×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Има ли ги три от тези признаци - задължително бягайте!


Има ли ги три от тези признаци - задължително бягайте!
Журналист публикува няколко знаци, които предвещават земетресение
Тема в развитие
Спасиха папагал, затиснат над 50 часа под руините в Турция Дълбоки ями след земетресение на пътя между Турция и Сирия, има заседнала кола Лекари и сестри от столичните болници тръгват за Турция Над 15 000 са загиналите след трусовете в Турция и Сирия Сателитни снимки показаха мащаба на разрушението в Турция Депутатът от партията на Ердоган – Якуп Таш, е сред жертвите на разрушителното земетресение От първо лице! Как да спасим Турция от ада - говори героят от Бургас Галин Ефендиев Жена роди под срутена сграда в Сирия, вижте как изваждат бебето й Максим Генчев залепи дъното с безмозъчно сравнение за обесването на Васил Левски и трагедията в Турция Има ли ги три от тези признаци - задължително бягайте! Ад в Турция, изплашени хора се топлят с огън край сринатите сгради Издирват българин в Искендерун след труса Паника в Истанбул, очакват много мощно земетресение 20 български доброволци тръгват към Турция Над 4300 загинали в Турция и Сирия при трусовете Мъж с българско гражданство е в неизвестност след труса в Турция През 1999 г. в Измит за 37 сек. загинаха 17 хил. души. По-голямо ли е днешното бедствие?  Цял отбор е под срутен хотел в Малатия, спортът в Турция застина заради земетресението Чуйте зловещия грохот дълбоко в земята в Кахраманмараш  Кадрите от Турция, които разплакаха целия свят (СНИМКИ/ВИДЕО) Търсят под руините вратаря на футболния клуб Малатияспор след опустошителния трус в Турция Нов мощен трус разтърси Турция, жертвите вече са над 900 Предупредиха за много сериозен проблем в Турция, шансът за оцеляване на хората под отломките намалява Земетресението в Турция разруши историческа крепост, защитена от ЮНЕСКО Изпращаме два Спартана в помощ на пострадалите в най-силното от 100 г. насам земетресение в Турция Търсят под руините депутат от партията на Ердоган Земетресението в Турция усетено и в България Масова разруха и стотици жертви и изчезнали след земетресението в Турция (СНИМКИ)
виж още
скрий
07 Февруари 2023, Вторник, 11:23 ч.
Автор: Григор ЛИЛОВ

Първата Ви работа и животоспасяваща, ако сте затрупан, е да сложите плат пред устата и носа и да дишате през него

"Съвети при земетресение, ако не извадите късмет", това публикува в своя Фейсбук профил журналистът Григор Лилов.

"При пернишкото земетресение посочих съвети за оцеляване на базата на разговори със строителни инженери и спасители, имащи опит от спасяване на хора при земетресения на десетки места по света.

Давам тези техни съвети отново.

1. Земетресенията, макар и рядко, имат непосредствени предвестници минута или две преди труса:

*** крайно неспокойствие в домашни животни, издавани звуци от тях, особено масов безпричинен пронизителен лай - като виене на кучета в района.

*** вибриране или задрънчаване на стъклата на прозорците

*** скърцания в къщата или апартамента едновременно на различни места

*** плашещ звук като бучене или вой на вятър.

*** внезапно настъпване на мъртвешки покой в природата: изчезват каквито и да е звуци и дори листата сякаш замръзват. В градовете обаче не е така.

Има ли ги три от тези признаци: задължително бягайте!

По-добре е да станете за смях, отколкото евентуално да умрете.

2. Ако не можете да излезете за тридесетина секунди от дома си, не се и опитвайте. Освен това помнете, че при земетресения придвижването е около два пъти по-бавно от нормалното. Следователно от третия етаж вкл. и нагоре няма смисъл да се бяга.

3. Но след първи силен трус, ако има пауза, веднага напуснете сградата. Последващи трусове могат да бъдат също толкова силни и ако сградата е пострадала при първия, да я съборят. Или може дори да са още по-силни.

4. Ако сте на етаж, близко до покрива, бягайте към него. Колкото по-малко етажи нагоре, толкова по-малко отломки, толкова повече шансове да не бъдете смазани, толкова по-близо ще сте до повърхността на развалините. И ще сте по-лесни за спасяване.

5. ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ ЗАСТАВАЙТЕ ПОД КАСИТЕ НА ВРАТИТЕ!

Този популярен съвет и указание на гражданската отбрана е идиотизъм, дошъл от времената на къщурките от глина и кирпич.

Касата на която и да е врата е най-опасното място. Тя е укрепена с нареченият "щурц" – при тухлени сгради с едва 10 см, а при монолитното – с малко повече.

Върху него при трус се стоварва Х образен удар от съседните стени и колони и касата веднага се срутва. Според спасителите не само не са намирали никога оцелели на такива места, а и всички изравяни от такива места трупове са били размазани.

6. Желателно е да се застане там, където се срещат две бетонни стени или до най-стабилната и голяма носеща колона. Дори при пълно срутване те могат да образуват кухина, която да ви запази живота. В повечето сгради това място е банята.

7. Според спасителите най-сигурното място е в стая с балкон. Живи хора най-често се вадят оттам – приклещени до стената на стаята към балкона. Те съветват така: ако има легло или някаква мебел, не се пъхайте под него, а легнете между него и външната стена. При срутване това място е в периферията му, което позволява:

*** разпръсване на отломките – по-малка вероятност да ви размажат или ранят;

*** да бъдете лесно дочути при викане за помощ;

*** да ви извадят сравнително бързо, преди да ви задуши прахта в развалините или през зимата да ви убие студът.

8. Най-важното е да има кухина. Затова в други стаи се заврете под маса или легло. Те не могат да спрат смазването ви или раняването ви, ако върху тях падне плоча, бетонна колона или тежка тухлена стена.

Но могат да ви осигурят съответната кухина, ако са засипани от по-дребни отломъци. Кухината е важна, за да не се задушите от прахта и да имате макар и малко свобода над движенията, особено при студено време.

9. Още един мит за опасното, което всъщност е сред най-безопасните места за заставане. При високите сгради централното асансьорно тяло и стълбищата около него са най-здравата им конструкция. (не се отнася за панелното строителство)

Обикновено те не се срутват напълно, а ако се срутят, остават кухини, в които оцеляват хора. Например единствените десетина оцелели от хората вътре в сградите при атентатите срещу Световния търговски център в Ню-Йорк са били на стълбищата около централното тяло на един от двата небостъргача.

10. Ако сте затрупани и не виждате светлина, не правете опит да си проправите път. Обикновено отломъците се разместват по неподозиран начин и ви смазват, съветват спасителите.

11. ПЪРВАТА ВИ РАБОТА И ЖИВОТОСПАСЯВАЩА, АКО СТЕ ЗАТРУПАН, е да сложите плат пред устата и носа и да дишате през него. В развалините значима част от хората умират не защото са премазани или ранени, а защото са задушени от вдигналата се прах. Ако до вас е влажно – намокрете плата, ако не е – уринирайте върху него.

Този плат трябва да се държи постоянно – не само много часове наред, а дори и до две денонощия, освен когато се провиквате от време на време за помощ. В развалините прахта се сляга много бавно, а и вторичните трусове също вдигат прах.

12. В първите минути, ако не виждате светлина, въобще не викайте за помощ. Причината е, че прахта не се сляга веднага, особено в купчината развалини и ще навлезе в белите ви дробове с тежки и често пъти смъртоносни последици. А и никой в неотминалата още паника няма да ви чуе.

13. Ако евентуално сте с мобифон под развалините, не звънете в първия час и половина. Най-често връзките са прекъснати и няма смисъл да изтощавате батерията – ще ви е необходима за по-нататък. А когато връзката заработи, в началото ще е претоварена, защото всички ще искат да чуят роднини и приятели.

14. Докато не дойдат специалисти, не се опитвайте да спасявате или изваждате притиснат от голяма част от колона или от тежка част от бетонна плоча човек. Най-вероятно е да го доубиете. Спасяват се тези, които са погребани до повърхността на развалините, в дребни отломки или под малки бетонни късове, които могат относително лесно да се отместят от един-двама до трима-четирима души най-много.

15. Не губете надежда! Живи хора са изваждани от развалините дори след 8-9 денонощия.

И последно: дано тези съвети да не дотрябват на никого и Господ да ни пази!


В категории: Животът


Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 0
5
Коментара по темата
5.
паткан
07.02.2023 17:03:01
0
7
Преди всичко не купувайте имоти с картонени стени.
Вярно, картона е по мек ако ви падне на главата , но няма да е същото ако ви падне пералнята от горния етаж.
4.
харесва ми
07.02.2023 13:52:29
0
16
Много добра статия. Трябва медиите да правят точно това, да ограмотяват хората.
Хареса ми това - не се притеснявайте да изглеждате луди, бягайте.

Иначе, видях да се мярка някаква статия за асансьорите, но не можах да кликна. Аз живея в нова кооперация, но и без земетресение, асансьорът се държи така, все едно всеки момент ще падне.

Зле сме, защото на никой да не му пука как се върши работата. Типичен азиатски манталитет.
3.
до ХахO № 1
07.02.2023 13:28:49
0
17
Първо се запознай с материята относно земетресенията и второ вземи се ограмоти да пишеш правилно.
Земетресението е със сила 7,8 по Рихтер - степен на силно и разрушително земетресение!!! Направи ли си извода?
При земетресението във Вранча/Румъния /с сила 7,2 по Рихтер/, в България са разрушени стотици сгради, а жертвите бяха над 100 души.
2.
Риба
07.02.2023 12:47:41
2
35
Благодаря. В написаното прочетох логика и добронамереност и както казахте - дано не се наложи тези съвети да потрябват на някой.
1.
Хаха
07.02.2023 12:43:48
10
20
Ако е заспал човек какво да прави ? Земетресението е 40 секунди той се събужда на 20тата секунда докато се осъзнае какво става зградата кадна . Има някакъв проблем с тези згради в турция или за достроявани или цемента е слаб или стоманата е спестена .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори