×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма плодове, а шунката става лукс: цените на храните в Унгария са скочили най-много в ЕС


Няма плодове, а шунката става лукс: цените на храните в Унгария са скочили най-много в ЕС
В Унгария цените на храните са се повишили с повече от 45% в рамките на година
22 Април 2023, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман, снимката е илюстративна

Въпреки че страната е голям производител на пшеница, царевица, маслодайни семена и месо, около 30% от хранителните продукти във веригите за хранителни стоки са вносни

Цените на храните през последните месеци са се повишили драматично в цяла Европа, но най-големият скок е в Унгария. Магдолна Гозон си гризва от люти зелени чушки на сергия за плодове и зеленчуци в голям пазар на закрито в Будапеща, за да се увери, че са достатъчно пикантни за супата, която готви.

Осемдесет и три годишната пенсионерка не може да си позволи да си купи, ако не са достатъчно люти – не и със своята малка пенсия и на фона на най-големия скок в цените на храните в ЕС, пред който е изправена Унгария.

"Не купувам плодове. Получихме картофи от общината, така че не ни се налага да ги купуваме, но лукът поскъпна", каза Гозон, която е спряла да купува млечни продукти и рядко пазарува месо.

Цените на храните се повишиха драматично през последните месеци в цяла Европа, като през март скочиха с 19,6% в сравнение с март миналата година и по този начин станаха основен двигател за инфлацията, тъй като цените на енергията спаднаха. Но в Унгария цените на храните са се повишили с повече от 45% в рамките на година, става ясно от информация от статистическата агенция на ЕС Евростат. Това е значително повече от второто по големина увеличение в Словакия, което е с малко над 29 процента.

Тези увеличения на цените са тежък удар за потребителите в централноевропейската страна и ги принуждават да променят храните, които купуват и количествата, които могат да си позволят. А бизнесът е принуден да преосмисли какви стоки да предлага.

"Навиците определено се променят, така че хората наистина обмислят какво да купуват. Почти сме стигнали до момент, в който наденицата и шунката се смятат за деликатеси", каза Силвия Букта, управителка на месарски щанд в историческата сграда на Централните хали в Будапеща. "Освен това ни се налага да зареждаме по-малко, тъй като цените са по-високи и знаем, че няма толкова много клиенти, така че определено доставяме стоката по-пестеливо", добави Букта.

Цените на някои видове храни в Унгария почти са се удвоили през последната година. Основни продукти като яйцата, млякото, маслото и хляба са от 72% до 80% по-скъпи и водят до изпразване на портфейлите в страна, в която средната нетна заплата е малко над 900 долара месечно.

Въпреки че повечето европейски икономики страдат от подобни трудности, тъй като войната на Русия в Украйна подхранва криза, свързана с цената на живота, неефективност в унгарското земеделие и хранително-вкусова промишленост, както и историческото обезценяване на националната валута форинт, означават, че "екстремната инфлация" в страната е по-лоша от където и да било другаде в ЕС, каза Петер Вировац – главен икономист в "Ай Ен Джи Унгария" (ING Hungary).

"Навсякъде имаше суша, цените на енергията се повишиха навсякъде, разходите на доставчиците се повишиха навсякъде", каза той. "Но, ако производството не е ефективно, тогава, разбира се, на местните производители ще им бъде много по-трудно да плащат тези разходи".

За да свързват двата края, не само фермерите, но и ресторантите, пекарните и други бизнеси, са повишили цените за клиентите и са променили артикулите, които предлагат, за да избегнат най-скъпите съставки.

Кафе "Чига", ресторант и бар под раззеленилите се дървета на площад в центъра на Будапеща, е извадил хамбургерите и пържените картофи от менюто си в края на миналата година в отговор на рязко покачващите се цените на съставките като месо и готварско олио, каза управителят му Андраш Келемен.

"(Цената на) суровините рязко се повиши. Има някои артикули, които се повишиха с около 100%", каза той. "Зеленчуците, особено през зимния период, както и някои меса и местни продукти, се повишиха неимоверно".

Това доведе до повишаване на общата инфлация в Унгария до 25,6 процента. Това е най-високата стойност в ЕС, където миналия месец средната инфлация се забави до 8,3 на сто. Растящата цена на живота доведе до бързо увеличение на заплатите – допълнителни разходи, които бизнесите отчасти прехвърлят върху клиентите.

"Всичките ни разходи непрекъснато се повишават и междувременно трябва да вдигаме заплатите", каза Келемен. "Има определена точка, над която не искаме или не смеем да повишим цените на дребно – но повишаване с 30% процента е типично".

Естер Робоз, собственичката на пекарна "Бабушка" в Будапеща, каза, че и на нея ѝ се е наложило да повиши цените за клиентите си. Тя също така започнала да използва зехтин в някои кексове, тъй като цената на маслото е скочила с 68% през март.

"Цените на всички съставки се повишиха в известна степен, но за нас най-забележими вероятно бяха маслото, зехтина и брашното", каза тя.

Въпреки че Унгария е голям производител на пшеница, царевица, маслодайни семена и месо, около 30% от хранителните продукти във веригите за хранителни стоки са вносни, става ясно от проучване от 2022 г. на Националната служба за безопасност на храните.

Миналата година унгарският форинт се обезцени с повече от 40% спрямо американския долар и с повече от 20% спрямо еврото, което е направило разходите за внос – а оттам и цените по рафтовете – много по-високи, каза Вировац.

"Това означава просто допълнителни разходи за доставчиците, които те в крайна сметка се опитват да прехвърлят на потребителите", каза икономистът.

Цените на храните в Унгария дават скромни признаци на забавяне, като спаднаха с три пункта от пика си през декември, който беше почти 50 процента.

Но забраната на вноса на зърно от Украйна, въведена наскоро от Унгария, Полша, Словакия и България на фона на пренасищане на пазара, което те твърдят, че е навредило на местните фермери, би могла да повиши инфлацията, каза базираният в Лондон икономист Иън Мичъл, един от директорите на програмата за Европа в Центъра за глобално развитие.

Вировац обаче каза, че хората харчат все по-малко, тъй като покупателната им способност и спестяванията им намаляват, така че вероятно няма да са готови да плащат повече за хляб и други храни местно производство, а това ще попречи на доставчиците да им прехвърлят допълнителните разходи.

"Достигнахме точка, в която има такова повишение на цените и такова изчерпване на резервите на домакинствата, че хората всъщност започнаха да затягат коланите си и започнаха да потребяват много по-малко", каза той. (БТА)


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области 02/05/2024, Четвъртък 08:20 0
22
Коментара по темата
22.
Иван Митев
23.04.2023 10:34:45
0
3
Работя в Австрия и смея да твърдя , че това е истина.В Австрия е пълно с унгарци, дошли да търсят по-добър начин на живот.
21.
XX
23.04.2023 10:14:56
6
4
Мен не ме стпяскат високите цени, защото взимам тавана на пенцийката. Снощи пас препих с чисто мъжко мляко в градинката до Старата поща.
20.
XX
23.04.2023 09:40:37
4
5
И в германия така пишат за негативните тенденции... от Австрия. Щот а са критикували марионетното правителство, а са им скъсали ... от дела и политическа репресия.
19.
Някой
23.04.2023 09:22:25
8
18
Който е първи приятел с рОсия е в такова положение. Унгарците много си го харесваха Орбан, а той се оказа тотален кретен, който ще ги връща в прегръдките на кремлините.
18.
88
23.04.2023 09:01:47
18
15
Изглежда авторът не е бил скоро в Унгария. Ако се е доверил на соросоиден сайт за тази информация е много голям наивник. Скоро бях там. За сведение стоките от първа необходимост са по ниски от нашите в България.
17.
Орбания
23.04.2023 08:08:29
5
13
30 ролки "Фамилия" три пласта са 20 лева на Метро. 1 ролка 67 стотинки. 1 ролка има 150 листа. Излиза един лист 0.005 лева. Един унгарски форинт е 0.005 лева. Значи с един форинт в Орбания човек може да си купи едно листо тоалетна хартия. Евала! Даже в Русия все още си купуват 4 листа с една рубла. Е това е истински политик. Прави ги милионери на Ердоган турците.
16.
Путинистите
23.04.2023 07:56:45
5
16
се кефят на Орбания даже и като инфлацията им е колкото на Судан. С псевдо-диктатор на власт - толкова. Ако беше истински диктатор като Путин, форинта щеше да е колко рублата. Курса в момента е три листенца трипластова хартия "Фамилия" за една рубла и 1 листенце за 2 форинта.
15.
Българина
23.04.2023 06:23:54
2
17
Гледам - тълпи маджари напират да емигрират към БГ :)
14.
Ееес
23.04.2023 03:45:24
16
29
Унгарците почнали да емигрират в пРоссия , на опашката чакали след германците, от САЩ нова емигрантска вълна към тероРаша, в ЕС не се живее вече, германците търсели политическо убежище, дори бежанците вече не са на Бг границата, а от Германия багат към масковията на прогреса и благоденствието. Само нашите русоробо дебили от вГъзраждани ня щат да ходят на хубавото в руский грязной мир с внешний кенеф
13.
Егеш мегеш не родом серем ти в уста чоколат
23.04.2023 00:09:13
11
6
Ами влезте в сайтовете на унгарските Metro, Aushan,Lidl, Tesco, Aldi и сравнявайте. Цените са колкото в БГ даже и по високи
12.
Опи
23.04.2023 00:07:19
11
18
Оооо,Флагман,Орби, авера ви май я окъса? А на тези,които сега се връщат от Унгария в сънищата си,много им здраве. Знам,че боли,защото истината винаги боли....
11.
Kenguru s motika
22.04.2023 23:11:18
3
16
6toto Dikme kradeca na DPS
40godini ministar na zemedelieto
DPS uni6tojiha BG zemedelie v zamqna vnosa ot Tyrkia i nqma osaden do sega
10.
Христо
22.04.2023 23:02:13
20
38
Посочете една страна която да е с Русия и да не е на просия!
9.
Чичо леля
22.04.2023 22:52:46
20
16
американците освен войни и демокрация изнасят и инфлация
За справка ,миналия месец за да спасят финансовата си система от колапс фед е напечатал 400млрд долара за 1 седмица, като приблизително същия размер е напечатано за цялата 2022, значи смятайте на есен каква ще е инфлацията, а за другата година не искам да си помислям , а тази инфлация която усещаме в момента и която започна някъде от есента на 2021 е резултата на печатането от 2020та ,когато на американците им раздаваха всяка седмица по 1000$ просто ей така щото да им е кеф ,от тогава просто парите малко по бавно стигнаха до потребителите тук заради локдауните, но сега идва товарния влак който ще ни ебе майката на всички, закопчейте коланите защото ще друса
8.
Анонимен толуп от банкя.
22.04.2023 22:41:27
11
20
25% инфлация?!?!?
ПП са виновни!
7.
ВАФФЕН СС
22.04.2023 22:32:40
32
16
ДА НАТИСКА ПУТИН ЧЕРВЕНОТО КОПЧЕ И ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА НАЙ-НАКРАЯ С ТОЗИ МИЗЕРЕН И КУЧЕШКИ ЖИВОТ.ЗА ВСИЧКО СА ВИНОВНИ АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ (САТАНИСТИ-ГЛОБАЛИСТИ).
6.
Кочо
22.04.2023 22:14:28
35
38
От Будапеща преди 3 дена в магазина 1л олио излиза в Бг лв 1.20лв, банани ро 0.45лв на кг хляб 800гр за €0.75..... Колко да е скъпо? В Бг е много по скъпо. Суверена семпъл...
5.
Доста елементарно
22.04.2023 22:07:58
41
35
Унгария не играе по свирката на ЕС и провежда изгодна за нея политика а това гейчетата в Брюксел не понасят. Та оттам е тая,доста не добре преведена статия.
4.
Ха
22.04.2023 21:59:38
37
39
Пълни глупости. Миналата седмица се върнах от Будапеща..Да, в заведенията е по-скъпо, но туризма в Будапеща няма как да се сравни със София. Що се касае за магазините, цените са по-евтини от България.
3.
Е, а в България
22.04.2023 21:58:20
10
24
Всичко поскъпна 100%. Къде ходите да коментирате хората, а и всички плодове и зеленчуци са внос !
2.
Диктатура, баце
22.04.2023 21:26:52
6
46
Ако тиквата беше все още на власт по време на войната и кризата, цените щяха да са с 300% нагоре. Амин.
1.
Арю Сириъс
22.04.2023 21:25:58
23
51
Е нали Орбан беше супер, слагаше тавани на цените и приятелче на путлерчо дори остана! Що така получилась?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Няма данни за състоянието на шофьорите и пътниците в колите Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Според производител те ще оскъпят работната ръка Маскирани ошушкаха товарен камион до Новата поща, бургазлия ги издаде на ченгетата Маскирани ошушкаха товарен камион до Новата поща, бургазлия ги издаде на ченгетата Камионът бил пълен с проводници,акумулаторни батерии, ел. табла и циркулационни помпи Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Показват монетното съкровище от с. Синеморец в изложбата „Сребърна Тракия“ Среброто представя и друга страна от културно-историческите процеси, които протичат в източните и централните части на Балканите преди 2500 години Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Ще се класира ли България на световно първенство по футбол? Гонзо призна, че това е фантасмагория Това обаче ни е целта, каза президентът на БФС Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици Шофьор успя да си върне книжката, докато чака кръвна проба, след положителен тест за наркотици По думите му автомобилът все още се намира в КАТ Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Задължително се спазват тези обичаи на Велики четвъртък Този ден е денят на голямото чистене преди Великден, защото се приема, че освен дома си пречистваме ума, мислите и душата си Внимание! Опасно време в тези области Внимание! Опасно време в тези области Прогноза за времето - 2 май, четвъртък Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Велики четвъртък е! Денят на Тайната вечеря и големия съд, а тези красиви имена черпят Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово, a първото яйце трябва да се боядиса в червено 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те 
Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори