×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

25% от леглата в болниците са излишни


02 Февруари 2023, Четвъртък, 12:00 ч.
Автор: Флагман

800 000 българи нямат достъп до личен лекар, показва националната здравна карта

25% от леглата в болниците у нас са излишни, като в 7 области има концентрация на болнични легла за разлика от останалите, където те са доста по-малко. На този фон се откроява недостигът на лични лекари, от който страдат доста области у нас, а 9 града и над 3800 села, или 12% от населението на страната, въобще нямат достъп до първична медицинска помощ. Тези и други дисбаланси показва Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги в България, приета наскоро от служебното правителство, пише вестник Сега.

Към края на 2021 г. у нас са функционирали 319 лечебни заведения за болнична помощ, 115 от които са частни. Общият брой на болничните легла, вкл. и тези към онкологични центрове, центрове за психично здраве и за кожно-венерически заболявания, е 54 491 (увеличението е от 7.8 на 7.9 легла на 1000 души). Само в болниците броят на леглата е над 52 хиляди, при 51 хиляди за 2020 г. Оказва се, че тази наличност е доста по-голяма от нуждите ни. 

През 2021 г. през болниците у нас са преминали 1 850 783 болни, което е с 38 102 повече от 2020 г. Експертите изчисляват, че фактически използваните болнични легла в страната са били 30 569, а потребността е била от 41 хиляди легла. Или, анализът на данните показва, че на национално ниво е налице излишен общ леглови фонд от 13 457 легла, което е 25% от всички разкрити легла.

Най-голям е излишъкът по отношение на леглата за активно лечение - 14 843 (35% от наличните легла за активно лечение) и леглата за рехабилитация - 2445 легла (37% от наличните), докато е налице значителен дефицит на леглата за дългосрочна грижа, осигурявана в болнични условия - недостигът тук е от 2989 легла, т.е. 58% от установените потребности. Известен недостиг е наличен и при леглата за психиатрична грижа - 508 легла или 11% от установените потребности.

"Анализът показва, че болничната структура у нас се характеризира със свръхкапацитет, който не отговаря на реализираните нужди на хората от болнично лечение. Наличната болнична инфраструктура е неравномерно разпределена на територията на страната, със свръхконцентрация на болнични структури в най-големите градове и недостиг на капацитет за задоволяване на базови потребности от болнична помощ в по-малките областни центрове. Налице е неефективна структура на болничните легла с превес на леглата за активно лечение и много ниска осигуреност с легла за дългосрочна грижа", пише в картата.

Конкретните данни по области са показателни за значителните различия по отношение на осигуреността на населението с болнични легла. Най-много болнични легла към края на 2021 г. на 1000 души има в областите Плевен - 11.2, Смолян - 10.6, Пловдив - 10.1 и Русе - 9.4. На другия полюс с най-малко легла на 1000 души са областите Перник - 3.8, Ямбол - 3.9, Видин - 4.2 и Добрич - 4.5. Над половината от общия болничен леглови фонд (59.6%) е концентриран в 7 области - София (21.2%), Пловдив (13.3%), Бургас (6.3%), Варна (5.1%), Плевен (5%), Стара Загора (4.6%), Пазарджик (4.1%).

ЛИЧНИ ЛЕКАРИ

У нас има регистрирани 3540 индивидуални практики на общопрактикуващи лекари и 220 групови практики, в които работят общо 4110 лекари. Те обаче са доста неравно разпределени в различните области на страната. Налице е концентрация на лекарите в по-урбанизираните райони с по-висока икономическа активност и с медицински университети, докато районите в неравностойно положение - отдалечените селски райони и малките градове - често изпитват недостиг на работна сила, а лекарите са много натоварени. "Тези диспропорции водят до неравенства в достъпа до първична медицинска помощ, особено за населението в селските райони. Като цяло достъпът до първична медицинска помощ в градските и селските райони се различава съществено, като жителите на отдалечените села срещат редица затруднения поради недостига на общопрактикуващи, лошата инфраструктура и географската отдалеченост", констатира картата.

През 2021 г. средната осигуреност с лични лекари в страната е един лекар на 1711 здравноосигурени лица. В сравнение с м.г. осигуреността се увеличава с 1.69%, когато един личен лекар е обслужвал 1741 лица. т.е. през 2021 г. един общопрактикуващ лекар обслужва по-малко хора. Този резултат се дължи на увеличаване на практикуващите лекари с 0.39 % и същевременно намаляване на населението (с 1.31%). При запазване на броя на джипитата и очаквания темп на намаляване на населението на страната към 2030 г. се очаква осигуреността да увеличи до 1 лекар на 1650 души, което е близо до заложените минимални нужди на национално ниво. Трябва обаче да се има предвид влошената възрастова структура на личните лекари, като към момента средна възраст е 58-59 г., а 25% работят в пенсионна възраст, отчита картата.

Най-висока осигуреност с общопрактикуващи лекари има област Плевен (един лекар на 1311 лица), следвана от Монтана (един лекар на 1519 човека). Най-малко лични лекари има в Кърджали, където един личен лекар обслужва най-голям брой здравноосигурени лица - 2957 на брой, както и в Разград (2522 човека). 

В края на 2020 г. в България има 257 града и 5000 села. Основни адреси на практики на лични лекари има регистрирани в 239 града и 627 села. Втори (допълнителни) адреси на практики на лични лекари с непълен работен график има регистрирани в още 9 града и 491 села. Във всички останали населени места - 9 малки града и 3882 села, в които живеят над 800 000 души, или 12% от населението на страната, няма осигурен достъп на място до първична медицинска помощ, показва картата. От тях 2142 населени места са с население над 100 души, а 104 са с население над 1000 души.


В категории: Здраве


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
медик
02.02.2023 15:40:27
1
4
50% от болниците също са излишни, както и 50 % от ВУЗ !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори