×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В ГЕРБ-Несебър няма никакъв раздор! Опитват се да вкарат смут, защото се страхуват от работата ни


В ГЕРБ-Несебър няма никакъв раздор! Опитват се да вкарат смут, защото се страхуват от работата ни
Листата ни за местния вот е готова, залагаме основно на личността и качествата на хората, каза организационният секретар на партията в Несебър Мартин Богданов
01 Август 2023, Вторник, 18:53 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Онези, които не успяха да "превземат" организацията ни, напуснаха, преди да бъдат изгонени

Мартин Богданов е организационен секретар на ГЕРБ в Несебър. Той и колегите му от новото ръководство на партията са убедени, че черноморската община може и трябва да се управлява по различен начин. Пред „Флагман“ Богданов сподели своите виждания за опазването на културното наследство в Несебър, за наболелите проблеми в града, за започналата борба преди местния вот. 

- Преди няколко дни мина обсъждането на Стратегията за опазване на културното наследство на старинен Несебър. Имаше ли реална полза от тази среща, какво е мнението Ви?

- Аз лично не разбрах за какво е тази стратегия, какво ще опазва, как ще го опазва?! Зададох няколко конкретни въпроса за търговията, паркирането, къщите. Все проблеми, засягащи живия Несебър. Но не се разбра как и дали те са заложени в тази стратегия. Личното ми мнение е, че се бърза тя да бъде приета преди гласуването на сесията на ЮНЕСКО, която е средата на септември, и Несебър да влезе в списъка със застрашено културно наследство.

- Несебър е под егидата на ЮНЕСКО от 1983 г. Какви са ползите за местната общност от това членство. 

- Част от ползите за местната общност би следвало да са: Повишена туристическа активност: Статусът на ЮНЕСКО привлича още повече туристи в града, което води до икономическо развитие и повишаване на стандарта на живот. Подобряване на инфраструктурата: ЮНЕСКО изисква да се поддържа историческото и културно наследство. Това води до подобряване на инфраструктурата в града – например пътната мрежа, водоснабдяването и канализацията. Повишаване качеството на живот: Статусът на ЮНЕСКО допринася за повишаване на качеството на живот. 

Не на последно място местните жители изпитват гордост от това, че Несебър е един от най-старите градове и е признат за световно културно наследство. 

За съжаление нито едно от изброените неща не се чувства от местните жители. Може би само последното - “гордостта”. Но тя не от това, че сме под егидата на ЮНЕСКО. И тук вина имаме всички – община, държава, граждани.

В навечерието сме на местните избори, а доверието в сегашните общински съветници е много ниско, както се видя и усети на самото обсъждане. Приемането на стратегията е важна стъпка за общината, затова моето предложение е тя да не се входира сега за гласуване, а да се изчака след изборите, за да бъде дебатирана и приета от новия Общински съвет.

- Един от най-често посочваните проблеми е уличната търговия в Стария Несебър. Не разваля ли тя облика на града и трябва ли да има по-строга регулация?

- Много хора ми казват да не засягам тази тема, защото ще загубя “гласове”. Но аз не съм от типичните политици, които захващат наболял въпрос само ако им носи личен дивидент. 

През годините Община Несебър е вдигнала ръце от уличната търговия и всичко е оставено на “самотек”. Затова си има обективни причини. Едната е местните избори, които ще са през октомври, а другата е Наредба № 2, която забранява: “Поставянето на съоръжения пред търговските обекти, по стените и оградите на къщите, излагането и продажбата на стоки във входните части на сградите или по земята, в гр. Несебър - стара част.”

В момента всеки, който извършва улична търговия, е в нарушение. От друга страна, това е основният или единствен поминък на немалка част от гражданите. Но така се създава предпоставка за корупция, натиск и контрол. Бедни, уплашени и зависими хора най-лесно се управляват. А през последното десетилетие това е политика, водена от Община Несебър, на която трябва да се сложи край. Уличната търговия трябва да се разреши, но да бъде регулирана и с ясни правила, които да са приети от всички – Община, граждани, ЮНЕСКО. Това може да се осъществи чрез обществени обсъждания и по този начин ще се сложи край на зависимостта от управляващите.

Но не са виновни само Общината, държавата и ЮНЕСКО, виновни сме и ние – гражданите. Трябва да осъзнаем, че по-голямата част от туристите, които посещават Несебър, не идват на пазар, а заради хилядолетната история на града ни. Ако превърнем целия Несебър в пазар, то тези туристи няма да се върнат повече, ще останат с лошо впечатление и ще го споделят, като си заминат. Ние трябва да направим всичко възможно, всеки един турист да се върне поне още веднъж. 

- Освен търговията, сериозен проблем в Несебър е и паркирането. Как виждате решението на този въпрос?

- Трябва да се вземе категорично решение за автомобилите и тяхното паркиране на територията на старинния Несебър. Едно е ясно, няма как градът да бъде на 100% изчистен от автомобилите. Има хора в неравностойно положение, възрастни, които използват колите си, и не е редно те да бъдат принуждавани да паркират далече от домовете си. От друга страна, град като старинния Несебър ще бъде много по привлекателен и подреден без автомобили. Това ще привлича още повече посетители и ще има положителен ефект за всички граждани. Според мен въпросът трябва да бъде поставен на обществено обсъждане.

- А какво става с къщите в Стария Несебър, какъв е проблемът с тях?
- Една от препоръките в доклада на Съвместната мисия за реактивен мониторинг на Центъра за световно наследство/ИКОМОС на световната културна ценност „Старинен град Несебър“, която се проведе 16-20 януари 2023 г. гласи: “Трябва да се приложи дългосрочен план, посочващ приоритети и срокове за премахване на всички незаконни или законни, но неподходящи постройки и промени по старинните сгради, за да се възстанови автентичността на градската тъкан на Несебър, като се има предвид, че това ще изисква дълго време и силен ангажимент.”
Все си повтаряме, че не трябва да „дърпаме дявола за опашката“, но опашката вече е хваната и всеки един момент може да бъде дръпната. Крайно време е държава, община, граждани, ЮНЕСКО, да седнат на една маса и да се реши веднъж завинаги този въпрос. Не трябва да се повтарят събитията от 2010 г. Хората не трябва да живеят в страх, че всеки един момент някой може да им бутне част от къщата, макар и законна.

- На прага сме на местните избори. Стана ясно, че около ГЕРБ в Несебър се оформя широко обединение. Но се носят слухове и за раздор в редиците партията Ви. Така ли е?
- За първи път чувам това. Няма никакъв раздор. Това са слухове, които целят да вкарат смут в редиците ни, защото се страхуват от нас и работата ни. По обединени сме от всякога. Преди близо две седмици мина номинационното събрание, на което гласувахме 24 имена за кандидати за общински съветници, при нужни 21. 

В ГЕРБ-Несебър има приемственост. Голяма част от кандидатите ще са нови лица. Хора, които искат със своя опит и знание да променят начина на управление в общинския съвет и Община Несебър. 

До този момент нито една друга партия/коалиция не е заявила, че е готова с пълна листа за предстоящите избори. Не е лесно да се намерят желаещи да участват в изборите, но ние успяхме защото заложихме на качеството, а не на количеството. Под количество имам предвид, че критерият ни не е колко гласа ще може да събере даденият кандидат, а какви са неговите качества и с какво може да допринесе за развитието на общината. За нас главната цел не е на всяка цена да имаме колкото може повече съветници. На предните избори ГЕРБ-Несебър имаше трима съветници, но в момента остана само с един, точно защото беше заложено на количеството, а не на качеството. 
Другото, с което се различаваме от повечето участници, е че всички ние сме един екип. Независимо колко общински съветници ще има ГЕРБ, всички ние ще останем да работим заедно. Участниците в листата на ГЕРБ Несебър не са избрани само за самите избори. След местния вот те няма да бъдат забравени.

Както казах, всички от ГЕРБ Несебър работим заедно и съм сигурен, че до края ще останем обединени и ще постигнем добър резултат на предстоящите избори. Целта ни е само една - промяна в начина на управление в Община Несебър. Няма място за его и лични интереси. Само обединени можем да постигнем целта.

- Споменахте за напусналите съветници от ГЕРБ-Несебър, защо се стигна до там?
- Същите се опитаха да “превземат” организацията и като не успяха, напуснаха, преди да бъдат изгонени. Няма да се учудя, ако те попаднат в листа, приближена до управляващите, която залага на количеството, а не на качеството. Мисля, че всички изгонени от различни партии и организации, ще попаднат именно в тази листа.
ГЕРБ-Несебър винаги е била опозиция на управляващите и е работела в интерес на гражданите, а напусналите работеха само в личен интерес. Може да проверите колко изказвания, предложения и идеи са имали през целия мандат. Числото гравитира около нулата.

- Казахте, че листата ви е готова. Какво гарантира, че отново няма да има личности, които ще работят за личен интерес?

- Както казах, този път залагаме основно на личността и качествата на хората. Няма 100% гаранция, но от няколко месеца ГЕРБ Несебър има ново ръководство, което е поело по нов път, нова визия и идеи. На парламентарните избори показахме добър резултат и това беше благодарение на общата работа на цялото ръководство.

- Стана дума за новото обединение в Несебър, кой влиза в него и каква е целта му?

- Идеята на този така наречен “фронт”, както аз го наричам, е да се промени начинът на управление в Община Несебър. Всички участници в него ще си водят свои собствени кампании, програми, листи и кандидати за общински кмет. И при балотажа – което е на 100% сигурно – всички ние ще подкрепим опозиционния кандидат, който и да е той, стига да е от това обединение.
В този общ „фронт“ влизат ГЕРБ, „МОРЕ“, ССД, обществениците Кръсто Пеев, Иван Дашев, Венелин Ташев. Към него се присъедини и СДС. В момента сме в разговор и с коалиция ПП-ДБ, които мисля, че също ще се включат.
Чрез това обединение искаме да покажем, че властта може да бъде сменена. Целта ни е да вдъхнем надежда и смелост на гражданите, че промяна може да има и моментът е настъпил. Няма място за страх. 

- Вие ще издигате ли кандидат за кмет от ГЕРБ?

- На последните няколко избори ГЕРБ Несебър е била единствената опозиция на сегашното управление, но този път има немалко желаещи да се включат в кметската надпревара. На общинското събрание взехме решение все още да не издигаме кандидат за общински кмет от ГЕРБ и да насочим усилията си към Общинския съвет. Да не забравяме, че местният парламент взема решенията, а кметът изпълнява. Функции, които през годините бяха и все още са сменени.

От друга страна, все още никой официално не е обявил, че ще се кандидатира за общински кмет. Когато участниците станат ясни, тогава от ГЕРБ Несебър ще вземем решение дали да издигнем свой кандидат, или да подкрепи някой от опозиционните кандидати. Решението ще се основава на това кое ще допринесе най-много за постигането на целта, а именно да се смени начинът на управление в Община Несебър.
 




Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 1
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори