×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас решава съдбата на беларусин – жертва на руски феодал ли е?


Бургас решава съдбата на беларусин – жертва на руски феодал ли е?
Максим е ужасен от възможността да се върне в Руската федерация, смята, че го чака сигурна смърт заради битката му с влиятелен политик от Краснодар
17 Април 2023, Понеделник, 17:30 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

Апелативният съд ще разгледа на втора инстанция искането за екстрадиция утре

Утре в 10:30 часа Апелативният съд на Бургас ще разгледа на въззивна инстанция искането за екстрадиция на беларуския гражданин Максим Василевич Борисау, който е търсен от властите в руския град Краснодар по повод разследване за измама.

На пръв поглед става въпрос за рутинна съдебна процедура. Обичайната практика в България е да се уважават подобни искания, защото се следва презумпцията, че щом разследващите органи в друга страна искат задържаното лице, трябва да им се съдейства, за да може, ако е виновен, да си понесе наказанието.

Дали случаят с Максим е такъв?

За него досега се знаеше твърде малко. Репортер на Флагман.бг бе на мярката му за неотклонение на 7 февруари т.г., когато Бургаският окръжен съд му наложи постоянен арест. Тогава бе съобщено, че през 2012 година той е извършил измама с джип Ауди Q7, продаден на руски гражданин за 2,5 млн. рубли.

Русия иска да й предадем издирван беларусин, спипан на ГКПП Малко Търново

На първа инстанция екстрадицията бе допусната от Окръжния съд на Бургас, макар и един от съдиите в тричленния състав да бе с особено мнение, защото документите, които пристигнаха от Краснодар, бяха непълни, а и т.нар. “разследване“ продължава 11 години без някакъв съществен резултат.

Защитата на Максим изтъкна няколко аргумента, които не бяха приети от съда – че Русия вече не е страна по Европейската конвенция за правата на човека, международните наблюдатели не са допускани до затворите, а мнението за справедливостта на съда е крайно противоречиво.

През уикенда, на Велика Събота, в Бургас пристигна братът на Максим – Алек, който бе придружаван от негови близки. Те се срещнаха с Максим в затвора дни преди ключовото заседание на Апелативния съд в Бургас. Разделили се със сълзи. С надеждата, че не се сбогуват. Но е много вероятно това да бъде последният им разговор.

След посещението в Окръжния затвор на Бургас, Алек потърси Флагман.бг, за да разкаже страховита история, която направо не е за вярване. Но днешна Русия е особена държава и не е изключено всичко, което ни разказа Алек, да е точно така.

В случая е замесен депутат от градската дума в Краснодар – Роман Напсо, който всъщност е подал сигнала срещу Максим Василевич Борисау. Напсо, ако се вярва на думите на Алек, е с огромна власт в Краснодаския район.

Алек предостави на Флагман.бг писмо, което Максим е написал в ареста. Неговата молба бе да го публикуваме, за да разкаже публично своята версия на обществеността и да призове да се погледне другата страна, която има своите аргументи и сериозни страхове.

Ето и писмото на Максим, публикуваме го с известни съкращения:

Името ми е Максим Василевич Борисау, гражданин на Република Беларус, роден на 12.02.1983 година. Арестуван бях на 02.02.2023 година, когато влязох от Република Турция в Република България. Обясниха ми, че съм задържан по указание на Интерпол, въз основа на искане на органите на наказателното преследване на Руската федерация. От този момент съм в Бургаския затвор.

На първа инстанция бе допусната екстрадицията. Не искам да кажа нищо против българското правосъдие. Моля се единствено съдът на втора инстанция да прочете това писмо и да разбере, че ако ме върне в Руската федерация, ме обрича на сигурна смърт.

Моята история започва от 2012 година, когато живеех в Русия. Имах успешен бизнес с продажба на скъпи и луксозни автомобили от Европа до Краснодар Роси (компания Autocity).

В един момент с мен се свърза Роман Напсо, депутат от Градската дума. Той ми направи „неустоимо предложение“ – да му дам част от бизнеса си, в замяна на неговото покровителство.

Сметнах го за абсурдно, тъй като не се нуждаех от никакво покровителство. Нито имам работа с държавата, нито нарушавам законите й.

Няколко дни по-късно, чрез други хора, получих съобщение, че ще ми вземат целия бизнес и имам последно предложение – да го продам на безценица. Аз съответно отказах.

В следващите месеци с мен се случиха няколко неприятни неща – запалиха две от най-скъпите ми коли в автоцентъра, преследваха ме, заплашваха мен и жена ми.

В един момент започнах да се страхувам за живота си. Направих това, което всеки здравомислещ човек или поне такъв, който счита, че живее в нормална държава, би направил – подадох сигнал в полицията, в прокуратурата и дадох показания пред ФСБ на Русия.

И почти навсякъде почти открито ми се изсмяха и казаха, че не могат да помогнат, защото Роман Напсо не е случаен. Брат му е депутат в Държавната дума на Руската федерация от ЛДПР (партията на покойния Жириновски, б.а.), а Роман е депутат в градската дума от „Единна Русия“ (партията на Путин).

Впоследствие разбрах, че техни роднини са на ключови позиции в полицията, ФСБ, съдилищата и прокуратурата.

Напсо в прав текст ми каза, че никой няма право да спори с него - той е властта, бог и цар.

Страхувах се и се изнесох в Беларус. Там разбрах, че Роман Напсо е подал жалба срещу мен в полицията, която е изфабрикувала дело и ме е обявила за издирване. Твърдял, че ми е дал пари, за да му доставя кола, а за не съм го направил и едва ли не съм го измамил. Не е приложил никакви документи. Доколкото разбрах, основният свидетел е мой бивш служител в автокъщата, който изглежда е дал показанията под натиск.

Веднага се свързах с правоприлагащите органи на Руската федерация и се опитах да наема адвокат, за да защити моята бизнес репутация и добро име.

Но адвокатите, като чуеха това име, директно ми отказваха. Не само от Краснодар, а и от Москва. Никой не искаше да се занимава с Напсо.

След като напуснах Русия, не съм се крил, постоянно пътувах в чужбина по работа. През 2018 г. съпругата ми беше отвлечена и пребита. Качили я в колата, закарали я в гората и там й казали да ме поздрави от „г-н депутата“. 

След 6 години през 2019 г. бях задържан в Черна гора по искане на Интерпол. Впоследствие разбрах, че точно тогава един от членовете на фамилия Напсо е почнал работа в руския Интерпол, което не мисля, че е случайно.

Прекарах 8 месеца в черногорски затвор, през които се опитах да докажа, че съм невинен. Радвам се, че съдът в Черна гора го разбра и отхвърли искането за екстрадиция в Русия. 

След като напуснах Черна гора, ме предупредиха да не пътувам до Германия, защото мога да бъда задържан от Интерпол. Аз обаче не съм престъпник и не мисля, че трябва да се крия. Отидох до Германия, никой не ме задържа, след което заключих, че Интерпол е осъзнал политическия контекст на цялото разследване срещу мен.

Впоследствие бях и в Беларус, където бях разпитан от следователи, но и те след проведените беседи отказаха да ме екстрадират в Русия.

Напускайки Беларус, първо отидох в Египет, а после в Турция и до 02.02.2023 година живеех в Анталия, където развивах бизнес. Нямах никакви проблеми с турските власти.  От първите дни на руската инвазия в Украйна започнах да оказвам помощ на украинските бежанци, включително финансова – чрез организацията „Щит и меч“, която се бори срещу руската агресия. Това добре се знае от руските власти и се страхувам, че ако бъда върнат обратно уж за разпит, ще бъда убит или малтретиран в руските затвори, където международни наблюдатели не могат да влязат.

Аз съм честен човек и 12 години се боря за името си. В Русия, при сегашното правителство няма да мога да докажа невинността си. Моля бургаските съдии да проявят разум, а обществеността да разбере, че съм жертва на една престъпна група, действаща в Руската федерация.


В категории: Темида


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
10
Коментара по темата
10.
Ami
18.04.2023 00:03:19
7
2
Ами да ако го върнат няма да оживее но сякаш това което казва нее вярно.Прочетете внимателно и вижте снимката.Този си е жив престъпник на 100% Опънал е едни оари и сега го е страх.Туй с колите са глупости.Да сяда в панделата и да пише ново писмо това не се признава
9.
До 3
17.04.2023 20:40:06
0
9
Че в България да не е по различно всеки който има връзки в прокуратурата, съдебната власт или от някоя партия е абсолютно същото. Нима тук в БГ не се изфабрикуват фалшиви обвинение? Тук фалшивите обвинения се сипят безпроблемно като се познават правилните хора. Русия, България, Украйна и Северна Кореа едно и също.
8.
Д
17.04.2023 20:21:27
0
19
Пуснете човека, там ще го убият, ще го пратят на война с Украйна, но той не иска това!!!
7.
*********
17.04.2023 18:54:04
1
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
А
17.04.2023 18:45:18
3
19
Реален режим русия
5.
Някой
17.04.2023 18:16:49
8
21
Шегувам се бе! Белорус и Русия са държави бърдак, Путлер и Лукаша са долбаньlй петухи. РоZZияни и белоруси поддържат войната, но откакто разбраха че ядът хурката и се преструват, защото има мобилизация.
Пращайте го в Русия в тюрма, а потом контракт с ЧВК Вагнер и в Украина.
В Украина, орки живут не больше месяц. Хаймърс работает очень хорошо. Слава Украина! Смерт оккупантом!
https://youtu.be/jPl6rpIuNoQ
Давай руби оккупантом!
4.
Някой
17.04.2023 18:00:08
9
31
Пуснете човека не го ексрадирайте.
3.
До 1
17.04.2023 17:59:33
6
32
По принцип съм за Русия,но трябва да призная ,че в руските съдилища е някакъв ад,няма такива корумпета.В You tube е пълно с клипове по темата направени от самите руснаци.
2.
даааа
17.04.2023 17:56:35
28
12
все честни престъпници бе, все Русия ви е виновна. Аз може да съм проЗ русроб и за пРосия да не знам нищо, обаче съм сигурен, че там е Рай и това че убиват опозиционери и журналисти, и че вкарват хора в затвора за един плакат, коментар в соц мрежи или критика срещу войната, не ме интересува. Защо никой от нас русробите не занинава за пРосия ли?
Аааааааа, не! Майка си може да пратя, обаче аз да замина за пРосия, точно сега...... течен шоколадМинети ще правя, ще заплюя байряка на пРосия, но там не отивам. За палците съ хващам на пъпа на Шекер махала и после може цял месец да не мога да сядам, обаче за пРосия не заминавам.
Но, пак съм по-русфил от руснаците!
Мама е виновна чи кът малък мъ изтървала и съм си туп тряс тиквътъ. И ся съм русробоИдиът.
1.
дааа
17.04.2023 17:43:45
38
21
все честни престъпници,бе,все Русия ви е виновна, аман от продажни медии и журналя...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори