×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С третия мандат трябва да се повтори моделът „Габровски“, а премиер може да е и Стефан Янев


С третия мандат трябва да се повтори моделът „Габровски“, а премиер може да е и Стефан Янев
Президентът обаче като нищо може да даде мандата пак на БСП, за да ги довърши, подсмихва се Любен Дилов-син
20 Декември 2022, Вторник, 20:03 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Излъчва спокойствие, макар че отнася доста подигравки, но все пак говорим за мандат от 6-8 месеца, казва депутатът за лидера на БВ

Любен Дилов-син е бургаски депутат от ГЕРБ-СДС в пореден парламент. Писателят и журналист е известен с чувството си за хумор, като в Народното събрание е своеобразна гражданска квота, бидейки представител на партия „Гергьовден“. Потърсихме го за коментар на сложната политическа ситуация.

- Г-н Дилов, каква беше целта на проектокабинета „Габровски“? За първи път виждам (в Народното събрание) да бъде предложено правителство и то да не получи достатъчна подкрепа.

- Това се е случвало много пъти. Даже имаме легендарна история, в която Сергей Станишев го избират за премиер, но не му избират кабинета. Това беше в 40-ото Народно събрание. Станишев стана човекът, който е бил за най-кратко министър-председател в Европа - за половин час. Т.е. това не е нещо изключително, а по-скоро беше проверка доколко е зрял политическият елит. А ние знаехме предварително, че той не е зрял, т.е. не е дорасъл за едно такова решение - да се състави кабинет, който Борисов може би малко неправилно наричаше технически, но всъщност да е извън прякото влияние на определена политическа сила; да е с конкретни програма и намерения и да е съставен от експерти, които са достатъчно авторитетни, за да не бъдат припознати от нито една партия като техни на сто процента, а просто да свършат някаква работа за определен период.

Защо, ще кажете, да не е зрял? Просто защото един разумен и нормален политик би си казал следното - особено тези, които не го подкрепиха, например, „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Да, България“: „Добре! Приемаме, че това е герберски кабинет, ние не харесваме ГЕРБ и т.н. Ами ние можем да го свалим по всяко време. Защо да не дадем шанс на тези хора да се пробват?“ Те имат достатъчно много гласове да го свалят. След три месеца свикват вот на недоверие и го свалят този кабинет, ако усетят, че не прави това, което е заявил. Т.е. това наистина беше един тест за зрелостта на събранието.

- Щяха да ги обвинят, че подкрепят ГЕРБ. Нали разбирате, че това би бил голям шок за избирателите на ПП и ДБ?

- Много благодаря за този въпрос! „Да, България“ са единствената партия в България, според мен, която се страхува от електората си. Тя има взаимоотношения с него като на заложник. Те се страхуват от хейтърите, които ходят да гласуват за тях. И по тази причина всичките им действия са абсолютно обречени. Те не водят своя електорат. Те не са лидери. Колко пъти, например, Бойко Борисов е влизал в конфликт с хората...

- Т.е. според Вас те искат да подкрепят ГЕРБ, обаче електоратът им не дава - това ли искате да кажете?

- Ами аз не знам как се обяснява, че искат да подкрепят БСП, а не искат да подкрепят сестринска партия от Европейската народна партия. Каква десница са, какви християндемократи и изобщо за какво говорим?!

- Някои обаче ще кажат, че вие сте толкова зле, че те са готови да подкрепят дори БСП, но не и вас.

- Толкова са зле те, не ние. Пак казвам, то е толкова простичко – ако ти мислиш наистина за това да спре този хаос в момента... И най-вече кметовете да имат някакво спокойствие. Давате ли си сметка, че например бургаските общини и всичките кметове пищят на умряло. Те са на 1/12 от миналогодишния си бюджет месечно. Те нямат пари за нищо. Половината общини се готвят да спрат уличното осветление след празниците. Защото просто нямат пари да го платят. Трябва да взимат от другаде. Следва да има редовен кабинет или да се ходи възможно най-бързо на нови избори.

- Как Ви се виждат „маневрите“, които ПП правят с Николай Денков (като кандидат за премиер)? Удачно ли е това, което предлагат?

- Ами ние не можем да разберем още какво предлагат, защото те говорят за някаква програма. Обаче предлагат силна политическа фигура, за никой няма съмнение - Николай Денков е бил министър в правителства на ГЕРБ и на „Продължаваме промяната“. В момента е пряко свързан с ПП - той е сред четирите основни фигури там. Неговите подхвърляния, че Асен и Киро ще бъдат министри, обаче взривяват проекта още преди да е сложен на масата. Не знам дали той ще ги предложи, но това говори в момента. Но понеже ПП не е партия, а башибозук, ние не можем да разберем там институционално кой говори и на кого да вярваш.

- Защо да е башибозук?

- Ами това е много точно определение. Аз много пъти съм го използвал по отношение на ПП. Башибозукът е армия от доброволци, с която можеш да спечелиш битка, но не можеш нито да задържиш територия, нито да управляваш каквото и да било. Защото там няма чинопочитание, няма ред, няма организация, няма субординация, няма нищо и най-вече няма никакъв опит или дори желание да се научиш. По тази причина те наистина са в едно насипно състояние. Дори на последните избори се явиха в коалиция с регистрацията на „Волт“ и „Средна европейска класа“ - така че Бургас има сериозен принос към този феномен, защото една бургаска партия стои в основата.

- Виждате ли формула да се избере правителство с третия проучвателен мандат?

- Аз имам лично мнение тук и ще го изразя, защото никога не съм се притеснявал да го правя. Смятам, че трябва да бъде повторен по някакъв начин моделът „Габровски“ с тази разлика обаче, че не е непременно задължително той да бъде предлаган за премиер, или фигура като него. Аз мисля, че генерал (Стефан) Янев спокойно може да предложи себе си за министър-председател. Той беше веднъж служебен премиер. С всичките ни забележки около колебливата му позиция за Украйна и т.н. той е някакъв човек, който излъчва спокойствие, еднакво е приет, струва ми се, и от президента в момента, и от останалите политически сили. Може би отнася доста подигравки във фейсбук напоследък – те идват основно от умните и красивите, дали за цитатите на Кенеди, дали за странните му мисли, но в крайна сметка трябва да си дадем яснота, че говорим за един кабинет, който да бъде с някакъв лимит във времето – 6-8 месеца, просто да не се струпват прекалено много избори един след друг.

Защо? Първо, гибелно е за бюджета. Второ, българите ще трябва да отидат през 2023 г. най-малко два пъти на избори – веднъж на парламентарни и веднъж на местни. Това е доста голямо изпитание за цялото общество, защото, уви, не се чуват нови гласове. Не се чува нов начин на говорене. Мисля, че Борисов направи много добър опит да смени дискурса, да смени начина, по който се разговаря за политика, но за жалост той остана неразбран. Все още бяха прекалено силни страстите от току-що отминалите избори.

- Борисов дали би се съгласил Янев да е премиер?

- Не знам.

- Това е само Ваше мнение?

- Това е мое мнение, защото ми изглежда разумно в момента. Това е един трети мандат, при който все пак някаква парламентарна политическа сила носи отговорност за него. Не е изцяло подменен. А то би било и обидно иначе. Т.е. ГЕРБ от позицията на спечелили изборите могат да си позволят хода, в който казват: ето ние предлагаме експерти, ние сме достатъчно широко скроени, виждаме, че все още имате проблеми да си говорите с нас, затова предлагаме равноотдалечени хора от повечето партии или такива, които дори са били в други формации – Мартин Захариев, помним, беше депутат от БСП. Те могат да си го позволят като първи, но не и малката политическа сила, ако бъде използван просто нейният ред... Разбира се, всичко това е, при положение че президентът реши да даде третия мандат на тях („Български възход“ - БВ). Защото президентът проявява известна проклетия последните две години и като нищо, за да довърши БСП, би могъл да го даде пак на тях.


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
12
Коментара по темата
12.
*********
26.12.2022 08:21:36
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
Дядка плейбой
22.12.2022 10:39:12
0
5
Тоз па...
10.
Баце
21.12.2022 10:12:46
3
12
С всеки съм готов да се коалирам, само и само пак да спя до чекмедже с пачки и кюлчета. Че както ми се е сринал рейтинга, следващия парламент може да го гледам с учиндолеца по телевизията.
9.
До 8
21.12.2022 09:04:03
6
4
Щото пък Кирчо и Кокорчо не се облизват. Готови са да раздават на всички пици с кристали, та да ни изглежда всичко в розово, само и само да дойдат на власт, за да могат пак да крадат.
8.
Облизват се като лисица пред кокошарник
21.12.2022 06:55:03
3
16
Герб гледа властта като гладно ромче през витрината на сладкарница.
7.
hhmmm
21.12.2022 00:59:40
0
11
Не искаме Янев!! Да е ясно!
6.
*********
20.12.2022 21:47:10
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
До 1
20.12.2022 21:45:55
1
2
120/120 как е? Или пак няма да стигне? Направо 2ма и това е. Ко се мъчим. На живо, без персонал, да не сме в преразход. Първа смяна и втора смяна. Толкоз.
4.
До 2
20.12.2022 20:55:17
1
2
Да, туряй, да не изтървеш
3.
Подмазвачът пак се обади
20.12.2022 20:46:50
2
43
И....какъв точно беше моделът Габровски - връщане на всички ДС изчадия от НДСВ, Орешарски и тройната коалиция! Ужас! Тоз Дилов, в стремежът си да се подложи на Борисов, е склонен да плещи какви ли не глупости!
2.
RayBan
20.12.2022 20:17:35
2
18
Тез очила да не са лепени от 2 различни туй нова мода ли е
1.
ХХ
20.12.2022 20:11:18
50
14
Трябва да има избори, докато не се събере стабилно мнозинство за излизане от ЕС и НАТО.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори