×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Устойчивост“ се превърна в кух PR термин


„Устойчивост“ се превърна в кух PR термин
Устойчиво в действителност или само на хартия? Стволове на дървета са превърнати в сал по бразилската част на река Амазонка.
14 Януари 2023, Събота, 20:00 ч.
Автор: Фабиан Урех, „Нойе Цюрихер цайтунг“

Днес под това празнословие се продават купища фалшиви обещания

Ако следваме днешните реклами, воденето на устойчив живот никога не е било по-лесно. Стига да искате, можете да прекарате ваканциите си в „устойчиви“ хотели и да се обличате в „устойчиви“ дрехи – често срещу малка допълнителна надценка.

„Устойчивият“ шоколад се предлага за по-малко от един франк на блокче. „Устойчивите“ фондове обещават едновременно по-добър свят и високи печалби. Дори когато гледахте футбол преди месец, не трябваше да имате угризения на съвестта: според организаторите, пустинното Световно първенство в Катар беше „устойчиво“ – какво друго!

Малко са термините, които са станали толкова кухи напоследък, колкото думата „устойчивост“. Независимо дали на рафтовете на супермаркетите, на финансовия пазар или в годишните отчети на предприятието: благородното обещание, че всичко е много устойчиво, е вездесъщо.

Във времена, когато се няколко световни кризи се трупат една връз друга, на пръв поглед това изглежда добре дошло, дори необходимо. Отдавна е ясно, че нашият начин на живот, нашите продукти и нашата икономика като цяло трябва да станат по-устойчиви. Няма друг начин за справяне с изменението на климата.

Но всеки, който надникне зад безбройните обещания за устойчивост, скоро осъзнава, че често има разлика между това, което терминът всъщност означава, и това, за което се използва. В момента „устойчив“ означава толкова много, че реално е загубил значението си. Думата, предназначена да опише ключова концепция на 21-ви век, се превърна в празно обещание, в декорация без съдържание.

Зелена украса

Концепцията за устойчивостта има дълга история. Използвана е в горското стопанство още през 18-ти век: изсечете само толкова дървесина в гората, колкото може да се устойчиво да се самовъзстанови след това. Думата обаче е еволюирала, и сега при споменаването ѝ обикновено следва да се разбира, че е налице и нещо социално и икономическо. По същество обаче идеята си остава същата. Ресурсите трябва да се добиват и използват по такъв начин, че да не бъдат наранени нито хората, нито природата.

Много потребители осъзнават колко важно е това. За все повече хора устойчивостта се е превърнала в някакво предимство. В резултат на това през последните двадесет години се появи доходоносен пазар за растеж на устойчиви продукти. Това донесе много добрини, а в някои сектори дори доведе до преосмисляне – поне до известна степен.

В същото време се случи онова, което често забелязваме на развиващите се пазари: перспективата за печалби привлече и много тарикати. Затова в момента, когато говорим за устойчивост, виждаме повече от всякога огромен брой хора, които обещават повече, отколкото изпълняват. Това, което се рекламира като устойчиво върху продуктите, в рекламите и в лъскавите брошури на компаниите, често и преди всичко е просто една измамна опаковка.

Има много изследвания, които потвърждават това. Например, миналата година Европейската комисия провери дали фирмите, които публично рекламират екологично поведение, наистина държат на думата си. Резултатът: В 42 процента от случаите твърденията за устойчивост са били „преувеличени, неверни или подвеждащи“. Тази „екологична“ украса на компаниите се е увеличила през последните години, се посочва в доклада.

„Устойчивост – дума на годината и нова задължителна партийна повеля“

Измамите с етикета за устойчивост са широко разпространени и на финансовия пазар – смятан за един от най-големите лостове за справяне с изменението на климата. През последните години се наблюдава истинско разпространение на инвестиционни продукти, които искат да бъдат особено екологични, зелени или социални. В много случаи това е опашата лъжа: британски мозъчен тръст наскоро проучи 130 така наречени климатични фондове . Повече от половината от тях не отговарят на изискванията на Парижкото споразумение за климата. Някои от тях дори съдържат акции на петролни компании като „Тотал“, „Шеврон“ или „Ексон мобил“.

Кухият термин и лековерността

Но защо тази измама не носи последствия? И защо подобен пазар е успешен? На първо място отговорът се корени във факта, че „устойчиво“ в рекламата и корпоративната практика се превърна в термин, който може да бъде разтяган като локум до неузнаваемост. Тъй като все още няма обща дефиниция или списък от критерии, които да бъдат и правно обвързващи, на практика всичко може да се опише като устойчиво.

За компаниите това е добре дошло. Можете спокойно да обещаете на клиентите повече, отколкото те в крайна сметка ще получат. Тази измама често е доходоносна. Тези, които все пак бъдат разобличени, могат да се страхуват само от накърняване на реномето. Пример: „Устойчиво, разбира се“, беше рекламният девиз на голям мебелен магазин тази есен. Това масово самохвалство е глупост. Но глупост, която улови мнозина в рекламната си примка.

Второ, подобни изкривявания на думите са възможни само защото много потребители твърде често сами искат да бъдат лъгани и участват в тази порочна заигравка. Мнозина от тях са твърде щастливи да вярват, че си купуват „устойчиви“ мебели, понеже така им обещава рекламата, което освобождава съвестта им от екологични скрупули, при това не на особено висока цена - само срещу малка допълнителна надценка. Рядко клиентът тръгва да се интересува доколко благородните ол инклузив обещания на фирмите са действителни. Щом нещо се рекламира като добро, за мнозина то е добро по дефиниция.

Затова имаме бум на етикетите с надпис „устойчиво“. Някои предлагат добавена стойност и наистина отговарят на качествата на стоката, но много от тях  са твърде далеч от онова, което обещават. Екологичните или социални стандарти, които се изискват, за да се нарече нещо „устойчиво“, в някои случаи са наистина съвсем скромни – и в най-честия случай никой не ги контролира.

Това се отнася например за етикетите на шоколадите. От година на година производителите се надпреварват един друг кой по-устойчива формула за производство на шоколад е измислил. В действителност обаче злоупотребите при отглеждането и добива на какао са си все същите, промените там са козметични. Шоколадът, който се рекламира като „устойчив“ или „справедливо произведен“, често идва от семейни стопанства в Гана или Кот д'Ивоар, които живеят доста под жизнения минимум. В много случаи под „честна търговия“ трябва да разбираме ни повече, ни по-малко катастрофални условия на труд.

Какво да се прави?

Последствията от това изпразване на смисъла са опасни. Псевдоустойчивостта и фалшивите обещания са точно обратното на това, от което се нуждам, за да се справим с днешните кризи. Това се отнася не само за изменението на климата, но и за борбата с бедността и нарушенията на правата на човека.

Опасно е и погрешното впечатление, създадено от чисто декоративното използване на термина устойчивост. Всеки, който казва, че добър, устойчив живот може да се постигне с минимални усилия, създава (само)доволни потребители. Но също така насърчава тяхната пасивност – и по този начин вероятно блокира пътя за реални и по-всеобхватни решения.

Какво да се прави? За нас, купувачите, е важно, ако искаме истинска устойчивост, критично да се запитаме какво всъщност се крие зад обещанията в рекламите, върху продуктовите опаковки и етикети. Когато изискваме от фирмите да докажат, че „устойчиво“ всъщност означава наистина устойчиво, не е някакво заяждане, а трудно, но необходимо задължение на всички онези, които се грижат за бъдещето.

Но дали това е достатъчно? В различни страни и политиците признават, че имат роля в отговора на въпроса какво е устойчивост и как в крайна сметка трябва да се прилага. ЕС наскоро въведе класификационна система за устойчиви инвестиции. Брюксел изисква в бъдеще компаниите не само публично да отчитат продажбите, печалбите и загубите, но и да се занимават равнопоставено с въпросите за климата и правата на човека. Разбира се, това само по себе си не е гаранция за устойчив свят. Но ако оставим да се грижат за здравето на една гора на онези, които секат дървета в нея, ще е налице опасен експеримент. А по отношение на екологията и климата светът не може да си позволи да се провали.

Превод и редакция: Божидар Божков


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Манячето БС
14.01.2023 22:04:04
1
3
Мен ме кефи, че зимата е топла. По-малко пари за отопление. Дреме ми на шмайзера, че нямали сняг в курортите или че скапаняците земеделци ще им е бедна реколтата. Аз пари като спестя от отоплиние ще си купя нова турбина и гуми за бавареца. Освен това няма да се налага да бачкам зимата, щото баба ми зима пенсия с бонус.
5.
ХХ-ристин Чатаев
14.01.2023 20:52:58
2
6
Аз съм анално разтропан кухендер и въобще не се прикривам. Обичам мангизите без значение дали идват от изток или запад.
Едно време ме уволниха от Държавна сигурност заради шарлатания, корупция и кражби.
4.
Шок боНба флякман
14.01.2023 20:50:33
1
3
Ебати баналният тип. Ти сда не си на лисицов брат бе?
3.
Ако не се опитваха
14.01.2023 20:44:10
0
7
да изродят и монетизират всичко, както и да го използват като средство за контрол и терор, хората щяха всъщност да имат желание да спазват някои от добрите и логични пожелания, но когато всичко се преекспонира и целта му е ясна, дори те предизвикват отвращение и никой нищо няма желание да пази... Кой нормален човек, ако не е заставен и глобен, ще си губи времето и усилията да разделя боклук в 4 кофи например, знаейки че всичко в крайна сметка отива на едно място?!
2.
ХХ
14.01.2023 20:30:39
6
13
Естествено, че е куха фраза за прикриване на брюкселската шарлатания, корупция и кражби!
1.
Фончо
14.01.2023 20:16:36
5
5
Абе мани таа устойчивост и еко! Важното е да има А98 за тунингжваното беенве и да въртим гуми! Това е истинсса руска християнска ценност, а не разни сдухани джендъри на Гейтс и Шорош с катализатори, дето не знаят как да си чипосат Асконата да не им свети лампата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори