×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кризата, климатът или Брекзит - кой е виновен за недостига на зеленчуци в Англия


Кризата, климатът или Брекзит - кой е виновен за недостига на зеленчуци в Англия
Така изглеждат щандовете за зеленчуци във Великобритания
23 Февруари 2023, Четвъртък, 21:30 ч.
Автор: Флагман

Водещите вериги магазини като Asda, Morrisons, Tesco и други вече наложиха ограничения за клиентите си по колко свежи зеленчуци могат да купуват

Празни рафтове, липса на основни зеленчуци и ограничения в магазините само по три зеленчука на човек - това е краткото описание на поредната криза във Великобритания, където пресните краставици, домати, чушки, марули, броколи, карфиол и малини се оказаха дефицитни стоки.

Водещите вериги магазини като Asda, Morrisons, Tesco и други вече наложиха ограничения за клиентите си по колко свежи зеленчуци могат да купуват наведнъж, а мнозина изразиха недоволството си в социалните медии.

Публикациите на празни рафтове на местата за плодове и зеленчуци изпълниха онлайн пространството, превръщайки ситуацията в новина.

За мнозина от клиентите това се превърна в поредната причина да бъде критикувано излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Но наистина ли Брекзит е виновен за създалата се ситуация?

Отговорът е малко по-сложен. Основната причина е, че пресните домати и краставици идват в Англия най-вече от две държави - Испания и Мароко, а намаленият внос се дължи на лошите климатични условия в тези региони.

Според Андрю Опи, директор на Британския консорциум за търговия на дребно, който представлява всички големи супермаркети, лошите метеорологични условия са водещата причина да няма достатъчно продукция.

Оттам обаче пропускат и друг важен фактор, който Джак Уорд, главен изпълнителен директор на Британската асоциация на производителите, посочва пред Euronews - увеличените разходи за енергия.

"Миналата есен имаше много разговори в индустрията за нарастващите производствени разходи заради по-високите цени на енергията и вложените разходи. Земеделските производители тук във Великобритания, както и в други части на Северна Европа, възприеха мнението, че освен ако не им се гарантира разумна възвръщаемост, те няма да засаждат културите", обяснява той.

Много от зеленчуците се отглеждат в оранжерии, които изискват поддържане на определена температура, изкуствено осветление и напояване, което изисква солидно количество електричество за захранване.

Така, според Уорд, много производители са предприели риск да не засадят продукция, тъй като не са имали сигурност, че тя ще може да се изплати. А това, на свой ред, е довело до голяма дупка, която продукцията от Испания и Мароко, където няма такива големи производствени разходи, е трябвало да запълни.

Шефът на Британската асоциация на производителите обаче е на мнение, че подобно компенсиране на местното производство няма как да се случи, тъй като изисква много повече внос.

Според британското посолство в Мароко около 25% от доматите в Обединеното кралство идват от северноафриканската нация, докато други 20% идват от Испания - което прави тези две държави най-големите източници на домати в Обединеното кралство.

Дори и така обаче, това представлява по-малко от половината от потреблението на домати на Великобритания.

Междувременно една от другите държави, които осигуряват внос на зеленчуци - Нидерландия, се оказа изправена пред същия проблем като Обединеното кралство. Високите сметки за енергия там принудиха много производители да ограничат изкарваната продукция, за не ги смажат разходите за производство.

Защо тогава мнозина обвиняват Брекзит за недостига на пресни зеленчуци в британските супермаркети?

 

Макар местните медии на острова да пренебрегват значението на излизането на Великобритания от ЕС, то има своята съществена роля за сегашния проблем, като тя има повече от едно изражение.

Така, според Британската асоциация на производителите, един от основните проблеми за сектора, които идват от Брекзит, е липсата на достатъчно работници от страните от ЕС, които да помагат за отглеждането на реколтата. Вместо пряк достъп на работници от Източна Европа, сега собствениците на ферми и оранжерии трябва да се занимават със сложна схема за разрешителни за сезонни работници.

Проблемът обаче не остава само на това ниво, а води до ограничения и в доставките от държави от Европейския съюз. И пример за това може да се види в Нидерландия.

Макар и двете страни да имат проблем със собственото производство на зеленчуци заради енергийната криза, в Нидерландия няма подобен недостиг. От една страна, държавата е много по-малка и съответно пазарът е по-лесен за задоволяване, но от друга, доставчиците предпочитат да откарват стоката си към северноевропейската страна, вместо към Великобритания.

Причината е чисто финансова - тези допълнителни 50-60 км, които доставчикът трябва да направи към Обединеното кралство водят до множество допълнителни разходи, логистични проблеми и цялостно оскъпяване на разходите за продукцията заради различни митнически режим на страната, обяснява пред Euronews Крис Уайт от доставчика на плодове Fruit Net.

За това говори и Алфонсо Галвес, председател на Съюза на фермерите от региона на Мурсия. Пред "Гардиън" той коментира, че е останал крайно изненадан, когато е научил от медиите за "недостиг на зеленчуци", тъй като в Испания такъв на практика няма.

"Виждал съм тези статии, но не разбирам защо говорят за недостиг тук в Испания. Нещата са нормални досега през този сезон, така че не знам дали това е по-скоро проблем на логистиката на Обединеното кралство, откакто регламентите за Брекзит влязоха в сила. Ние имаме достатъчно продукция за снабдяване на пазара и сезонът на зеленчуците протича доста нормално", категоричен е той.

По думите му в момента много доставчици предпочитат да пренасочат вниманието си от Великобритания върху пазарите в държави от ЕС, просто защото доставките за Обединеното кралство са доста по-скъпи. Към цената за пренос се добавя и тази за бюрократичните разминавания, което прави страната не толкова привлекателна вече дестинация за доставки.

Някои експерти обаче настояват, че от уравнението не трябва да се изключва и климатичният фактор. Пример за неговото значение може да се намери в цитираната от "Гардиън" информация от Coexphal - асоциацията на повече от 101 компании на производители на плодове и зеленчуци от испанска провинция Алмерия.

В доклад на организацията, в която членуват около 70% от производителите на плодове и зеленчуци в Алмерия, се казва, че производството на домати е спаднало с 22% спрямо същия период на миналата година. Производството на краставици е спаднало с 21%, на чушки и патладжани е намаляло с 25%, а на тиквичките - с 15%.

орещото лято, засушаването на много места в Европа и необичайно топлата зима, в която периодично се прокрадват доста студени дни, сега създават сложна комбинация от фактори, която не дава оптимални условия за отглеждане на плодове и зеленчуци.

Какво означава обаче това за рафтовете в магазините на Великобритания? Според производителите и експертите, разрешаването на ситуацията може да отнеме още няколко седмици, като сроковете зависят от различни фактори.

"Зависи колко зле са били засегнати културите. Лошото време в неподходящ момент може да бъде доста катастрофално", обяснява Джак Уорд от Британската асоциация на производителите.

Той все пак казва, че към края на зимата британците могат да разчитат на приток на свежи продукти от местното производство, което се опитва да си върне позициите от преди енергийната криза.

Неговите надежди са, че държавата и бизнесът ще да работят за подсигуряване на локалните производители, тъй като те са единственият гарант, че нов подобен недостиг няма да се случи отново.

Източник: Webcafe.bg


В категории: Бизнес


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
13
Коментара по темата
13.
Емигратн
24.02.2023 19:19:49
0
0
Аххх колко сте долни! Точно преди 5мин си купих 5 краставици от Tesco и никой не ми направи забележка защо взимам повече от 3 броя! Флегми пак сте неподготвени.
12.
Бургас
24.02.2023 10:47:37
2
8
Ами да внасят от нашите зеленчуци, тука има бол по 7 лв. краставиците и 5 лв. домати.
11.
Хххх
24.02.2023 08:33:34
2
9
Така изглеждат щандовете в НЕДЕЛЯ :) И то на доста малко места :)
10.
:)
24.02.2023 07:20:54
2
12
Мързелът !
9.
като сте прости
24.02.2023 06:27:37
4
14
Така ще е...20лв да станат!
8.
За
24.02.2023 00:08:22
0
49
Англия, не знам и не ги мисля. Ама кой е виновен осем лева да са краставиците тук. Това е важно, не Англия. Флагман....в България живеем.
7.
1
23.02.2023 23:09:19
19
13
5 "мислещ" КАПУТ СИ ТЪПАКО ПУТКИН ПЛАТИ ВСИЧКИ КАМПАНИИ РАЗКОЛ ЕВРОСЪЮЗ БРЕКЗИТ КАТАЛУНЯ И ДР ПЕДЕРАС РАЗБРА ЛИ
6.
Фарфои
23.02.2023 22:13:20
3
49
Криза, мриза....в Англия салата айсберг - 65р ~ 1.40 лв, в Била, на "промоция" - 2.99, а големината е като на средно голяма глава панджар...дано се задавят от лакомия..
5.
мислещ
23.02.2023 21:51:45
17
29
Путин е виновен! Нали бе, русофоби?
4.
Rando
23.02.2023 21:47:44
2
30
Остарялата система където гласа на бай Уй дето няма дори и средно и интелигентен човек имат равносилен глас

Реално в цял свят е така 30% адекватни хора,другите 70% са почти като маймуни,но са мнозинство

Така става когато гласуваш и действаш първично,после береш плодове на собствената си простотия (или в случая береш ветрове)
3.
Запознат
23.02.2023 21:44:00
9
33
Имат пари англичаните и купуват. Ние като нямаме пари и щандовете са пълни.
2.
Хахаха
23.02.2023 21:43:46
29
17
Руска пропаганда! Британците се смеят!
1.
Кочо
23.02.2023 21:38:16
12
41
Тази снимка е от Теско и дори не е правена сега ами по времето на ковид пландемията когато магазините бяха празни поради малоумието на добитъка. Да вземете малко да си смените доставчиците на информация че или не са верни или много стари или несъществуващи!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори