×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Индустриален парк и Северен обход ли? Питайте Васил Едрев защо 12 г. не решава проблемите на Айтос


Индустриален парк и Северен обход ли? Питайте Васил Едрев защо 12 г. не решава проблемите на Айтос
Кандидатът за кмет Даниела Алакушева е категорична, че Айтос е в застой и е крайно необходимо индустриалният парк да проработи, за да има работни места, а обходът е задължителен
23 Август 2023, Сряда, 21:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Асфалтиране на улици, ремонт на тротоарни площи и обществени сгради е задължение на кмета на общината, а не заслуга, смята Даниела Алакушева

Кандидатът за кмет Даниела Алакушева посочи важните проблеми на Айтос, които с години стоят нерешени, а проектите са във фризера. Алакушева е доказан финансов експерт и дългогодишен ръководител на най-важната дирекция в Община Айтос и има ясна визия за развитието на Айтос като модерен и привлекателен град за живеене. Мнозина смятат, че тя е и най-сериозният опонент на кмета Васил Едрев, който буквално се е окопал във властта вече три мандата.

- Г-жо Алакушева, излизате смело като кандидат за кмет на Айтос, назовете основните три нерешени проблема на общината?

- Считам, че лесно могат да бъдат дефинирани много повече от три проблема. Когото и да попитате в града ни, първосигнално би отговорил: Обход, паркиране, презастрояване със съпътстващи това инфраструктурни проблеми. Аз бих добавила и липсата на визия за развитие, липсата на работни места и перспектива за съгражданите ни. Всъщност ако се замислите всичко това е свързано.

Да вземем Обхода. Още като дете имам спомени за аварирали товарни автомобили, които успяваха да спрат едва на кръговото кръстовище.

Опитният финансист Даниела Алакушева - обединителят и силен играч влиза в битката за кмет на Айтос наесен

По повод Обхода съм разговаряла с различни институции, които сочат липсата на предвиждането му в одобрения Общ устройствен план на града ни за основна пречка за изграждането на такъв. Ако не греша, въпросният Общ устройствен план е процедиран в периода 2013-2018 г., когато е приет.  Лично на мен не ми е ясно защо и при съществуващ и към онзи момент проблем не са се потърсили решения чрез съответните предвиждания в плана. 

- Да, в действителност и регионалният министър при посещението си заяви, че Обход може да бъде изграден след изменение на ОУП , но кметът не пое ли ясен ангажимент за решаване на този проблем?

- Действия по изменение на Общия устройствен план по желания от айтозлии начин не са предприемани в последния мандат. Факт е също, че в плана за интегрирано развитие на Община Айтос 2021-2027 г., публикуван в портала за обществени консултации към Министерския съвет, който определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на общината фигурира като мярка „Северен обходен път на Айтос“, като Общината е заявила положителна проектна готовност и индикативен срок за изпълнение 48 месеца или четири години. Къде е проектът обаче? А вече са изтекли две години от посочените 48 месеца.

Но да преминем на втория проблем. Отново със същия Общ устройствен план се определят правилата и нормативите за устройство и застрояване. В момента в града ни се наблюдава бум на строителството до степен на „стихийност“. Това строителство допълнително насърчава естествените миграционни процеси от малките населени места към най-близкия общински център и град - Айтос. От една страна вероятно са налице нормативи, позволяващи по-интензивно застрояване на площите с изграждане на повече жилищни обекти. От друга страна обаче можем само да гадаем доколко цялостната инфраструктура на града ни ще понесе това натоварване. Ето – проблемът с паркирането бързо изкристализира и се задълбочава. 

И след като си създал условия да привличаш хората, какво ще им предложиш? Работа? Уви, тенденциите в община Айтос са негативни, а повечето хора работят в съседни общини или в чужбина. Твърде  вероятно е Община Айтос се явява най-големия работодател в общината. На фона на това следва да припомня, че през 2008 г.  в Айтос се постави началото на създаване на индустриален парк. Регистрира се "ИНДУСТРИАЛЕН И БИЗНЕС ПАРК-АЙТОС" АД, в което дружество Община Айтос е акционер с 49%.  От учредителния акт на дружеството е видно, че в капитала му Община Айтос е внесла близо 800 декара земя, върху която е следвало да бъде развита промишленост и разкрити работни места. Ако се запознаете със счетоводния баланс на дружеството за 2022 г., ще установите, че то съществува, но само на хартия. Практически дейност не се извършва. 

- Защо според Вас това е така?

- Не бих могла да отговоря на този въпрос, но при наличие на тези комуникационни дадености на общината, при наличие на свободна работна ръка и нарочно дружество, което си създал за тази цел, за мен бездействието е непонятно. Попитайте Васил Едрев защо не се прави нищо за развитието на Айтос.

- Оспорвате, че в Айтос са изпълнени множество инфраструктурни проекти.  А асфалтирането на улици, ремонт на тротоарни площи и обществени сгради?

- А нима вие ще оспорите, че всъщност това е задължение на кмета на общината? Нима поддържането на пътищата и обществените сгради не е негова отговорност?  
В заключение считам, че въпросът със строителството трябва да бъде регулиран след широк обществен дебат. За да има визия, а не застой. Считам, че е крайно необходимо този индустриален парк да проработи, за да бъдат предложени работни места на съгражданите ни. Обходът разбира се е задължителен.
 
Флагман.БГ Синът на Динев става барета Синът на Динев става барета 30/09/2023, Събота 16:41 10
България Всички новини
Тя беше тв звезда, а днес е най-обикновена врачка Тя беше тв звезда, а днес е най-обикновена врачка Трансформацията е настъпила през януари, когато претърпя тежка операция на коляното Българите са купувачи на 80 % от баклавата в Одрин и 50 % от козметиката Българите са купувачи на 80 % от баклавата в Одрин и 50 % от козметиката Когато идват в Одрин, българите харчат между 1000 и 1500 лева за ден, изчислили са съседите  Това левче от соца вече струва два бона Това левче от соца вече струва два бона . Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба Прадядо й беше комунистически диктатор, а тя е моден дизайнер и стяга сватба След като завърши моден дизайн в престижния институт „Марангони“ в Италия, Андреа се върна в България и тръгна по стъпките на своята майка Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Щастливо събитие до дни очаква панелист на Гала Георги Блажев скоро ще стане татко Да се забрани на руски автомобили да влизат в България, настоява Делян Пеевски Да се забрани на руски автомобили да влизат в България, настоява Делян Пеевски Депутатът обръща внимание на министрите, че изпълнението на всички решения на ЕК е от ключово значение за присъединяването на България към Шенген Как се издържа този участник от Игри на волята Как се издържа този участник от Игри на волята Елвиса се издържа с печалбите от играта, а не от родителите си, както на няколко пъти натъртиха други участници в рuалитито Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Областният управител на Бургас Пламен Янев търси ново решение за пропадащата крайбрежна алея към кв."Сарафово" Трябва да убедим министъра на туризма, че този проект е важен за региона, каза Пламен Янев Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Помощта при бедствия зависи от общините, обявиха от социалното министерство Казаното от министерството е важно в контекст на неясноти на местно ниво из страната относно темпа на средствата Синът на Динев става барета Синът на Динев става барета Новината за навлизането в дебрите на службите предизвика вълна от коментари
Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа Защо правителството на САЩ може да спре работа до 24 часа До подобна ситуация се стига, когато Конгресът не успее да приеме някаква част от финансовото законодателство Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Мелания Тръмп предоговори брачното си споразумение Насред слуховете за развод, които датират от години, към момента все пак е ясно – дори и да се случи това, бившата президентша ще излезе по-богата и уверена от разлъката Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус Най-малко шестима са загинали при страшна катастрофа с автобус На мястото на инцидента са изпратени много полицейски екипи, пожарникари, линейки Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Защо в СССР убиват откривателя на изкуствената кръв Феликс Белоярцев създава животоспасяващия перфторан 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент 18 кандидат кметове вече победиха – нямат конкурент Повечето от тях са издигнати от ДПС, има и от местна коалиция, в която са ГЕРБ, “Обединени земеделци” и “Консервативна България” ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения ООН се готви за 120 хиляди бежанци в Армения Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира безопасността на арменците в Карабах, но каза, че неговият "железен юмрук" е оставил идеята за независимост на региона в историята Затварят за туристи една от световните топ забележителности Затварят за туристи една от световните топ забележителности Посещенията на Храма на кондора и Храма на Слънцето, както и Интиуатана, изваяна каменна структура, свещена за инките, са "временно затворени за посетители" B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия B ĸaĸви вaлyти ocнoвнo ce paзплaщa Pycия пpи външнaтa cи тъpгoвия Oт миниcтepcтвoтo yтoчнявaт, чe ocнoвнaтa вaлyтa пpи външнo-тъpгoвcĸитe paзплaщaния cи ocтaвa pyблaтa Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Гърция не помни такова наводнение: Водата в равнината Лариса е над 6 метра Много райони са без ток и вода, "Елиас" се оказа по-разрушителна от "Даниел" Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие Футболист виси на мост, заплашва да се самоубие 22-годишният френски полузащитник пристигна в клуба от Локомотив Москва през 2022 година срещу сумата от 12 милиона евро
Емил СОКОЛОВ, политолог: Емил СОКОЛОВ, политолог: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили Виц на деня Виц на деня - Днес поставих ултиматум на началника си - или ми вдига заплатата, или напускам.
- Е, и какво?
- Ами, поспорихме и стигнахме до компромис... Той няма да ми вдигне заплатата, а аз няма да напускам.
Виц на деня Виц на деня Закон на алибито:
Ако кажеш на шефа си, че си закъснял, защото си спукал гума, на следващата сутрин ще спукаш гума.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-сигурният начин да заставите жена си да ви слуша внимателно е да говорите на сън.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече