×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Авиокомпании "се къпят" в пари, дават като бонус 8 заплати


24 Юни 2023, Събота, 19:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Хората харчат като луди за пътуване

Сезонът на летните пътувания в Европа току-що започна, а те вече отбелязват рекорден ръст на фона на затихването на пандемията от КОВИД-19. След като преживяха няколко трудни години, сега авиопревозвачите, автобусните компании, ресторантите, кафенетата и редица други бизнеси от сектора на услугите регистрират все по-големи печалби. Туроператорите и туристическите агенции буквално са затрупани с поръчки на клиенти, които желаят да пътуват, а хотелските вериги трупат рекордни печалби.

Авиокомпании "се къпят" в пари

Глобалният авиационен сектор е сред най-облагодетелстваните от бума на желаещите да пътуват. Британската нискотарифна авиокомпания "ИзиДжет" (EasyJet) два пъти повиши своите прогнози за приходите си през тази година.

Най-големият авиопревозвач в Европа "Райънеър" (Ryanair) и авиационната група Ай Ей Джи (International Airlines Group - IAG), собственик на редица авиокомпании, сред които "Бритиш еъруейз" (British Airways) и "Иберия" (Iberia), излязоха на печалба за първи път от началото на пандемията. "Сингапур еърлайнс" (Singapore Airlines) пък започна да раздава на своите служители част от рекордните си печалби под формата на бонуси, които достигат до 8 месечни заплати. Тъй като самолетните билети поскъпват по-бързо от темповете на нарастване на инфлацията, шефове на авиокомпании от целия свят вече очакват общата им нетна печалба да достигне 9,8 милиарда долара през тази година. Това е повече от два пъти над първоначалните прогнози, според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA - ИАТА).

"Уиз еър" гледа с оптимизъм към летния сезон

Нискотарифната авиокомпания "Уиз еър" (Wizz Air) е уверена, че увеличеният брой на резервациите за нейните полети в комбинация със значителните инвестиции, насочени към развитието на нейната дейност, ще й помогнат да избегне затрудненията, с които се сблъска през миналото лято, предаде Ройтерс. Главният изпълнителен директор на "Уиз еър" Йозеф Варади заяви, че авиокомпанията е по-добре подготвена за полетите през това лято. Това означава, че са осигурени резервни самолети и самолетни части и са наети още пилоти и кабинни екипажи, отбелязва Ройтерс. "Уиз еър" е получила от европейския авиостроител "Еърбъс" (Airbus) 35 нови самолета "А320 нео" (A320neo) през 12-те месеца до 31 март 2023 г., се казва в съобщение, публикувано на сайта на авиокомпанията.

Хората харчат парите си за пътуване

На фона на рязкото увеличение на пътуващите, броят на туристическите регистрации в местата за настаняване през тази година ще достигне до 95 на сто от нивата преди пандемията (63 на сто през 2022 г.), прогнозира Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН. Акциите на компаниите от туристическия сектор отново започнаха да поскъпват, след като в началото на 2022 г. се сринаха на фона на опасенията на инвеститорите поради нарастващата инфлация и задаващата се рецесия. Високите цени на туристическите услуги все още не обезкуражават тези, които търсят повече слънце и приятни преживявания.

"Хората предпочитат да похарчат парите си за пътуване, когато планират разходите си, които не са от жизненоважно значение", казва Дейвид Гуджър, управляващ директор в консултантската компания "Оксфорд Икономикс" (Oxford Economics). Много хора все още разполагат със спестявания, натрупани по времето на строгите ограничения срещу разпространението на КОВИД-19 и сега харчат тези пари, за да пътуват по света. Някои дори спестяват от ежедневните си разходи, като не си купуват нови дрехи и не вечерят в ресторанти, за да могат да отидат на почивка, според анализатори на туристическия пазар.

Докога ще продължи този бум?

Няколко фактора ще определят колко дълго ще продължат добрите времена за бизнесите, свързани с туризма и пътуванията като цяло, отбелязва британското издание "Економист". Част от тези, които планират да пътуват със самолет, може да се откажат от тази идея, ако и през това лято се повторят проблемите от миналия летен сезон. Тогава поради недостиг на служители и сривове в компютърните им системи много летища в Европа и САЩ рязко понижиха работния си капацитет. Това доведе до хаос и огромни опашки от недоволни пътници. На всичкото отгоре много полети бяха забавени с часове или направо отменени в последния момент.

Причината - авиокомпаниите също изпитваха недостиг на служители, като проблемите им се задълбочиха поради липсата на достатъчно самолети и поскъпването на самолетното гориво. Една четвърт от полетите, които бяха планирани през миналото лято в Америка, бяха отменени или забавени. Подобни проблеми подкопават доверието на потребителите и може да принудят част от тях да се откажат да пътуват, ако отново настъпи хаос на летищата или се стигне до отмяната на много полети. Освен това тези проблеми струват скъпо. Американската авиокомпания "Саутуест еърлайнс" (Southwest Airlines) изчислява, че само през декември миналата година са отменени около 17 000 полета, което е предизвикало загуби в размер на 800 милиона долара. По-същественият въпрос е свързан с това доколко устойчиво е търсенето на услугите, свързани с туризма. Може да се окаже така, че в един момент желанието на много хора да пътуват ще се изпари на фона на поскъпването на кредитите поради продължаващото повишаване на лихвените проценти от страна на водещите централни банки.

Китайците, които през 2019 г. са третата по големина в света пътуваща нация след американците и германците, може да не подновят толкова бързо своите туристически пътувания, които буквално бяха забранени по време на пандемията, отбелязва "Оксфорд Икономикс". Когато в края на миналата година много от ограниченията в Китай бяха отменени, гражданите на азиатската страна масово посетиха близки дестинации, като Тайланд и самоуправляващия се китайски административен район Макао.

Туристите от Китай обаче едва ли ще тръгнат да пътуват масово към по-далечни дестинации през тази година, според мултинационалната хотелиерска верига "Акор" (Accor). Ако се стигне до спад на пътуванията, то това ще бъде лоша новина за индустриите, свързани с тях, които и без това са обременени с огромни дългове. Само авиокомпаниите загубиха 138 милиарда долара през 2020 г.

Международната рейтингова агенция "Мудис" (Moody's) очаква разходите на авиопревозвачите за работни заплати и за осигуровки на служителите им да се увеличат с близо една пета през тази година. Много от хотелите изпитват недостиг на служители, въпреки че заплатите в сектора продължават да нарастват. Във Великобритания те са с 15 на сто по-високи спрямо нивата отпреди пандемията. Дали след очертаващия се бум на туристическите пътувания през това лято, ще се стигне до нов спад, времето ще покаже.

 


В категории: Животът


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори