×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гешев пращаше информации до медии, по които после почваше проверки, твърди Сарафов


Гешев пращаше информации до медии, по които после почваше проверки, твърди Сарафов
За мен е стресиращо проверки да се образуват по такъв начин - по сигнали, написани от несъществуващи лица или по статии, изпратени до определени медии, коментира Сарафов
06 Юли 2023, Четвъртък, 14:21 ч.
Автор: Флагман

От офиса на Гешев били писани статии, пращани до две определени медии

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов бе поканен за изслушване пред пленума на ВСС по повод проверките, които са започнали във ВКП по времето на Иван Гешев и по които са проверявани и призовавани членове на ВСС, пише Епицентър.бг.

"Тези проверки считам, че наистина са тенденциозни, с цел натиск над членове на ВСС - за отказ и оттегляне на искането за отстраняване на главния прокурор и отвод, за да намалеят гласовете и да не бъдат достатъчно за отстраняването на Гешев", обобщи и.ф. главният прокурор Сарафов.

"За мен е стресиращо, ще го кажа като човек и като магистрат, проверки да се образуват по такъв начин - по сигнали, написани от несъществуващи лица или по статии, изпратени до определени медии, които след това се проверяват", коментира Сарафов.

Той потвърди, че администрацията на главния прокурор Иван Гешев са писали статии, които са били изпращани до две определени медии. Те бяха писани от служители на публична комуникация, бяха качвани на сайтовете и след това ставаха повод за образуване на предварителни проверки", обясни механизмът Сарафов.

"Няма да дам характеристика дали е морално и дали е законно, защото тези действия трябва да бъдат обект на проверка", посочи Сарафов.

"Бяха инициирани и започнати всички тези проверки само и единствено от определени прокурор от ВКП с резолюция лично от Иван Гешев", обясни и.ф. главният прокурор и припомни, че е назначил ревизия за личните проверки. По думите му, има 8 такива проверки, които са започнали прокурори от ВКП. Той подчерта, че е недопустимо прокурори от ВКП да извършват такава проверка.

Висшият съдебен съвет обсъжда данните за натиск над членове на съвета, инициирали искането за предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. В съвета са изпратени данни от прокуратурата, според които във Върховната касационна прокуратура (ВКП) са образувани няколко преписки и дела.

Огнян Дамянов внесе яснота по една от преписките, прераснали впоследствие в досъдебно производство.

"По отношение на първата преписка искам да посоча, че предложението, което с колегите ми направихме (за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев - бел. ред.), беше с дата 12 май. Три дни по-късно тогавашният главен прокурор дава пресконференция, на която говори за търговия с влияние и корупция по отношение на висши държавни органи, вероятно и за ВСС. Същия ден служител от администрацията на главния прокурор изготвя докладна записка за пресконференцията на главния прокурор, която му е предоставена, който поставя резолюция за проверка", обясни Дамянов.

"ВКП не е първоинстанционна прокуратура и всяка преписка трябва да бъде изпратена на компетентния орган да се произнесе. Това в случая е Софийската градска прокуратура. Въпреки това резолюцията на Гешев е да се направи лична проверка от прокурор от ВКП. Аз получих призовка да се явя по време на личния си отпуск, изпратих уведомление, че не мога да отида. Въпреки това се образува досъдебно производство, което е било изпратено на компетентната прокуратура. Компетентната прокуратура можеше да не образува производство, но не може да не разследва вече образувано такова", коментира Дамянова.

"Нарушени са твърде много нормативни актове, за да го приема за нормално. Аз имам някакъв спомен, че през 2009 г., преди 14 г., беше извършвана проверка точно по този сигнал. Как той изведнъж отново е излязъл и проверяван във ВКП не мога да кажа", каза още Дамянов. Той подчерта, че би искал да пита Сарафов дали е вярно, че служител от администрацията на Гешев е подавал информация до някои медии, които впоследствие са били основание за образуване на досъдебни производства и проверки. "Чувал съм в последния месец, че е бил използван такъв механизъм", каза Дамянов.

Членове на прокурорската колегия на ВСС посочиха, че не са общували с Гешев и дори не са му вдигали телефона, когато той е правил опити да им звъни малко след като са внесли искането за предсрочното му отстраняване.

Георги Кузманов каза, че е бил търсен от Гешев, който по това време е бил в САЩ. "Защо го правите това нещо сега? Кой ти се обажда, за да го пуснеш това? С кой си говорил? Кой политик ти се е обаждал? Какво мислиш, че трябва да направя сега аз", са били въпросите, които Гешев задал на Кузманов по телефона, а след това му казал, че ще подаде оставка.

"Може би политическата кампания е била изначално замисълът на Гешев. Фактите са такива, че той в момента регистрира политическа партия, гражданско сдружение... нещо такова. Усещанията му бяха за сметка на прокуратурата, а Николай Марков услужливо е преобразувал неговите усещания в сигнал, по който бяхме викани във ВКП", каза още Кузманов.

"Аз не съм получавал заплахи лично от главния прокурор, нито ми е давал съвети как да се държа и какво да правя с предложението, което сме внесли", добави още той.

Светлана Бошнакова от прокурорската колегия също посочи, че Гешев й е задавал същите въпроси, но не му е отговорила нищо по-различно. По думите й нямало какво да се коментира, тъй като решението било на прокурорската колегия и не е имало натиск за вземането му.


В категории: Темида


1
Коментара по темата
1.
???
06.07.2023 14:53:23
0
15
Няма ли да спрът да се излагат тези от ВСС и Сарафов? Да не би имотните им състояния да не са факт? Ние да не сме слепци?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори