×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимание! Плодовете и зеленчуците стават опасни при неправилна употреба


Внимание! Плодовете и зеленчуците стават опасни при неправилна употреба
Източник: Една.бг
12 Юли 2023, Сряда, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Като всеки замърсен предмет, и те могат да са източник на различни инфекции – вируси, бактерии (ешерихия коли, салмонела, дизентерия), гъбички

Идецата знаят, че за да сме здрави, трябва да приемаме витамини и минерали, които се съдържат в естествена форма основно в плодовете и зеленчуците. Но те могат да са опасни, ако не се внимава с тяхното отглеждане и консумация. 

Да си припомним заразата с ешерихия коли, плъзнала от зеленчуци в Западна Европа преди десетина години. Засегна хиляди хора, дори имаше смъртни случаи. За какво да внимаваме, когато консумираме плодове и зеленчуци?

Инфекции от плодовете и зеленчуците

Като всеки замърсен предмет, и те могат да са източник на различни инфекции – вируси, бактерии (ешерихия коли, салмонела, дизентерия), гъбички. Неизмитите заразени плодове и зеленчуци причиняват повръщане, разстройство, температура от микробите по тях. Лошото е, че те са устойчиви на околната среда и дълго време се задържат по зеленчука. „Чревните” вируси, от които така често страдат децата, се разпространяват чрез ръцете, а докато стигне плодът и зеленчукът на трапезата ни, е преминал през десетки ръце със съмнителна хигиена.

Кучешка тения

Нискорастящите плодове и зеленчуци крият и друга опасност- ехинококоза (кучешка тения). Заразените кучета изхвърлят чрез изпражненията си яйца на кучешката тения и те полепват по ягодите, лука, репичките, марулите и всичко, което расте близо до земята. При недобро измиване, яйцата попадат в човешкия организъм през устата и се развиват кисти (с големина до детска главичка) в черния дроб, червата, белия дроб, мозъка, дори в сърцето. Болестта може да се развива с години без симптоматика и да уврежда съответния орган. Лечението е много трудно, най-често оперативно.

Нитрати и химикали

Те са опасни само в големи количества, като децата са по-чувствителни. Всички вносни плодове и зеленчуци са обработени с химикали, за да са трайни. Измивайте много добре преди употреба. Те могат да предизвикат алергии и храносмилателни разстройства.

Стомашни проблеми

Целулозата от плодовете и зеленчуците е идеална за червата. Чрез нея те се прочистват, засилвайки перисталтиката и са добра профилактика на запека. Фибрите спомагат да се изчистят токсините и холестерола и са добра среда за развитието на пробиотиците. Но на хората с язва, колит и други стомашни болести, могат да предизвикат проблеми – болки, подуване на корема. Ако детето ви има такива оплаквания, избягвайте твърде грубите храни като боб и зеле, а доматите и краставиците белете.

Алергии

Класически пример за алергизираща храна са ягодите. Компания им правят мъхестите плодове и цитрусите. Но на практика всеки плод или зеленчук може да е алерген, дори ябълките и доматите. Затова, ако детето ви е склонно към алергични реакции, наблюдавайте как реагира на храната. Ако след консумацията на даден плод или зеленчук, се появят обриви, сърбежи, отоци, болки в корема, гадене, разстройство, спрете тази храна.

Как да се предпазим?

Оглеждайте добре плодовете и зеленчуците, които купувате. Не се подлъгвайте по евтините, набити продукти. Има ли загниване, има бактерии! Купувайте само свежа, чиста растителна храна, по възможност био. При престояване плодовете и зеленчуците губят половината от витамините си. Предпочитайте родните продукти, те са значително по-пресни от вносните.

Измивайте идеално плодовете и зеленчуците. Използвайте течаща студена вода и мийте щателно плод по плод, колкото и дребни да са те. Обърнете внимание на гънките по листата на марулите и лука, там се крият замърсителите.

Белете корите! Вярно е, че най-много витамини има непосредствено под кората на плода и зеленчука, но при внимателно обелване те се запазват. Колкото и да се мият, по повърхността винаги може да има зарази, затова белете, особено за децата.

Източник: Edna.bg


В категории: Здраве


3
Коментара
Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
3
Коментара по темата
3.
Ицо
12.07.2023 17:47:38
0
0
Скакалците са ОК, но плодовете…
2.
Хан Курбан
12.07.2023 15:49:41
0
2
“Неправилна употреба”? Да не ги ядете прз @нус@?
1.
Да му се не видят
12.07.2023 13:27:55
1
1
и "демократичните" и "европейски" плодове и зеленчуци! Едновремешните нямаха нужда от правила за използването им! Освен това имаха не само горе-долу вида, но и в вкуса на това което се предполага че са и за което се продават сега на баснословни цени. По-рано нямаше по-обикновен и по-евтин плод от динята например - беше някъде 6-10 стотинки килограма. Първият резен от действително гигантска диня мутант който купих беше над 7 лв.! Като се има предвид големината на парчето и диаметъра на динята, цяла такава диня щеше да е над 100 лв.! По някакво чудо беше вкусна обаче. И в момента цените на дините не са кой знае колко по-различни, а е средата на юли! Същото се отнася и до доматите. Цяло чудо е да намериш свестен домат, независимо от цената му.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори