×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инвестиции в Бургас? Само ако клекнем на 30 евро месечна заплата


Инвестиции в Бургас? Само ако клекнем на 30 евро месечна заплата
През 2008-а северните ни съседи се радваха на Нокия, но сега плачат
02 Ноември 2011, Сряда, 11:18 ч.
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ

„Алчността“ ни да работим за по 200-300 евро отблъсква големите компании

В предизборната пушилка пак ни припомниха колко много компании избягали от Бургас и ние трябва да страдаме дълбоко за това. Най-честият пример бе преместената във Виетнам фабрика за трикотаж „Яна“, където някога работеха около 400 човека. Поредната порция от съкратени тук беше през април тази година – 70 човека, основно жени.

„Яна” АД е собственост на богаташа Стефан Севов, който притежава още фабриката за пуловери, жилетки и блузи „Саня” ЕАД в Плевен и хавлиения завод „Панагюрище 1962” ЕООД. Преди осем години Севов бе решил да развива „Яна” – Бургас и я оборудва с модерни немско-швейцарски машини „Ритер” за производство на прежди, с които да захранва дружествата си в Плевен и Панагюрище. По-късно обаче бизнесменът пресметна, че ще му бъде по-изгодно да премести производството във Виетнам и започна поетапно преместване на техниката и съкращаване на персонала.

Виновен ли е обаче Севов и на кого трябва да се сърдим? През февруари 2008 година ние се изядохме от яд и завист, когато не кой да е, а гигантът Nokia отвори завод в румънския град Клуж, а не дойде в Бургас, например. Тогава концернът премести завода си от германския град Бохум в румънския Клуж, където веднага разкри 500 нови работни места, а после ги увеличи на 2000. Всеки тройкаджия по математика може веднага да пресметне, че това са цели две трети от обещаните от Димитър Николов 3000 нови работни места в Бургас през новия му мандат от 2011 до 2015 година. Една Nokia и половина да дойде в Бургас за бъдещите четири години - и сме готови!

Но щастието на северните ни съседи беше кратко – финландският концерн вече е разпратил на работниците предизвестия за съкращения, защото отново ще мести фабриката си – този път във Виетнам, което ще му струва 200 милиона евро. Но сметките му пак ще излязат – в Бохум Nokia плащаше на работниците си средно по 2500 евро на месец, в Клуж – малко над 200 евро плюс купони за храна, а във Виетнам местните ще му работят за заплати между 28 и 71 евро.

Такава е реалността и затова в Бургас чуждестранните гиганти откриват магазини, но не и фабрики. Просто ни чакат да станем виетнамци.


В категории: Бизнес


9
Коментара по темата
9.
Бай Вълчо
07.11.2011 16:36:32
0
5
Няма защо да ги побеждаваме, имаме хубава страна с невероятен климат. ще си развиваме само селско стопанство и туризъм, лека промишленост всеки внос да е с висок акциз на тези стоки. Ще си правим храната тук в България, месото, зърното и зеленчуците ще са си наши, че даже и ще изнасяме. Ще си произвеждаме продукция само за нашия пазар ама не искат да е така, затова Костов (чудя се как да не изпсувам) разпродаде всичко, защото така му наредиха...
8.
gb
05.11.2011 21:58:32
0
1
Лоша тенденция наистина, хората във Виетнам , Тайланд и Бангладеш работят наистина за жълти стотинки. Какво можем да направим ние за да ги победим? Да учим, да се развиваме, да създаваме технологии и машини за реализацията им и да ги продаваме на жълтури и африта за безбожни пари - като Германците. Ще кажете не всеки може - ако половината могат другата половина ще е в хипермаркетите и моловете в които ще си пазаруват успелите. Всички ще са осигурени с работа и нахранени.
7.
малката
03.11.2011 10:21:30
1
5
Тези луди ли са ?За 30 евро ,аз само пътните не мога да си платя .
6.
до инвеститор
03.11.2011 06:01:28
1
7
..... и последно - ако получавам 300 лв. заплата какво да ги правя - да се храня, да плащам сметки, да се обличам или да СИ ПОВИШАВАМ КВАЛИФИКАЦИЯТА, ЗА ДА РАБОТЯ КАЧЕСТВЕНО??????
5.
до инвеститор
02.11.2011 19:06:33
0
13
.... ако работодателите заплащат реално труда на работниците, а не ги прецакват съм сигурен,че те ще му се отплатят с качествен труд ..... аз самия работя при такъв работодател и всичко е ОК..... работникът не е роб, изгодите трябва да са за двете страни, а не само за едната .....
4.
до инвеститор
02.11.2011 18:56:50
1
7
..... т.е. азиатците работят " по-качествено", така ли? те не са качествена, а евтина работна ръка.... бедните се управляват лесно... У нас един ще кара скъпа кола и ще живее охолно, а друг ще се чуди как да си купи хляб ..... а къде е средната класа в България? ..... няма я..... и ще е така докато се крият безнаказано данъци на гърба на работниците....
3.
ИНВЕСТИТОР
02.11.2011 18:40:09
7
4
Запитайте се,давате ли качеството на работа,или трябва на десет работника един ръководител с ум.Къде ще му излезе сметката
2.
чичо манчо
02.11.2011 18:34:44
2
4
ИНВЕСТИТОРИТЕ МОГАТ САМО ДА НИ ПРАВЯТ КАТО ВЯТЪРА ЗА 20-30 ЕВРО
1.
от Бургас в Африка
02.11.2011 17:26:28
0
8
Жена ми работеше във фабрика за памперси, намираща се в Свободната зона в Бургас.
Шефа беше англичанин с арабски произход на име Кан, фирмата беше международна. Всичката продукцжия се изнасяше в чужбина, понеже цените бяха супер високи за нашия пазар, но заплатите на персинала бяха максимум 500лв и толкоз.
Февруари месец Кан реши че ще мести фабриката в Африка.
Всички бяха съкратени без никакви неустойки и без последни заплати, с изключение на инженера.
В момента Кан дължи МНОГО пари на безмитната зона (демек на град Бургас), на държавата и на работниците (косвено на мен).
И никога няма да ги видим.
Всеки който почва да работи за чужда фирма трябва много да внимава в какво се забърква.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори