×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предложение: Паркингът на ул.“Ген. Гурко“ в Бургас става етажен, ще поеме до 1 000 автомобила


Предложение: Паркингът на ул.“Ген. Гурко“ в Бургас става етажен, ще поеме до 1 000 автомобила
Експерти са изследвали възможността за изграждане на буферни паркинги, дават най-сериозен потенциал на този на ул. "Ген Гурко"
11 Юли 2023, Вторник, 19:31 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Това е едно от предложенията, които са залегнали в Плана за устойчива градска мобилност

Нови етажни паркинги, включително и в комплексите, стимулиране на обществения транспорт и изграждане на велоалеи. Това са част от приоритетите в Плана за устойчива градска мобилност, който бе представен пред гражданите в Дома на Нефтохимика.  

Стратегическият документ е 112 страници и в него подробно са анализирани проблемите, перспективите, посочени са и решения за бъдещ период – до 2030 година.

Засегнати са всички аспекти – от строителство на нови инфраструктурни проекти през регулация на движението до начина на паркиране в центъра.

Те са на идеен етап и ще е необходимо решение на Общинския съвет за евентуално въвеждане на някоя от мерките.

Едно от предложенията, които дават експертите, е въвеждането на времеви ограничения за паркиране в синята зона (когато не става въпрос за собственици). Идеята по най-натоварените улици да се спира само до 4 часа. Посочва се примерът със София, където подобна мярка, работела ефективно, твърдят експертите.

Друго предложение, което е спорно и непопулярно, е повишаване на цената за синя, зелена зона, както и стикера за живущите в района.  „Тази мярка оказва силно потискащо влияние върху ползването на личен автомобил за достъп до ЦГЧ и стимулиращо въздействие към живеещите в центъра и старите градски части“, предлагат експертите, изготвили плана.

Идеите за градския транспорт са свързани с т.нар. „интелигентна мобилност“, която включва системи за управление на трафика, използването на изкуствен интелект за изчисляването на маршрута на автобусите от спирка до спирка в реално време, поставяне на електронни информационни табла с броячи на ключови велоалеи.

В стратегията се залага и ремонт на подлезите. Посочени са няколко такива – на бул. „Демокрация“ и бул.“Захари Стоянов“ в ж.к.“Меден рудник“, които са в лошо състояние и нямат осигурен достъп на майки с колички, инвалиди и велосипеди.

Обследвани са и възможностите за изграждане на подземни паркинги. В централната градска част почти няма подходящи места, които да са общинска собственост и позволяват изграждане на подобен тип съоръжение. Най-перспективният подземен и надземен паркинг може да се направи на ул. „Ген. Гурко“. Плановете са там да се осигурят около 1000 паркоместа, а една от възможностите, ако Общината няма възможност, е чрез публично-частно партньорство.

Експертите са проучили и възможностите за изграждане на надземни етажни паркинги в комплексите. Потенциалът в ж.к.“Изгрев“ е най-сериозен – 1 паркинг с 250 места и 2 за по 150 места, ж.к.“Меден рудник“ има потенциал за два големи паркинга за по 250 места. Вариантите са тези съоръжения да се изградят от Общината, която да ги предостави на гражданите срещу годишен абонамент, равен на този в „Синята зона“, а другият – чрез публично-частно партньорство.

Вижте къде е възможно да се изградят тези паркинги:

Факсимиле от стратегията 

Предлага се и монтиране на зарядни зелени станции, с цел стимулиране на този тип транспорт, изграждане на нови велоалеи, както и въвеждането на повече зони с ограничение на скоростта.

Планът до 2030 година е намаляване на времето за пътуване с градския транспорт средно с 10 %, намаляване на трафика в ЦГЧ с 10 %, както и злополуките с – 20 %.

Експертите, работили по стратегията, смятат, че Бургас ще нараства с 1,2 % годишно, ще се развиват нови квартали в периферията на Бургас, а броят на личните МПС ще се увеличи с 21 % през следващите 15 години. Заради това те препоръчват да се работи за подобряване на автобусната мрежа.

В инфраструктурно отношение се предвижда разширяване на пътя до Созопол, както и този до Малко Търново. Това е част от концепцията, която още преди 4 години кметът Димитър Николов предложи – Бургас да се свърже с четирилентови пътища с общините от региона. Тогава той предложи строителството на тези отсечки да е приоритет за новия програмен период. Както изглежда обаче идеята няма да се реализира, или поне на 100 %.

За сметка на това Общината усилено работи по проектирането и обследването на нови трасета – околовръстни пътища и обходи, защото голяма част от трафика влиза в града и ежегодно се отделят до 10 млн.лева за ремонти на улиците, които според експертите се износват и рушат заради транзитния трафик.

Плановете са след Северния обход, който извежда трафикът към кв. Сарафово и четирилентовия път за Слънчев бряг да се направи и южен обход – от същата детелина до бензиностанция „Петрол“ през езерото Вая в посока Созопол. Това ще е т.нар. „Западен обход“. Преминаването от магистралата до изхода за Созопол ще отнеме около 12 минути, изчислили са експертите. Трасето ще бъде следното – детелината на новия обход, езерото Вая, където ще има мост с дължина от 2,3 км., шосето за кв. Горно Езерово, излизане на бул. „Захари Стоянов“ и оттам включване към пътя за Созопол.

На дискусията присъстваха представители на институции, партии и общественици от Бургас, вижте снимките:

Представител на Пожарната 
Александър Койчев, който се очертава да е в челото на листата на ПП Възраждане с негов съратник от партията 

 


В категории: Бургас


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
34
Коментара по темата
34.
Кафява зона ж.к. Възраждане
14.07.2023 10:01:36
0
2
С какво този паркинг от 1000 места на Гурко ще помогне на живущите в ж.к. "Взъраждане"? Плащаме синя зона, а няма къде да спираме. Даже и в момента не спира да се строи там. Места няма за домакинставата в момента, а да не говорим какво ще е когато се населят и новодомците. Някой беше предложил многоетажен паркинг и във ж.к. "Възраждане". Защо не помилисте и за този квартал? ПИТАМ! ЗАЩО?
33.
Велосипедист
12.07.2023 20:58:18
0
6
Всичко е хубаво но на думи чертаят се алеи и се забраняват така и с другото паркингите усвояват се парите и потъват така е в забранения град както му казват вече Бургас не ми говори там е ад цитирам думи на хора от страната за съжаление верни
32.
от Бургас
12.07.2023 09:44:07
0
18
А за Възраждане, кога ще помислите???? Там намазахте със синя боя няколко улици, без да се създадат изобщо паркоместа! Колите не се изпаряват, само защото има синя зона! Това е жилищен район, а не бизнес- зона, не може да санкционирате хората, че искат да паркират до дома си! Плащаме синя зона, без да има ИЗОБЩО място за паркиране, хората се карат и бият за място за паркиране, вместо да начупят главите на общинската администрация, кмета и общинските съветници!!! А това е и единствения квартал, който на практика е БЕЗ градски транспорт! Минават еднопосочно някакви автобуси покрай комплекса, така, че ако искаш да отидеш някъде и да се върнеш с автобус, по-бързо ще стигнеш пеша! Пълна идиотия! За какво ви плащаме заплатите и данъци, некадърници!
31.
Дивак 19
12.07.2023 07:09:30
2
17
Скоро ще добавят червена и оранжева и там ще паркират само гейове! Такава е идеята.
30.
Съгласен с 29
12.07.2023 06:06:03
0
6
Уличката зад хотел Луксор който се намира на ул,Булаир е също със синя и зелена лента?!!!!
Защо!
29.
жител на Бургас
12.07.2023 05:58:29
0
8
На много места в града е оцветена синя и до нея зелена зона,две ленти една до друга за коя да плащаме за синята или зелената?!!!!!
Един пример- пред рт Флора Бургас!!!!
28.
бкп
12.07.2023 00:51:42
0
20
Нмерте трнспртата схма на града от комунистите,много просто е описано там
27.
*********
12.07.2023 00:43:08
0
21
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
26.
Шматароци
12.07.2023 00:19:15
2
35
ЦЕЛИЯ ГРАД РАЗБИТ ТЕ ГЛУПОСТИ МИСЛЯТ,ГОЛЕМИ ЧУКУНДУРИ ЕЙ.
25.
11до 17
11.07.2023 23:13:55
1
16
Аааааа сега разбрах,ще се използва пътя до Лозово и оттам.Само дето в статията услужливо ни спестяват конкретните участъци и ние "по- глупавичките" по подразбиране предполагаме,че ще се използват участъците от пътя способни да поемат такъв трафик.ЗНАЧИ ГОВОРИМ И ЗА УЧАСТЪК ОТ ДЕТЕЛИНАТА ДО ЛОЗОВО И ОТТАМ ДО ВАЯ,ЗА КОООЛКО МИЛИОНА??? ОТ ДЕТЕЛИНАТА ДО АУТЛЕТА ГО БЯХА ИЗЧИСЛИЛИ,ЧЕ Е БАЙ- СКЪПО ПОСТРОЕНИЯ ПЪТ,ИНТЕРЕСНО ТОЗИ НОВИЯ УЧАСТЪК ЩЕ БИЕ ЛИ РЕКОРДА ???.p.s. пътя за който говоря в сегашното му състояние категорично не може да поеме такъв интензивен трафик за който се говори в статията.Извини ме ,о велики разбирателю,ако пак нещо съм в грешка.
24.
Ежко
11.07.2023 23:04:08
0
13
В Победа и Акациите етажните паркинги са най-наложителни. Целият МР ще паркира сутрин там и ще си хваща Б1. Вечерта цялоно Възраждане ще прави обратното.
23.
Минчо
11.07.2023 22:31:31
2
28
От цялата работа разбрах, че ще повишат стригането на хората чрез нови цени на сините и зелени зони (които са противоконституционни). Всичко останало е бош лаф и не се знае кога и дали въобще ще се случи.
22.
Lexotan
11.07.2023 22:06:31
1
35
1. На паркинга под площад Св. Св. Кирил и Методий винаги има по 260 ( sic❗) свободни места......
2. В "Дупката ГУМ" има място за още толкова....
3. На "Гурко" има скривалища...
Анадънмо, защо 2 К месечна заплата на съветник са грешни пари.....
21.
Ха ха
11.07.2023 21:49:35
0
23
Той тоя паркинг е на концесия с работниците те вземат половината кини .поне старите дебелоядници с голи тикви и мерцедесчета (К.С и А.М) крадяха яко .НАП я се самосезирайте
20.
Шуробаджанашка
11.07.2023 21:45:56
0
42
Заместник кметицата Весна Балтина е крайно време да научи що е то буферен паркинг.Паркинга на Гурко е в центъра на града и не може да бъде буферен!!!Достатъчно общински пари пръсна за командировки в Европа, но да беше научила и нещо там.То май вече няма и за кога!!!
19.
:-)
11.07.2023 21:43:37
0
33
Накратко, с две думи. Час синя зона става 2лева. Талоните за живущите стават двойни. Всичко останало е мижи да те лажим. А мост над блатото очаквайте през 2123г.
18.
Бургазлия
11.07.2023 21:34:34
1
24
Днес в дупка на ул.цар Симеон някой беше посадил храст.
17.
Er
11.07.2023 21:28:01
2
21
@11,
Нещо не си разбрал къде ще е западният обход, нищо общо с Метро. Отдавна се знае, че само мост над Вая отпушва града, приветствам това решение!
16.
Вовя
11.07.2023 21:21:33
1
27
А бе оправете дупките по улиците около въпросния паркинг. На Иван Богоров тоя трап е от 2 години и така ще си стои май.
15.
*********
11.07.2023 20:43:18
0
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
14.
Смятай
11.07.2023 20:39:02
1
11
Грешка и пича с очилата на главата,ама за него други съмнения имам и май поради това е с такова тегло.
13.
Смятай
11.07.2023 20:37:06
1
33
Смятай колко са се ОЯЛИ всички са с наднормено тегло,изключение прави само представителя на пожарната.
12.
Меринджей
11.07.2023 20:31:24
1
17
Не ни го дадоха да направя н-етажни кули близнаци-екологични със снимки на цветя, като нещуту срещу флората. Колко кинти и етажи отидоха на вятъра.
11.
Криви сметки
11.07.2023 20:25:54
3
17
Криви сметки,без кръчмар.На бъдещия обход трасето - от новата детелина до езерото Вая за този участък иде реч Имат ли си на идея на кръговото на Метро за какво ще става на въпрос? Малко като тунела под Шипка ми се вижда работата тук- предизборен популизъм...
10.
Мен ме впечатли повече
11.07.2023 20:22:25
2
43
снимковият материал...

Какви интелигентни, одухотворени, честни и доброжелателни лица! Ум да ти зайде!
9.
Ватман
11.07.2023 20:21:58
2
35
Боже, пази града от управниците му!!!
8.
Димо Лалев
11.07.2023 20:11:26
4
16
С тумор на дебелото черво съм!
Живее ми се още!
Здравко съм се вкопчил в живота!
Корава душа излязох!
Пътник съм вече -единственият лекар които си разбира от работата и ми спаси живота не ми дава повече от шест месеца, максимум година!
Ползваме редовно паркинга на ул, Гурко с цел посещение на Онкодиспансера, където ми дават напразни надежди,че всички е наред....!?
Едва ли ще доживея новата придобивка, абитуриентските балове на внуците и синът ми останал ялов,неозбечестен и без свое собствено семейство и деца заради злобната си и алчна майка сакън некоя булка да не си събуе чехличките и влезе наготово в хотела от Соца с пристроени нужници..... да се задоми!
Чувай Боже и закриляй!
7.
Гошо
11.07.2023 20:10:33
2
48
В момента има два огромни подземни паркинга, които седят празни - този до училище "Кирил и Методий" и този до операта. Паркоместа в центъра има - проблемът е, че на хората не им се плаща.
6.
Бургас
11.07.2023 20:07:08
6
33
За какво бяха милиони за електрически автобуси като пак автомобилите ще са в центъра на града, паркингите трябва да са по-далеч от жилищните райони.
5.
Странджа мези
11.07.2023 20:07:06
8
32
Кой ще паркира на този паркинг? Той града полупразен...
4.
Уточнете, че
11.07.2023 19:59:54
0
66
Долната част на паркинга към оборище барабар със заведенията за бързо хранене са собственост на Дончо Жеков който ги купи за жълти стотинки когато синът му Жечо Станков стана общински съветник от герб! #свободанасловото!
3.
Тези алчни идиоти
11.07.2023 19:43:05
13
37
Цял свят вади колите с ДВГ извън градовете само тук в тъпия Бургас обратното,следващите поколения ще са болни от 100 болести... канцерогенният въздух ще си вземе своето...отидете в някой скандинавски град и вижте модела бе тъпани,например в Хелзинки Финландия можеш да видиш сърни и зайци в широкият им център,никой не ги закача животните но Ганьо си е Ганьо....мисленето и действията на матряла са тотално погрешни.Амин.
2.
Ами да
11.07.2023 19:38:32
3
67
като откраднаха хубавите паркинги до морската за да построят сгради за стотици милиони, които не плащат данъци според цената на жилищата!
Корупцията в Бургас стигна невиждани нива през последните десетилетия.
Да се радват управляващите, че докато си плащат няма да има прокуратура за тях.
Ай наздраве и пак гласувайте за крадците!
1.
Пърчове
11.07.2023 19:36:51
7
22
Какво ми хвалите тоя Евгени Маестрото музиканта както и другите пърчове дъртаци уж музиканти.Да почват веднага да работят.Музиката не е работааааа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори