×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Взрив в „Квадрат 500“ е причинил щети за 40 хил. лв. - „по случайност“ жертви и ранени няма


Взрив в „Квадрат 500“ е причинил щети за 40 хил. лв. - „по случайност“ жертви и ранени няма
Нанесени са щети и повреди върху движими културни ценности със статут „национално богатство“
14 Юни 2023, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Инцидентът е от 7 февруари и е свързан с противопожарната инсталация, има прокурорска преписка в СРП

Около 40 хил. лв. ще струва възстановяването на щети след взрив на противопожарната инсталация в Националната галерия (НГ), известна като „Квадрат 500“, в София. Прокуратурата извършва проверка на случая.

За инцидента информира през февруари Министерството на културата (МК) с кратко съобщение. От ведомството тогава заявиха, че е назначена проверка и че ще се изчака окончателният доклад. МК изрази готовност да покрие евентуалните разходи, причинени от инцидента, който е станал на 7 февруари.

Няколко месеца по-късно „Флагман“ подаде заявление по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) до Министерството с няколко въпроса. То е препратено по компетентност на НГ.

В отговора от там с дата 2 юни се посочва, че според първоначалната финансова оценка на дружеството, осъществяващо извънгаранционна абонаментна техническа поддръжка на авариралите системи, ремонтът и възстановяването на пожарогасителната техника и привеждането й в експлоатация е на стойност 9151 лв. без включен ДДС.

А според първоначална оценка на специалистите реставратори на НГ, материалите и консумативите, необходими за възстановяване на пострадалите от аварията ДКЦ (движими културни ценности) от фонда на Националната галерия, е в размер на 30 660 лв. с включен ДДС.

За инцидента е изпратен сигнал до Софийска градска прокуратура. Той обаче е препратен по компетентност на Софийска районна прокуратура (СРП). Към момента продължава да тече проверка. Образувана е прокурорска преписка, но няма стартирано досъдебно производство – поне засега, съобщиха за „Флагман“ от СРП.

Още в деня на инцидента директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова е изпратила официално писмо до тогавашния служебен министър на културата Найден Тодоров и до неговия заместник Пламен Славов. То е относно „взрив на противопожарната инсталация в Квадрат 500“.

От него става ясно, че инцидентът е станал около 14,00 ч. на 7 февруари във фондохранилище „Депо №5“ на етаж -1 по ул. „Московска“.

„Нанесени са сериозни материални щети, в това число и на движимите културни ценности от Фонд „Българското изкуство, първата половина на 20 век“. Изкъртена е противопожарна врата, част от окачения таван падна долу, много картини са паднали от „скарите“, на които са окачени, съгласно правилата.

По случайност няма човешки жертви и наранявания. Уредниците и реставраторите на Националната галерия всекидневно посещават депата в подземното фондохранилище“, е написала тогава Бубнова на министъра.

„В момента на взрива се е осъществявала профилактика на противопожарната система от двама служители на фирма „Синхрон“, обслужващи системата на абонаментен принцип“, е посочила още в писмото шефката на „Крадрат 500“.

В деня на инцидента е извършена проверка и от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към МК. Инспекторите са направили оглед на място и са изготвили констативен протокол, заведен на 10 февруари.

„Точната оценка на броя и състоянието на пострадалите културни ценности предстои да бъде извършена от специалистите уредници и реставратори на НГ, но безспорно се установява, че вследствие на настъпилата аварийна ситуация са нанесени щети/повреди върху движими културни ценности със статут „национално богатство“. Уврежданията на движимите културни ценности са свързани с реалната загуба на културна стойност, която би могла да бъде непоправима“, се посочва в заключителната част на протокола.

Министерството и Националната галерия не отговориха на няколко въпроса от запитването ни по ЗДОИ като например: кои са пострадалите картини и кои са техните автори, както и на каква стойност са поразените произведения на изкуството.

Дейности по възстановяване на щетите все още не са предприети. Причини за това са липсата на бюджет за 2023 г., както и процесуално-следствените действия, става ясно от отговора на Ярослава Бубнова до „Флагман“.

 


В категории: София


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
2
Коментара по темата
2.
kvk
14.06.2023 20:44:20
0
12
"Флагман"(и), когато съобщавате събития за определена дата описвайте (дд.мм.гггг), а не 7 февруари (събитие), "ФЛАГМАН" пита (след няколко месеца)? (2, 3, 5...12), в отговор на МК от дата 2 ЮЛИ(коя година 2023 или ???).
Чудя се кой е писал "изкуствен интелект" или "естествен тъпак"
1.
Някой
14.06.2023 20:40:26
1
17
Някой се възползва от суматохата в БГ, взе няколко шедьовъра и драсна клечката. В бг няма някой който да установи това.....дядките оценители ще кажат тва,тва,тва изгоря ...ще полеят фикуса и така.....ЖИВИ И ЗДРАВИ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори