×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Откриха нелегални цигари и лекарства на „Капитан Андреево“
  • Няколко страни изпращат помощ на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ
  • Денков възложи на новите министри да проверят имало ли е злоупотреби за милиарди
  • Прокурорската колегия на ВСС отхвърли искането на Гешев да накаже Борислав Сарафов
  • Плувните басейни в Бургас отварят врати за предстоящия летен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо 22-ма прокурори си направиха отвод по дело за убит велосипедист в Поморие


Защо 22-ма прокурори си направиха отвод по дело за убит велосипедист в Поморие
Съпругата на починалия колоездач осъди Прокуратурата на РБ за бавно правосъдие, но получи само 5 хил.лева от претендираните 26 хил. лева
12 Април 2023, Сряда, 23:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Повече от 4 г. и 4 месеца материалите по делото събират прах, намесени са имената на хирург от УМБАЛ-Бургас и разследваща полицайка от Пето РУ

Флагман.бг попадна на доста интересен, дори прецедентен случай, в масивите на Бургаския окръжен съд. 

На 16.06.2018 г лек автомобил Голф с регистрация А 0001 ВВ блъска велосипедист на улица в Поморие. Зад волана на немското возило е бургазлията Кирил Иванов Христов, а колоездачът е руски гражданин с инициали С.Я. Няколко дни след ПТП-то чужденецът издъхва в УМБАЛ-Бургас.

За този инцидент до момента не бе известно абсолютно нищо. Сякаш такъв случай не съществува.

Близо 5 години по-късно съпругата на пострадалия завежда граждански иск в Бургаския окръжен съд за 26 хил.лева (частичен иск от 100 хил.лева, б.р.) заради бавно правосъдие и едва тогава случаят придобива публична известност.

Елена Яшина в исковата си молба до съда подчертава, че вече е минало твърде много време, а самата тя губи надежда, че виновникът (виновниците, ако бъде доказано, че са повече от един, б.р.) за убийството на съпруга й изобщо ще стигне до съда.

Причината разследването да "зацикли" е фактът, че 22-ма прокурори са си направи отвод.

Мотивът им бил еднакъв – "поддържането на колегиални отношения" с разследващ полицай  Недка Стоянова от Пето РУ-Бургас, която била дъщеря на обвиняемия Кирил Христов.

Казусът придобива и втора сюжетна линия, след като през 2021 г. като обвиняем е привлечен и хирургът д-р Бинко Бинев от УМБАЛ-Бургас, който според разследването също е виновен за смъртта на колоездача - "поради немарливо изпълнение на работа му", т.е. - допуснал е лекарска грешка. Това от своя страна още повече забавя разследването. 

Рускинята Елена Яшина, която от години живее в България, посочва че е изумена от факта, че досъдебното производство не само не е приключило в разумен срок, но все още на нея не й била известна причина за смъртта на съпруга й.

Елена е сезирала Главния прокурор, Инспектората към прокуратурата на РБ и Инспектората към ВСС, съобразно компетентността им, за да предприемат мерки за срочното приключване на досъдебното производство.

Чувствала се обезверена, че виновните лица ще бъдат наказани, накърнено било чувството й за справедливост и доверието й в държавността. Живеела в постоянно безпокойство и несигурност“, пише от нейно име в исковата молба адвокатът й Станко Кралев.

В конкретния случай висящото наказателно дело има значение за съдебната защита на гражданското право на наследниците на починалия. Резултатът от наказателното производство се явявал пряко решаващ за това дали ще бъде уважена гражданската й претенция за обезвреда за неимуществени вреди. Очевидно било, че неприключването на производството се дължало на поведението на Прокуратурата, като се изхожда от разбирането, че държавата е длъжна да организира системата по начин, че да не засяга правата на гражданите, допълва още адвокатът й.

Междувременно се оказва, че е назначен и втори следовател, който да работи като разследващ орган по досъдебното производство заради "изключителната фактическа и правна сложност".

Проведени били множество следствени действия, в това число разпити на свидетели и назначаване на допълнителни съдебномедицински експертизи, с цел събиране на доказателства за противоправно поведение на служители от лекарския екип на спешния център при УМБАЛ-Бургас, натоварен с ангажиментите по реанимиране на пострадалия велосипедист, става ясно от становището на държавното обвинение.

Назначени били нова тройна, допълнителна тройна и петорна съдебно медицински експертизи, включително такава с участието на общо осем медицински специалисти, както и установяване наследниците на починалия руски гражданин.

Единствената причина за бавното производство, което не е приключило и към момента, и материалите по него да събират прах в по стелажите в съда била, била масовите отводи на прокурори, които твърдят, че са в близки отношения с дъщерята на обвиняемия Кирил Христов, става ясно между кориците по делото.

Разглеждането и решаването на наказателното дело в разумен срок е основен принцип в наказателното производство, като безспорно задължението е на съда, но възможността то да бъде изпълнено следва пряко от изпълнението на задължението на прокурора и разследващите органи да осигурят провеждането на досъдебното производство в предвидените в НПК срокове. Разследващите органи и органите, осъществяващи ръководство при извършване на разследването и упражняващи надзор за законосъобразното му провеждане не са упражнили своевременно своите правомощия за пълно и всестранно разследване, не са създали съответната организация за приключване на разследването в разумни срокове, като не са предприели в установените в НПК времеви рамки дължимата преценка за относимостта и необходимостта от събиране на всички гласни и писмени доказателствени средства за разкриване на обективната истина и целите на разследването“, посочва още Окръжния съд в Бургас.

Според магистратите, Прокуратурата и Следствието разполагалат с достатъчно ресурс – процесуални средства, компетентни прокурори, вещи лица, включително и финансова възможност, да организира наказателното производство в разумен срок, без да бъдат засегнати правата на почернената съпруга.

Съдът е счел, че Елена е претърпяла сочените от нея неимуществени вреди - безпокойство и несигурност, разочарование и загуба на доверие в институциите, чувство за липса на справедливост, притеснение, че виновните лица няма да бъдат наказани и заради това уважава частично иска й.

Настоящият съдебен състав определи обезщетение в размер на 5 000 лева за допуснато нарушение на правото на гледане на делото в разумен срок. Този размер на обезщетението съдът приема за справедлив, тъй като пострадалата следва да бъде възмездена за тези морални страдания и продължителен душевен дискомфорт, които са й причинени в личен план и то в един дълъг период от живота й. Претенцията над определения по-горе размер до претендирания такъв от 26 000 лева, частично заявен от 100 000 лева, се явява недоказана и следва да се отхвърли. Обезщетението се дължи ведно с лихвата за забава, считано от датата на предявяване на исковата молба- 06.10.2022г. до окончателното изплащане на сумата“, пише в решението на Бургаския окръжен съд от 10 април т.г.
Най-грижовните зодии
Най-грижовните зодии 07/06/2023, Сряда 21:20 0
28
Коментара по темата
28.
до 27
13.04.2023 14:59:13
1
5
Пишеш за орките ама случият при нас се развива типично по орски сценарий - никой не иска да си свърши работата.
В нормална Държава няма 22ма двама държавни служители да откажат да си свършат работата .
27.
26 - кое е същото?
13.04.2023 12:39:03
3
3
Защо не идеш в Русия да поразкритикуваш тамошните "значими личности"?
Дали извън случаите на разкритикувани руски "значими личности" руското правосъдие е толкова бързо? Или в Русия няма катастрофи?
Ако в другите държави не става по-бързо, защо точно в България дето е последна във всичко точно за това трябва да се случват чудеса?
А каква е гаранцията, че ти и близките ти един ден няма да сте в положението на бежанците, които са редовно оплювани от русоробите?
26.
satiricon
13.04.2023 11:44:38
1
6
25 ти осъзнаваш ли че на теб или твои близки може да се случи същото къде ще си заминеш .
Или пък може би ти си прокурорче ,следовалетел абе въобще "значима личност" и не ти пука
25.
Рускинята що не си замине
13.04.2023 09:33:49
7
4
Като не й харесва в България да си замине за Русия и там да си оправи дискомфорта. Там да се наслади на стандарт, свобода и правосъдие.

Ако не беше рускиня, а сирийка досега русоробите да са пуснали 100 коментара защо сириеца е бил в България.
24.
Vin
13.04.2023 08:00:26
2
7
Държавата ни наистина ще се оправи когато полицаи следователи, прокурори и съдии си вършат съвестно работа за която им плаща данъкоплатеца - без значение кой е извършителя и кой е пострадалият . Какъв е проблема на подобни случаи на замесени служители от системата делата да се гледат от прокурори и съдии от други области. Това което се е случило показателно за цялата загнила система.
23.
Бай Киро
12.04.2023 23:09:20
2
23
Киро Илиев,който е убил пешеходеца,беше полицай и се правеше на голяма работа,повечето му колеги го мразеха и сега трябва да бъде наказан,а не дъщеря му Недка,разследващ полицай да го спасява,все пак нека има възмездие!
22.
Голяма работа!
12.04.2023 22:31:17
35
6
Тази рускиня какво е тръгнала да реве. Държавата им е бърдак и терорист, властта им убива журналисти, опозиционери, вкарват хората в затвора за един плакат, за един коментар в соц мрежите. Като не и харесва тука да се прибира в бърдака. Ватника сигурно е бил пиян на велосипеда, а убийството е по непредпазливост. Тяхното правосъдие да не е много хубаво? Бърдака им се управлява от милиционери мафиоти, а баш милиционера в Кремъл е шеф на група-армия за престъпления срещу деца. Нагли и с претенции, никъде не ги искат тези,твари. Където и да са все с претенции. Всичките да ги блъскат, вонючи рашисти. Не 5 хиляди, 5 лева да не и дават. За то что наделали в Украина, будте прокляти на семер поколении! Окупантьl и твари!
21.
Bin Pomorie
12.04.2023 21:48:17
0
23
Tozi dartak ne Xristov,a Kiro Iliev.zashto ne pishite pravilno familiata.bivsho chenge beshe na visoko nivo.ai da vida.vsichki go znaet. Karashe s policeiski nomera 0001 wv
20.
Николай
12.04.2023 20:48:50
2
20
Така е в Бургас -от половин година чакам решение на БОС обявено за решаване-кога ще седнат да си напишат решението е воля на магистрата.Да закона има мярка за бавно правосъдие -но в повечето случаи след това инициатора губи съдебната битка -съдийско его
19.
Продължаваме Педерастията
12.04.2023 20:47:47
3
36
22ма корумпета! Ведна бих ги освободил и проверка до 9то коляно за тях + Забрана за държавна длъжност. 23тия дали ще си направи отвод?
18.
До 16
12.04.2023 20:15:17
8
1
А ти можеш ли изобщо да четеш ?
Разследва го "разследващ полицай", което си стъпката към следствието !
Затова онези са си направили отвод!
17.
Абе коментар 6
12.04.2023 19:46:46
3
9
Ти по принцип ли си прост или си пиян и прост едновременно?
Какви са тези БОБ-аджии които трябва да дойдат?
Дай нещо повече за бойните ти акции за укрепените позиции!
Със четири пълнителя бая съдебни палати ще превземеш и полицейски управления. А ако си с петима "като теб"? С 500 човека като теб нищо няма да превземете. Като тебе прости балалайки има много. Ти до сега като не си превзел нищо, от сега нататък ще превзимаш всеки ден тоалетната, както до сега.
Че и къде ги мислиш Пригожин, Владимир Путин, Вагнер...
Какви болни и прости хора се навъдихте бе, от кой канал изпълзяхте бе шизита?
16.
до 8
12.04.2023 19:30:17
4
21
ти изобщо прочете ли за какво става въпрос...и не го разследва полицията (щото щеше да свърши за година и половина)
а "натовареното" следствие...и докато разследващия полицай работи годишно около 150 дела, то три пъти по -добре заплатения следовател разследва годишно...5 дела....
15.
Пипи Чорапчето
12.04.2023 19:19:53
2
32
Демек "милиционер, прокурор"...
Ми то бетер "роднина, милиционер "...
;(
14.
Близък
12.04.2023 19:17:43
11
13
Бъди силна, Неде!
13.
6 до 2
12.04.2023 19:17:19
19
5
Не ме питай къде влязох с калашник и кой съм застрелял или дали чистих кенефи в казармата и дали не съм правил бибитки? Няма да ти отговоря, защото очистих много народ и не ме хванаха и затуй пиша тука за калашници за тероризъм абееее
Само щи кажа че бях в чуждестранния легион а от години съм във Вагнер. Ей ся звъня и ми вдига Пригожин. Скоро се върнах от Украйна ама пак ще заминаяам че като ме няма мен и глей. Един Бахмут не мое да вземат. Полицай бях барета бях. Колко наркобосове барабар с охраните ги задържах сам. Само кат ме видеха и пълнеха гащи. Аз ше се обадя на Пригожин и ако тази рускина е за Путин, направо да загряват съдии мъдии полицаи. Щото с Пригожин и Путин шега не бива. Познавам ги лично.
12.
Дааааа
12.04.2023 19:08:49
3
47
Съдиите са същите. Отказват да съдят свои хора, правят си отводи и пак си лапат заплатките които въобще не са малки.
11.
!!!!!!!!!!!!
12.04.2023 19:04:26
4
58
Ако аз откажа да си свърша работата, ще ме уволнят мигновенно. 22ма прокурори отказват да работят и да обвинят престъпника и няма проблем. А вземат пари от бюджета, събирани от нас гражданите които трябва да защитават
10.
6matarok
12.04.2023 19:01:39
2
24
maiko maiko maiko, kakvi sa6testva re6avat sadbite na horata, kogato i da ima Naroden sad 6te e kasno
9.
До 7
12.04.2023 19:00:07
2
20
Явно си виждал Калашник само по филмите!
Досега не съм чувал при терористичен акт на някой от терористите да му е засичал Калашника!
8.
Тези
12.04.2023 18:56:33
6
41
двойни, тройни и петорни експертизи не трябва ли първо да установят колко от тези 22 прокурори са чукали полицайката ?
Май си имаме още една "Симона"?!
И защо точно тази полицайка трябва да разследва случая ? Не може ли да бъде командирован разследващ полицай от друг окръг или област ?
7.
прокурорски син от Перник
12.04.2023 18:53:44
19
5
калашника като ти засече на втория патрон, ще те ебат с пълнителя, филмар
6.
До 2
12.04.2023 18:28:27
5
30
Има, приятелю, има и той се нарича ШОК!!! Съдии, прокурори, адвокати, полиция, политици, общинари - това са все недосегаеми контрагенти в държавата. Недосегаеми от закона, от преследване, от получаване на възмездие. За тях няма съд и присъда - те винаги се отървават. Но ще свърши всичко това! Ще свърши, когато тяхната кръв се пролее.
Я ми кажи - ти като си влизал в съдебната палата, колко души има охрана?
Ако вляза с един Калашников и 4 пълнителя, кой и как точно ще ме спре? А, ако влязат 5-ма като мен.
Всяко едно РПУ, в което съм влизал спокойно може да бъде превзето от 4-5-ма преди да дойдат БОБ- аджиите. А, не мисля че те ще тръгнат да щурмуват укрепени вътре хора с автоматично оръжие и неизвестен брой муниции.
Знаеш ли, докато имаше казарма, колко оръжие изчезна? Знаеш ли, само в поделението, където служех, колко обявиха за бракувано, а всъщност беше откраднато.
Знаеш ли в чии ръце е това оръжие сега?
5.
Бургазлия
12.04.2023 18:26:01
3
52
В този умиращ град, където само пенсионерите са горе-долу добре, поради икономиката в града до преди 25 години. Днес всичко е западащо тука, та и съдът няма как да е цвете! Младите хора са малцинство вече, а старите си гласуват за същите , дето прокудиха децата им. Слепци!
4.
Ами
12.04.2023 18:16:44
4
44
Кой сега ще ѝ плати тези 5000 лв., прокурорите от заплатите си ли?
3.
До 2
12.04.2023 18:12:30
49
8
Бягай ти, мангал обрязан.
2.
C
12.04.2023 18:10:31
9
63
Няма такава държава,няма такъв цирк.Бягайте докато можете
1.
Иван
12.04.2023 18:10:23
4
65
Брей,тази полицайка, Недка Стоянова трябва да е много разкрепостена, щом 22ма прокурори имат близки отношения с нея.
Мирише ми на gangbang.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже 5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже Ето кои са те Как да започнете от нулата след развод Как да започнете от нулата след развод Браковете често се разпадат, защото само любовта не е достатъчна Най-грижовните зодии Най-грижовните зодии Вижте кои са те Рецепта за гювече на тиган Рецепта за гювече на тиган Знаете ли как се приготвя гювече, но не във фурна, а на тиган - вече знаете Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Това е най-разтърсващата кървава трагедия от началото на този век, единодушни са полицаи и прокурори Не яжте тези плодове, ако сте на диета Не яжте тези плодове, ако сте на диета Има няколко причини, поради които тялото иска сладки плодове Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Това показват данните от информационния бюлетин Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Вижте кои са Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Въпрос на време е, бъдете сигурни, защото няма вътрешни борби в душите и умовете на нашите избраници Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Операцията продължи час и половина
Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Средностатистическия ви овчар в северен Таджикистан знае добре кой взриви Северен поток II. То е очевидно. Мисли ли овчарят, че някакъв слаб пич в рокля е момиче? Хаха, стига бе. Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света Папа Франциск приет в болница за операция Папа Франциск приет в болница за операция Операцията се налага заради риск от запушване на червата, обяви Ватиканът Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Общо 90 са пострадалите до момента Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати И двамата заподозрени коментираха, че са невинни Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Властите призоваха хората с дихателни проблеми, възрастните и най-малките да не излизат от домовете си Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Руснаци обстрелваха областния град по време на евакуацията, ранени са полицаи Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Ударът е бил нанесен с реактивна система за залпов огън „Олха“ Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Кремъл обясни, че става въпрос за хакерска атака
Любен Дилов - син Любен Дилов - син Среща с естествения интелект на Иван Гешев промени решението на Нинова за правителство Виц на деня Виц на деня - Може ли да пробвам полата на витрината?
- Г-жо, имаме пробна но щом настоявате...
Виц на деня Виц на деня - Занимавате ли се със спорт?
- С*ксът брои ли се?
- Естествено!
- Не се занимавам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Изречението "Размерът няма значение" е толкова утешителено за мъжете, колкото "Вътрешната красота е най-важна" за жените.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече