×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Илинден е, почитаме Свети пророк Илия, закрилник на живота
  • Тръмп обеща на Зеленски: Слагам край на войната!
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Индустриален парк и Северен обход ли? Питайте Васил Едрев защо 12 г. не решава проблемите на Айтос


Индустриален парк и Северен обход ли? Питайте Васил Едрев защо 12 г. не решава проблемите на Айтос
Кандидатът за кмет Даниела Алакушева е категорична, че Айтос е в застой и е крайно необходимо индустриалният парк да проработи, за да има работни места, а обходът е задължителен
23 Август 2023, Сряда, 21:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Асфалтиране на улици, ремонт на тротоарни площи и обществени сгради е задължение на кмета на общината, а не заслуга, смята Даниела Алакушева

Кандидатът за кмет Даниела Алакушева посочи важните проблеми на Айтос, които с години стоят нерешени, а проектите са във фризера. Алакушева е доказан финансов експерт и дългогодишен ръководител на най-важната дирекция в Община Айтос и има ясна визия за развитието на Айтос като модерен и привлекателен град за живеене. Мнозина смятат, че тя е и най-сериозният опонент на кмета Васил Едрев, който буквално се е окопал във властта вече три мандата.

- Г-жо Алакушева, излизате смело като кандидат за кмет на Айтос, назовете основните три нерешени проблема на общината?

- Считам, че лесно могат да бъдат дефинирани много повече от три проблема. Когото и да попитате в града ни, първосигнално би отговорил: Обход, паркиране, презастрояване със съпътстващи това инфраструктурни проблеми. Аз бих добавила и липсата на визия за развитие, липсата на работни места и перспектива за съгражданите ни. Всъщност ако се замислите всичко това е свързано.

Да вземем Обхода. Още като дете имам спомени за аварирали товарни автомобили, които успяваха да спрат едва на кръговото кръстовище.

Опитният финансист Даниела Алакушева - обединителят и силен играч влиза в битката за кмет на Айтос наесен

По повод Обхода съм разговаряла с различни институции, които сочат липсата на предвиждането му в одобрения Общ устройствен план на града ни за основна пречка за изграждането на такъв. Ако не греша, въпросният Общ устройствен план е процедиран в периода 2013-2018 г., когато е приет.  Лично на мен не ми е ясно защо и при съществуващ и към онзи момент проблем не са се потърсили решения чрез съответните предвиждания в плана. 

- Да, в действителност и регионалният министър при посещението си заяви, че Обход може да бъде изграден след изменение на ОУП , но кметът не пое ли ясен ангажимент за решаване на този проблем?

- Действия по изменение на Общия устройствен план по желания от айтозлии начин не са предприемани в последния мандат. Факт е също, че в плана за интегрирано развитие на Община Айтос 2021-2027 г., публикуван в портала за обществени консултации към Министерския съвет, който определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на общината фигурира като мярка „Северен обходен път на Айтос“, като Общината е заявила положителна проектна готовност и индикативен срок за изпълнение 48 месеца или четири години. Къде е проектът обаче? А вече са изтекли две години от посочените 48 месеца.

Но да преминем на втория проблем. Отново със същия Общ устройствен план се определят правилата и нормативите за устройство и застрояване. В момента в града ни се наблюдава бум на строителството до степен на „стихийност“. Това строителство допълнително насърчава естествените миграционни процеси от малките населени места към най-близкия общински център и град - Айтос. От една страна вероятно са налице нормативи, позволяващи по-интензивно застрояване на площите с изграждане на повече жилищни обекти. От друга страна обаче можем само да гадаем доколко цялостната инфраструктура на града ни ще понесе това натоварване. Ето – проблемът с паркирането бързо изкристализира и се задълбочава. 

И след като си създал условия да привличаш хората, какво ще им предложиш? Работа? Уви, тенденциите в община Айтос са негативни, а повечето хора работят в съседни общини или в чужбина. Твърде  вероятно е Община Айтос се явява най-големия работодател в общината. На фона на това следва да припомня, че през 2008 г.  в Айтос се постави началото на създаване на индустриален парк. Регистрира се "ИНДУСТРИАЛЕН И БИЗНЕС ПАРК-АЙТОС" АД, в което дружество Община Айтос е акционер с 49%.  От учредителния акт на дружеството е видно, че в капитала му Община Айтос е внесла близо 800 декара земя, върху която е следвало да бъде развита промишленост и разкрити работни места. Ако се запознаете със счетоводния баланс на дружеството за 2022 г., ще установите, че то съществува, но само на хартия. Практически дейност не се извършва. 

- Защо според Вас това е така?

- Не бих могла да отговоря на този въпрос, но при наличие на тези комуникационни дадености на общината, при наличие на свободна работна ръка и нарочно дружество, което си създал за тази цел, за мен бездействието е непонятно. Попитайте Васил Едрев защо не се прави нищо за развитието на Айтос.

- Оспорвате, че в Айтос са изпълнени множество инфраструктурни проекти.  А асфалтирането на улици, ремонт на тротоарни площи и обществени сгради?

- А нима вие ще оспорите, че всъщност това е задължение на кмета на общината? Нима поддържането на пътищата и обществените сгради не е негова отговорност?  
В заключение считам, че въпросът със строителството трябва да бъде регулиран след широк обществен дебат. За да има визия, а не застой. Считам, че е крайно необходимо този индустриален парк да проработи, за да бъдат предложени работни места на съгражданите ни. Обходът разбира се е задължителен.
 
България Всички новини
Мисията на „Величие“ изпълнена? Полк. Марков готов за нова с друга партия Мисията на „Величие“ изпълнена? Полк. Марков готов за нова с друга партия Аз свърших моята работа перфектно и съм доволен, сподели депутатът, който бе изключен от партията си скандално Мъж е с отрязан крак и постройки са запалени след масов бой в Раднево Мъж е с отрязан крак и постройки са запалени след масов бой в Раднево Състоянието на двама от пострадалите е тежко, а са здравно неосигурени   Тревога заради пожара край Кърнаре Тревога заради пожара край Кърнаре Кметът на селото разкри, че хеликоптер е имало само първия ден и предупреди, че без авиационна техника не може да бъде изгасен Сформирането на правителство невъзможно, Атанас Атанасов призна, че отиваме на избори Сформирането на правителство невъзможно, Атанас Атанасов призна, че отиваме на избори Президентът днес отишъл в родния си край да се снима - това наистина е популизъм, коментира генералът Той си глези тунингована македонка на морето – двойничка на бившата му Той си глези тунингована македонка на морето – двойничка на бившата му Георги Йомов си хвана гадже, копие на Ариа Добряци от Бургас помагат на хората, останали без дом след пожара във Воден Добряци от Бургас помагат на хората, останали без дом след пожара във Воден Призив в социалните мрежи отправи Мариана Русева, която има наследствена къща в опожареното село и изрази готовност да транспортира даренията ГЕРБ-СДС попариха пияни шофьорите, предлагат много тежки наказания за тях ГЕРБ-СДС попариха пияни шофьорите, предлагат много тежки наказания за тях По-високи санкции и за превишена скорост в населено място с повече от 50 км БНБ ни попари с прогноза, но има и добра новина БНБ ни попари с прогноза, но има и добра новина Инфлацията на храните ще намалее до 3-2% тази година, смята БНБ Миро измести Веско Маринов, ще пее на левите на Бузлуджа Миро измести Веско Маринов, ще пее на левите на Бузлуджа Попзвездата бе гвоздеят на програмата и преди две години Тежката съдба на малкия Алекс трогна цял Бургас, всички обединяват сили в борбата с коварното му заболяване Тежката съдба на малкия Алекс трогна цял Бургас, всички обединяват сили в борбата с коварното му заболяване Нека заедно да направим чудо и дадем надежда на този юнак, на едно майчино сърце и едно бургаско семейство да е щастливо отново
Кейт Мидълтън с признание за ужасната си болест Кейт Мидълтън с признание за ужасната си болест Поразената от рак съпруга на принц Уилям разкри какво й помага да намира сили да се бори с коварното заболяване Гръмнаха в главата посред бял ден бивша украинска депутатка Гръмнаха в главата посред бял ден бивша украинска депутатка Към момента не е известно дали изстрелът е бил фатален Тръмп даде дума на Зеленски: Слагам край на войната! Тръмп даде дума на Зеленски: Слагам край на войната! Щял да постави Киев и Москва на масата за преговори Не ходете в Гърция, има бум на ковид! Не ходете в Гърция, има бум на ковид! Българските плажове по нищо не отстъпват на гръцките, а тук е по-безопасно Тя е секссимвол - пусна се по бикини на плажа, показа целулит и коремче, но не й пука Тя е секссимвол - пусна се по бикини на плажа, показа целулит и коремче, но не й пука Ева Лонгория не е съвършена, но я харесват всички Над 30 конгресмени демократи искат смяна на Байдън, той: Оставам и ще бия Тръмп! Над 30 конгресмени демократи искат смяна на Байдън, той: Оставам и ще бия Тръмп! Президентът е категоричен, че е готов да се върне към кампанията следващата седмица, за да се противопостави на по думите му „мрачната визия“ за развитието на страната, изложена от републиканеца Доналд Тръмп Очакват се още отменени полети и закъснения заради IT срива Очакват се още отменени полети и закъснения заради IT срива Вчера по целия свят са били отменени 5078 полета Ракът ще е като маг, а за Овена - радост, но да не си пренебрегва здравето! Ракът ще е като маг, а за Овена - радост, но да не си пренебрегва здравето! Хороскоп за деня – 20 юли 2024, събота Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Полска евродепутатка към Урсула фон дер Лайен - мястото ви е в затвора, не начело на ЕК Вие сте отговорна за всяко изнасилване, нападение и трагедия, причинени от притока на нелегални имигранти, каза в лицето й Ева Заянцковска-Херни Вижте това видео от залавянето на 1500 кила кока с българско участие Вижте това видео от залавянето на 1500 кила кока с българско участие "Операция ментор" е проведена и ръководена от Националната полиция на Испания, където са мобилизирани службите във Валенсия, Аликанте, Мурсия, Алмерия, Малага, Хирона, Мелия и Лансароте
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Нашият път е вдясно. Нищо в дясно повече от нас не може да има Виц на деня Виц на деня - Мойта жена прави с*кс, все едно утре ще умре!
- А мойта, все едно вчера е умряла!
Виц на деня Виц на деня След 50 г. съученичка:
- Сега можем да го направим, моя умря.
- Ми то и моя умря...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори