×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще има ли бум на онкологични заболявания, ако щурците влязат в хляба и заменят пържолата


Ще има ли бум на онкологични заболявания, ако щурците влязат в хляба и заменят пържолата
Най-големият скакалец е бил застрелян през 1937 г. Такива екземпляри за „пържоли“ няма, но и дребните може да причинят онкологични заболявания, предупреждават диетолози
05 Февруари 2023, Неделя, 15:00 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Диетологът Донка Байкова предупреждава, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни заболявания

Хитинът в насекомите не е пригоден за храна на млекопитаещите. Той е вид полизахарид, който е отличен канцероген и храна на раковите клетки. Това е причина за множество заболявания, обявиха диетолози в социалните мрежи. Те коментират вестта за включването на прах от хвъркатите в хляба, тестените продукти и дори в алкохола, което породи оживени дискусии в социалните мрежи. 

Хитинът, който ще бъде набутван в храната на хората е бавна и подла отрова, която ще доведе до нови, неизвестни и неочаквани заболявания, и в това, няма никакво съмнение, предупреждават запознати.
 
Спорната разпоредба на евробюрократите от Брюксел отприщи вълна от гняв. 

Вижте кои насекоми първи влизат в менюто на българина от днес

„Въпреки че има твърде малко публикувани данни относно алергиите и възможните анафилактични реакции, Комисията на ЕС смята, че не е необходимо да се записват специфични изисквания за етикетиране относно възможните алергични реакции. Съществува обаче голяма вероятност тези, които имат алергии към ракообразни, мекотели и прахови акари, също да получат алергични реакции при консумация на продукти с добавени домашни щурци“, коментират радетелите за здравословно хранене. 

Според тях решението да ядем щурци е взето от брюкселски бандити. 

Няма да притежавате нищо и ще сте щастливи – сега вече и с насекоми за обяд и вечеря

Диетологът проф. Донка Байкова също коментира включването на насекомите в хранителните продукти, като изтъкна, че те съдържат хетин. „Това е съставка на тяхната структура, но е трудно смилаем и намалява усвоямостта на личните хранителни вещества. Има си някакви метаболитни стероиди, които също са рискови за здравето“, заяви тя пред Нова телевизия. 

„Често тези насекоми, които са свободно живеещи, консумират червеи, имащи пестицидни остатъци. Това се очаква да бъде внесено в човешкото тяло“, добави тя. 

"Наистина насекоми се използват много отдавна за храна. Има много държави, над 100, които традиционно ги консумират и сега се търси и в Европа подобно приложение на този вид храни", заяви известната диетоложка. 

Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари, без да знаем

„Да. Насекомите се полезни, те имат много добър химически състав и хранителна стойност . Има и насекоми, които не са ядливи, а са токсични. Белтъкът е подобен на този на месата, на млечните продукти. Насекомите имат много витамини и минерали. Те са добър източник на макро и микроелементи, на калций, на желязо и на селен. Има витамин Б12. Може да се използва от веганите. Растителният свят е беден”, допълни Донка Байкова.

Предполага се обаче, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни заболявания, подчерта тя. 

„От 20 години се търсят нови храни – източници и на белтъци, и на добри алтернативи на традиционните продукти, защото населението на Земята се увеличава прогресивно, а обработваемата земя и водните площи остават същите. Очаква се до 2050 г. броят на хората още да нарасне – близо 10 млрд. души, т.е. с още 2 млрд. да се увеличат човешките същества“, заяви проф. Байкова. 

„Сега има компютърни програми и едно хапче да ни засища, но няма да влезе в употреба, защото кухинния орган – стомаха има обем 1,5 литра, а червата 7,5 л. С едно хапче едва ли те ще могат дълго да изтраят“, коментира тя.

Борислав Ананиев от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми пък сподели, че е далече от мисълта да напомпва салами с насекоми. „Аз не ги ям и няма причина да карам някой друг да се храни с тях, но тези хора съществуват. Те се хранят с насекоми. Не одобряват убиването на животни и с отглеждането им. Минали са към този протеин“, добави той.

Експертът разкри, че от един килограм фураж се получава около 400 грама продукт – живо тегло насекоми. 

„Ние нямаме право да произвеждаме за хора, а за екзотични животни. Само три фирми търгуват на европейския пазар“, уточни той.

Като продължение по темата дали щурците може да влязат в хляба и да заменят пържолата колегите от dnevnik.bg цитираха анализ, препубликуван от Factcheck.bg - платформа за проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Според тях не е вярно твърдението, че "ще ядем щурци, а може и да не знаем", както пише в публикацията на сайта "Флагман", пише „Дневник“, защото производителите са задължени да напишат на етикета на храната, че съдържа прах от домашен щурец. 

Съгласно европейските изисквания всеки алерген, каквато е и тази съставка, трябва да е подчертана в удебелен шрифт, подчертана и/или в курсив, подобно на млякото, пшеницата, яйцата, соята и други.

Не било вярно и твърдението, че Европейският съюз "без изследвания и буквално силово" налага на потребителите да ядат насекоми. Европейската комисия е разрешила използването на прах от домашен щурец, произвеждан от конкретна фирма.
 


В категории: Здраве


25
Коментара по темата
25.
Гого
05.02.2023 21:55:25
0
6
Желета, Близалки,всички Сириал храни и закуски ,протеинови барчета, брашна за солети и снаксове, торти,готови полуфабрикатир храни
24.
Pen
05.02.2023 21:46:25
0
6
Фъстъчено масло,Шоколади, Глазирани бонбони,Брашна за всички видове десерти,Вафли, Курабийки, Сникерси,Марсове, Баунтита скоро и във всички видове Хляб сдиректно пропорцията насекоми ще расте до достигане на 100% брашно от брашнен червей.
23.
Tor
05.02.2023 21:41:03
0
3
Пица сосове,Червила,Гримове, Паста, Спагети, Червен фасул,Индустриален доматен Сос, Крънчи веган здравословни и енергийни барове (всички видове)
22.
Петя
05.02.2023 21:32:55
0
4
Кетчуп, Сладоледи,Старбъг шейкове и курабии и всичко де има цветче е от насекоми. ДОБРО УТРО>
21.
Изпросихте си го
05.02.2023 21:30:06
0
3
С какво мислите ви оцветяват всички Луканки,Салами, Лимонади,Данон млека и Напитки и всички останали детски червеи гумени мечета ,сладки,Орео , Каймата и месата с хубав червен търговски вид виз веригите Това са червени въшки наречени cochineal bugs.Скоро не само ще оцветяват ,ами всички храни ще са само насекоми.
20.
ХХ-ристинка КК-авалдджиева
05.02.2023 19:40:17
2
3
За мен е най-важно да има чисто мъжко мляко, че е много полезно. Затова доя всяка вечер млади момчета.
19.
Smith
05.02.2023 17:35:37
18
16
Първо пет житу щеше да убива гълъбите - Бургас е пълен с гълъби и гларусите ги кльопат вече. Щеше да ги пръскат с кемтрелс и да затъпяват - накъде повече. Щяха да измират всички ваксинирани - аз познавах почти 10, дето измряха от ковид и нито един ваксиниран. Норвежци щяха да им товарят чаветата с дефектно ДНК във вагони и да ги карат на север - жалко, че не се случи. Приемането на Еврото щяло да взриви инфлацията - в Словения обаче е 0,2 процента, а цървулът Ганьо плаща с 20+% по високи сметки в любимия си лев. Сега някойэна сила щял да ги кара селяците да рупат щурци, нищо че сега никой като не ги кара са с най-кратка продължителност на живота. По зле са само орките от путлеристан. Въобще - явно на в гъZражданите патриоти имат постоянна нужда някой де им тъпче празните кратуни с конспирации.
18.
XX
05.02.2023 17:11:01
2
3
Важното е, че няма да има луда крава, а и млякото от хлебарки е по-еко от кравешкото...
17.
Уилям Гейс
05.02.2023 16:52:07
1
8
Тази година новиите грипни щамове са много по-вирулентни и заболяването е много по-тежко, защото докато ги разработвахме в американските биолаборатории, решихме да сложим, за ужас на @Възраждане, хитин между капсидните протеини. Ей така да ви е гадно на всички идиоти!
16.
Хлебарко
05.02.2023 16:15:32
5
5
И какво общо има хитинът? Хитиновата обвика е ясно, че не става за ядене
15.
orlin
05.02.2023 15:59:49
2
9
И нищо не казват за протеиновия изолат от насекоми. Проблема е че насекомите не се гледат по евтино от прасета и пилета. Затова и няма много такива продукти.
14.
123
05.02.2023 15:56:59
0
16
До днес се чудех дали "Прозорецът на Овертон" не е просто една шантава теория. След тази статия, обаче, всичко си идва на мястото.
13.
ТБС
05.02.2023 15:54:00
0
11
Има си медицински доклади по темата, щом и там не са изтрили вредата, значи не могат да лавират дългосрочно за ползата. На който му се чете да търси и да пита, на останалите да им е сладко.
12.
Трол
05.02.2023 15:47:51
4
17
Байкова, я вземи се скрий. Полизахаридите в насекомите е последният проблем на българския потребител. Защо не коментира всички консерванти и боклуци, който влагат в храните? Защо не коментира ужасните търговски практики на касите точно под носовете на децата да се редят бонбоните, близалките и другите вредни боклуци, които пробутват на децата ни? Защото не коментира агресивната реклама по телевизията на шоколадови изделия, чипс и газирани напитки? Нишестето какво е? Не е ли и то храна за рака? А защо е навсякъде? Дори в млякото и колбасите?
11.
10
05.02.2023 15:27:46
2
29
Гответе си сами храната, не яжте боклуци в опаковки, включително опакован хляб с 20 реда съдържание. Всичко, което е преработено и опаковано, е отровно! Ако не ви се занимава с готвене, си отделяйте и фонд за лечение, защото болестите не ви мърдат.
10.
Яко мирише на корупция
05.02.2023 15:20:56
5
23
В Еврогейската комисия,щом разрешението се отнася до конкретна фирма!!!
9.
хахаха
05.02.2023 15:14:11
1
20
Номер 1 сме по заболявания и сме номер 1 по най-ниско качество на храната която ядем в момента и сега тези които ни тровят пропагандират срещу 50 евро на статия...
8.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
05.02.2023 15:12:59
26
4
ДО 2 ТИ ПОНЕ НЕ СЕ ОПЛАКВАЙ ПИШЕШ ПО ДВЕСТА КОМЕНТАРА КАТА ДЕН !!!!!! С НЕОБЛОЖЕНИТЕ ПАРИ ПОД МАСАТА ВЕРОЯТНО ДОХОДА ТИ Е ОКОЛО 3000лв !!!!!!!!!!!!!!!НЕ РИВИ МИ ГЛЕЙ ДА НЕ ТИ СПРА ""БИЗНЕСА """ЩОТО В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ МНОГО НАГЛЕЕШ аааааааааааааа????????????
7.
Ахил
05.02.2023 15:08:00
7
19
Няма качествена храна дори скъпите храни са 100%ментета.Може да се намерят фирми който произвеждат храни без консерванти и без Е та.Не се търсят много тези храни и заради малкия срок на годност а и заради по високите цени а и не са много вкусни,купувал съм...
6.
Весело село
05.02.2023 14:28:26
12
10
Аз пък цял живот кат гъчах суджук, наденици,кивтета и ляб със сланина....сега бъбрека на пихтия...
По малко месо и странджанско дядо,а повече плодове и зеленчуци....
Ама тя старата цял живот дневална в кухнята и от нейните буламачи и дъртия и аз я "втасохме".
Чувай Боже и закриляй.
5.
Бургас
05.02.2023 14:18:47
26
45
Ще има вълна от комундели да въздишат по свинското по чернобилски от бай Тошово.Живеем в условия на капитализъм , плащам си и ям качествена храна.
4.
Menu
05.02.2023 14:17:50
0
16
Тройната коалиция са цяло стадо
Бръмбари рогачи торни
3.
Румчо...мамин сладък
05.02.2023 14:15:16
2
13
Те нашите вече са "сготвени"!
Туморът расте а и нов се задава....
Файда как си дъвкал като преживно жиотно цял един съзнателен живот бавно и методично, пазил си се,не си пушил и пиел....кел файда!!!
Младите да са добре....тя нашата изпята....
2.
Бургас е беден
05.02.2023 14:10:17
5
42
По-лошото е, че инфлацията обезценява парите с всеки месец купуваме по-малко със същите пари. Една бургаска заплата едва стига за храна само
1.
толкова много
05.02.2023 14:07:49
5
35
вредни неща ядем без да знаем,че това сигурно ще е поредното.Малко шум,малко "компетентни" мнения и всичко ще си върви по обичайния начин,точно като Е-тата,палмовата мазнина,антибиотици в месото,пестициди и какво ли не още.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори