×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прокуратурата поиска депутатския имунитет на Радостин Василев


Прокуратурата поиска депутатския имунитет на Радостин Василев
Радостин Василев обяви, че е жертва на политическа атака
Ключови думи: депутати, парламент
20 Април 2023, Четвъртък, 10:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Повод е прословутият случай с Христинка Иванова от ИТН

Прокуратурата иска имунитета на депутат. Това става ясно от съобщение на Софийска градска прокуратура. По всяка вероятност става въпрос за Радостин Василев – бивш министър на спорта, който бе част от „Има такъв народ“, но впоследствие се отцепи и отиде при „Продължаваме промяната“.

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В., депутат в 49-о Народно събрание, съобщават от прокуратурата.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство. 

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г., в гр.София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото НС, както и Народното събрание.

Като народен представител Р. В. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС, се казва в съобщението от прокуратурата.

Радостин Василев направи коментар пред репортери в парламента. Той обвини главния прокурор Иван Гешев в тенденциозност и политическа атака.

Към момента няма информация в парламента да е постъпило официално искане от Гешев за имунитета на Василев. Още през януари "Флагман" съобщи, че прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая. Той касае прословутия казус с Христинка Иванова, която бе депутат от "Има такъв народ" в 47-ото НС. Тогава Радостин Василев поведе отцепниците от партията на Слави Трифонов. Това предизвика скандал и пресконференция на ИТН, на която бе пуснат телефонен запис на разговор между Василев и Иванова. От него стана ясно, че последната първоначално се съгласила да напусне парламентарната група на "Има такъв народ", но след това се отказала. По този повод Радостин Василев вербално притиска Христинка Иванова да се откаже от депутатското си място. Затова и тя е подала сигнал до прокуратурата. 

Радостин Василев днес прогнозира, че нищо няма да излезе от наказателното производство срещу него. Той попита защо Гешев не иска имунитета на други "за шкафчетата, за кюлчетата, за асфалта, за много други казуси".

Гледайте коментара на Радостин Василев тук:

 


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
До 12
20.04.2023 18:23:38
0
1
Случайно Прокуратурата да се самосезира при нарушението на Конституцията от Кирил Петров или да го задължи да върне неправомерно получените от него заплати като министър? Като ще съдим, да съдим всички, не избирателно.
13.
до 6
20.04.2023 14:11:08
2
4
Има свидетелски показания бе , капацитет !
БСУ - бълва юристи . Дървото и той юрист .
Много юрист , много капацитет , обаче като се изправят очи в очи с Гешев в Правна комисия и забравят всичко научено :))
12.
Парадокс
20.04.2023 13:08:11
9
8
Прокуратурата може да иска депутатския имунитет на Радостин Василев, но на Бойко Борисов - не може! Има дело Кирил Петков срещу Бойко Борисов, но там делото е спряно заради имунитета на Борисов. Да ви имам двойното правосъдие! Къде е независимостта на правосъдието в България?
11.
Конституция
20.04.2023 12:32:05
2
5
Сега съдебната реформа трябва да я направят така че изобщо да не се изисква от народното събрание сваляне на имунитет а директно задържане на депутат който е обвиняем.
А да видим
10.
Прелюбопитен факт е ,че
20.04.2023 12:16:07
7
12
Изтеклия разговор между Ванъо Танов и Борисов за възпрепятстване на проверка на Агенция Митниците, в бирена фабрика на т.н. Мишо Бирата ,по-известен като "Ало,Ванъо" удобно не влезе в полезрението на българската прокуратура.
В случая вероятно наблюдаваме двоен стандарт в действията на прокуратурата,вероятно продиктувани от определени зависимости.
Народе ???
9.
Кога
20.04.2023 12:08:24
6
11
На Кире Шашмата ,Наско Гнома, Асан Дудука, Гелосаното педи Руди, Кобилкина и Розовото Ице, каскета ще им поиска имунитета?
8.
До 7
20.04.2023 11:31:17
9
21
За кой мангал точно пишеш? За Василев, за Костадинов или за Борисов? Защото последните двама освен, че са по - тъмни балкански субекти са и национални предатели!
7.
мнение
20.04.2023 11:19:38
15
22
Дано го махнат този циганин от парламента,мястото му не е там ,нито визия ,нито акъл ,а е нагъл и долен интригант
6.
Бай Люксембургски
20.04.2023 11:13:23
2
38
Е сега да видим дали един запис на разговор, може да има доказателствена стойност и дали много други също имат или нямат - или пък прокуратурата тях не ги брои.
5.
Ахмед Методиев Пеевски
20.04.2023 11:10:30
9
36
Каскетът изпълнява поредната поръчка на доганското Прасе и банкянската Тиква. Вече няма и изненадани от такива "новини".
4.
А на боко тиквата?
20.04.2023 10:59:31
6
44
Най-малкото за доказаната липса на асфалт и откраднати стотици милиони, част от тях изнесени брутално с чували? И това е само началото.
3.
Е на тва е
20.04.2023 10:53:06
14
26
Този е класически тип мошеник.
2.
Даааа
20.04.2023 10:38:12
16
29
Доста гел ще му трябва в панделата на това келяво хюмне!
1.
Някой
20.04.2023 10:11:19
13
23
А дано, ама надали....!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори