×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българските шпиони на Путин в Лондон арестувани от цивилни мъже с черни маски


Българските шпиони на Путин в Лондон арестувани от цивилни мъже с черни маски
Постоянно идваха цивилни полицаи с черни маски, каза очевидка на един от арестите на шпионите
16 Август 2023, Сряда, 07:15 ч.
Автор: Флагман.Бг

Сънародниците ни са действали като мрежа за поддръжка, каза бивш служител на британското разузнаване МИ 5

Шпионите на Путин са прекарали 10 години в Обединеното кралство. Това разкри британският таблоид „The Sun”. Изданието, цитирано от Нова телевизия, коментира ареста на тримата българи, задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия.

Пред Би Би Си пък жена очевидец на един от арестите на българите, задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, разказа за полицейската акция в Норфолк, цитирана от БНТ.

"Имаше огромна палатка. Помислих си: О, някой е убит? Ужасно! Постоянно пристигаха и си тръгваха хора. Цивилни полицаи. Всички бяха с черни маски", уточни очевидката. 

Пред медията бившият служител на британското разузнаване МИ 5 Ани Машон пък коментира, че арестуваните най-вероятно са действали като мрежа за поддръжка.

"Обикновено случаите, за които чуваме в медиите включват професионални служители от разузнаването, които са изпратени и работят под дипломатическо прикритие, в посолство или търговска делегация или нещо подобно. Ако ги разкрият, те имат дипломатически имунитет. Така, че те тихо биват изгонвани от Обединеното кралство и не са преследвани“, обясни тя. 

„Но в този случай изглежда имаме трима оперативни служители на много ниско ниво. Обвиненията са много конкретни, отнасят се само до фалшиви документи за самоличност. Така че, потенциална теория е, че те може да са действали като мрежа за поддръжка, предоставяйки неща на други, които може да са работили в разузнаването", каза още Машон. 

Разследването за шпионаж на британските власти е започнало още през лятото на миналата година, а тримата арестувани - Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били под наблюдение няколко месеца преди задържането им.

Тримата българи са притежавали фалшиви лични документи - паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Живели са от години във Великобритания, сменяли са работни места и са пребивавали на различни адреси.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи. Той обясни, че според британската практика, ако те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

Новата шпионска афера с българско участие е водеща днес за повечето британски издания. Заглавието на първа страница на „Metro” гласи „Шпиони на Путин задържани в Обединеното кралство”, съобщава Нова телевизия.

Подобно е заглавието и в „Daily mail”, който пише Шпиони, дошли от предградие. „The Guardian”обяснява с големи букви на първа страница, че арестуваните са българи, заподозрени за шпионаж в полза на руските служби за сигурност.

Британските медии коментират, че използването на България от руските шпиони не е новост и припомнят дори споменаването на страните ни във филма за Джеймс Бонд „От Русия с Любов“.

„The Times” твърди, че руските шпиони се представяли за журналисти и използвали фалшиви журналистически карти, за да извършва наблюдение. Въпреки че „Daily Express” е избрал за водеща темата за увеличаването на държавните пенсии, новината за задържаните българи също присъства на първа страница.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били задържани още през февруари по Закона за държавната тайна, съобщава бТВ.

На 31 юли и във вторник обвинените са били изправени пред Централния наказателен съд на Англия и Уелс във връзка с мярката им за неотклонение и е било решено да останат в ареста „до бъдеща дата“.

Българите би трябвало да бъдат изправени през септември или януари пред същия съд в Лондон, като още не са обявили дали се признават за виновни по обвиненията, или се смятат за невинни.

„Дейли Телеграф“ съобщи, че заподозрените за шпионаж в полза на Русия са се срещали в къща, разположена близо до една от военните авиобази около Лондон. Един от съседите на въпросната къща разказва пред вестника, че Бисер Джамбазов се е опитал да монтира огромна сателитна чиния отстрани на къщата.


В категории: Политика


26
Коментара по темата
26.
Глупости
17.08.2023 01:16:41
0
0
За Русев бяха казали, че в Линкдин написал, че се занимава с електронно разузнаване. Кой шпионин ще напише това. Другите били с по-ниска квалификация професии. После пък следели Грозев чрез познати. После пък били журналисти. Май са бушони.
25.
до 21
16.08.2023 19:46:55
0
2
Ко каза ?
Пръдна ли или са оригна ?
24.
Шерлок Холмс
16.08.2023 19:06:54
0
3
В България , като се обадиш на която и да е кабелна компания , ти слагат сателита до два дена .
В Англия , Германия и навсякъде в "цивилизованите " държави с висок стандарт и "безгранична" демокрация , тази услуга може да получиш след 2-3 месеца.
Това е стандарта.
Затова българина си е сложил сам сателитната чиния , защото е свикнал по български , всичко сам да си прави , пък и по-бързо става.
И ето ти бедаааа !
Някакъв изкукуригал дядка го забелязва , докладва на службите и хоп в пандизаааа .
Случаят е разгадан.
23.
има нещо гнило в Англия
16.08.2023 18:47:51
0
3
И като са били под наблюдение няколко месеца от тайните английски служби , само в това ли са ги обвинили , че имат нередовни документи ?
А как са теглили пари от банки , как са били назначавани на работа , как въобще са влезли в Англия ?
Има нещо гнило .
Най-вероятно са ги задържали заради поставянето на сателитна чиния на къщата където са се събирали.
Внимавайте българи !
В Англия не слагайте сателити , не говорете по телефон на български , не носете български дрехи , не ползвайте БГ козметика , не се събирайте с други българи , не пийте ракия !
За всичко това може да ви обвинят в шпионаж.
22.
Хаха
16.08.2023 17:41:47
0
3
Шпиони на Путин, ама българи. Кой ги знае дали не се изкупителна жертва на британските свине ингилизи. Да си наркоманизиран ингилиз не е лесно, трябват пари, а за да има пари трябват роби и колонии, няма как. За всичко е виновен Путин, от войната в Ирак до кромид 19! За всичко е виновна Русия, слава на рязаните евреи и свинете ингилиз!
21.
До номер 18(руснака)
16.08.2023 16:42:40
2
1
Ееей ебан гъз натискай си парцалите ща иба в руската предателска путка

Да еба пробитите ви руски мозъци не измряхте ли бе да еба мама ви в неомитата путка
20.
Вачо
16.08.2023 10:35:02
6
12
Тия не са никакви шпиони. Обикновени необразовани русофили, снасящи информация, тоест уши на родни и чужди служби. Истинските шпиони почти никога не ги хващат по гащи. Тези са ги следили една година. Най-големият шпионин е Румен Радев - натовски генерал със сърп и чук в главата.
19.
Кую
16.08.2023 09:55:02
4
7
Тримата Зорге. Пак ни пращат трета глуха. Супершпиони...
18.
Руснак
16.08.2023 09:31:41
20
14
Оня боклук Грозев ги е натопил.Трябва да се крие в миша дупка този мръсен предател. Скоро ще го открият руснаците и ще му резнат главата на тази мърша долна.
17.
Tst
16.08.2023 09:24:21
3
10
Петорката от Кеймбридж
Кеймбриджката петорка е група от съветски шпиони, които работят за британските тайни служби по време на Втората световна война. Името им идва от там, че и петимата са учили в Кеймбридж. Най-известният от тях е Ким Филби, който дава информация на СССР за американски и британски шпиони, довеждайки до смъртта на много от тях. Останалите от групата са Доналд Макклийн, Гай Бърджес и Антъни Блънт. Последният от петорката така и не е идентифициран.
Причините са идеологически за българите с леви убеждения да работят за Путин , с любов към великата Руска империя.
16.
Замълчи! Остави една КОПЕЙКА гладна!
16.08.2023 09:02:34
11
18
Как се "трепе" трол на ИЗраждане?
1. Никакви плюсове и минуси… и за двата брояча тролът(хибридът) получава КОПЕЙКИ...
2. Никаква реплика или подреплика - за всяка такава тролът получава КОПЕЙКИ…
3. Никакво споменаване името /ника/ на трола във ваш коментар - за всяко получава КОПЕЙКИ..
4. Просто напишете вашето мнение без споменаване на името. Така тролът с роZката опорка(късопишковия възрожденец - хибрид), остава само със копейките за коментара, който е лепнал, без значение от темата на статията.
За това най-тъпите от тях копират едно и също във всички статии, независимо от темата, като гламави.
Троловете пишат откровени лъжи, обикновено дълги, обиди и цинизми, за да ви дразнят и да ви предизвикат да блъскате +/- или реплика.
15.
МИ-5
16.08.2023 08:55:36
10
25
Една пиклива медия навлиза в теориите на световната конспирация, че горките българи са натопени и англичаните са някакви аборигени и не разбират от разузнаване. Дава примери за сестрите в Либия , Антонов и др.
Тези комундели дето са задържани в Англия не е задължително да имат достъп до класифицирана информация, руските ватенки са им плащали и са им нареждали да добиват всякаква информация необходима на Путлера.
14.
КъсоПИШКОФЦИте атакуват!
16.08.2023 08:51:09
10
19
Ехееее, как са се нахвърлили русороби да ни разясняват нещата...всичко знаят. На лондонскат прокуратура даже акъл сипят.
Тъпи русороби! Тъпи русогъзолизци!
13.
мда
16.08.2023 08:50:33
9
26
Нашите служби са пробити и информацията тече към руснята като река. Няма как да се надяваме да ловят подобни безродни продажнци. Добре че тия са отишли в Англия, че англичаните да ни оттърват от тях. Там няма да има прошка, в пандиза може да слухтят за джуджето токчетата.
12.
ТБС
16.08.2023 08:39:00
20
16
Това ми напомня за новичока и комедията, която разиграха ингилизите 2017 / 18. Ще се посмеем пак, но предателя е тоА некадърен смешник със сигнала. Отровено общество се оттегля от гейропата, що ще чинят грантаджиите?
11.
Xaxaxaxaхахахаха
16.08.2023 08:35:38
10
23
Класическите български, селски измамници мислещи, че са много интелигентни и са над нещата. Да им го набият с 200 и да лежат. Русия в сърцето, а отишли да цоцат социални и да мамят в Англия, хахахахахахаха.
10.
Ха ха
16.08.2023 08:32:36
2
16
Единият даже си написал в профила, че се занимава с подслушване. Истински Щирлиц.
А щом са ги пуснали по вестниците значи вече всичко са изпели и не са интересни.
9.
Scrooge McDuck
16.08.2023 08:24:21
10
18
Значи Грозев вербува руски шпиони по социалните медии и го осветяват. Тези тримата следели къде ходи този шпингалет благодарение на чийто "данни", че руснаците искат да трепят няколко топ политици им слагат охрана от НСО ѝ им дават служебни коли. По профила и тримата са дребни измамници, които ѝ да са вършили нещо въобще не са имали представа за кой са работили в Англия такива под път и над път: теглят кредити с фалшиви документи, мамят за социални помощи, абсолютно всичко в тандем с румънци, албанци и всичката измет. Самия факт, че и в комисии са се записали за някой паунд... Въобще топ схема за баламурници.
8.
АнализаторА
16.08.2023 08:18:47
35
18
Многовекнорна операция на службите !
1)Сега мн медиен шум. До тук нищо конкретно. Имали много фалшиви документи двойката а третият когато работил у нас защитавар южен поток.
2) след няколко дни ще дапочнат да ни говорят за връзките им тук. Прорусийски и т.н.
3) Ще направят връзка между тях, тукашните им приятели и ... Възраждане !!!
4) Сарафов + НеКоалицията ще поискат и подкрепат заличаването на Възраждане.

Това е целта ! Т.4 ! Няма референдум. Няма несистемта опозиция.
България влиза в евро-отлантическо, спокойно русло.
7.
Бил
16.08.2023 08:15:42
34
27
Британците не ни бръснат за слива. Защо да ни уведомяват, кой уважаващ себе си сахиб уведомява робите си за нещо? И така 5 месеца са ги държали в кауша.
Също обвиненията в притежание на фалшиви документи ми се струват много мижави. Някак се разминават с гръмките заглавия за шпионаж. За да шпионираш трябва да имаш достъп до секретни документи и сгради. А тези най-много да са работили в обслужването.
6.
Sss
16.08.2023 08:08:24
30
37
Паси то, Инджев, Поптодорова, те какви са..... За един предател питам
5.
Двойният аршин на ЕС!
16.08.2023 08:04:08
29
27
Задържаните февруари са 5-тима.2-ма англичани които са пуснати веднага под гаранция!?Леле нашите медии бтв и нова сипят огън и жупел по тия хора като послушни кученца!Да припомним как в държавите(не роболепните колонии) хората си държат на гражданите като джони енглиш дето се дрогира тука на слънчака и изпотроши сума ти полиция или другия швед дето ритал чистачка за кеф и нашите го осъждат само на 4500лв!
4.
до 1
16.08.2023 08:03:50
16
36
НЕ са брали агоди и триматя българи са работели в секциови избирателни комиси в GB по тая начин са ИМАЛИ достъп до КОМПЮТРИ и данни със списъци на МНОГО жители на избирателен района и технете IDданни и адреси които българите са предаавали на РУСКИте клужби и руска ФСБ агентуря в GB
3.
Предатели
16.08.2023 07:54:10
21
18
В Сибир !
2.
Haha
16.08.2023 07:49:19
47
40
Шпиони на Путин хаха . Значи вече всеки който отваря руски информационни сайтове е шпионин .
1.
така така
16.08.2023 07:38:49
44
39
Брали ягоди - Шпиони на Путин!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори