×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо 22-ма прокурори си направиха отвод по дело за убит велосипедист в Поморие


Защо 22-ма прокурори си направиха отвод по дело за убит велосипедист в Поморие
Съпругата на починалия колоездач осъди Прокуратурата на РБ за бавно правосъдие, но получи само 5 хил.лева от претендираните 26 хил. лева
12 Април 2023, Сряда, 23:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Повече от 4 г. и 4 месеца материалите по делото събират прах, намесени са имената на хирург от УМБАЛ-Бургас и разследваща полицайка от Пето РУ

Флагман.бг попадна на доста интересен, дори прецедентен случай, в масивите на Бургаския окръжен съд. 

На 16.06.2018 г лек автомобил Голф с регистрация А 0001 ВВ блъска велосипедист на улица в Поморие. Зад волана на немското возило е бургазлията Кирил Иванов Христов, а колоездачът е руски гражданин с инициали С.Я. Няколко дни след ПТП-то чужденецът издъхва в УМБАЛ-Бургас.

За този инцидент до момента не бе известно абсолютно нищо. Сякаш такъв случай не съществува.

Близо 5 години по-късно съпругата на пострадалия завежда граждански иск в Бургаския окръжен съд за 26 хил.лева (частичен иск от 100 хил.лева, б.р.) заради бавно правосъдие и едва тогава случаят придобива публична известност.

Елена Яшина в исковата си молба до съда подчертава, че вече е минало твърде много време, а самата тя губи надежда, че виновникът (виновниците, ако бъде доказано, че са повече от един, б.р.) за убийството на съпруга й изобщо ще стигне до съда.

Причината разследването да "зацикли" е фактът, че 22-ма прокурори са си направи отвод.

Мотивът им бил еднакъв – "поддържането на колегиални отношения" с разследващ полицай  Недка Стоянова от Пето РУ-Бургас, която била дъщеря на обвиняемия Кирил Христов.

Казусът придобива и втора сюжетна линия, след като през 2021 г. като обвиняем е привлечен и хирургът д-р Бинко Бинев от УМБАЛ-Бургас, който според разследването също е виновен за смъртта на колоездача - "поради немарливо изпълнение на работа му", т.е. - допуснал е лекарска грешка. Това от своя страна още повече забавя разследването. 

Рускинята Елена Яшина, която от години живее в България, посочва че е изумена от факта, че досъдебното производство не само не е приключило в разумен срок, но все още на нея не й била известна причина за смъртта на съпруга й.

Елена е сезирала Главния прокурор, Инспектората към прокуратурата на РБ и Инспектората към ВСС, съобразно компетентността им, за да предприемат мерки за срочното приключване на досъдебното производство.

Чувствала се обезверена, че виновните лица ще бъдат наказани, накърнено било чувството й за справедливост и доверието й в държавността. Живеела в постоянно безпокойство и несигурност“, пише от нейно име в исковата молба адвокатът й Станко Кралев.

В конкретния случай висящото наказателно дело има значение за съдебната защита на гражданското право на наследниците на починалия. Резултатът от наказателното производство се явявал пряко решаващ за това дали ще бъде уважена гражданската й претенция за обезвреда за неимуществени вреди. Очевидно било, че неприключването на производството се дължало на поведението на Прокуратурата, като се изхожда от разбирането, че държавата е длъжна да организира системата по начин, че да не засяга правата на гражданите, допълва още адвокатът й.

Междувременно се оказва, че е назначен и втори следовател, който да работи като разследващ орган по досъдебното производство заради "изключителната фактическа и правна сложност".

Проведени били множество следствени действия, в това число разпити на свидетели и назначаване на допълнителни съдебномедицински експертизи, с цел събиране на доказателства за противоправно поведение на служители от лекарския екип на спешния център при УМБАЛ-Бургас, натоварен с ангажиментите по реанимиране на пострадалия велосипедист, става ясно от становището на държавното обвинение.

Назначени били нова тройна, допълнителна тройна и петорна съдебно медицински експертизи, включително такава с участието на общо осем медицински специалисти, както и установяване наследниците на починалия руски гражданин.

Единствената причина за бавното производство, което не е приключило и към момента, и материалите по него да събират прах в по стелажите в съда била, била масовите отводи на прокурори, които твърдят, че са в близки отношения с дъщерята на обвиняемия Кирил Христов, става ясно между кориците по делото.

Разглеждането и решаването на наказателното дело в разумен срок е основен принцип в наказателното производство, като безспорно задължението е на съда, но възможността то да бъде изпълнено следва пряко от изпълнението на задължението на прокурора и разследващите органи да осигурят провеждането на досъдебното производство в предвидените в НПК срокове. Разследващите органи и органите, осъществяващи ръководство при извършване на разследването и упражняващи надзор за законосъобразното му провеждане не са упражнили своевременно своите правомощия за пълно и всестранно разследване, не са създали съответната организация за приключване на разследването в разумни срокове, като не са предприели в установените в НПК времеви рамки дължимата преценка за относимостта и необходимостта от събиране на всички гласни и писмени доказателствени средства за разкриване на обективната истина и целите на разследването“, посочва още Окръжния съд в Бургас.

Според магистратите, Прокуратурата и Следствието разполагалат с достатъчно ресурс – процесуални средства, компетентни прокурори, вещи лица, включително и финансова възможност, да организира наказателното производство в разумен срок, без да бъдат засегнати правата на почернената съпруга.

Съдът е счел, че Елена е претърпяла сочените от нея неимуществени вреди - безпокойство и несигурност, разочарование и загуба на доверие в институциите, чувство за липса на справедливост, притеснение, че виновните лица няма да бъдат наказани и заради това уважава частично иска й.

Настоящият съдебен състав определи обезщетение в размер на 5 000 лева за допуснато нарушение на правото на гледане на делото в разумен срок. Този размер на обезщетението съдът приема за справедлив, тъй като пострадалата следва да бъде възмездена за тези морални страдания и продължителен душевен дискомфорт, които са й причинени в личен план и то в един дълъг период от живота й. Претенцията над определения по-горе размер до претендирания такъв от 26 000 лева, частично заявен от 100 000 лева, се явява недоказана и следва да се отхвърли. Обезщетението се дължи ведно с лихвата за забава, считано от датата на предявяване на исковата молба- 06.10.2022г. до окончателното изплащане на сумата“, пише в решението на Бургаския окръжен съд от 10 април т.г.




28
Коментара по темата
28.
до 27
13.04.2023 14:59:13
1
7
Пишеш за орките ама случият при нас се развива типично по орски сценарий - никой не иска да си свърши работата.
В нормална Държава няма 22ма двама държавни служители да откажат да си свършат работата .
27.
26 - кое е същото?
13.04.2023 12:39:03
3
4
Защо не идеш в Русия да поразкритикуваш тамошните "значими личности"?
Дали извън случаите на разкритикувани руски "значими личности" руското правосъдие е толкова бързо? Или в Русия няма катастрофи?
Ако в другите държави не става по-бързо, защо точно в България дето е последна във всичко точно за това трябва да се случват чудеса?
А каква е гаранцията, че ти и близките ти един ден няма да сте в положението на бежанците, които са редовно оплювани от русоробите?
26.
satiricon
13.04.2023 11:44:38
1
6
25 ти осъзнаваш ли че на теб или твои близки може да се случи същото къде ще си заминеш .
Или пък може би ти си прокурорче ,следовалетел абе въобще "значима личност" и не ти пука
25.
Рускинята що не си замине
13.04.2023 09:33:49
8
6
Като не й харесва в България да си замине за Русия и там да си оправи дискомфорта. Там да се наслади на стандарт, свобода и правосъдие.

Ако не беше рускиня, а сирийка досега русоробите да са пуснали 100 коментара защо сириеца е бил в България.
24.
Vin
13.04.2023 08:00:26
2
9
Държавата ни наистина ще се оправи когато полицаи следователи, прокурори и съдии си вършат съвестно работа за която им плаща данъкоплатеца - без значение кой е извършителя и кой е пострадалият . Какъв е проблема на подобни случаи на замесени служители от системата делата да се гледат от прокурори и съдии от други области. Това което се е случило показателно за цялата загнила система.
23.
Бай Киро
12.04.2023 23:09:20
2
25
Киро Илиев,който е убил пешеходеца,беше полицай и се правеше на голяма работа,повечето му колеги го мразеха и сега трябва да бъде наказан,а не дъщеря му Недка,разследващ полицай да го спасява,все пак нека има възмездие!
22.
Голяма работа!
12.04.2023 22:31:17
36
7
Тази рускиня какво е тръгнала да реве. Държавата им е бърдак и терорист, властта им убива журналисти, опозиционери, вкарват хората в затвора за един плакат, за един коментар в соц мрежите. Като не и харесва тука да се прибира в бърдака. Ватника сигурно е бил пиян на велосипеда, а убийството е по непредпазливост. Тяхното правосъдие да не е много хубаво? Бърдака им се управлява от милиционери мафиоти, а баш милиционера в Кремъл е шеф на група-армия за престъпления срещу деца. Нагли и с претенции, никъде не ги искат тези,твари. Където и да са все с претенции. Всичките да ги блъскат, вонючи рашисти. Не 5 хиляди, 5 лева да не и дават. За то что наделали в Украина, будте прокляти на семер поколении! Окупантьl и твари!
21.
Bin Pomorie
12.04.2023 21:48:17
0
24
Tozi dartak ne Xristov,a Kiro Iliev.zashto ne pishite pravilno familiata.bivsho chenge beshe na visoko nivo.ai da vida.vsichki go znaet. Karashe s policeiski nomera 0001 wv
20.
Николай
12.04.2023 20:48:50
2
21
Така е в Бургас -от половин година чакам решение на БОС обявено за решаване-кога ще седнат да си напишат решението е воля на магистрата.Да закона има мярка за бавно правосъдие -но в повечето случаи след това инициатора губи съдебната битка -съдийско его
19.
Продължаваме Педерастията
12.04.2023 20:47:47
3
37
22ма корумпета! Ведна бих ги освободил и проверка до 9то коляно за тях + Забрана за държавна длъжност. 23тия дали ще си направи отвод?
18.
До 16
12.04.2023 20:15:17
8
1
А ти можеш ли изобщо да четеш ?
Разследва го "разследващ полицай", което си стъпката към следствието !
Затова онези са си направили отвод!
17.
Абе коментар 6
12.04.2023 19:46:46
3
9
Ти по принцип ли си прост или си пиян и прост едновременно?
Какви са тези БОБ-аджии които трябва да дойдат?
Дай нещо повече за бойните ти акции за укрепените позиции!
Със четири пълнителя бая съдебни палати ще превземеш и полицейски управления. А ако си с петима "като теб"? С 500 човека като теб нищо няма да превземете. Като тебе прости балалайки има много. Ти до сега като не си превзел нищо, от сега нататък ще превзимаш всеки ден тоалетната, както до сега.
Че и къде ги мислиш Пригожин, Владимир Путин, Вагнер...
Какви болни и прости хора се навъдихте бе, от кой канал изпълзяхте бе шизита?
16.
до 8
12.04.2023 19:30:17
4
21
ти изобщо прочете ли за какво става въпрос...и не го разследва полицията (щото щеше да свърши за година и половина)
а "натовареното" следствие...и докато разследващия полицай работи годишно около 150 дела, то три пъти по -добре заплатения следовател разследва годишно...5 дела....
15.
Пипи Чорапчето
12.04.2023 19:19:53
2
33
Демек "милиционер, прокурор"...
Ми то бетер "роднина, милиционер "...
;(
14.
Близък
12.04.2023 19:17:43
11
13
Бъди силна, Неде!
13.
6 до 2
12.04.2023 19:17:19
19
5
Не ме питай къде влязох с калашник и кой съм застрелял или дали чистих кенефи в казармата и дали не съм правил бибитки? Няма да ти отговоря, защото очистих много народ и не ме хванаха и затуй пиша тука за калашници за тероризъм абееее
Само щи кажа че бях в чуждестранния легион а от години съм във Вагнер. Ей ся звъня и ми вдига Пригожин. Скоро се върнах от Украйна ама пак ще заминаяам че като ме няма мен и глей. Един Бахмут не мое да вземат. Полицай бях барета бях. Колко наркобосове барабар с охраните ги задържах сам. Само кат ме видеха и пълнеха гащи. Аз ше се обадя на Пригожин и ако тази рускина е за Путин, направо да загряват съдии мъдии полицаи. Щото с Пригожин и Путин шега не бива. Познавам ги лично.
12.
Дааааа
12.04.2023 19:08:49
3
48
Съдиите са същите. Отказват да съдят свои хора, правят си отводи и пак си лапат заплатките които въобще не са малки.
11.
!!!!!!!!!!!!
12.04.2023 19:04:26
4
59
Ако аз откажа да си свърша работата, ще ме уволнят мигновенно. 22ма прокурори отказват да работят и да обвинят престъпника и няма проблем. А вземат пари от бюджета, събирани от нас гражданите които трябва да защитават
10.
6matarok
12.04.2023 19:01:39
3
24
maiko maiko maiko, kakvi sa6testva re6avat sadbite na horata, kogato i da ima Naroden sad 6te e kasno
9.
До 7
12.04.2023 19:00:07
2
20
Явно си виждал Калашник само по филмите!
Досега не съм чувал при терористичен акт на някой от терористите да му е засичал Калашника!
8.
Тези
12.04.2023 18:56:33
6
41
двойни, тройни и петорни експертизи не трябва ли първо да установят колко от тези 22 прокурори са чукали полицайката ?
Май си имаме още една "Симона"?!
И защо точно тази полицайка трябва да разследва случая ? Не може ли да бъде командирован разследващ полицай от друг окръг или област ?
7.
прокурорски син от Перник
12.04.2023 18:53:44
19
5
калашника като ти засече на втория патрон, ще те ебат с пълнителя, филмар
6.
До 2
12.04.2023 18:28:27
5
30
Има, приятелю, има и той се нарича ШОК!!! Съдии, прокурори, адвокати, полиция, политици, общинари - това са все недосегаеми контрагенти в държавата. Недосегаеми от закона, от преследване, от получаване на възмездие. За тях няма съд и присъда - те винаги се отървават. Но ще свърши всичко това! Ще свърши, когато тяхната кръв се пролее.
Я ми кажи - ти като си влизал в съдебната палата, колко души има охрана?
Ако вляза с един Калашников и 4 пълнителя, кой и как точно ще ме спре? А, ако влязат 5-ма като мен.
Всяко едно РПУ, в което съм влизал спокойно може да бъде превзето от 4-5-ма преди да дойдат БОБ- аджиите. А, не мисля че те ще тръгнат да щурмуват укрепени вътре хора с автоматично оръжие и неизвестен брой муниции.
Знаеш ли, докато имаше казарма, колко оръжие изчезна? Знаеш ли, само в поделението, където служех, колко обявиха за бракувано, а всъщност беше откраднато.
Знаеш ли в чии ръце е това оръжие сега?
5.
Бургазлия
12.04.2023 18:26:01
3
53
В този умиращ град, където само пенсионерите са горе-долу добре, поради икономиката в града до преди 25 години. Днес всичко е западащо тука, та и съдът няма как да е цвете! Младите хора са малцинство вече, а старите си гласуват за същите , дето прокудиха децата им. Слепци!
4.
Ами
12.04.2023 18:16:44
4
44
Кой сега ще ѝ плати тези 5000 лв., прокурорите от заплатите си ли?
3.
До 2
12.04.2023 18:12:30
51
9
Бягай ти, мангал обрязан.
2.
C
12.04.2023 18:10:31
10
65
Няма такава държава,няма такъв цирк.Бягайте докато можете
1.
Иван
12.04.2023 18:10:23
4
67
Брей,тази полицайка, Недка Стоянова трябва да е много разкрепостена, щом 22ма прокурори имат близки отношения с нея.
Мирише ми на gangbang.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси (НА ЖИВО) Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси (НА ЖИВО) Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори