×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изключителни кандидати за шеф на съда в Средец шашнаха ВСС с „човешко поведение“


Изключителни кандидати за шеф на съда в Средец шашнаха ВСС с „човешко поведение“
СК на ВСС не успя да вземе решение дали Венета Стефанова или Пламен Дойков да бъде ръководител на съда в Средец
11 Април 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Парадоксално обаче никой от двамата не успя да събере нужния брой гласове, за да оглави институцията

Районният съд в Средец ще продължи да е без титулярен ръководител. Причината този път обаче не е липсата на кандидати за поста. Напротив – на последната процедура се явиха двама, които се оказаха толкова добри, че Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да избере нито един от тях.

Това бяха Венета Стефанова, която от 2021 г. е изпълняващ функциите председател на съда заради липсата на титуляр, и Пламен Дойков – съдия в Районен съд-Малко Търново.

Двамата бяха изслушани от Съдийската колегия (СК) на ВСС във вторник.

Районен съд-Средец е сред най-малките в страната – с трима съдии по щат, от които единият в момента е свободен. За председател на такъв тип съдилища обикновено се кандидатира един магистрат, който трудно може да впечатли членовете на ВСС.

Не такъв се оказа случаят с РС-Средец. Венета Стефанова и Пламен Дойков демонстрираха необичайна култура на поведение – гладко и откровено изложение и отговаряне на поставените въпроси, без да си „подливат вода“ един на друг.

„Колеги, аз считам, че днес ще бъдем затруднени при избора за председател на Районен съд-Средец, защото по мое мнение и двете кандидатури са изключително добри и достойни за заемане на този пост“, коментира след изслушването членът на ВСС Цветинка Пашкунова.

И двамата имат необходимия юридически стаж и са с много високи атестационни оценки. Венета Стефанова е със 100 точки, а Пламен Дойков – с 99, отбеляза г-жа Пашкунова.

„Няма да крия и това, че аз съм впечатлена от представянето на колегите в днешното заседание, които имаха смелостта да отговорят на всички въпроси, да изразят своя позиция, да аргументират същата“, добави тя.

Цветинка Пашкунова все пак подкрепи Венета Стефанова заради опита й като действащ административен ръководител на съда в Средец от 2021 г., който се е справил успешно с тази функция.

„Впечатлена от единодушната подкрепа както за колегата Стефанова, така и за колегата Дойков на Събранието на 30 март (Общо събрание на магистратите при Районен съд-Бургас и Районен съд-Средец – б.а.), аз обаче се доверявам на това, че към този момент колегата се е доказала като успешен ръководител на съда и считам, че следва и ние да я подкрепим, гласувайки й доверие за този пост. И още нещо искам да кажа: в нашата практика на кадрови орган за пръв път ми се случва при изслушване кандидат за ръководител на съд да направи обективна преценка на кадровата обезпеченост и да заяви, че спокойно може да бъде закрита свободната щатна бройка в съда и че те ще се справят двамата с колегата Артинян (другата съдия в РС-Средец Сирануш Артинян – б.а.) с натовареността на Районен съд-Средец, което по мое мнение е достойно за уважение. Пак казвам, и двамата колеги се представиха отлично. Аз подхождам с уважение към искреността на колегата Дойков, но считам, че следва да подкрепим колегата Стефанова по съображенията, които изложих“, заключи г-жа Пашкунова.

От своя страна Георги Чолаков – член на ВСС и шеф на Върховния административен съд, каза: „Тази процедура ни показа как един малък съд може да постави пред затруднение кадровия орган. Вече повече от пет години ние изслушваме кандидати, но аз за пръв път виждам двама кандидати, които са в пълен феърплей и нито един не каза нищо лошо за другия. Това трябва да бъде адмирирано, защото видяхме как и двамата колеги с уважение говориха един за друг, въпреки че са в състезание по отношение на длъжността, за която се кандидатират. Аз съм безкрайно впечатлен и от двамата колеги. Ако можеше да се гласува и за двамата, бих гласувал и за двамата. Но, така или иначе, процедурата е такава, че следва да изберем един от тях. Това, което ме впечатли в колегата Дойков, е това, че той е бил командирован и дълго време е работил в различни съдилища, където е имало нужда. Безспорно, това са качества, които той е показал, и при самото изслушване беше безкрайно коректен и безкрайно искрен да отговори на всички въпроси, които му бяха поставени.“

Чолаков все пак подкрепи Венета Стефанова, като се позова на аргументите на Цветинка Пашкунова.

А Драгомир Кояджиков заяви: „Аз съм съгласен с изложенията на колегите дотука, че и двамата кандидати са много достойни, но пък аз ще подкрепя колегата Дойков, защото ще е обидно за този достоен кандидат да си тръгне без нито една подкрепа.“

Пламен Дойков обаче впоследствие получи не един, а три гласа „за“.

Коментар направи и представляващият ВСС Боян Магдалинчев: „Колеги, действително за първи път може би виждаме такова нещо – етично поведение, човешко поведение и отношение един към друг от двама кандидати за една и съща длъжност.“

Магдалинчев също изрази подкрепа за Пламен Дойков, като се позова на протокола от Общото събрание на съдиите в Бургас и Средец.

„Председателствуващият Общото събрание съдия Евгени Узунов буквално казва следното: „И двамата притежават качества. Познавам ги отдавна. С Венета сме състуденти. В една група бяхме в университета и няма да говоря много, за да не изглежда пристрастие. А Пламен – неговата колегиалност и коректност нямат граници. И двамата са прекрасни.“ Абсолютно същото е отношението и на съдия Йорданова. Поради което аз също считам, че е достойно да подкрепя съдия Дойков в участието му в тази процедура“, заключи Боян Магдалинчев.

Иначе, председателят на РС-Бургас Евгени Узунов на Общото събрание също и предвижда: „Няма да им е лесно на ВСС. Който и от двамата да изберат, ние ще му помагаме и ще сме насреща – за каквото и да е.“

Действително на СК на ВСС не им бе лесно, но те не успяха и да направят избор.

Венета Стефанова надделя със 7 срещу 3 гласа за Дойков. Избор обаче при тази ситуация няма, защото за такъв е нужно квалифицирано мнозинство от поне от 8 „за“.

Ключово се оказа гласуването на Атанаска Дишева, която заедно с Магдалинчев и Кояджиков също подкрепи Пламен Дойков вместо Венета Стефанова. Това доведе до невъзможност да се избере ръководител на РС-Средец. Все пак функциите ще продължи да изпълнява съдия Стефанова.

След гласуването Георги Чолаков призова двамата кандидати: „Апелираме отново да участвате в следващата процедура... С голямо извинение и към двамата... Просто и двамата сте много добри.“

Членът на ВСС Олга Керелска също направи коментар след нелепия провал на процедурата за избор. Тя се оказа силно впечатлена от това, че Пламен Дойков за пет години бил командирован пет пъти в най-различни съдилища в Бургаско – действително крайно необичайна ситуация.

„Не знам Вие единствен вариант ли сте за командироване в този район и как се случват нещата, но за мен това действително е впечатляващо и може би е повод самата Съдийска колегия да обърне внимание...“, изкоментира Керелска.

Тя все пак не се съгласи, че е практика конкурентните кандидати в други процедури да нямат коректно отношение един към друг. Тези случаи според нея били малко.

 


В категории: Средец


Тайланд иска членство в БРИКС
Тайланд иска членство в БРИКС 20/06/2024, Четвъртък 20:00 2
Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
5
Коментара по темата
5.
Хахах
12.04.2023 10:13:49
6
1
Най-некадърните са у Средец и Малко Търново, с какво са ги сразили със селски знания от БСУ. Не, че в Бургас е по-различно същите са, но забогатяват с рушвети те това е НАП спи ама и те са същите за това изриване от основи трябва и млади и знаещи, а не на тетка дъщерята с купени изпити
4.
Ха ха
12.04.2023 08:58:06
0
3
Темида проститутката на изпълнителната власт ,полугола с фалост в ръка.
3.
Съдия Дред
11.04.2023 23:49:55
4
11
Отново поръчков ,,материял" фЛегман продължават с излагациите си!
Нещата бяха съвсем различни, и ВСС отново докзват че се съобразяват със задкулисни игрички! Съдия Стефанова просто СРАЗИ ,,опонента" си, но на въпросния бе обещано да ,,спечели" конкурса! Просто въпросния се изложи за пореден път и бе вевъзможно да ,,спечели" конкурса!
За пореден път получихме неоспоримо доказателство че когато Темида намине в Бг и се сваля превръзката от очите а в ръката с меча и се поставя ,,касичка".
Нормалния човек би се запитал как се ,,чувстват" участниците във този фарс маскирани като жури, но аз зная че те не за първи път участват такива игрички! За да не съм голословен, ще припомня че същия този магистрат който си даде ,,гласа" уж ,,по милост" за да не би кандидат да си тръгне без глас, е същия този ,,съдия" който пропусна да да си изключи микрофона и обяви че ,,техния" кандидат не събира кворум.... Не си и помисляйте че това е попречило по някакъв начин на съня или ,,кариерата" му
2.
Ха ха ха
11.04.2023 21:55:28
2
6
Това са галениците на държавата...
1.
*********
11.04.2023 21:15:21
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нов опит за старт на делото за катастрофата, при която загина 15-годишният Филип Нов опит за старт на делото за катастрофата, при която загина 15-годишният Филип Подсъдим за престъплението е 37-годишният Петър Тодоров Влак с новите вагони на БДЖ тръгва за пръв път, ще пътува до Бургас Влак с новите вагони на БДЖ тръгва за пръв път, ще пътува до Бургас Той ще пътува и от морския град до София  Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Все още се издирва и ножът, с който е убита жената Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Чужденците катастрофирали на пътя Бургас-Созопол, в района на бензиностанция „Петрол” Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Той е от изявените бургаски деца и многократно е награждаван от кмета Димитър Николов Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Сред обнародваните документи са писмата от Данаил Попов до Иван Драсов и обратно за предателството на Левски Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност
Ентусиасти отпразнуваха лятното слънцестоене при "Стоунхендж" Ентусиасти отпразнуваха лятното слънцестоене при "Стоунхендж"  Комплексът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО Путин втвърди тона. Ще изпълни ли заканата си да въоръжи други държави за атака срещу САЩ и ЕС? Путин втвърди тона. Ще изпълни ли заканата си да въоръжи други държави за атака срещу САЩ и ЕС?  Говорителят на US Държавния департамент Матю Милър призна, че страната му е обезпокоена  Тайланд иска членство в БРИКС Тайланд иска членство в БРИКС "Надяваме се на позитивна обратна връзка и да бъдем приети за член още на следващата среща" Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори