×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ново земетресение разтърси Турция


Ново земетресение разтърси Турция
Турски военен кораб край Искендерун е превърнат във импровизирана болница
17 Февруари 2023, Петък, 07:21 ч.
Автор: Флагман.БГ

Трима спасени 11 дни след труса

Нов трус с магнитуд 5,1 бе регистрирано в турския окръг Хатай, съобщава БНТ.

Епицентър му е бил на дълбочина около 10 километра в Средиземно море, на около 5 километра от турското крайбрежие. Засега няма данни за пострадали и нови разрушения.

Земетресението, което е било усетено в части от Сирия и Ливан, е предизвикало паника в сирийската провинция Идлиб.

Над 4700 са регистрираните вторични трусове след опостушителното земетресение на 6 февруари.

Според сирийския Национален сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5,4, предаде ДПА. Той е бил усетен в части на сирийската провинция Идлиб и в някои райони на Ливан, съобщава БТА.

Хората в Идлиб са излезли панически на улиците. Епицентърът е бил на 61 километра от града и на дълбочина от 18,8 километра. Трусът е бил регистриран вчера в 21,47 ч. местно време.

Повече 42 хиляди са жертвите в Турция и Сирия, информира БНТ. Като по чудо 11 дни след бедствието бяха извадени живи още 3-ма души. Вълната от солидарност достигна до Рио де Жанейро, където стауята на Исус Христос беше осветена с флаговете на Турция и Сирия.

Жертвите общо  в двете страни са 41 732, от които само в Турция те са 38 944, съобщава БТА.

Турски спасители извадиха от развалините момиче на 17 години и жена на около 20 години, близо 11 дни след трусовете.

Едната от спасените се нарича Алейна, която е от Кахраманмараш и е прекарала под развалините на кооперацията, в която живеела, 248 часа. Просълзен нейният чичо разцелува един по един спасителите, които извадиха живо 17-годишното момиче.

Малко след това стана ясно, че е  спасена и двайсетгодишната Неслихан, прекарала под отломките на небостъргач в Кахраманмараш 258 часа. Според Си Ен Ен Тюрк в този жилищен комплекс, от който била извадена жива Неслихан, загиналите са 250 души.

Спасители освен това са извадили изпод руините и 12-годишно момче на име Осман. То е било спасено, след като е прекарало затрупано 260 часа след труса.

Междувременно сирийският президент Башар Асад заяви, цитиран от БТА, че размерът на щетите от разрушителното земетресение миналата седмица многократно надвишава възможностите на сирийската държава да се справи с тях, и благодари на всички държави, включително на "арабските братя и приятели" за оказаната помощ след бедствието.
"Мащабът на бедствието и задачите, пред които сме изправени, многократно надвишават наличните възможности", каза Асад в първото си телевизионно обръщение след земетресението миналия понеделник.

Сирийското правителство съобщи, че броят на жертвите в териториите, които контролира, е 1414. Данните от контролираните от бунтовниците райони в Северозападна Сирия са за над 4000 загинали.

Активната фаза на спасителната операция за пострадалите от земетресението в Сирия завърши, съобщи междувременно Центърът за помирение на враждуващите страни в сирийския конфликт към руското министерство на отбраната, цитиран от ТАСС.

ООН призова държавите членки да осигурят 1 милиард долара в помощ на милионите хора в Турция, засегнати от земетресението, предаде ДПА.

"Днес Обединените нации отправят хуманитарен призив за набирането на 1 милиард долара за хората в Турция, пострадали от най-разрушителните земетресения, сполетявали страната от век насам", каза генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш. По думите му тази сума ще стигне за оказването в продължение на поне три месеца на помощ на 5,2 милиона души и ще позволи на хуманитарните организации да се включат в усилията на държавата за справянето с последиците от бедствието. Той заяви, че Турция е страната, приемаща най-големия брой бежанци в света, и добави, че тя от години показва огромна щедрост към сирийските си съседи. 

Турски военен кораб край Искендерун пък е превърнат във импровизирана болница, съобщава Нова телевизия. Доброволци и медицински работници настаниха десетки пострадали, сред които и много деца.

Пациентите бяха настанени на походни легла, като корабът е бил оборудван с необходимата апаратура за извършване на лекарски интервенции.


В категории: Животът


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
6
Коментара по темата
6.
Мюсюлманин
17.02.2023 10:44:31
0
5
До Християнин.. Господ и при теб ще дойде в скоро време. Какъв Християнин си ти???? Ти не си човек... Пожелавам го същото и на теб. Амин
5.
Haha
17.02.2023 09:22:37
0
6
Вчора в 21:47 усведомяване 07:30 . Добре че има и други усведомителни сайтове и там хората не спят а работят аматьори .
4.
ABC
17.02.2023 09:08:35
0
7
Дзъндза, не знам за какво говориш - кой реве и т.н. Ако за теб е без значение правописът ОК . Аз обаче считам за невежество да се пише така . Това не е единичен случай във Флагман
3.
Дзъндзата
17.02.2023 07:56:55
11
4
ABC, щом си в този сайт, значи си го предпочел(а) пред някой друг. Който не плаща, да не реве!
2.
АВС
17.02.2023 07:53:04
1
25
Не се пише ВЪВ , а В импровизирана болница . Във вашия сайт поне един грамотен по български език има ли ?
1.
Християнин
17.02.2023 07:43:33
20
3
Той Господ си знае работата. Няма нищо случайно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори