×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Украйна отмени въздушната тревога в по-голямата част от страната
  • Депутатите почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
  • 45-годишна жена е била нахапана от куче в парк "Арпезос-север" в Кърджали, съобщиха от полицията
  • Откриха тяло на мъж с неустановена самоличност във водите на язовир „Студен кладенец“
  • Заловиха шофьор с близо 3 промила алкохол в Кюстендил
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

2023 г. в прогнози: Какво ще ни доведе Черният воден заек през започващата година


2023 г. в прогнози: Какво ще ни доведе Черният воден заек през започващата година
Китай ще съсипе още икономики, цената на енергията ще расте, спадът в IT сектора ще продължи, може би затова заекът е така умислен край водата
11 Януари 2023, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Ще се стабилизира ли инфлацията, ще влезем ли в рецесия, какво ще стане с изкуствения интелект – отговори на тези и още въпроси, четете надолу

Очертава се започващата след броени дни по китайския календар 2023 г. да е интересна на много фронтове и в много сфери на обществото, политиката и международните отношения. В своя скорошна публикация от VisualCapitalist правят страхотна разбивка на всички прогнози на експертизи, създадена на база анализ на над 500 статии, доклади, подкасти и интервюта, която дава добър поглед на това какво можем да очакваме до януари догодина.

След статията ни от вчера мнозина помислиха, че си измисляме информация по отношение на новите технологии, които скоро ще влязат и в мейнстрийма. Как точно работи Chat GPT можете да видите във видеото долу, което днес подхотвихме за вас. За да затвърдим, започваме статията с текст от изкуствения интелект.

„Хората са природно любопитни за това какво ще се случи в бъдещето, а желанието им да го предскажат идва именно от това любопитство. Умението им да предсказват бъдещето може да им осигури чувство за контрол и сигурност, тъй като индивидите в обществото получават възможност да се подготвят за събития, които предстоят. Предричането на бъдещето е още и начин, по който хората разбират настоящето и силите, които влияят на света около тях. Желанието да предскажат бъдещето идва и от практическа гледна точка – да могат да правят дългосрочни инвестиции, да избират кариерата си и за други важни решения”, пише Chat GPT.

Не е зле написано, но не е и перфектно. Ако пък оставим настрана любопитството и се фокусираме върху практическите приложения на прогнозите за близкото бъдеще, ще можем да видим по-обективно цялостната картина. Следващите редове са резюме на това какво мислят експертите за 2023 г.

Как ще се движат пазарите, какви тенденции ще се развият, какви са рисковете в следващата година и какви възможности ще има пред нас в годината на Черния воден заек?

Този списък  можете да използват като "Бинго", за да проверите сбъднаха ли се прогнозите в края на 2023 г.

Икономика

Ако погледнем голямата картина, една от основните теми, която трябва да се подхване, е

Инфлацията: Това беше най-сериозната тема през последната година и като такава е резонно място за начало на прогнозите. Много от експертите предричат, че инфлацията ще се стабилизира през 2023 г. Тя със сигурност обаче, поне според тях, няма да достигне до нивата, които са поставени като цели от централните банки и от правителствата по света.

БВП: Въпреки доскоро прогнозите да бяха за спад между 1.7 и 3%, сега анализът на данните сочи, че по-скоро ще видим ръст в световната икономика, който ще е между 1.5 и 2%.

Рецесия: В последните дни и месеци на 2022 г. експертното мнение бе, че няма как светът да не влезе в рецесия. Поне в държавите с развити пазари. В ранните дни на 2023 г. обаче няколко анализатори смятат, че САЩ и вероятно дори ЕС може да избегне рецесията, макар и много трудно.

Изкуствен интелект

Работни места, които да бъдат заменени от автоматизация. Тази тема съвсем не е нова и сме я чували повторена хиляди пъти в различен контекст. Но предвид експоненциалния ръст и подобрения на системите с изкуствен интелект, който наблюдаваме в последните 6 месеца, рискът този път изглежда по-реален от всякога.

Да разгледаме сферата на изкуството и дизайна. През лятото ви показахме на какво са способни машините, а в края на 2022 г. ви разказахме и за това как художници и като цяло хора на изкуството вече бойкотират изкуствения интелект.

Днес тези системи с много подобрени. До такава степен, че вече започна да се повдига въпросът за тяхната употреба и дали това е морално спрямо художниците, които са учили години наред, за да могат да рисуват.

„До пролетта ще видим не един или два скандала, свързани с употребата на изкуствен интелект в сферата на образованието и изкуството. Няма да е изненадващо дори ако до края на годината Open AI не е пред Конгреса в САЩ, за да разговарят за бъдещето на технологията с политиците”. Прогнозата е на Кейси Нютън от The Verge.

“Базираните на език и на снимки инструменти с изкуствен интелект ще стигнат до пазарите на стоки много бързо, което ще спомогне за тяхна употреба от корпорации. Фирмите няма да искат да останат назад”, прогнозира пък Азийм Ажар от Exponential View.

От всички прогнози, които влизат в този списък обаче е ясно едно: Експертите са категорични, че през 2023 г. изкуственият интелект ще е един от основните катализатори на събитията. Точно през тази година тези системи ще „си покажат носа” много повече от очакваното и ще влязат в почти всяка сфера на обществото.

Факторът Китай

Като втора (засега) най-голяма икономика в света, ефектът на Китай върху световните пазари не бива да се подценява. Си Дзинпин прекрати политиката за 0-COVID, което драстично ще промени траекторията на страната в идните месеци. Отварянето ѝ ще повиши потреблението и харчовете на семействата.

„58% от всички прогнози на експерти говорят за това, че БВП на Китай през 2023 г. ще скочи с между 3.5 и 5% в сравнение с 2022 г.”, пише The Economist.

„Китай би трябвало да види бавно, но сигурно ускорение на растежа през 2023 г., ако политиките останат такива, каквито са”, пише Macquarie.

Отварянето на Китай ще има ефект и върху други икономики. Например това, че хората там вече имат възможност да пътуват, ще се отрази чудесно върху дестинациите, които са предпочитани от китайците. От икономическа гледна точка пък Хонг Конг би следвало да е един от големите печеливши. Прогнозите сочат, че ръстът на БВП там може да надхвърли 8% спрямо миналата година. Износвачите на стоки от развиващите се страни също могат да се радват на ръст, въпреки че там инфлацията може да се повиши като резултат от това.

В САЩ се заформя буря около популярното приложение TikTok. Много от експертите са категорични, че регулаторите там или ще забранят нацяло употребата му, или ще се наложи то да бъде продадено на американска фирма. Независимо от това как ще се развие ситуацията, тя е показателна за влошаващите се отношения между САЩ и Китай. Това съперничество няма причини да бъде приключено през 2023 г. и ще има ефект върху глобалния пазар през следващите 12 месеца.

Енергетика

Доскоро този сектор беше един от най-проспериращите. Всъщност през 2021 и 2022 г. той бе най-проспериращият. Затова много от експерите са категорични, че ръстът ще продължи.

Глобалната система, която ни доставя енергия е невероятно сложна и много непредвидими фактори могат да влязат рязко в картината. От всички тях, конфликтите създават най-голяма волатилност. А 2023 г. крие няколко геополитически риска за енергийните запаси.

Първо Европа ще продължи т.нар. „диверсификация”, странейки от руските вноски. Накосор първите доставки на ЛПГ от САЩ пристигнаха на Стария континент и успяха поне донякъде да запълнят дупките.

„Дори това, че цените на петрола спаднаха след пика им през 2022 г., цената на енергията ще продължи да расте”, пише Yahoo News.

Освен конфликтът в Украйна, ситуацията в Иран също може да се окаже ключова. Конфликт там може да доведе до нестабилност в енергийната индустрия – основно при атаки върху петролна и газова инфраструктура. Ето и още няколко фактора, които биха могли да имат ефект върху енергетиката:

  • Енергийният департамент на САЩ ще има за цел да запълни Стратегическия си резерв на петрол;
  • Отмяната на някои санкции на САЩ към Венецуела може да постави началото на ръст в производството на петрол;
  • В Китай след края на Нула-Ковид политиката, икономиката ще расте, което ще наложи повече търсене;
  • Във Великобритания най-малко до април цените на енергията ще скачат, което ще доведе непосилни сметки за ток на домакинствата.

Илон Мъск и Big Tech

След като през декември хиляди IT специалисти загубиха работата си, процесът с уволненията в т.нар. Big Tech сектор продължава. Още от началото на 2023 г. съкращенията започнаха. Първи в списъка са Salesforce, откъдето без работа останаха 7000 души; и Amazon, чието ръководство „разкара” 18 000 свои служители.

Начало на процеса обаче даде Илон Мъск и мнозина експерти са категорични, че примерът, който той даде още с първите си действия като едноличен шеф на Twitter ще бъде последван от другите лидери в технологичния сектор.

"Това, което Мъск направи с Twitter, ще работи като указания за 2023 г.”, смята Майкъл Батник от Ritholtz Wealth Management.

„Има някакво „събуждане” сред шефовете в Силициевата долина”, пише New York Times.

С това IT секторът отчита своя първи от десетилетие спад, който ще продължи през 2023 г. И вероятно и за напред.

 

Дали тези експертни прогнози ще се сбъднат, само времето може да покаже. Но те са добър ориентир за всички, които дали от чисто любопитство, или от практическа гледна точка искат да знаят какво предстои през идните 12 месеца, подчинени на Черния воден заек.

 
6
Коментара по темата
6.
Народеее?
12.01.2023 13:18:44
1
0
Не вярвайте на всичко това прокарват и разчистват пътя на сатаната уж за ваше добро а целта им е контрол на човека! Вярвайте и молете се на Господ друго не мога да ви кажа!
5.
Народеее?
12.01.2023 13:17:46
1
0
Не вярвайте на всичко това прокарват и разчистват пътя на сатаната уж за ваше добро а целта им е контрол на човека! Вярвайте и молете се на Господ друго не мога да ви кажа!
4.
*********
12.01.2023 01:17:22
1
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Hahahahahha
11.01.2023 22:30:38
2
3
ЧЕРНИЯ ВОДЕН ЗАЕК ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХ АЙ СТИГА Е МАНЯЦИ
2.
Дуньо Простия
11.01.2023 21:50:31
3
2
Аз си пожелавам един разпънат черен гарван :)
Аман от голи охлюви :)
1.
Хаха
11.01.2023 21:25:21
1
6
Прогноза още 50% инфлация
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Огнената стихия край Созопол можеше да превърне "Блу Ориндж" и "Хасиенда бийч" в пепел (СНИМКИ) Огнената стихия край Созопол можеше да превърне "Блу Ориндж" и "Хасиенда бийч" в пепел (СНИМКИ) Още не е ясна каква е причината за огромния пожар, който снощи вдигна на крак огнеборците Свлачище посреща туристи на метри от Царевец Свлачище посреща туристи на метри от Царевец Свлачището вероятно се е образувало след проливните дъждове от края на миналата и началото на тази седмица Обявиха проектокабинета "Денков": Депутат от ДБ става министър, Асен Василев ще е и вицепремиер Обявиха проектокабинета "Денков": Депутат от ДБ става министър, Асен Василев ще е и вицепремиер Ако промените тръгнат в грешна посока, номинираните за ротационни премиери щели да си подадат оставките Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов От прокуратурата са подготвили обвинение срещу бившия премиер заради "Барселонагейт" Тошо Куката иска да излезе от ареста, бил безработен Тошо Куката иска да излезе от ареста, бил безработен Районен съд Пловдив решава дали да удовлетвори това искане Пеевски изненадващо се включи в преговорите около новата власт Пеевски изненадващо се включи в преговорите около новата власт Депутатът от ДПС участва в няколко срещи с представители на ГЕРБ и ПП-ДБ Семерджиев иска да бъде оправдан за катастрофата на бул. „Черни връх” Семерджиев иска да бъде оправдан за катастрофата на бул. „Черни връх” Семерджиев обжалва осъдителната присъда НАП: Абитуриентите да не забравят здравните си осигуровки НАП: Абитуриентите да не забравят здравните си осигуровки Трябва да ги плащат до започване на работа или следване Александра Богданска отказала 40 бона Александра Богданска отказала 40 бона Изпуснах възможността да ги спечеля - тюхка се моделката ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ изненадващо извадиха Следствието от Прокуратурата ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ изненадващо извадиха Следствието от Прокуратурата ПП-ДБ не одобриха промените, а преговорите за правителство продължават
ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия Русия нанася въздушни удари в Украйна с ирански дронове Инфлaциятa в eвpoзoнaтa вeчe e нa нивoтo oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa Инфлaциятa в eвpoзoнaтa вeчe e нa нивoтo oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa Πoтpeбитeлcĸитe цeни в 20-тe дъpжaви, ĸoитo изпoлзвaт eвpoтo, ca ce пoвишили c 6.1% пpeз мaй нa гoдишнa бaзa, дoĸaтo пpeз aпpил бeшe 7% Екзекуцията на Къро е заснета с камера? Екзекуцията на Къро е заснета с камера? Записите показват, че в имението са нахлули 9 човека с униформи на ДЕА Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг, фалитът избегнат Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг, фалитът избегнат  Промените предвиждат ограничаване на разходите, без тези за отбрана и отлагане на плащането на дълга за две години Зеленски критикува кмета на Киев за смъртта на дете и две жени Зеленски критикува кмета на Киев за смъртта на дете и две жени Президентът на Украйна коментира убийството на 9-годишно момиченце, майка му и още една жена с руска ракета Джо Байдън се спъна и падна по време на церемония във Военновъздушната академия на САЩ Джо Байдън се спъна и падна по време на церемония във Военновъздушната академия на САЩ От Белия дом Бен посочиха, че Байдън е добре   Взривове в Белгород, 50 проукраински бойци убити? Взривове в Белгород, 50 проукраински бойци убити? Руснаците „изпекли“ със „Солцепек“ и 4 бойни бронирани машини, РСЗО „Град“ и 1 пикап Британският крал Чарлз Трети пристига на петдневно посещение в Румъния Британският крал Чарлз Трети пристига на петдневно посещение в Румъния Утре крал Чарлз Трети ще пристигне в Букурещ и ще бъде приет от президента Клаус Йоханис в двореца "Котрочени" Взривове в Киев, има загинали деца Взривове в Киев, има загинали деца Десетки автомобили и сгради пък са поразени в руския град Шебекино  Илoн Mъcĸ биe тpeвoгa зa нeдвижимитe имoти в CAЩ Илoн Mъcĸ биe тpeвoгa зa нeдвижимитe имoти в CAЩ Texнoлoгичният милиapдep нaпpaви ĸoмeнтapa в oтгoвop нa тyит oт ocнoвaтeля нa ĸoмпaниятa зa pиcĸoв ĸaпитaл, ĸoятo пpaви pиcĸoви инвecтиции нa paнeн eтaп Сrаft Vеnturеѕ Дeйвид Caĸc, ĸoйтo ĸaзa, чe гoлямa чacт oт дългoвe зa тъpгoвcĸи нeдвижими имoти cĸopo тpябвa дa дocтигнaт дo пaдeжa
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече