×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Между извратения либерализъм на Запада и авторитаризма на Изтока, Балканите май са най-нормални*


Между извратения либерализъм на Запада и авторитаризма на Изтока, Балканите май са най-нормални*
Напук на всичките ни кусури, гледки като тези говорят за традиционни нрави и морал, градени с хилядолетия
11 Юли 2023, Вторник, 11:10 ч.
Автор: Стефан МИНЧЕВ

Или как едно посещение до българския преди, а сега гръцки град Йоанина, води до дълбоки размисли за същността на днешния свят

Скучно ми е да се въргалям с дни на плажа. Аз почивам по друг начин. Обичам да посещавам с приятели нови места. Предпочитам да имат история, добра кухня, интересна архитектура и красива природа. Гръцкият град Йоанина, наричан у нас по-често Янина, покрива всички изброени критерии. Намира се в северозападната част на страната, недалеч от Албания и Северна Македония. Той е център на административната област Епир. Застроен е на 500 метра надморска височина, по брега на езерото Павмотида. Заобграден е с планини отвсякъде.

Летоброенето на Йоанина започва вероятно по времето на Юстиниан Първи. Иначе районът е бил населен и преди това с древни гърци. Недалеч от днешната Йоанина се намира Додонският оракул. За древните гърци той е бил вторият по важност след Делфийския.

Та на мястото на днешната Йоанина вероятно за първи път строи крепост Юстиниан. Около нея възниква град. Малко по-късно славянското море, част от Великото преселение на народите, залива този район и променя генофонда му.

От цар Симеон до времето на Самуил и неговите наследници областта Епир е част от българската държава, включително Йоанина. По тия земи вдига своето въстание срещу византийците и Петър Делян. Смята се, че е събрал до 80-хилядна войска от хора, които са искали да се наричат българи в своя държава.

Когато в началото на 13 век латинските рицари превземат Константинопол, голяма част от аристокрацията бяга в Епир. Там се образува един от центровете, където продължава да съществува византийската държавност. Като владетел се утвърждава Теодор Комнин, когото Иван Асен Втори побеждава при Клокотница, а по-късно го ослепява. Така че по това време Епир отново е български. През 14 век Палеолозите завладяват тази територия и я връщат в границите на Византия. Но не задълго, защото идва турското нашествие.

Йоанина се справя добре през османския период. Градът става прочут център на ковачите на сребърни изделия. Високата порта има изгода от развитието на този занаят и печалбите, които генерира, така че йоанинци се ползват с някои привилегии.

През османския период в Епир все още живеят хора с българско самосъзнание. Приемете за доказателство факта, че там са учили и израснали братя Миладинови. А казват, че първите 7 години са най-важни…

След Балканските войни Гърция си отвоюва от турците тази територия. Оттогава Йоанина е тяхна.

Изключителна фигура от историята на този град е Али паша. В края на 18 век османската империя е толкова западнала, че султанът никак не успява да контролира периферните й територии. Това е времето на кърджалийството, когато въоръжени отряди са нападали и ограбвали безнаказано което селище си пожелаят. Такъв разбойник е бил и Али паша. Но с времето той става все по-влиятелен, установява се в Йоанина – Янина, контролира цял Епир и печели лоялността на местното турско - албанско население. Практически той основава тук своя малка държава, която управлява над 30 години.

Но политическата конюнктура се променя. Султанът успява да намери начин да му вземе главата. Това се случва на острова в езерото Павмотида, където 80-годишният тогава Али паша се отбранява героично до края. Тази история е описана на няколко страници и в прочутия роман на Александър Дюма – „Граф Монте Кристо“.

* * *

Днес Йоанина има население от 70-80 хиляди души. Университет. Крепостната стена от османския период е запазена и изцяло интегрирана в града. Край нея минават живописни калдъръмени улички. В града има стотици заведения. Прекрасна храна. Край езерото се простира алея за пешеходци и велосипедисти, дълга над 5 километра.

В музеите на Йоанина ще видите тонове обработено и превърнато в изкуство сребро и злато. Ние попаднахме там на фестивал на визуалното изкуство с интересни дигитални инсталации по брега на езерото.

Градът е пълен с млади хора. Не видях крещящо облекло, татуировки, пияни тъпанари, травестити, хиалуронови патешки усти. Не срещнах лош поглед. Видях сами момичета да вървят по улиците в полунощ, спокойни и усмихнати, както и деца на по 10-12 години да се люлеят на люлки по същото време, без до тях да има възрастен да ги варди. Видях заведения, на чиито маси седяха едни до други хора на 20, 40, 60, 80 години. Усетих здрава общност, морал.

* * *

В този полудял свят, в който ме дразни и авторитаризмът на Изтока с незачитането на личността, и мутиращият до извращения либерализъм на Запада, все по-често започвам да си мисля, че най-нормалните, барабар с всичките ни кусури, всъщност сме ние, хората от Балканите.

*Текстът е на писателя и пиар експерт Стефан Минчев, заглавието е на редакцията

 


В категории: Животът


Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 0
Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
Камелия обезобрази и устните си
Камелия обезобрази и устните си 29/04/2024, Понеделник 15:05 0
Вижте новия звяр на Асен Блатечки
Вижте новия звяр на Асен Блатечки 29/04/2024, Понеделник 15:01 2
19
Коментара по темата
19.
Анкета в Англия
13.07.2023 02:59:17
0
2
Скорошна анкета в Англия с участващи 65959 души:
Кой бихте предпочели да бъде ваш министър-председател/президент? Путин или Байдън?
https://download.monin.net/f.php?h=2iKecWyX&p=1
Отговорът е поразителен! Путин води със 77.5% пред техния индиец Сунак 10.8%, Байдън събира 4.7%
За съжаление на автора на тези редове тук, Буда, Кирчо и Кокорчо не са били в списъка от анкетата, затова ние на Балканите, не сме на първо място в английските предпочитания...
18.
ХХ
11.07.2023 22:44:08
1
5
Хохохохо... сега пък съм станал възрожденец. Абе про'с'так неграмотен, Тиквата ти го каза преди 10 години че си про'с'т, Христов ти го каза и той, Тиквата ПАК ти го повтори преди година с добавката, че за нищо друго освен за мачкане не ставате, но ТИ продължаваш да си го демонстрираш. Виж се в огледалото, преди да ръсиш какви били другите!
17.
За 16
11.07.2023 17:31:08
7
4
Ето,драги Дрители-типичен въZрожденски представител на една категория хора,които вместо аргументи предлагат агресия,вместо разумни политики в парламента-отново агресия и цензура,обикновено ниско образовани,но често с високо само мнение. Т.н копейки.
Колкото до България, то възходът и минава през редуцирането на тази маргинална категория човеци.
16.
ХХ
11.07.2023 16:42:04
3
5
До 15

Хохохо... Какви ценности имате неграмотните про'с'таци?! И като доказателство, че СИ такъв, къде видя, че Путин ми е любимец?
Дано по-скоро ви мобилизират неграмотната и некадърна маса, неспособна да си докара нормални доходи, а гласуваща ЕС и НАТО да им дадат "европейска МРЗ".
Само тогава България ще се оправи!
15.
До 14
11.07.2023 15:34:22
6
9
Другарю Дебил, човекът се опитва с нормален тон да обясни своите ценности ,а не да ги наложи с нахалство като теб или силово като любимия ти "миротворец "Путлер.
Китай и особено Русия трябва да извървят още много път преди да станат (евентуално)нормални държави .
Ако се избавите от простаци като нас,Другарю Дебил,то бързо ще се запознаете с БВП на Беларус да речем,което мисля,че въобще няма да ви хареса.
14.
XX
11.07.2023 14:41:46
10
5
До 10
-Надали някой има нещоп против едни нормални САЩ и ЕС като водачи на свободният свят" - АЗ имам. Защото по същата логика може да говорим за нормални Русия или Китай. Или Коста Рика и Индия.
Или про'с'то за България и Румъния... но за целта трябва да се избавим от ограничени про'с'таци като теб.
13.
Някой
11.07.2023 14:05:42
5
11
На балканите сме най-прости. Хора които не си знаем интереса. Възпитанието ни е нулево, а селендурщината я обичаме.
12.
и
11.07.2023 13:11:34
12
18
Нашите криворазбрани либералчета не мога да проумеят, че съпротивата срещу ЕС, еврозоната, НАТО и т.н. няма нищо общо с любов към Русия, а по-скоро е отвращение към новите западни идеали. Надали някой има нещо против едни нормални САЩ и ЕС като водачи на свободният свят, но в момента една изтрещяла прослойка се мъчи да унищожи всичко - от семейство, през религия, деца ни, че и във световна война да ни въвлекат.
11.
me
11.07.2023 13:10:49
8
19
Съгласен с всяка дума! Запада се побъркаха с обратна пропагандата, смяна на пола, еко побърквация и т.н. Изтока си е или чиста диктатура, или "демокрация" с кадифени ръкавици.
10.
me
11.07.2023 13:09:04
15
15
Съгласен с всяка дума! Запада се побъркаха с ЛГБТ пропагандата, смяна на пола, траверси, еко фашизъм и т.н. Изтока си е или чиста диктатура, или "демокрация" с кадифени ръкавици. Нашите криворазбрани либералчета не мога да проумеят, че съпротивата срещу ЕС, еврозоната, НАТО и т.н. няма нищо общо с любов към Русия, а по-скоро е отвращение към новите западни идеи. Надали някой има нещоп против едни нормални САЩ и ЕС като водачи на свободният свят, но в момента една изтрещяла ЛГБТ прослойка се мъчи да унищожи всичко - от семейство, през религия, деца ни, че и във световна война да ни въвлекат.
9.
до 3
11.07.2023 12:44:46
5
14
Вчера се разминах с една тълпа млади англичани в морската градина. Изглежда ги бяха докарали от Слънчев Бряг да поизтрезнеят малко на сянка.
8.
Да, Балканите
11.07.2023 12:42:05
5
12
са наистина малко по-нормални, с едно традиционно изключение - проклетото място, в което живеем ние!
7.
хубава реклама
11.07.2023 12:25:02
4
10
с повечко такива много ще се засили интересът към нашите морски курорти.
6.
5-ТИ
11.07.2023 12:02:52
3
3
до 1
5.
ДА....АМА НЕ
11.07.2023 12:00:45
7
13
Балканите...барутния погреб на Европа...!!!

Сър Уинстън Чърчил
в реч пред парламента 1940 Лондон
4.
От статистиката
11.07.2023 11:54:06
14
23
Ние от стастическото бюро казваме,че понеже е много добре у нас ,от 8 станахме 6 млн. души. И всичките бягат в "лошия-либерален и извратен" Запад.Никой не ще на изток. Хм .
3.
Просто Киро
11.07.2023 11:53:38
15
20
Няма нищо по ценно от пищен гей парад,пълна с талибани София и пълен с пияни и надрусани англичани Слънчак. Ние от ПП (пълни предатели) , следваме неуклонно заповедите на посолството.
2.
Продължаваме Педерастията
11.07.2023 11:30:45
7
11
Най ме изкефи как палеолозите завладяват града около 14в
1.
:) :) :)
11.07.2023 11:16:53
13
22
Абсолютно вярно!
Ние сме най-нормални и читави!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори