×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Глобяваме водачи на тротинетки не само за управление в центъра, но и за липса на екипировка


Глобяваме водачи на тротинетки не само за управление в центъра, но и за липса на екипировка
Единствено деца до 12 г. не подлежат на глоба, ако карат колело или тротинетка по централните улици на Бургас, каза ст. инспектор Петко Ружев
22 Юни 2023, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Авторът

Административните наказания са между 30 лв. за велосипедист и 50 лв. за ИЕПС

Велосипедистите и водачите на електрическите тротинетки започнаха да създават все повече проблеми. Често ги засичаме несъобразителни водачи да препускат по пешеходните зони в центъра на града. Не са малко и пътните инциденти с тяхно участие. Всичко това наложи органите на реда да започнат мащабна акция, а първите нарушители вече са глобени. За последните два месеца 97 души са отнесли административно наказание за управление на велосипед или ИЕПС (индивидуални електрическите превозни средства) в забранените зони. 

Флагман.бг разговаря със старши инспектор Петко Ружев – началник група „Охрана на обществения ред“ в сектор „Охранителна полиция“ при Първо РУ-Бургас.

- Старши инспектор Ружев, колко са глобените колоездачи и водачи на ИЕПС през последните два месеца?

- Последните данни, с които разполагам са: общо 97 са констатираните нарушения на велосипедисти и на водачи на ИЕПС (индивидуално електрическо превозно средство), като от тях са съставени 76 фиша на велосипедисти и 16 фиша за водачи на ИЕПС. Има съставени 4 административни акта за ИЕПС и 1 акт на велосипедист. Нарушенията предимно са движение в района на бул. „Алеко Богориди“ и ул. „Александровска“, които са основните пешеходни артерии в града. Тоест, те са забранени за велосипедисти и ел. тротинетки! Относно района на Морската градина, където има изградени велосипедни алеи, трябва да отбележи, че  законът за движение по пътищата позволява те да се използват от водачите на ИЕПС. В случай, че няма велоалея и велосипедистите и водачите на ИЕПС имат ангажимент да се движат възможно най-вдясно по пътното платно. Единствено ограничение има за ИЕПС - те могат да се движат по пътища с разрешена скорост до 50км/ч. Тоест почти цялата мрежа на Бургас, тъй като ограниченията в града на повечето места са именно до 50 км/ч. На водачите на ИЕПС е забранено да развиват по-висока скорост от 25км/ч., но и в същото време им е разрешено да се движат по трасета, където максималната скорост е 50 км/ч. В тази връзка стартира и кампанията на Община Бургас във връзка с ограничаване на скоростта на ИЕПС (ВИЖ ТУК). 

- Какви са глобите за тези, които решат да преминат с колелото/тротинетката си през центъра на града?

- За нарушите, които са с ИЕПС стойността на глобата е 50 лв., а за велосипедисти – 30 лв. Това са глоби по фиш и разбира се, ако водачът не е съгласен, му се съставя акт, но стойностите са същите. Засега усилията ни са съсредоточени към тези две улици, тъй като те са най-натоварени с пешеходци, деца и гости на града, поради тази причина струпването на толкова много хора и велосипедисти и ел. тротинетки е предпоставка за създаване на опасност за движението и за двете групи. Деца до 12-годишна възраст, които управляват велосипеди по централните улици на Бургас, не подлежат на глоба.

-  Каква екипировка трябва да имат колоездачите и водачите на ел. тротинетки?

- Съгласно Закона, велосипедистът трябва да има устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад на колелото. Същото е и за тротинетките. Те трябва да бъдат оборудвани отпред с бяла или жълта светлина, а отзад – червена. Съответно водачът на велосипеда извън населените места и в тъмната част на денонощието или при намалена видимост трябва задължително да бъде със светлоотразителна жилетка. Водачът на ИЕПС пък е длъжен да е с включена светлина и освен това ако е до 18 години да бъде оборудван с каска. Не трябва да държи кормилото с една ръка, да развива скорост не по-висока от 25 км/ч. , да не превозва други лица, да се движи в улици с пътен знак Г13 – това е пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници (бус лентата- б.а.)

-  Ако липсва част от екипировката подлежат ли на санкция велосипедистите или водачите на ИЕПС?

- Ако липсва част от оборудването глобите са от 20 до 30 лв. За тротинетките е 50 лв.

- Колко опасен за движенията по пътищата може да бъде пиян велосипедист или водач на тротинетка?

- Законът не предвижда наказание за велосипедисти, които са употребили алкохол. Водачите на тротинетки обаче попадат в тези членове на закона, в които са фиксирани моторните превозни средства, тъй като те са участници в движението. Те подлежат само на административно наказание, но няма ка да бъдат лишаване или преследвани по наказателна отговорност. За тях важи същата норма като при шофьорите на МПС - над 0,5 промила следва глоба.

Факт е, че произшествията с електрически тротинетки започват да зачестяват.  Ето някои от най-фрапантните случаи, за които Флагман.бг писа:

5-годишно дете падна тежко от тротинетка в Морската градина

Младеж с тротинетка с пукнато ребро след удар в кола

Бизнесмен почина след катастрофа с тротинетка


В категории: Бургас


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
25
Коментара по темата
25.
Тротинетка
24.06.2023 19:36:39
1
3
Край на екологията карам си колата и това е вместо колело некадърниците от Бургас това измислиха глоби идете в Европа и снимките и а ли улица или център без вело алея къде са парите за алеите геноцит е меко казано да живееш в Бургас най смотания град с 24 часа библиотека ха ха
24.
Танас
24.06.2023 08:06:06
0
2
Карането на велосипед по републиканската пътна мрежа трябва да абсолютно забранено .това не е велоалея .работя като шофьор тежкотоварен автомобил и всеки път изтръпвам като видя колоездач на пътя.с уважение и разбиране към всички велопесисти .но ето днес по пътя от Братово към равнец в 6 часа сутринта в мъгла поредния идиот с колело без светлини със сива тениска.видях го в последният момент.тоя няма да доживее старини.или някои ще го отнесе или ще го пребие
23.
*********
23.06.2023 14:42:32
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
22.
Гошко от село
23.06.2023 13:40:08
4
5
Добре аз едно не мога да разбера. В статията са посочени примери за инциденти, два от които са: 5 годишно дете е паднало само и някакъв арабин, инцидентът на който е дори в друг град. Че то по тая логика тея смотани пешеходци, дето вървят като мухи без глави - същите те са тези дето могат и на равното да се спънат и да паднат. Хора разберете, че живеем в държава, която е в 17ти век и велоалеи и обособени зони няма. Спрете да мрънкате за глупости, колелата и скутерите са Ви най-малкия проблем. Защо не коментирате повече факта, че в града масово се взимат заплати от по 800лв - това не е ли важно, или е по важното че леля Ганка върви като овца наляво надясно по главната и някое колело за малко да я сгази.
21.
до 14
23.06.2023 13:14:54
2
3
Я кажи колко са изпаднали цяла западна европа. Там до толкова е зле положението че си купуват едни товарни с кош колела дет не мязат на нищо по 10к евро.
20.
ОРОЗ f9951
23.06.2023 08:01:23
2
7
,,ако е до 18 години да бъде оборудван с каска,,. Защото над 18 години,кратуните са по дебели .
19.
Хм
23.06.2023 06:26:12
5
8
Някаква селянка от Карабунар, най-вероятно начална учителка, нареждаше децата на Моста, че там е забранено за колелета. Къде е забранено? Така се беше оперила , че само пинчер можеше да се размине с нея. Дайте, каквото ни пречи да го забраняваме. Такава вряканица, че в Атия сигурно са вдигнали два гранични катера по тревога.
18.
Jo
23.06.2023 03:39:51
7
6
Аз им удрям шамари като минат по главната много смешно се упулват уродите
17.
Дико кучето
23.06.2023 00:16:25
6
14
Предлагам в Б-с да се забрани всякакво движение на автомобили, мотори, колелета, тротинетки и пр.
Право из града да имат да се разхождат само псета и двукраки говеда.
Тогаз няма да има пострадали, а само нахапани...
Така да се решават всички градски проблеми - със ЗАБРАНИ и ОГРАНИЧЕНИЯ!!!
16.
Чогун бунак парламент
22.06.2023 22:28:14
3
26
Всички главанаци в общината трябва да бъдат задължени цял месец да се движат само пеша или с велосипед по уникално некадърно и малоумни опропастените от тях тротоари и алеи. И да не бъдат с персонална охрана от полицаи, за да усетят народната любов при конфликтите които сътворяват на всеки метър от тази опропастена площ
15.
И аз да кажа
22.06.2023 22:22:43
8
2
От Ветрен до Бургас и обратно никой не спазва ограничението от 80
14.
до 10
22.06.2023 22:20:50
18
6
Вярно, градският транспорт е неудобен и е пладнешки обир, но все пак почти никой работещ не е изпаднал чак дотам че да ТРЯБВА да ходи на работа с колело!
13.
До 2
22.06.2023 22:20:16
1
6
Защото знае, че е незаконно поставен този знак и ако започне да глобява за стъпване по незаконната алея, която целият тротоар без двете плочки отстрани, които се заемат от търговските обекти, ще трябва да глобяват обектите за незаконно заемане на тротоарни площи, а пък това няма как да стане понеже общината дава всякакви площи в неограничени количества за да има повече приходи от тротоарно право.бСкивай какво е на Богориди горе Хепито в единия край е на два метра от Грамифона а там трябва да минават хиляди "туристи" човекопоток както и долу до Ореха, пълна тапа за да има лапо. Ако общината я беше грижа за данъкоплатците и за ограничаване автомобилния трафик, щеше да наблегне в увеличаване шурината на тротоари и изграждане на истински велоалеи, разделени от пътно платно и тротоари. Такива площи има много по Ст Стамболов и Демокрация включително ако се разчистят гнилите тополи и кестени пред падане, избили по три метра в диаметър около дънера и някви полоси с бурени и кал по цялото протежение има площ за изграждане на разделни от тротоар и платно велоалеи и място за засаждане на млади дръвчета, съобразени с градската среда, които ще правят също сянка, но няма да са повече вредни отколкото полезни както е сегашната изпусната с десетилетия работа.
12.
Положението в Бургас
22.06.2023 21:53:10
4
22
е просто непоносимо! И електрическите тротинетки не са единствените виновници. Обикновените идиотщини са не по-малко опасни и са навсякъде, особено в морската градина. Разбира се, нищо не може да се направи за хвърчащите "дечица" които ще ни осакатят и убият! Много от тези разглезени еврогейски лайненца са на 2-3 годинки! Вярно, те не са виновни... Виновни са създалите ги ИДИОТИ, също НЕвъзпитани от 1989 насам! Вече ми идва да грабна една от тези идиотщини и да я запратя в празните тикви на родителите им!

Между другото, редовно виждам скимтящи и ревящи паднали лайненца и не искам да чуя дума за молби, съжаления, сълзи, сополи, събиране на средства и т.н. когато си строшат кратуните, което неминуемо се случва и ще продължава да се случва!

А до летния театър са подредени сума ти други превозни средства за наемане и каране из градината!
11.
Хахах
22.06.2023 21:41:45
1
16
Истината!


Правилата се увеличават ,за да има постъпления в бюджета и увеличение на заплатите.
10.
?
22.06.2023 21:33:42
4
26
Много ми е интересно, ако някой от шайката на Митковците трябва да ходи с колело на работа в центъра, откъде ще минат и кога ще стигнат?!?!
9.
да бе
22.06.2023 21:25:35
8
17
днес пак пердашат с по 30-40 км/ч по тройката разни oлигофpeни с електрически тротинетки, ама накрая някое такова л@йненце ще отнесе граждански шутове в движение и ще трябва да го изстъргват от плочките...
8.
до номер 6
22.06.2023 21:15:57
2
12
Не виждаш ли, че кочината е една и съща, да се възмущаваш няма смисъл, хранилките са тук за да си вземат. Който играе по-правилата е добре, който ги разбира още повече. Тези които се вземат за еднородни най-бързо потъват.
7.
Haha
22.06.2023 20:55:56
4
16
А така тая държава се нуждае от пари . Иначе как се избива дефицит от 3% . Данъците няма да вгигали ама се активизираха да глобяват .
Съветвам всички да спазват правилата и нито лев за глаби !! Ей там "столичаните" да плащат .
6.
Колоездач
22.06.2023 20:38:38
16
41
Много интересно, да не караме велосипеди , да не караме тротинетки, да не караме коли. А какво да караме? И къде да караме? Като съм излязъл да карам колело защо трябва да го бутам? Ако исках да вървя нямаше да съм с колело. Ми направете велоалеи. А кой ще глоби пешеходците, които ходят като мухи без глави по велоалеите и пречат на велосипедистите?
Пак недомислени работи. Важното е да се събират пари, които не се знае къде отиват.
5.
АСАВ
22.06.2023 20:36:16
4
14
Папагали,сър...
4.
хипстър IT
22.06.2023 20:35:15
12
30
С маркова 1кw тротинетка вдигам 55 км/ч интересно КАК ШЕ ме спрат с тейзър или с гумени куршуми .В тоя смешен град само проблеми на гражданите създават общинарите
3.
Емили
22.06.2023 20:34:48
1
16
Чичко милиционер,аз ще си вея брадата само по магистралата
2.
Никакъв респект към полицията!!!
22.06.2023 19:29:47
10
28
Между другото.. Тротоара на гурко е със знак Г14. Защо полицията не стои там да глобавя ВСЕКИ пешеходец, нима не застрашават живота на велосипедистите? Това е един от многото пропуски в инфраструктурата. За толкова години не направиха адекватни закони и инфраструктура за НМППС, но глоби събираме вече. Също.. Не е задължително да имаш устройство измерващо скорост, но трябва да караш до края 25км/ч?! От друга страна.. За МПС има ясни правила, инфраструктура и условия, но най-честите нарушения се подминават от полицията, нещо повече.. Полицаите си ги нарушават редовно.
1.
123 старт
22.06.2023 19:05:02
9
12
Мааааа Петко
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори