×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Украйна отмени въздушната тревога в по-голямата част от страната
  • Депутатите почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
  • 45-годишна жена е била нахапана от куче в парк "Арпезос-север" в Кърджали, съобщиха от полицията
  • Откриха тяло на мъж с неустановена самоличност във водите на язовир „Студен кладенец“
  • Заловиха шофьор с близо 3 промила алкохол в Кюстендил
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как изкуственият интелект ще влияе на пазара на труда, още в близкото бъдеще


Как изкуственият интелект ще влияе на пазара на труда, още в близкото бъдеще
Огромна част от обществото вероятно изобщо няма да се адаптира
10 Януари 2023, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ*

До края на тази година може да станем свидетели на истинска революция във всички сфери на заетостта

Изкуственият интелект скоростно се развива и се превръща във все по-интегриран в нашето ежедневие. От персонални асистенти, като Chat GPT, до самоуправляващи се автомобили и автоматизирани системи, способни да взимат решения, ИИ постепенно променя начина, по който живеем и по който работим. Но докато учените продължават в развитието на тази технология, е важно да се отчетат и последиците, които тя може да има на пазара на труда в съвсем близкото бъдеще.

Едно от основните притеснения е, че изкуственият интелект може да автоматизира голяма част от труда, който сега се извършва от хора. Това пък може съвсем спокойно и то много скоро да доведе до масова загуба на работни места и икономическо неравенство в обществото. Според доклад от Глобалния институт МакКинси, най-малко 800 млн. работни места ще са застрашени от изкуствения интелект и автоматизацията до 2030 г., а 375 млн. човека ще се наложи да сменят своето професионално направление. Въпреки това от Института уточняват, че най-вероятно също толкова нови работни места ще бъдат създадени – или заради това, че автоматизацията ще направи съществуващи професии по оптимизирани, или с това, в резултат от нея, ще се създадат условия за нови ниши, които биха били запълнени от хора.

Може ли изкуствен интелект да ви напише курсовата работа за секунди? Запознайте се с Chat GPT

Не всички експерти обаче са съгласни, че широката употреба на ИИ ще доведе до загуба на работни места. В интервю Андрю МакАфи, съпредседателят на инициативата на Масачузецския университет по технологии по дигитална икономика, заяви, че някои позиции със сигурност ще бъдат автоматизирани, но пък „ще имаме и огромен ръст в обема на работа, която е налична на пазара”. Според него, изкуственият интелект ще създаде нови работи и нови възможности за хората да работят в сферите на анализ на данни, програмиране и машинно обучение. Нещо повече – изкуственият интелект ще доведе до повишение на продуктивността и икономически растеж, който пък сам по себе си неизбежно ще създаде нови работни места.

Скоростното развитие на изкуствения интелект вдигна на протест художници и дизайнери

Независимо от това какъв точно ще е ефектът на въвеждането на тази нова технология в света, едно нещо е ясно – изкуственият интелект ще има огромно влияние върху това какви работни позиции ще са налични в близкото бъдеще. Според доклад на Световния икономически форум, застрашени са тези, чиято длъжност включва изпълнението на повтаряеми действия и взимане на решения, базирани изцяло на ясно дефинирани правила. От другата страна на монетата обаче всяка друга професия, свързана с креативно мислене, социални умения, преподаване и здравеопазване е много по-малко вероятно да бъдат засегнати.

Все пак обаче изкуственият интелект ще засегне всички сфери на човешкия труд. Едно от притесненията е, че въвеждането на тези интелигентни системи и широката им употреба ще доведат до т.нар. „поляризация на труда”, при която нуждата от висококвалифициран персонал расте, а нуждата от нискоквалифициран такъв намалява драстично.

И докато ИИ има потенциала да има огромни ползи в бъдеще, важно е да се отчетат и етическите, и социалните последици от това. В своя статия, социалогът и икономист Ерик Бринйолфсон и Андрю МакАфи обясняват подробно, че докато изкуственият интелект поема все повече и повече дейности и ги автоматизира, това може да доведе до „засилване на проблемите с неравнопоставеността на доходите, може да внесе смут в пазара на труда и да нарани обществените отношения”.

Да, изкуственият интелект има пълният потенциал да доведе до огромен икономически ръст, но на каква цена. Със сигурност въвеждането му в широка експлоатация ще промени човешкия живот коренно – така, както не се е случвало от първата индустриална индустрия насам. Сега, докато е време, е важно правителствата по света да разберат потенциала на тази нова технология и да знаят добре, че тя има потенциал за нещо велико. И да намерят начин, по който ще се подсигури, че всеки на планетата може да се възползва от нея така, че да не се стига до обостряне на вече съществуващите социални и икономически проблеми.

*Този текст е изцяло генериран от Chat GPT. Корекциите в изказа, както и преводът от английски са дело на посочения автор. Снимката е генерирана от друг изкуствен интелект по предложение на първия с впоследствие нанесени леки корекции. Целият процес (без превода и корекциите), от идеята през писането до крайния продукт - отне около 3 минути. Коментарът оставяме на вас.
25
Коментара по темата
25.
Чичо леля
11.01.2023 07:20:33
1
4
Початих си малко и наистина е страшно , разбирам че отговорите ги взема от гоогле но някак са го настроили логически да свързва думите и смисъла на текста което е само по себе си много голямо постижение, и това е само началото, разбирам само че идват гладни времена нищо повече
24.
Спокойно
11.01.2023 05:29:38
1
5
Няма място за паника! В Бургас още мноооого дълго време ще се търсят разносвачи на food panda и сервитьорки на дока.
23.
.
11.01.2023 00:00:32
2
5
в коментарите: хора, които няма да могат да се адаптират.
22.
...
10.01.2023 22:41:35
5
4
Ама ей сега се зачетох, защото съм потресен колко сте нагли. ТОВА Е ЧАТ БОТ! Всеки човек със смартфон (телефон) всеки ден ползва подобен "изкуствен интелект". Че някви бухали решили да си надуват акциите и вие, като папагали тук, облъчвате хората с глупости.
21.
'''
10.01.2023 22:25:10
3
1
Софт , който по ключови думи, ползва друг бот (Google, комуникират си, терминатор 4, нааках се) и ти ги изсипва. В чувал...На стълбите ти ги хвърля в чувал. Образно казано. Всичко наопаци..И ти вече превеждаш и го гласиш. И това е "изкуствен интелект". Петгодишната ми дъщеря ще бие твоя "изкуствен интелект" . И тя си комуникира с Google...
20.
Гръмни се
10.01.2023 22:17:20
3
1
"*Този текст е изцяло генериран от Chat GPT. Корекциите в изказа, както и преводът от английски са дело на посочения автор. Снимката е генерирана от друг изкуствен интелект по предложение на първия с впоследствие нанесени леки корекции. Целият процес (без превода и корекциите), от идеята през писането до крайния продукт - отне около 3 минути. Коментарът оставяме на вас."

Ей, ама много ги разбирате. Аре, утре ще да дойда до офиса и да ми покажеш как бота пише статии за 3 минути. Защо лъжете, като дърти цигани, ве!? Филмар! Аре, кафа! Баси долнопробната медия...
19.
...
10.01.2023 22:09:00
0
4
Жокер ще ти дам, че да се сетиш. Автоматизацията води ли до икономически ръст!? Те японците цъфнаха и вързаха сигурно...
18.
...
10.01.2023 22:05:16
2
5
Значи всеки един човек, който не е с промит мозък ще падне от смях, като прочете тва :

"Да, изкуственият интелект има пълният потенциал да доведе до огромен икономически ръст"

За какъв икономически ръст говориш, ве, момче!? Нали си много начетен и грамотен!? Или това е копи и пейст? Значи в цялата статия говориш за нещо много различно от икономически растеж. И накрая това, мисли малко, като пишеш. Резил...
17.
Роза от Кумлуката
10.01.2023 22:03:02
1
2
Аз тъквизи изкуствени....кво беши там....интилекти... съм ги пробвала веднъж-дваж....когат моя Зюмбюл беши у затвора......ама не ми ареса многу!!!.....сигур батериити му бяха нещо пувредени щот бързо са изтущаваха!!!
Абе друго си е на Хасан кумшията истествиния интилект.......пий пет мастики и няма изтущаване цяла вечер!!
16.
Интересно
10.01.2023 21:59:55
1
7
Ако Ви се спука тръбата на мръсната канализация и стигне до улицата изкуственият интелект как ще я поправи сам. Много е хубаво да го има но не всички професии ще замени.
15.
ллл
10.01.2023 21:56:04
2
2
ей, как ме е яд, че изписах толкова неща, те повечето хора не знаят даже кво е алгоритъм, ама днес са прочели 20 статии от флагман. Като че ли е толкова трудно да разбереш...Промити мозъци..
14.
XX
10.01.2023 21:46:03
2
1
Ще проверява дали си надежден при кандидатстване на работа. Като в Китай.
13.
жжх
10.01.2023 21:43:53
1
2
Еми, аз обясних ква е цялата схема и ще разхвърчат парите на хората, няма да си замине никой от тия. Ама не ми излезе коментара. една страница написах. И как да правиш пари от това, ако случайно имаш. То тва е проблемът. Пари ми дай, акъл не ща..Много вярно. Аз пък знам много хора, които се навряха по 50-100к евро. Щото са много информирани..От медиите...Ей от такива статии. Ще се говори тва няколко месеца, ще излезе някой спец, "дайте пари, щом имате, че да инвестираме". Ще се юрнат примерно на Microsoft да купуват акции и дърво. 4-5 години спестявал, студена водичка
12.
Време е
10.01.2023 21:38:18
0
3
За тъпунгерите да си отидат по кофите без бъдеще без дом и без нищо бели мангали със връзки дейба тоя измет мръсен ....
Всеки познава поне 10 най малко дето не са в час хич и нищо не могат да правят на боклука 20 30 40 50 годишни паразити!
11.
...
10.01.2023 21:15:51
1
7
Значи ще ви кажа от къде идват тези легенди, идват от шаха. ОК, но това е математика, чиста. Свързано е с ресурси...Един по-досетлив човек, ще проследи как ресурсите на компа влият на силата на бота. През годините. Правопропорционално...Но, ако има много фактори (както е в реалността) , този бот направо увисва. Това е алгоритъм , който се изпълнява автоматично. Той не може да решава проблеми или да създава алгоритми. Калкулатор...Това е научна фантастика. "ИИ" такъв, какъвто би трябвало да бъде, ще рече сам да създава тези алгоритми. Няма значение програмист, научен работник, анализатор, квото и да...Или чат бот...Да не вземете да купавате акции. Като криптото, ве, излизат "умните глави", казват биткойна 100к ще стане, хората купуват на 50к, после почва да пада, те се панират и продават на 20к да речем. После пада, пак шумят, медии, статии и пак същото. Най-старата схема на света. Пирамида...
10.
5,8
10.01.2023 20:58:49
1
5
В смисъл те и сега се използват тези ботове, нали от програмисти се пишат за всякви задачи, но не може тоя бот , дори да си "мечтае" да решава проблеми (алгоритми) , като човек. Много по-бързи са, но не може да реши самия проблем, само ще цикли и ще харчи ресурси. Което няма как да е впечатляващо...То самия бот е един алгоритъм, който се изпълнява автоматично. На това ниво е в момента "изкуствения интелект". Правят по-сложни алгоритми, че тълпата да ръкопляска и да си дава трудно припечелените пари, че богатите да стават по-богати. Но не може да създаде читав алгоритъм този бот, дори калпав не може...
9.
*********
10.01.2023 20:53:15
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
5
10.01.2023 20:52:42
1
4
Или по-просто да го кажа, ако сравним IQ-то на един типичен програмист (добър програмист, не на "норма"), то ще е да речем 130 , на тоя бот ще е 5-6...Голяма пропаст имат да прескочат. Но както казах и те не си вярват, ама има кой да вярва...
7.
Имам човек
10.01.2023 20:43:41
1
8
Този селяндурски пасквил не е писан от АИ. Но след няколко години дори и най-мизерните алгоритми ще се адаптират да пишат толкова низко и пошло.
6.
Тиквата
10.01.2023 20:41:49
2
10
Цял живот го чакам тоя изкуствен интелект, за да ми налеят малко
5.
хахах
10.01.2023 20:40:55
3
8
Тези неща ги слушам от 15 години. Целта е да правят пари от будалите. Да надуят акциите и после да излязат. Също с криптото, сума ти будали изгоряха с по 50-100к евро и това са работящи в чужбина, които не могат да си позволят.
Имал съм си "вземане-даване" с този "изкуствен интелект" или поне, като такъв се рекламира. Една сравнително тъпа кокошка е по-умна от този "интелект". По-скоро на ниво "червей" е все още. Прогресът в тази насока спря още 2000 година и не е мръднал. Само че рекламират и дерат...По всякви начини правят пари от този мит, не ми се обяснява. То и кой ще чете...Само ще ви кажа, ако въобще някой пробие чак толкова много, че "ИИ" да замести типично "човешки" дейности, това ще струва трилиони...Тва е като тия фокусниците на селския площад, дим и огън и простите хорица ахкат и се кефят и пускат парички в буркана. Всеки програмист ще ви го каже тва. Който е в час , де, не уона би...
4.
!!
10.01.2023 20:26:45
4
6
Да повлияе и на цените, защото за 2022г всичко поскъпна двойно
3.
Коментар
10.01.2023 20:24:46
1
16
Флегмите ще останат без работа.
2.
Факман
10.01.2023 20:24:39
1
16
ИИ дори и с фабрични повреди ще пише по грамотно и разбираемо от вашите ЕИ драскачи :)
1.
самоуправляващи се автомобили
10.01.2023 20:19:45
2
16
Бухаааха! Пуснаха ги, почнаха да убиват хората и това беше! А пък ИИ най-много да надраска някое от вашите статийчета и вие първи ще станете излишни. Не че не сте излишни по принцип...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо да правим секс 3 пъти в седмицата Защо да правим секс 3 пъти в седмицата Експертът по интимните въпроси съветва двойките да приемат честия секс като терапия Най-честите грешки при пестенето на пари Най-честите грешки при пестенето на пари Ето кои са те  Зодиите, които споделят прекалено много с партньора Зодиите, които споделят прекалено много с партньора Ето кои са те Рецепта за картофени кюфтета с тиквички на фурна Рецепта за картофени кюфтета с тиквички на фурна Вкусни и здравословни Огнената стихия край Созопол можеше да превърне "Блу Ориндж" и "Хасиенда бийч" в пепел (СНИМКИ) Огнената стихия край Созопол можеше да превърне "Блу Ориндж" и "Хасиенда бийч" в пепел (СНИМКИ) Още не е ясна каква е причината за огромния пожар, който снощи вдигна на крак огнеборците Свлачище посреща туристи на метри от Царевец Свлачище посреща туристи на метри от Царевец Свлачището вероятно се е образувало след проливните дъждове от края на миналата и началото на тази седмица Обявиха проектокабинета "Денков": Депутат от ДБ става министър, Асен Василев ще е и вицепремиер Обявиха проектокабинета "Денков": Депутат от ДБ става министър, Асен Василев ще е и вицепремиер Ако промените тръгнат в грешна посока, номинираните за ротационни премиери щели да си подадат оставките Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов От прокуратурата са подготвили обвинение срещу бившия премиер заради "Барселонагейт" Тошо Куката иска да излезе от ареста, бил безработен Тошо Куката иска да излезе от ареста, бил безработен Районен съд Пловдив решава дали да удовлетвори това искане Пеевски изненадващо се включи в преговорите около новата власт Пеевски изненадващо се включи в преговорите около новата власт Депутатът от ДПС участва в няколко срещи с представители на ГЕРБ и ПП-ДБ
61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър 61-годишна учителка давала уроци по секс на тийнейджър Обяснявала на младежа, че се учи от истинска жена ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия ЕС ще налага санкции за доставка на военно оборудване за Русия Русия нанася въздушни удари в Украйна с ирански дронове Инфлaциятa в eвpoзoнaтa вeчe e нa нивoтo oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa Инфлaциятa в eвpoзoнaтa вeчe e нa нивoтo oтпpeди вoйнaтa в Уĸpaйнa Πoтpeбитeлcĸитe цeни в 20-тe дъpжaви, ĸoитo изпoлзвaт eвpoтo, ca ce пoвишили c 6.1% пpeз мaй нa гoдишнa бaзa, дoĸaтo пpeз aпpил бeшe 7% Екзекуцията на Къро е заснета с камера? Екзекуцията на Къро е заснета с камера? Записите показват, че в имението са нахлули 9 човека с униформи на ДЕА Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг, фалитът избегнат Сенатът на САЩ одобри закона за тавана на държавния дълг, фалитът избегнат  Промените предвиждат ограничаване на разходите, без тези за отбрана и отлагане на плащането на дълга за две години Зеленски критикува кмета на Киев за смъртта на дете и две жени Зеленски критикува кмета на Киев за смъртта на дете и две жени Президентът на Украйна коментира убийството на 9-годишно момиченце, майка му и още една жена с руска ракета Джо Байдън се спъна и падна по време на церемония във Военновъздушната академия на САЩ Джо Байдън се спъна и падна по време на церемония във Военновъздушната академия на САЩ От Белия дом Бен посочиха, че Байдън е добре   Взривове в Белгород, 50 проукраински бойци убити? Взривове в Белгород, 50 проукраински бойци убити? Руснаците „изпекли“ със „Солцепек“ и 4 бойни бронирани машини, РСЗО „Град“ и 1 пикап Британският крал Чарлз Трети пристига на петдневно посещение в Румъния Британският крал Чарлз Трети пристига на петдневно посещение в Румъния Утре крал Чарлз Трети ще пристигне в Букурещ и ще бъде приет от президента Клаус Йоханис в двореца "Котрочени" Взривове в Киев, има загинали деца Взривове в Киев, има загинали деца Десетки автомобили и сгради пък са поразени в руския град Шебекино 
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече