Дъглас Макгрегар,САЩ няма ресурса да победи Русия дори с подкрепата на НАТО! Това не е “русоробска” пропаганда,можеш да гледаш интервюто на Тъкър Карлсън с полковника, в Youtube вероятно го има!
13.
Дърта баба комънъзка до ХХ
22.09.2023 06:14:16
6
4
Другарю а за нас жените няма ли някой бабоеб от вагнер или кавказ да ни начеше пресъхналите кладенци ще слагаме маргарин или свинска мас да правим секса удобен..
12.
Haha
21.09.2023 23:05:28
2
15
Пак новина от преди 5 дена
11.
ХХ
21.09.2023 23:01:31
5
17
Аз като дърт комънъз и сътрудник на Държавна сигурност чакам от Кадир ага млади войници с големи керестета. Който иска да се дави. И не се потикравайте с мен, че с Държавна сигурност не може шега.
10.
Мечти, мечти...
21.09.2023 22:59:46
25
16
Русоробите се хващат за изречени думи, заради някакъв си търговски спор като удавник за сламка. И за пореден път потриват ръце в сладки мечти за победа на проклета Русия. Казвам "пореден път", но не знам точното число. Първият път беше - Русия превзема Украйна за 3 дни.
Мечтайте си комуняги, но часовника цъка, дните от календара се нижат и с всеки изминат ден намалявате и отивате там където ви е мястото - в пъкъла при Димитров, Ленин и Сталин.
9.
B&W
21.09.2023 22:49:23
12
14
Един Полски поет е казал. Червена чумо чакаме да ни освободиш от черната смърт. Въпрос към руските опикани мастии. Какво е искал да каже този човек?
Бонус. Говорим за втората световна война.
8.
До7
21.09.2023 22:44:21
12
8
Нещо нервен ми се виждаш. Мога да те окротя с един страпон у газо.
7.
ей, боkлyк,
21.09.2023 22:33:14
22
10
вмиpиcaн ykpaински, колко требе си пpoст, че да не разбираш, че на Путя не му пука колко руснака ще измрат. Както той, така и целият свят знае, че ycpaните ще измрат всичките, ако се наложи, а руснаци пак ще останат. А после ще се пишеш най-големия русофил. Така че скривай се на мaйka си у г@з@, откъдето си излязъл...
6.
XX
21.09.2023 22:14:21
19
23
Шъ са пиша ХХ но не съм дежурния от морското сайтче.
Това че Украйна завлече и удави Европа е факт,от преди година.Еврото се срина, Европа е в хаос, мобилизация, пълни гробища, инвалиди, безследно изчезнали, срив на еврото 1 долар-100 евро. Милиони наши сънародници по джапанки и скъсани чорапи изминаха хиляди километри и се спасиха в Расия.
Европейската армия продължава да драпа в Украйна, Евровоенното министерство(както се разбра вчера по европейские СМИ) е поръчало 230 000 известия за близките на загиналите от великата Евроармия затънала в Донбас и Запорожие.
Което потвърждаяа данните на укрите за 260 000 убити окупанти, защото има и безследно изчезнали. Важна подробност е че частните компании Вагнер, Ахмат, Патриот, Русич и др до преди 2 месеца не бяха към военното министерство. При тях жертвитв са отделно. Там онези 60 000 вагнерци за Бахмут,са итделно.
А как потъна Европейския флот в анексирания от ЕС- Крим, мале мале.
Черна пиредица
https://youtu.be/0s5IBaVHFEU?si=8Dyyok-q3C3U5ZRr
Кораби, подводница, бази. Между другото тази нощ е ударен отново аеродром саки 12 бойни самолета и много загинали. Също тази нощ в Севастопол е ударен щабът на ЧФ.
Еее тази Украйна, този удавник потопи ЕС ей.
5.
Явно
21.09.2023 21:24:09
6
38
Поляците искат на напомнят на съседите си, които ги заплашиха със съд във връзка с търговските им диспути, че когато разчиташ на съседа си на военна помощ, за да не загубиш война е малко нагло да ги заплашваш. Това е приятелско скарване с лек предизборен привкус. Те ще се разберат. Имат общ враг все пак.
4.
До1
21.09.2023 21:17:45
10
44
От нас няма по подли и мръсни хора и по разидинени. За жалост България приключва. Повечето читави хора се отчаяха и имигрираха
3.
Кой е автора?
21.09.2023 21:15:11
23
18
Хахаха как, кой? Въздесъщият!
Хахаха. "Натовски бази и генерали в пицарии" ."Замръзяаща Европа", "Във Великобритания рафтовете в магазините празни, британци изяждат катериците в парковете"
Всяка прилика на въпросния със Скабеева и Соловьов е случайна, дори и някъде из рубладжийското бг инфо пространство да има подобен и в името му да има нещо от великата империя с черните пътища и сортире.
https://youtu.be/Onp3CEZ-K9c?si=vUf8Ad8ofxXkORzE
Сега към фактите, а не към "натовските пицарии бази" със пицАри-натовски генерали.
Мацква не беше ли далече от Украйна?
РоZZийското аналоГовнет ПВО не беше ли безаналогово?
Че как хвръкна във въздуха този завод за снаряди и дронове Ланцет в Сергеевом посаде-Мацква?
2.
ХХ
21.09.2023 21:11:38
22
27
Ракетата съзнателно е насочена от киевския режим към пазара, за са помогне на проваления външен министър на сащ, сгъващият се на две като дюлгерски метър резил - блинкен.
Това е факт.
ПП. Жалко, че на мястото не е имало няколко от форумните евроатлантически тролещипро'с'така.
1.
Дааааа
21.09.2023 21:08:39
21
47
Без да чете тъпотиите ви, всеки нормалномислещ човек, ще разбере номерата на полските боклуци. Отцепване и присвояване на част от украинските, руски земи. Поляците са една от най мръсните нации на Европа. Мисля даже по мръсни и подли, дори от нас българите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори