×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Историческо дело на Районния съд в Бургас може да събори ограничението за продаване на земя на чужденци


Историческо дело на Районния съд в Бургас може да събори ограничението за продаване на земя на чужденци
Казусът, който разглежда РС Бургас, е много любопитен
17 Февруари 2023, Петък, 22:00 ч.
Автор: Флагман

Бургаските магистрати отправиха преюдициално запитване до Съда на ЕС

16 години след членството на България в Европейския съюз районният съд в Бургас е на път да събори последното ограничение за гражданите на съюза да придобиват земеделска земя у нас. Това може да се случи заради отправено от него преюдициално запитване до Съда на ЕС (пълния му текст виж тук).

Проблемът с чл. 3в ЗСПЗЗ

Както е известно, 5 години след присъединяването на България към ЕС, гражданите на съюза и на държавите в Европейското икономическо пространство (ЕИП) получиха правото да придобиват неземеделска земя в страната. От 2012 г. те и дружествата, които са регистрирали в България, както и чуждите компании от страните от ЕС и ЕИП могат да притежават неземеделска земя.

За земеделската земя ограниченията трябваше да отпаднат от 1 януари 2014 г. Вместо това да се случи, беше въведено ново изискване за всички, които искат да я придобият – да са пребивавали поне 5 години в България. Това стана с приемането на една нова разпоредба в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) – чл. 3в.

Той предвиди: „Право на собственост върху земеделски земи могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години“. Това правило не се прилага само при наследяване по закон.

То е общо за всички граждани – български и чуждестранни и от него следва, че физически лица, които поне през последните 5 години не са пребивавали или не са установени в България, нямат право да придобиват земеделска земя с какъвто и да е вид сделка. Що се отнася до юридическите лица, изискването за регистрация поне 5 години преди придобиването на земята, може да бъде преодоляно, ако съдружниците (или учредителите на АД) отговарят на изискванията за пребиваване или установеност.

Чл. 3в ЗСПЗЗ е предложение на депутати от БСП, като в законопроекта им няма мотиви за въвеждането на ограничението (виж тук). Президент през 2014 г. е Росен Плевнелиев и той налага вето, като отбелязва, че на практика разпоредбата налага недопустимо ограничение на българските граждани, като им въвежда изискване за уседналост. А за гражданите на ЕС подчертава, че България не може след датата на присъединяването си към съюза да въвежда допълнителни ограничителни условия за придобиване на земя, защото така едностранно ограничава на правото на установяване (по чл. 49 и сл. от Договора за функционирането на Европейския съюз) и на свободно движение на капитали (по чл. 63 и сл. от Договора за функционирането на Европейския съюз).

Следва наказателна процедура срещу България, която според справка в специалния регистър на Европейската комисия още е активна. Повече от 7 години след това чл. 3в ЗСПЗЗ е действащо право.

Преюдициалното запиване на РС-Бургас

Това може да се промени заради едно преюдициално запитване от Районния съд в Бургас. То е по дело на австриец срещу сина на негов приятел българин. Австриецът и бащата се запознали в Москва в началото на 1990-те години. После българинът започнал работа в Австрия, където шеф му бил австриецът. С течение на времето двамата станали приятели.

През 2004 г. българинът предложил на австриеца да се включи с него в покупката на земеделски земи в България, в която щели да участват като купувачи и други техни колеги и добри познати от Австрия. Чужденецът решил да участва и на три вноски дал общо 60 000 евро на българския си приятел. Той бил уведомен, че по това време чужденци не могат да придобиват българска земя и затова в нотариалните актове ще фигурира само името на българина. Уговорката била след като отпадне ограничението за гражданите на ЕС, българинът да му прехвърли официално действително притежаваните идеални части.

Така през 2004 г. и 2005 г. били купени три ниви в бургаско. През 2006 г. българинът изготвил три клетвени декларации за всеки от имотите, в които обявява действителната собственост, т.е. че австрийският му приятел притежава идеални части от трите имота.

Сега австрийският гражданин е предявил искове, с които настоява да бъде установено, че той е собственик на идеални части от въпросните три ниви, а сделките да бъдат признати за симулативни.

Изправен пред този казус Бургаският районен съд си поставя въпроса за съвместимостта на чл. 3в ЗСПЗЗ с правото на ЕС.

„Действително земеделската земя в България се ползва от особената закрила на държавата и обществото. Според разпоредбата на чл. 3в ЗСПЗЗ, физически лица, които поне през последните 5 години не са пребивавали в България, нямат право да придобиват българска земеделска земя с какъвто и да е вид сделка. Съдът на Европейските общности е необходимо да обобщи дали правилото на чл. 3в ЗСПЗЗ е в противоречие с правото на ЕС“, посочва българският съд в преюдициалното си запитване.

Той припомня цялата история на ограниченията за чужди граждани да придобиват земя в България, за започналата в Брюксел наказателна процедура, както и за издаденото през 2017 г. от Европейската комисия тълкувателно съобщение, в което ясно е заявено, че „правото на придобиване, ползване и разпореждане със земеделска земя попада в приложното поле на отнасящия се до свободното движение на капитали чл. 63 ДФЕС“.

Българският съд се пита дали условията за придобиване на земеделска земя по чл. 3в ЗСПЗЗ съответстват на ценностите, установени в Конституцията и в правото на ЕС и дали чл. 3в ЗСПЗЗ ограничава свободата на установяване и на свободното движение на капитали по смисъла на чл. 49 и чл. 63 от ДФЕС.

Той изтъква, че отговорите на тези въпроси са от значение за правилното решаване на делото, тъй като „при позитивно за ищеца решение по делото с предмет какъвто и да бил вид симулация, симулираният правен инструмент да е допустим по националното законодателство“.

Затова отправя до Съда на Европейския съюз следното запитване:

На основание чл. 19, параграф 3, б. „б“ от Договора за Европейския съюз и чл. 267, параграф 1, б. „б“ и параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз, представлява ли ограничение, противоречащо на членове 18 ДФЕС, 49 ДФЕС, 63 ДФЕС и 345 ДФЕС, разглежданата в настоящото главно производство правна уредба на Република България като държава членка, която поставя като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя в България, изискването за пребиваване на територията на държавата членка в продължение на петгодишен период от време?

В частност, представлява ли посоченото изискване за придобиване на собственост непропорционална мярка, която по същество нарушава забраната за дискриминация и принципите за свободно движение на капитали и установяване на хора в рамките на Общността, прогласени в членове 18 ДФЕС, 49 ДФЕС и 63 ДФЕС и в член 45 от Хартата на основните права на Европейския съюз?

Източник: Lex.bg


В категории: Темида


От какво е болен този певец
От какво е болен този певец 28/04/2024, Неделя 20:00 1
9
Коментара по темата
9.
Адм. съд - НЯМА СЪД!!!!
18.02.2023 20:17:00
0
1
НЕ ПОДПИСАНИ, НЕЗАВЕРЕНИ, НЕ ПОДПЕЧАТАН!!!!!

НЯМА СЪД!
8.
Адм. дело 13 /2020, 8786 /2021,4401 - -?!, 81 /202
18.02.2023 20:12:45
0
1
ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ - - ХВЪРЧАЩИ ХАРТИЙКИ СА ФАЛШИВИ - НИЩОЖНИ!!!!
ДЕЛОТО НЕ Е ЗАВЪРШЕНО!!!!!

НЯМА СЪДИЯ - НЯМА СЪД - НЯМА ПРАВОСЪДИЕ!!!!!!!!!!
7.
ХХ
18.02.2023 11:53:23
0
3
Моята баба нямаше ниви, защото беше ятачка на партизаните и нямаше време да се занимава със земя. Дядо ми беше партизанин и всички чакахме светлото бъдеще.
6.
do 1 idiota
18.02.2023 10:35:22
1
5
никои няма да ти засява земята, просто ще ги изкупят ефтино, ще им сменят статута с право на сториеж и по голяматачаст ще се напълни с фотофолтаици, после идиотите като теб ще плащат по високи сметки за ток, а парите от печалбата от зелената енергия ще заминават при чужденците в европа, пеосто това е нова стъпка за още по голямо ограбване на България но идиотите като теб немогат да го проумеят
5.
ХХ
18.02.2023 10:26:55
2
3
И сега неграмотните и некадърни про'с'таци ще прододат нивите от баба, за да сганат европейци!
4.
Язон
18.02.2023 09:41:40
2
5
Безкрупулните престъпни елементи управляващи България, след 10.11.1989г. до днес, като голяма част от тях са бивши членове на БКП и техните законни наследници ни докарват сходни законодателни казуси за които страната ни многократно е осъждана. В случая народа иска да знае кой плаща глобите? А в случай на мобилизация в подкрепа на НАТО. Не ми се мисли на къде ще зафучат патроните.
3.
Глупости !
17.02.2023 22:53:42
12
32
В Украйна еврейте от запада изкупиха над 80% от земята на Украйна.
От там идва т.нар. "украйнско" зърно от сделката с Русия.
С удоволствие биха изкупили и нас.
Но да не се пйнят.
Скоро ще сме свободни.
Бай бай ЕС !
Остани си с Урсулата и 5 бустерна доза.
Ние сме българи !
2.
Haha
17.02.2023 22:36:04
1
25
Най стабилната държава то на тия цени от 1000 лева на декар някой чужденец може да купи пиловин Бг . За сравнение на запад декар земеделска земя върви на 10 000 € . Пак изманиха хората и им изкупиха земите на безценица .
1.
Rando
17.02.2023 22:23:22
29
21
Нека няма лошо,такава хубава плодородна земя,грехота да седи ей тъй,а на българина не му пука за земеделие и т.н. за него това е мръсна и гадна работа

Къде къде по-престижно е да си охрана в дискотека

Да идват чужденците,те поне още имат по някоя друга гънка на мозъка,българина така или иначе не цени,той си иска ориенталска музика,салфетки и фалшив алкохол за 300 леа литъра,докато харчи парите на мама и тате
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия Кирил Петков пред пълна зала в Бургас: Видяха, че не могат да ни купят и започнаха да заливат с помия „Ако имахме една забежка с публичен ресурс – щяхме да сме в затвора, чакат ни отдавна, нямаше да ни го простят“, категоричен е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Новите изисквания за спасителите може да блокират летния сезон Най-сериозната промяна в Наредбата е свързана с двойно увеличаване на броя на медицинските специалисти, които трябва да се осигурят на всяка една такава водна площ Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Бойко Борисов не е в положение да поставя условия, каза Асен Василев в Бургас Ако се освободи от зависимостите бихме седнали да преговаряме с него, обяви съпредседателят на Промяната Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса Пролет ли? През май ни очакват температури до 35 градуса За съжаление обаче най-студено се очаква да е именно по празниците От какво е болен този певец От какво е болен този певец Мистериозно заболяване мъчи Галин Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Първият ми съпруг ме подари на втория, призна тази певица Двамата баджанаци и до днес били близки приятели  Това е най-големият стратег в "Един за друг" Това е най-големият стратег в "Един за друг" Сияна играе умно  Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Каква е цената на агнешкото от ферма до магазина Kъм мoмeнтa пpи пoĸyпĸи oт фepмитe цeнитe "нa eдpo" ca 8-9 лв/ĸг живo тeглo, a "нa дpeбнo" (1-2 aгнeтa) ca 10-12 лв/ĸг живo тeглo Нещо невероятно се случва с планетите Нещо невероятно се случва с планетите В личен план съвпадът на двете планети ще се отрази най-много на родените в трета декада Телци, Раци, Деви, Козирози и Риби Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Комунистически диктатор твърдял, че видял извънземни в България Бившият Първи притежавал строго секретни записи и снимки на НЛО
Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори