×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Редовното преяждане е в резултат на промени в мозъка


29 Май 2023, Понеделник, 20:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Подобни промени са фактор и при психиатричните заболявания, свързани със зависимости

При редовно преяждане мозъчните вериги за формиране на навици са свързани по различен начин от стандартнния, сочат учени от университета в Станфорд. Чрез мозъчни изображения те са уточнили разликите при формирането на навици за редовно преяждане.

Характерно за преяждането е прекомерният прием на големи количества храна за малък период от време. Честото преяждане може да бъде предизвикано от множество стимули, били те външни – примамливия мирис на или привлекателно изглеждащата храна, или вътрешни – преяждането може да бъде механизъм, с който се справяме с чувства на тъга, стрес или недоволство. Такова поведение често може да бъде компулсивно, без контрол от този, който му се отдава, пише Puls.bg.

Сходността на неудържимата нужда от храна и състояния на зависимост е породила въпроса за връзките между структурите в мозъка – при зависимости в мозъчните вериги има ключови промени, що се отнася за формирането на навици. За анализ учените взимат изображения, направени при функционален ядреномагнитен резонанс (фЯМР). Изследван е сектор от мозъка, наречен стриатум или набраздено тяло. Тази част от мозъка има тясна връзка с формирането на навици. Конкретен обект на наблюдение е част от стриутума, наречена сензомоторен путамен, която има връзка със сетивата, усещанията и двигателната активност.

Снимките от фЯМР на доброволци са сравнени с образци, при които не се наблюдава редовно преяждане. Забелязани са съществени разлики в невронните вериги в сензомоторния путамен. Връзката на тази част от стриатума е била по-силна с частите от мозъчната кора, които отговарят за движение и за усещанията. Благодарение на тази подсилена връзка някой, който има склонност да преяжда, може да усеща мириса на храната много по-силно и примамливо.

Наблюдавани са и понижени нива в тази част на мозъка, която отговаря за самоконтрол. Тези наклонности се увеличават в зависимост от честотата и сериозността на преяждането в даден пример, което сочи за склонност към загуба на самоконтрол при наличие на импулс, вътрешен или външен. Допълнителното наблюдение при случаи с промяна в мозъчните връзки показва намалена чувствителност към допамин в тези региони.

Понижаването на чувствителността към допамин може да се дължи на продължително високи нива на допамин посредством многократно излагане на възнаграждаващи стимули, като ядене. Нарушенията във мозъчните вериги, свързани с навиците, са фактор и при психиатричните заболявания, свързани със зависимости. Задълбочаването на познанията относно мозъчните връзки ще подобри терапиите като дълбока мозъчна стимулация, които директно влияят на дейността на невроните в мозъка.

Това проучване показва също, че това хранително разстройство най-вероятно е резултат от промени в мозъка. Информацията може да служи за своебразно успокоение за тези, които редовно показват такова поведение. Алан Уанг, студент по медицина в Станфордския университет и автор на проучването, казва: „Мисля, че има и известна психическа полза за пациентите, тъй като те могат да преосмислят това поведение като основано на навик. Хранителните разстройства не са недостатък на характера им. Те са свързани с физически промени в мозъка.“


В категории: Здраве


Коментари
Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори