×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Близо 1 тон контрабанден чай и подправки задържаха митническите служители на МП Лесово
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо 22-ма прокурори си направиха отвод по дело за убит велосипедист в Поморие


Защо 22-ма прокурори си направиха отвод по дело за убит велосипедист в Поморие
Съпругата на починалия колоездач осъди Прокуратурата на РБ за бавно правосъдие, но получи само 5 хил.лева от претендираните 26 хил. лева
12 Април 2023, Сряда, 23:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Повече от 4 г. и 4 месеца материалите по делото събират прах, намесени са имената на хирург от УМБАЛ-Бургас и разследваща полицайка от Пето РУ

Флагман.бг попадна на доста интересен, дори прецедентен случай, в масивите на Бургаския окръжен съд. 

На 16.06.2018 г лек автомобил Голф с регистрация А 0001 ВВ блъска велосипедист на улица в Поморие. Зад волана на немското возило е бургазлията Кирил Иванов Христов, а колоездачът е руски гражданин с инициали С.Я. Няколко дни след ПТП-то чужденецът издъхва в УМБАЛ-Бургас.

За този инцидент до момента не бе известно абсолютно нищо. Сякаш такъв случай не съществува.

Близо 5 години по-късно съпругата на пострадалия завежда граждански иск в Бургаския окръжен съд за 26 хил.лева (частичен иск от 100 хил.лева, б.р.) заради бавно правосъдие и едва тогава случаят придобива публична известност.

Елена Яшина в исковата си молба до съда подчертава, че вече е минало твърде много време, а самата тя губи надежда, че виновникът (виновниците, ако бъде доказано, че са повече от един, б.р.) за убийството на съпруга й изобщо ще стигне до съда.

Причината разследването да "зацикли" е фактът, че 22-ма прокурори са си направи отвод.

Мотивът им бил еднакъв – "поддържането на колегиални отношения" с разследващ полицай  Недка Стоянова от Пето РУ-Бургас, която била дъщеря на обвиняемия Кирил Христов.

Казусът придобива и втора сюжетна линия, след като през 2021 г. като обвиняем е привлечен и хирургът д-р Бинко Бинев от УМБАЛ-Бургас, който според разследването също е виновен за смъртта на колоездача - "поради немарливо изпълнение на работа му", т.е. - допуснал е лекарска грешка. Това от своя страна още повече забавя разследването. 

Рускинята Елена Яшина, която от години живее в България, посочва че е изумена от факта, че досъдебното производство не само не е приключило в разумен срок, но все още на нея не й била известна причина за смъртта на съпруга й.

Елена е сезирала Главния прокурор, Инспектората към прокуратурата на РБ и Инспектората към ВСС, съобразно компетентността им, за да предприемат мерки за срочното приключване на досъдебното производство.

Чувствала се обезверена, че виновните лица ще бъдат наказани, накърнено било чувството й за справедливост и доверието й в държавността. Живеела в постоянно безпокойство и несигурност“, пише от нейно име в исковата молба адвокатът й Станко Кралев.

В конкретния случай висящото наказателно дело има значение за съдебната защита на гражданското право на наследниците на починалия. Резултатът от наказателното производство се явявал пряко решаващ за това дали ще бъде уважена гражданската й претенция за обезвреда за неимуществени вреди. Очевидно било, че неприключването на производството се дължало на поведението на Прокуратурата, като се изхожда от разбирането, че държавата е длъжна да организира системата по начин, че да не засяга правата на гражданите, допълва още адвокатът й.

Междувременно се оказва, че е назначен и втори следовател, който да работи като разследващ орган по досъдебното производство заради "изключителната фактическа и правна сложност".

Проведени били множество следствени действия, в това число разпити на свидетели и назначаване на допълнителни съдебномедицински експертизи, с цел събиране на доказателства за противоправно поведение на служители от лекарския екип на спешния център при УМБАЛ-Бургас, натоварен с ангажиментите по реанимиране на пострадалия велосипедист, става ясно от становището на държавното обвинение.

Назначени били нова тройна, допълнителна тройна и петорна съдебно медицински експертизи, включително такава с участието на общо осем медицински специалисти, както и установяване наследниците на починалия руски гражданин.

Единствената причина за бавното производство, което не е приключило и към момента, и материалите по него да събират прах в по стелажите в съда била, била масовите отводи на прокурори, които твърдят, че са в близки отношения с дъщерята на обвиняемия Кирил Христов, става ясно между кориците по делото.

Разглеждането и решаването на наказателното дело в разумен срок е основен принцип в наказателното производство, като безспорно задължението е на съда, но възможността то да бъде изпълнено следва пряко от изпълнението на задължението на прокурора и разследващите органи да осигурят провеждането на досъдебното производство в предвидените в НПК срокове. Разследващите органи и органите, осъществяващи ръководство при извършване на разследването и упражняващи надзор за законосъобразното му провеждане не са упражнили своевременно своите правомощия за пълно и всестранно разследване, не са създали съответната организация за приключване на разследването в разумни срокове, като не са предприели в установените в НПК времеви рамки дължимата преценка за относимостта и необходимостта от събиране на всички гласни и писмени доказателствени средства за разкриване на обективната истина и целите на разследването“, посочва още Окръжния съд в Бургас.

Според магистратите, Прокуратурата и Следствието разполагалат с достатъчно ресурс – процесуални средства, компетентни прокурори, вещи лица, включително и финансова възможност, да организира наказателното производство в разумен срок, без да бъдат засегнати правата на почернената съпруга.

Съдът е счел, че Елена е претърпяла сочените от нея неимуществени вреди - безпокойство и несигурност, разочарование и загуба на доверие в институциите, чувство за липса на справедливост, притеснение, че виновните лица няма да бъдат наказани и заради това уважава частично иска й.

Настоящият съдебен състав определи обезщетение в размер на 5 000 лева за допуснато нарушение на правото на гледане на делото в разумен срок. Този размер на обезщетението съдът приема за справедлив, тъй като пострадалата следва да бъде възмездена за тези морални страдания и продължителен душевен дискомфорт, които са й причинени в личен план и то в един дълъг период от живота й. Претенцията над определения по-горе размер до претендирания такъв от 26 000 лева, частично заявен от 100 000 лева, се явява недоказана и следва да се отхвърли. Обезщетението се дължи ведно с лихвата за забава, считано от датата на предявяване на исковата молба- 06.10.2022г. до окончателното изплащане на сумата“, пише в решението на Бургаския окръжен съд от 10 април т.г.
Флагман.БГ 6 нелепи мита за женската сексуалност 6 нелепи мита за женската сексуалност 26/02/2024, Понеделник 22:00 0
Флагман.БГ 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 26/02/2024, Понеделник 20:40 1
28
Коментара по темата
28.
до 27
13.04.2023 14:59:13
1
7
Пишеш за орките ама случият при нас се развива типично по орски сценарий - никой не иска да си свърши работата.
В нормална Държава няма 22ма двама държавни служители да откажат да си свършат работата .
27.
26 - кое е същото?
13.04.2023 12:39:03
3
4
Защо не идеш в Русия да поразкритикуваш тамошните "значими личности"?
Дали извън случаите на разкритикувани руски "значими личности" руското правосъдие е толкова бързо? Или в Русия няма катастрофи?
Ако в другите държави не става по-бързо, защо точно в България дето е последна във всичко точно за това трябва да се случват чудеса?
А каква е гаранцията, че ти и близките ти един ден няма да сте в положението на бежанците, които са редовно оплювани от русоробите?
26.
satiricon
13.04.2023 11:44:38
1
6
25 ти осъзнаваш ли че на теб или твои близки може да се случи същото къде ще си заминеш .
Или пък може би ти си прокурорче ,следовалетел абе въобще "значима личност" и не ти пука
25.
Рускинята що не си замине
13.04.2023 09:33:49
8
6
Като не й харесва в България да си замине за Русия и там да си оправи дискомфорта. Там да се наслади на стандарт, свобода и правосъдие.

Ако не беше рускиня, а сирийка досега русоробите да са пуснали 100 коментара защо сириеца е бил в България.
24.
Vin
13.04.2023 08:00:26
2
9
Държавата ни наистина ще се оправи когато полицаи следователи, прокурори и съдии си вършат съвестно работа за която им плаща данъкоплатеца - без значение кой е извършителя и кой е пострадалият . Какъв е проблема на подобни случаи на замесени служители от системата делата да се гледат от прокурори и съдии от други области. Това което се е случило показателно за цялата загнила система.
23.
Бай Киро
12.04.2023 23:09:20
2
25
Киро Илиев,който е убил пешеходеца,беше полицай и се правеше на голяма работа,повечето му колеги го мразеха и сега трябва да бъде наказан,а не дъщеря му Недка,разследващ полицай да го спасява,все пак нека има възмездие!
22.
Голяма работа!
12.04.2023 22:31:17
36
7
Тази рускиня какво е тръгнала да реве. Държавата им е бърдак и терорист, властта им убива журналисти, опозиционери, вкарват хората в затвора за един плакат, за един коментар в соц мрежите. Като не и харесва тука да се прибира в бърдака. Ватника сигурно е бил пиян на велосипеда, а убийството е по непредпазливост. Тяхното правосъдие да не е много хубаво? Бърдака им се управлява от милиционери мафиоти, а баш милиционера в Кремъл е шеф на група-армия за престъпления срещу деца. Нагли и с претенции, никъде не ги искат тези,твари. Където и да са все с претенции. Всичките да ги блъскат, вонючи рашисти. Не 5 хиляди, 5 лева да не и дават. За то что наделали в Украина, будте прокляти на семер поколении! Окупантьl и твари!
21.
Bin Pomorie
12.04.2023 21:48:17
0
24
Tozi dartak ne Xristov,a Kiro Iliev.zashto ne pishite pravilno familiata.bivsho chenge beshe na visoko nivo.ai da vida.vsichki go znaet. Karashe s policeiski nomera 0001 wv
20.
Николай
12.04.2023 20:48:50
2
21
Така е в Бургас -от половин година чакам решение на БОС обявено за решаване-кога ще седнат да си напишат решението е воля на магистрата.Да закона има мярка за бавно правосъдие -но в повечето случаи след това инициатора губи съдебната битка -съдийско его
19.
Продължаваме Педерастията
12.04.2023 20:47:47
3
37
22ма корумпета! Ведна бих ги освободил и проверка до 9то коляно за тях + Забрана за държавна длъжност. 23тия дали ще си направи отвод?
18.
До 16
12.04.2023 20:15:17
8
1
А ти можеш ли изобщо да четеш ?
Разследва го "разследващ полицай", което си стъпката към следствието !
Затова онези са си направили отвод!
17.
Абе коментар 6
12.04.2023 19:46:46
3
9
Ти по принцип ли си прост или си пиян и прост едновременно?
Какви са тези БОБ-аджии които трябва да дойдат?
Дай нещо повече за бойните ти акции за укрепените позиции!
Със четири пълнителя бая съдебни палати ще превземеш и полицейски управления. А ако си с петима "като теб"? С 500 човека като теб нищо няма да превземете. Като тебе прости балалайки има много. Ти до сега като не си превзел нищо, от сега нататък ще превзимаш всеки ден тоалетната, както до сега.
Че и къде ги мислиш Пригожин, Владимир Путин, Вагнер...
Какви болни и прости хора се навъдихте бе, от кой канал изпълзяхте бе шизита?
16.
до 8
12.04.2023 19:30:17
4
21
ти изобщо прочете ли за какво става въпрос...и не го разследва полицията (щото щеше да свърши за година и половина)
а "натовареното" следствие...и докато разследващия полицай работи годишно около 150 дела, то три пъти по -добре заплатения следовател разследва годишно...5 дела....
15.
Пипи Чорапчето
12.04.2023 19:19:53
2
33
Демек "милиционер, прокурор"...
Ми то бетер "роднина, милиционер "...
;(
14.
Близък
12.04.2023 19:17:43
11
13
Бъди силна, Неде!
13.
6 до 2
12.04.2023 19:17:19
19
5
Не ме питай къде влязох с калашник и кой съм застрелял или дали чистих кенефи в казармата и дали не съм правил бибитки? Няма да ти отговоря, защото очистих много народ и не ме хванаха и затуй пиша тука за калашници за тероризъм абееее
Само щи кажа че бях в чуждестранния легион а от години съм във Вагнер. Ей ся звъня и ми вдига Пригожин. Скоро се върнах от Украйна ама пак ще заминаяам че като ме няма мен и глей. Един Бахмут не мое да вземат. Полицай бях барета бях. Колко наркобосове барабар с охраните ги задържах сам. Само кат ме видеха и пълнеха гащи. Аз ше се обадя на Пригожин и ако тази рускина е за Путин, направо да загряват съдии мъдии полицаи. Щото с Пригожин и Путин шега не бива. Познавам ги лично.
12.
Дааааа
12.04.2023 19:08:49
3
48
Съдиите са същите. Отказват да съдят свои хора, правят си отводи и пак си лапат заплатките които въобще не са малки.
11.
!!!!!!!!!!!!
12.04.2023 19:04:26
4
59
Ако аз откажа да си свърша работата, ще ме уволнят мигновенно. 22ма прокурори отказват да работят и да обвинят престъпника и няма проблем. А вземат пари от бюджета, събирани от нас гражданите които трябва да защитават
10.
6matarok
12.04.2023 19:01:39
3
24
maiko maiko maiko, kakvi sa6testva re6avat sadbite na horata, kogato i da ima Naroden sad 6te e kasno
9.
До 7
12.04.2023 19:00:07
2
20
Явно си виждал Калашник само по филмите!
Досега не съм чувал при терористичен акт на някой от терористите да му е засичал Калашника!
8.
Тези
12.04.2023 18:56:33
6
41
двойни, тройни и петорни експертизи не трябва ли първо да установят колко от тези 22 прокурори са чукали полицайката ?
Май си имаме още една "Симона"?!
И защо точно тази полицайка трябва да разследва случая ? Не може ли да бъде командирован разследващ полицай от друг окръг или област ?
7.
прокурорски син от Перник
12.04.2023 18:53:44
19
5
калашника като ти засече на втория патрон, ще те ебат с пълнителя, филмар
6.
До 2
12.04.2023 18:28:27
5
30
Има, приятелю, има и той се нарича ШОК!!! Съдии, прокурори, адвокати, полиция, политици, общинари - това са все недосегаеми контрагенти в държавата. Недосегаеми от закона, от преследване, от получаване на възмездие. За тях няма съд и присъда - те винаги се отървават. Но ще свърши всичко това! Ще свърши, когато тяхната кръв се пролее.
Я ми кажи - ти като си влизал в съдебната палата, колко души има охрана?
Ако вляза с един Калашников и 4 пълнителя, кой и как точно ще ме спре? А, ако влязат 5-ма като мен.
Всяко едно РПУ, в което съм влизал спокойно може да бъде превзето от 4-5-ма преди да дойдат БОБ- аджиите. А, не мисля че те ще тръгнат да щурмуват укрепени вътре хора с автоматично оръжие и неизвестен брой муниции.
Знаеш ли, докато имаше казарма, колко оръжие изчезна? Знаеш ли, само в поделението, където служех, колко обявиха за бракувано, а всъщност беше откраднато.
Знаеш ли в чии ръце е това оръжие сега?
5.
Бургазлия
12.04.2023 18:26:01
3
53
В този умиращ град, където само пенсионерите са горе-долу добре, поради икономиката в града до преди 25 години. Днес всичко е западащо тука, та и съдът няма как да е цвете! Младите хора са малцинство вече, а старите си гласуват за същите , дето прокудиха децата им. Слепци!
4.
Ами
12.04.2023 18:16:44
4
44
Кой сега ще ѝ плати тези 5000 лв., прокурорите от заплатите си ли?
3.
До 2
12.04.2023 18:12:30
51
9
Бягай ти, мангал обрязан.
2.
C
12.04.2023 18:10:31
10
65
Няма такава държава,няма такъв цирк.Бягайте докато можете
1.
Иван
12.04.2023 18:10:23
4
67
Брей,тази полицайка, Недка Стоянова трябва да е много разкрепостена, щом 22ма прокурори имат близки отношения с нея.
Мирише ми на gangbang.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 нелепи мита за женската сексуалност 6 нелепи мита за женската сексуалност Ето кои са те  20 начина, по които мъжете изразяват любовта си без думи 20 начина, по които мъжете изразяват любовта си без думи Той влага мисъл и послание в подаръците, които ви прави Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ Илко Илчев е новият управител на „МБАЛ Поморие“ Той ще управлява МБАЛ Поморие считано от 01.03.2024 г. до провеждането на конкурс, но не повече от шест месеца Мъжете от тези зодии умеят да четат мисли - внимавайте Мъжете от тези зодии умеят да четат мисли - внимавайте Ето кои са те  Рецепта за свинско в сладко-кисел сос Рецепта за свинско в сладко-кисел сос Искате да превърнете вечерята си в истинско кулинарно изживяване? Опитайте нашето вкусно предложение 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди 13 причини дa приемете с гордост малките си гърди Разберете колко много предимства имате Травъл влогъри и инфлуенсъри идват в Бургас за уникален фестивал Травъл влогъри и инфлуенсъри идват в Бургас за уникален фестивал Първият по рода си фестивал събира на едно място всички, за които домът на колела и почивката на открито са начин на живот Софка пропя опера на френски и италиански Софка пропя опера на френски и италиански Дирижира я маестро Йордан Камджалов Започна луда седмица - жега от плюс 22°С и слънце, но и студ и валежи от дъжд Започна луда седмица - жега от плюс 22°С и слънце, но и студ и валежи от дъжд В четвъртък и петък ни очаква чудесно време за разходки и туризъм Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам Регистрираха най-мощното слънчево изригване от 2017 г. насам За по-малко от 24 часа Слънцето е изхвърлило три вълни от X-клас
Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Рязане на пенис, уши и нос - от Балканите ли са най-бруталните екзекутори Зловещо убийство разтърси Виена, разследващите разпознаха "стила на балканската мафия" Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Лукашенко спечели нови избори в Беларус, явно ще управлява до края на живота си Гражданите на Беларус вчера избраха 110 депутати от Камарата на представителите на Народното събрание Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия Интервюто на Тъкър Карлсън с Путин влиза в учебната програма в Русия То ще учи децата да идентифицират надеждни източници на информация Какво се случи с този изпълнител в любим български град Какво се случи с този изпълнител в любим български град Очаквано под видеото на Устата коментарите започват да валят като из ведро, като според някои той си е изкарал доста добре в компанията на младите купонджии Навални е убит точно преди да бъде разменен Навални е убит точно преди да бъде разменен Преговорите за обмен на руски шпиони срещу политически затворници са били на финалната права Човек загина при пожар в център за бежанци в Германия Човек загина при пожар в център за бежанци в Германия Огънят вероятно е бил предизвикан от дете Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд Почина главата на еврейската банкерска династия Ротшилд - лорд Джейкъб Ротшилд Той издъхна на 87-годишна възраст Изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша Изхвърлиха 160 тона украинска царевица от влак в Полша Фермерите протестират срещу вноса на евтини украински продукти Руската армия е овладяла по-добри позиции в близост до Авдеевка и Донецк Руската армия е овладяла по-добри позиции в близост до Авдеевка и Донецк  Окупаторите са изтласкали назад украинските сили близо до Клешчеевка, Дилеевка и Курдюмивка в Донецка област Американски летец се самозапали във Вашингтон заради войната в Газа Американски летец се самозапали във Вашингтон заради войната в Газа  Мъжът е бил отведен в болница в района, след като огънят бил угасен и състоянието му е критично
Бойко СТАНКУШЕВ, АКФ Бойко СТАНКУШЕВ, АКФ Пепи Еврото и Нотариуса вероятно са станали опасни за покровителите си Виц на деня Виц на деня - Ангелино, защо всички викат на малкия ти внук диплома? Няма ли си име?
- Има си, как да си няма, ама майка му, като отиде да следва в София, вместо с диплома, се върна с него!
Виц на деня Виц на деня
Бай Ганьо прави с*кс с французойка на плажа. Разгорещили се много, жената пъшка и вика на родния си език:
- Жули! Жули! Жули!
Бай Ганьо възмутено:
- Е как нема да жули като целио е у песък, ма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моля, не обиждайте участничките в "Ергенът". Все пак една е чичо на един мой познат!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори