×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

По 200 грама родно агнешко на глава от населението, внасяме за Великден


25 Март 2023, Събота, 12:40 ч.

Грижата за едно агне на пазара на труда се оценява на около 30 стотинки

 

Агнетата в овцеферма в село Руня ще са готови за продан след около месец. Според овцевъдите за пазара у нас по празниците ще са готови не повече от 400 000 българските агнета.

Затова и тази година се очаква недостигът да се компенсира с внос от Северна Македония и Румъния. Цената на килограм трупно тегло при тях е между 13 - 17 лева, докато у нас цената е 20 - 25 лв. В търговската мрежа обаче е трудно да се ориентираме в произхода на месото. Затова алармират фермерите и открито споделят цената на своя труд.

Семейство Бурмови се занимават с животновъдство от над 30 години. От сутрин до вечер, без почивен ден.

"Между 12 и 15 часа. Взаимозаменяеми сме“, казва Камелия Бурмова пред bTV.

"И когато сравним часовете, които ние сме изработили с нормалното работно време, с нормалния начин на живот, това, което хората вършат за 3 години, ние го свършваме за една", допълва Красимир Бурмов.

Семейството се грижи за 1600 животни от изчезващата българска порода старопланински цигай. Агнетата в стадото тази година са 700.

"Едно агне, за да стане агне, трябва да изпие между 70-90 литра мляко от майка си минимум. Трябва около 50 кг концентриран фураж. Трябват му около 50-60 кг сено. И когато си сметнем всичките тези нещица и ги сборуваме, стигаме до една сумичка от 250 лева минимум разходи за агне 25-26 кг, предава dnes.bg.

Това значи, че себестойността на килограм живо тегло се завърта около 10 лева, но в тези 10 лева ние не включваме фактора труд“, коментира Красимир.

Грижата за едно агне на пазара на труда в момента се оценява на около 30 стотинки. А един човек може да обгрижват не повече от 300 агнета.

"Ако ние поискаме 12 лева и ако някой ни ги даде разбира се, на магазина би трябвало да бъде 30, и над 30 лева“, допълва още фермерът.

В същото време у нас се внася агнешко месо, но на далеч по-ниски цени.

„Ние не знаем какво виждаме в търговската мрежа. Виждаме нещо, което е агнешко, но дали това агнешко е българско, или е внос от Македония и Румъния, кой може да каже? Имайки предвид, че в Македония в момента агнешко живо тегло се предлага между 6 - 6,50 лева, а в Румъния - между 7 и 7,50. Там вече нещата водят наистина до изнервяне, защото го внасящ на 17 лева, а го продаваш го на 30“, коментира Красимир.

Според него проблемът е в замиращото у нас животновъдство.

"Популацията на овцете в момента в България е около половин милион. Една Македония с 2 милиона население може да поддържа популация от животни от 2,5 милиона, една Румъния с 18 млн. население може да поддържа 15 милиона популация. При нас нещата стигнаха до 1:10 - 6 милиона население държава се грижи за 60 0000 овце. 1:10!
Кои сме ние и какъв фактор сме? Че ние вече не можем да задоволим 20%, 30% от пазара си. Слагаме средно тегло 8-9 кила трупче и се получава накрая една смешна цифричка от около 400 грама годишно производство на агнешко месо - българско. Като махнем от тези 400 грама половината кокалчета, останаха 200 грама на глава от населението производство на агнешко месо“, обяснява още стопанинът.

Въпреки трудностите семейството овцевъди остава в отрасъла, поне засега.

"Сега ако се зададе буря, природно бедствие - вятър, дъжд, сняг, силно слънце, животните се събират в кръг. Най-слабите са по средата на кръга, най-здравите по външната част на кръга. Те си обръщат главите ниско долу за да ги запазят... Когато обаче се появи хищник - вълк, чакал, мечкат, те пак заемат същата позиция, само че вече с главите към опасността, за да могат да вземат решение дали със зъби, дали с нокти, дали с копита да се защитят, за да оцелеят. Ако това нещо се случи и в България - политиците да си подадат ръка, както животните си подават ръка, когато времената са трудни, България би била в много по-добро състояние“, смята Красимир.

През последните години у нас големите стопанства се разширяват за сметка на малките, които са на изчезване. Към днешна дата с над 50 животни са едва около 7000 стопанства.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2023/03/25/po-200-grama-rodno-agneshko-na-glava-ot-naselenieto-vnasiame-za-velikden.564164

 


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
...
25.03.2023 13:47:38
1
3
"Ако ние поискаме 12 лева и ако някой ни ги даде разбира се, на магазина би трябвало да бъде 30, и над 30 лева“

А защо почти 3 ПЪТИ повече...? Колко безполезни и нагли хрантутници забогатяват по тази верига? Не виждам нужда от повече от 1. Раз ходите и печалбата на 2 звена по веригата е "нормално" да водят до почти 3 ПЪТИ по-висока цена? Не мисля... Да не говорим, че във всяка нормална държава по празници се правят намаления, а не увеличения! Но да, тази балканска Зона на Здрача е уникална!
1.
ХХ
25.03.2023 13:27:11
3
4
Догодина - хлебарки Made in EU ще ядете ппо'с'таци некадърни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори