×
Вкусно ИЗБОРИ 27.10.2024 г. Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден, твърди експерт
  • Разбиха печатница за фалшиви банкноти в Шумен, създавани с хартия за дюнери
  • Ремонтират „Дунав мост” от румънска страна
  • Байдън обяви план за разширяване на достъпа до безплатни продукти за контрацепция
  • Директорът на НАСА е на посещение у нас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Индустриален парк и Северен обход ли? Питайте Васил Едрев защо 12 г. не решава проблемите на Айтос


Индустриален парк и Северен обход ли? Питайте Васил Едрев защо 12 г. не решава проблемите на Айтос
Кандидатът за кмет Даниела Алакушева е категорична, че Айтос е в застой и е крайно необходимо индустриалният парк да проработи, за да има работни места, а обходът е задължителен
23 Август 2023, Сряда, 21:05 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Асфалтиране на улици, ремонт на тротоарни площи и обществени сгради е задължение на кмета на общината, а не заслуга, смята Даниела Алакушева

Кандидатът за кмет Даниела Алакушева посочи важните проблеми на Айтос, които с години стоят нерешени, а проектите са във фризера. Алакушева е доказан финансов експерт и дългогодишен ръководител на най-важната дирекция в Община Айтос и има ясна визия за развитието на Айтос като модерен и привлекателен град за живеене. Мнозина смятат, че тя е и най-сериозният опонент на кмета Васил Едрев, който буквално се е окопал във властта вече три мандата.

- Г-жо Алакушева, излизате смело като кандидат за кмет на Айтос, назовете основните три нерешени проблема на общината?

- Считам, че лесно могат да бъдат дефинирани много повече от три проблема. Когото и да попитате в града ни, първосигнално би отговорил: Обход, паркиране, презастрояване със съпътстващи това инфраструктурни проблеми. Аз бих добавила и липсата на визия за развитие, липсата на работни места и перспектива за съгражданите ни. Всъщност ако се замислите всичко това е свързано.

Да вземем Обхода. Още като дете имам спомени за аварирали товарни автомобили, които успяваха да спрат едва на кръговото кръстовище.

Опитният финансист Даниела Алакушева - обединителят и силен играч влиза в битката за кмет на Айтос наесен

По повод Обхода съм разговаряла с различни институции, които сочат липсата на предвиждането му в одобрения Общ устройствен план на града ни за основна пречка за изграждането на такъв. Ако не греша, въпросният Общ устройствен план е процедиран в периода 2013-2018 г., когато е приет.  Лично на мен не ми е ясно защо и при съществуващ и към онзи момент проблем не са се потърсили решения чрез съответните предвиждания в плана. 

- Да, в действителност и регионалният министър при посещението си заяви, че Обход може да бъде изграден след изменение на ОУП , но кметът не пое ли ясен ангажимент за решаване на този проблем?

- Действия по изменение на Общия устройствен план по желания от айтозлии начин не са предприемани в последния мандат. Факт е също, че в плана за интегрирано развитие на Община Айтос 2021-2027 г., публикуван в портала за обществени консултации към Министерския съвет, който определя средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на общината фигурира като мярка „Северен обходен път на Айтос“, като Общината е заявила положителна проектна готовност и индикативен срок за изпълнение 48 месеца или четири години. Къде е проектът обаче? А вече са изтекли две години от посочените 48 месеца.

Но да преминем на втория проблем. Отново със същия Общ устройствен план се определят правилата и нормативите за устройство и застрояване. В момента в града ни се наблюдава бум на строителството до степен на „стихийност“. Това строителство допълнително насърчава естествените миграционни процеси от малките населени места към най-близкия общински център и град - Айтос. От една страна вероятно са налице нормативи, позволяващи по-интензивно застрояване на площите с изграждане на повече жилищни обекти. От друга страна обаче можем само да гадаем доколко цялостната инфраструктура на града ни ще понесе това натоварване. Ето – проблемът с паркирането бързо изкристализира и се задълбочава. 

И след като си създал условия да привличаш хората, какво ще им предложиш? Работа? Уви, тенденциите в община Айтос са негативни, а повечето хора работят в съседни общини или в чужбина. Твърде  вероятно е Община Айтос се явява най-големия работодател в общината. На фона на това следва да припомня, че през 2008 г.  в Айтос се постави началото на създаване на индустриален парк. Регистрира се "ИНДУСТРИАЛЕН И БИЗНЕС ПАРК-АЙТОС" АД, в което дружество Община Айтос е акционер с 49%.  От учредителния акт на дружеството е видно, че в капитала му Община Айтос е внесла близо 800 декара земя, върху която е следвало да бъде развита промишленост и разкрити работни места. Ако се запознаете със счетоводния баланс на дружеството за 2022 г., ще установите, че то съществува, но само на хартия. Практически дейност не се извършва. 

- Защо според Вас това е така?

- Не бих могла да отговоря на този въпрос, но при наличие на тези комуникационни дадености на общината, при наличие на свободна работна ръка и нарочно дружество, което си създал за тази цел, за мен бездействието е непонятно. Попитайте Васил Едрев защо не се прави нищо за развитието на Айтос.

- Оспорвате, че в Айтос са изпълнени множество инфраструктурни проекти.  А асфалтирането на улици, ремонт на тротоарни площи и обществени сгради?

- А нима вие ще оспорите, че всъщност това е задължение на кмета на общината? Нима поддържането на пътищата и обществените сгради не е негова отговорност?  
В заключение считам, че въпросът със строителството трябва да бъде регулиран след широк обществен дебат. За да има визия, а не застой. Считам, че е крайно необходимо този индустриален парк да проработи, за да бъдат предложени работни места на съгражданите ни. Обходът разбира се е задължителен.
 




Флагман.БГ Грешки при секса с нов партньор Грешки при секса с нов партньор 21/10/2024, Понеделник 22:00 3
Милиони жени ѝ завиждат
Милиони жени ѝ завиждат 21/10/2024, Понеделник 21:21 1
Флагман.БГ Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано 21/10/2024, Понеделник 20:04 2
Три години без Владимир Каролев
Три години без Владимир Каролев 21/10/2024, Понеделник 19:00 1
България Всички новини
Грешки при секса с нов партньор Грешки при секса с нов партньор Вижте кои са те  За кого гласуват ромите За кого гласуват ромите По 50 лв. на човек и по две кебапчета - това можеш да го вкусиш и пипнеш Kакво мисли за бургаските мъже украинска инфлуенсъркa Kакво мисли за бургаските мъже украинска инфлуенсъркa Саша живее в Бургас, опитва се да говори български език, не й се получава, но пък дава оценка на нашите мъже Направете си портокалопита, ето как Направете си портокалопита, ето как Традиционен гръцки сладкиш Black Lives Matter смениха името на известна алкохолна марка, напомняло за робството Black Lives Matter смениха името на известна алкохолна марка, напомняло за робството Много от отлежалите и качествени ромове с такъв етикет сега са в ръцете на колекционери, които ще вдигнат рязко цените им България няма време за губене, сега е моментът да сложим край на този хаос! България няма време за губене, сега е моментът да сложим край на този хаос! В ГЕРБ СДС имаме ясна визия за развитието на общините в региона, проектите, които сме заложили, са свързани с инфраструктура, облагородяване и подобряване на живота във всяко населено място 90% от хората за застрашени сериозно, ако си бъркат в носа 90% от хората за застрашени сериозно, ако си бъркат в носа Според статистиките този вреден навик може да бъде опасен Проф. Гранитски и проф. Христов представят „Иронията на историята“ в бургаския театър Проф. Гранитски и проф. Христов представят „Иронията на историята“ в бургаския театър Събитието пред бургаската публика е с вход свободен Мария Бакалова хвърлила 7 бона за рокля, за да събере погледите в Лондон Мария Бакалова хвърлила 7 бона за рокля, за да събере погледите в Лондон Актрисата засенчи всички останали на премиера на филм Щракнаха белезниците на печатари на качествени левове, евро и долари Щракнаха белезниците на печатари на качествени левове, евро и долари Вижте как изглеждат метне банкнотите 
Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Почина вокалистът на Iron Maiden Пол Ди'Ано Той е част от групата през периода 1978-1981 г. Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи Бургаски младежи показаха как жестовете говорят повече от думи "Чуй ме с жест" – картини, които говорят в сърцето на Бургас Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Лиъм Пейн скочил от балкона на хотела, разказаха за последните му мигове Певецът крещял и искал да бъде разпознат Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Съпругата на Навални иска да стане президент на Русия Юлия Навалная ще се кандидатира за държавен глава  Внучката на медиен магнат стана истинска дама Внучката на медиен магнат стана истинска дама Шарлот Фройд заряза мъжа си наркоман и размъкнатите дрехи Почина Фетуллах Гюлен - най-големият враг на Ердоган Почина Фетуллах Гюлен - най-големият враг на Ердоган Издъхнал е на 83-годишна възраст Хелоуинско парти за четириноги преобрази Ню Йорк Хелоуинско парти за четириноги преобрази Ню Йорк Четириногите бяха със специални костюми - на приказни герои Шок за Брюксел! Молдовците казаха „не“ на ЕС, а Мая Санду се оправдава за провала с руска намеса Шок за Брюксел! Молдовците казаха „не“ на ЕС, а Мая Санду се оправдава за провала с руска намеса Референдумът бил опорочен с купени над 300 000 гласа от Москва, твърди президентът Скорпионът да не взема прибързани решения, а Телецът да не се усмихва насила! Скорпионът да не взема прибързани решения, а Телецът да не се усмихва насила! Хороскоп за деня – 21 октомври 2024, понеделник  Почина българската кино легенда Почина българската кино легенда Радослав Спасов почина на 81-годишна възраст, а тъжната вест събощиха от кино "Одеон"
Бойко Борисов Бойко Борисов Въпросът е да победим така, че да направим правителство Виц на деня Виц на деня - Аз спя с мъжа ми три пъти седмично.
- А аз 1 път.
- Но ти нямаш мъж!
- Мислех, че за твоя говорим...
Виц на деня Виц на деня Пешо кара колата. Жена му все мърмори:
- По-бавно!
Тъщата опонира:
- По-бързо!
Накрая Пешо губи търпение:
- Край! Стига! Кой кара колата?! Ти или майката ти?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако внуците ви се скарат не за апартамента, а за казана за ракия, не си живял напразно!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори