×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Откриха нелегални цигари и лекарства на „Капитан Андреево“
  • Няколко страни изпращат помощ на Украйна след разрушаването на Каховската ВЕЦ
  • Денков възложи на новите министри да проверят имало ли е злоупотреби за милиарди
  • Прокурорската колегия на ВСС отхвърли искането на Гешев да накаже Борислав Сарафов
  • Плувните басейни в Бургас отварят врати за предстоящия летен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изключителни кандидати за шеф на съда в Средец шашнаха ВСС с „човешко поведение“


Изключителни кандидати за шеф на съда в Средец шашнаха ВСС с „човешко поведение“
СК на ВСС не успя да вземе решение дали Венета Стефанова или Пламен Дойков да бъде ръководител на съда в Средец
11 Април 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Парадоксално обаче никой от двамата не успя да събере нужния брой гласове, за да оглави институцията

Районният съд в Средец ще продължи да е без титулярен ръководител. Причината този път обаче не е липсата на кандидати за поста. Напротив – на последната процедура се явиха двама, които се оказаха толкова добри, че Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да избере нито един от тях.

Това бяха Венета Стефанова, която от 2021 г. е изпълняващ функциите председател на съда заради липсата на титуляр, и Пламен Дойков – съдия в Районен съд-Малко Търново.

Двамата бяха изслушани от Съдийската колегия (СК) на ВСС във вторник.

Районен съд-Средец е сред най-малките в страната – с трима съдии по щат, от които единият в момента е свободен. За председател на такъв тип съдилища обикновено се кандидатира един магистрат, който трудно може да впечатли членовете на ВСС.

Не такъв се оказа случаят с РС-Средец. Венета Стефанова и Пламен Дойков демонстрираха необичайна култура на поведение – гладко и откровено изложение и отговаряне на поставените въпроси, без да си „подливат вода“ един на друг.

„Колеги, аз считам, че днес ще бъдем затруднени при избора за председател на Районен съд-Средец, защото по мое мнение и двете кандидатури са изключително добри и достойни за заемане на този пост“, коментира след изслушването членът на ВСС Цветинка Пашкунова.

И двамата имат необходимия юридически стаж и са с много високи атестационни оценки. Венета Стефанова е със 100 точки, а Пламен Дойков – с 99, отбеляза г-жа Пашкунова.

„Няма да крия и това, че аз съм впечатлена от представянето на колегите в днешното заседание, които имаха смелостта да отговорят на всички въпроси, да изразят своя позиция, да аргументират същата“, добави тя.

Цветинка Пашкунова все пак подкрепи Венета Стефанова заради опита й като действащ административен ръководител на съда в Средец от 2021 г., който се е справил успешно с тази функция.

„Впечатлена от единодушната подкрепа както за колегата Стефанова, така и за колегата Дойков на Събранието на 30 март (Общо събрание на магистратите при Районен съд-Бургас и Районен съд-Средец – б.а.), аз обаче се доверявам на това, че към този момент колегата се е доказала като успешен ръководител на съда и считам, че следва и ние да я подкрепим, гласувайки й доверие за този пост. И още нещо искам да кажа: в нашата практика на кадрови орган за пръв път ми се случва при изслушване кандидат за ръководител на съд да направи обективна преценка на кадровата обезпеченост и да заяви, че спокойно може да бъде закрита свободната щатна бройка в съда и че те ще се справят двамата с колегата Артинян (другата съдия в РС-Средец Сирануш Артинян – б.а.) с натовареността на Районен съд-Средец, което по мое мнение е достойно за уважение. Пак казвам, и двамата колеги се представиха отлично. Аз подхождам с уважение към искреността на колегата Дойков, но считам, че следва да подкрепим колегата Стефанова по съображенията, които изложих“, заключи г-жа Пашкунова.

От своя страна Георги Чолаков – член на ВСС и шеф на Върховния административен съд, каза: „Тази процедура ни показа как един малък съд може да постави пред затруднение кадровия орган. Вече повече от пет години ние изслушваме кандидати, но аз за пръв път виждам двама кандидати, които са в пълен феърплей и нито един не каза нищо лошо за другия. Това трябва да бъде адмирирано, защото видяхме как и двамата колеги с уважение говориха един за друг, въпреки че са в състезание по отношение на длъжността, за която се кандидатират. Аз съм безкрайно впечатлен и от двамата колеги. Ако можеше да се гласува и за двамата, бих гласувал и за двамата. Но, така или иначе, процедурата е такава, че следва да изберем един от тях. Това, което ме впечатли в колегата Дойков, е това, че той е бил командирован и дълго време е работил в различни съдилища, където е имало нужда. Безспорно, това са качества, които той е показал, и при самото изслушване беше безкрайно коректен и безкрайно искрен да отговори на всички въпроси, които му бяха поставени.“

Чолаков все пак подкрепи Венета Стефанова, като се позова на аргументите на Цветинка Пашкунова.

А Драгомир Кояджиков заяви: „Аз съм съгласен с изложенията на колегите дотука, че и двамата кандидати са много достойни, но пък аз ще подкрепя колегата Дойков, защото ще е обидно за този достоен кандидат да си тръгне без нито една подкрепа.“

Пламен Дойков обаче впоследствие получи не един, а три гласа „за“.

Коментар направи и представляващият ВСС Боян Магдалинчев: „Колеги, действително за първи път може би виждаме такова нещо – етично поведение, човешко поведение и отношение един към друг от двама кандидати за една и съща длъжност.“

Магдалинчев също изрази подкрепа за Пламен Дойков, като се позова на протокола от Общото събрание на съдиите в Бургас и Средец.

„Председателствуващият Общото събрание съдия Евгени Узунов буквално казва следното: „И двамата притежават качества. Познавам ги отдавна. С Венета сме състуденти. В една група бяхме в университета и няма да говоря много, за да не изглежда пристрастие. А Пламен – неговата колегиалност и коректност нямат граници. И двамата са прекрасни.“ Абсолютно същото е отношението и на съдия Йорданова. Поради което аз също считам, че е достойно да подкрепя съдия Дойков в участието му в тази процедура“, заключи Боян Магдалинчев.

Иначе, председателят на РС-Бургас Евгени Узунов на Общото събрание също и предвижда: „Няма да им е лесно на ВСС. Който и от двамата да изберат, ние ще му помагаме и ще сме насреща – за каквото и да е.“

Действително на СК на ВСС не им бе лесно, но те не успяха и да направят избор.

Венета Стефанова надделя със 7 срещу 3 гласа за Дойков. Избор обаче при тази ситуация няма, защото за такъв е нужно квалифицирано мнозинство от поне от 8 „за“.

Ключово се оказа гласуването на Атанаска Дишева, която заедно с Магдалинчев и Кояджиков също подкрепи Пламен Дойков вместо Венета Стефанова. Това доведе до невъзможност да се избере ръководител на РС-Средец. Все пак функциите ще продължи да изпълнява съдия Стефанова.

След гласуването Георги Чолаков призова двамата кандидати: „Апелираме отново да участвате в следващата процедура... С голямо извинение и към двамата... Просто и двамата сте много добри.“

Членът на ВСС Олга Керелска също направи коментар след нелепия провал на процедурата за избор. Тя се оказа силно впечатлена от това, че Пламен Дойков за пет години бил командирован пет пъти в най-различни съдилища в Бургаско – действително крайно необичайна ситуация.

„Не знам Вие единствен вариант ли сте за командироване в този район и как се случват нещата, но за мен това действително е впечатляващо и може би е повод самата Съдийска колегия да обърне внимание...“, изкоментира Керелска.

Тя все пак не се съгласи, че е практика конкурентните кандидати в други процедури да нямат коректно отношение един към друг. Тези случаи според нея били малко.

 


В категории: Средец


Най-грижовните зодии
Най-грижовните зодии 07/06/2023, Сряда 21:20 0
5
Коментара по темата
5.
Хахах
12.04.2023 10:13:49
6
1
Най-некадърните са у Средец и Малко Търново, с какво са ги сразили със селски знания от БСУ. Не, че в Бургас е по-различно същите са, но забогатяват с рушвети те това е НАП спи ама и те са същите за това изриване от основи трябва и млади и знаещи, а не на тетка дъщерята с купени изпити
4.
Ха ха
12.04.2023 08:58:06
0
3
Темида проститутката на изпълнителната власт ,полугола с фалост в ръка.
3.
Съдия Дред
11.04.2023 23:49:55
4
11
Отново поръчков ,,материял" фЛегман продължават с излагациите си!
Нещата бяха съвсем различни, и ВСС отново докзват че се съобразяват със задкулисни игрички! Съдия Стефанова просто СРАЗИ ,,опонента" си, но на въпросния бе обещано да ,,спечели" конкурса! Просто въпросния се изложи за пореден път и бе вевъзможно да ,,спечели" конкурса!
За пореден път получихме неоспоримо доказателство че когато Темида намине в Бг и се сваля превръзката от очите а в ръката с меча и се поставя ,,касичка".
Нормалния човек би се запитал как се ,,чувстват" участниците във този фарс маскирани като жури, но аз зная че те не за първи път участват такива игрички! За да не съм голословен, ще припомня че същия този магистрат който си даде ,,гласа" уж ,,по милост" за да не би кандидат да си тръгне без глас, е същия този ,,съдия" който пропусна да да си изключи микрофона и обяви че ,,техния" кандидат не събира кворум.... Не си и помисляйте че това е попречило по някакъв начин на съня или ,,кариерата" му
2.
Ха ха ха
11.04.2023 21:55:28
2
6
Това са галениците на държавата...
1.
*********
11.04.2023 21:15:21
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже 5 ключови разлика между стойностните и самовлюбените мъже Ето кои са те Как да започнете от нулата след развод Как да започнете от нулата след развод Браковете често се разпадат, защото само любовта не е достатъчна Най-грижовните зодии Най-грижовните зодии Вижте кои са те Рецепта за гювече на тиган Рецепта за гювече на тиган Знаете ли как се приготвя гювече, но не във фурна, а на тиган - вече знаете Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Как и защо са убити Теодора Бахлова и Юмер Мехмед – подробна хронология (II) Това е най-разтърсващата кървава трагедия от началото на този век, единодушни са полицаи и прокурори Не яжте тези плодове, ако сте на диета Не яжте тези плодове, ако сте на диета Има няколко причини, поради които тялото иска сладки плодове Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Общият доход на домакинствата нараства с 18%, отчита социалното министерство Това показват данните от информационния бюлетин Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Премиерът Денков назначи двама зам.-министри - на МВР и на отбраната Вижте кои са Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Очакваме Рашков като шеф на КПКОНПИ и завръщането на Божков и Василев Въпрос на време е, бъдете сигурни, защото няма вътрешни борби в душите и умовете на нашите избраници Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Спасиха еленче, паднало в напоителен канал  Операцията продължи час и половина
Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Убийственото първо предаване на Такър Карлсън в Туитър загатна кой взриви язовира в Украйна и какво крият в САЩ* Средностатистическия ви овчар в северен Таджикистан знае добре кой взриви Северен поток II. То е очевидно. Мисли ли овчарят, че някакъв слаб пич в рокля е момиче? Хаха, стига бе. Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция Мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света Папа Франциск приет в болница за операция Папа Франциск приет в болница за операция Операцията се налага заради риск от запушване на червата, обяви Ватиканът Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Алкохол менте взе 30 жертви в Русия Общо 90 са пострадалите до момента Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати Белгийската полиция обискира офисите на двама евродепутати И двамата заподозрени коментираха, че са невинни Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Червен залез в САЩ заради горските пожари в Канада Властите призоваха хората с дихателни проблеми, възрастните и най-малките да не излизат от домовете си Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Воден ад край Херсон след взрива на язовир „Каховка”, тръбят за бум на зарази Руснаци обстрелваха областния град по време на евакуацията, ранени са полицаи Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Руски ракети разрушиха стената на язовир "Нова Каховка", евакуират 10 селища Ударът е бил нанесен с реактивна система за залпов огън „Олха“ Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Експлозия разруши стената на язовир Нова Каховка Украинският президент Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Излъчиха фалшиво обръщение на Путин по руски радиостанции Кремъл обясни, че става въпрос за хакерска атака
Любен Дилов - син Любен Дилов - син Среща с естествения интелект на Иван Гешев промени решението на Нинова за правителство Виц на деня Виц на деня - Може ли да пробвам полата на витрината?
- Г-жо, имаме пробна но щом настоявате...
Виц на деня Виц на деня - Занимавате ли се със спорт?
- С*ксът брои ли се?
- Естествено!
- Не се занимавам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Изречението "Размерът няма значение" е толкова утешителено за мъжете, колкото "Вътрешната красота е най-важна" за жените.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече