×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как спомените лекуват


12 Април 2023, Сряда, 20:23 ч.
Автор: Флагман.БГ

Те могат да са от огромна полза за нашето здраве, казват учените

Спомените могат да направят повече от това просто да ви даде топли, приятни чувства - те могат да са от огромна полза за нашето здраве, казват учените.

Те са убедени, че ако използвате лечебната сила на спомените, можете да останете спокойни, енергични и здрави за години напред. Ето как насладата от миналото може да подобри настоящето ни.

Какво ни дават спомените?

Ускоряват загубата на тегло

Спомняте ли си забавлението от детството да се изтягате на тревата и да гледате към небето, търсейки форми в облаците? Правенето всеки ден почивка от този вид, независимо дали изучавате облаците или просто подремвате, намалява стреса, а това може да ви помогне да отслабнете по-бързо, твърди проучване, публикувано в Obesity Reviews. Дори кратките моменти на спокойствие сигнализират на нервната система да спре производството на хормони на стреса, забавящи метаболизма.

Възстановяват спокойствието

Ако се чувствате неспокойни и ви липсва концентрация, прочетете отново любимата си детска книга или изгледайте отново любимото си телевизионно предаване. Това може да ви помогне да се чувствате по-контролирани, доказва проучване, публикувано в списанието Social Psychological and Personality Science. Това е така, защото потапянето в позната обстановка с вече любими герои и вече познат сюжет ви позволява да се отпуснете напълно и да се почувствате уверени, без да се притеснявате какво ще се случи след това.

Дават прилив на енергия

Учени от Мичиганския университет, които работят в областта на геронтологията и гериатричната медицина твърдят, че редовните разговори или срещи на кафе със стари приятели могат да намалят умората. Те обясняват, че да си с хора, които ти носят радост, намалява чувството на самота, което може да причини умора и депресия. Излизането с приятели може да накара мозъка ви да освободи допамин, което ви помага да се чувствате енергизирани.

Ускоряват заспиването

Понички, мак и сирене, бисквитки с парченца шоколад – опитайте да хапнете някои от любимите си храни от детството няколко часа преди лягане. Изследванията показват, че може да ви помогне да заспите по-бързо: статия в American Journal of Clinical Nutrition отбелязва, че простите въглехидрати освобождават успокояващия и подобряващ съня хормон серотонин.

Подобряват съня

Прекарването на малко време всяка вечер, сгушени в любимото ви уютно одеяло, не само релаксира, а може да ви стопли отвътре навън и нежно да ви приспи, твърди консултантът по съня Алана Макгин. Тя обяснява, че асоциацията ни в детството с увиване в одеяло сигнализира на мозъка ни, че е време за сън, а налягането и топлината помагат на мозъка ви да произвежда хормони, които го подобряват.  

Укрепват имунната система

Играта на леки детски настолни игри като Monopoly, Traps and Ladders или Trouble е забавна и облекчаваща стреса. А редовното избягване на стрес предотвратява настинки и вируси, твърдят от списание Proceedings of the Natural Academy of Sciences. Те обясняват, че постоянният стрес може да увреди имунния отговор на организма.

Облекчават болката

Сещате ли се за вълнението, което ви обзема когато слушате любимата си песен по радиото? Чуването на песента, свързана с минали щастливи времена, може да ви отведе на друго място, потенциално да ви помогне да се справите с болката, според проучване на Frontiers in Psychology от 2020 г. Учените обясняват, че спомените, отразявайки положителни минали събития, са в състояние да намалят силата на болката. Те активират таламуса, който е свързан с приемането на болка.

Повишават фокуса и самочувствието

Добрите спомени са в състояние да засилят чувството ви за цел, според проучване, публикувано в научното списание Memory. Така че избършете праха от старото си кубче на Рубик и си поиграйте с него! Учените обясняват, че фокусирането върху външния вид на играчка, която предизвиква щастливи спомени, може да повиши самочувствието, настроението и чувството за социална принадлежност.

Лора Костова, главен редактор на happy-woman.bg

 


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Тянка
13.04.2023 21:20:00
0
0
Хубавите спомени удължават живота,но лошите го скъсяват.
1.
Кую
13.04.2023 00:00:39
1
1
Глупости. Спомените тежат. Те са вечни,но тежат.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори