×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преврат като сценарий за филм на Братя Коен


Преврат като сценарий за филм на Братя Коен
Полицай с качулка седи до 71-годишния „главатар на преврата“ княз Хайнрих XIII Ройс
08 Декември 2022, Четвъртък, 21:57 ч.
Автор: Александър МАРГУЕР, сп. „Цицеро“, Берлин

Цялата история с „осуетения метеж“ е спектакъл гротеска

Според патосното медийно отразяване и изявленията на политиците и органите за сигурност, е бил предотвратен предстоящ държавен преврат. Погледнато трезво обаче шумът около ареста на двама луди революционери и „Граждани на Райха“ (това е името на групировката, която според германските власти стояла зад осуетения в сряда опит за преврат – б. пр.), и техните планове за метеж, изглежда доста гротескно.

Даже с риск да бъда сметнат за „тривиален“, след като прочетох всички налични новини за този евентуален пуч, намирам откровено истеричните репортажи за бутафория. 

Първо, за да бъда много ясен: като репортер, който отразяваше двете големи демонстрации в Берлин срещу медицинските ограничения през лятото на 2020 г., аз самият бях изумен от мащабите на мобилизация на така наречените „Граждани на Райха“, защото дотогава предполагах, че това е някаква луда религиозна общност (чиято идеология - до голяма степен го вярвам и до днес - е неразбираема) едва ли би могла да събере повече от няколкостотин поддръжници в Германия.

Преврат в Германия? Да, бе, да

На улица „17 юни“ обаче имаше тревожно голям брой хора, със сигурност няколко хиляди души, с военни знамена на Райха, които се шестваха срещу съществуващия ред. 

Още помня как точно се приближих до една знаменоска и я попитах какъв социален и държавен модел има предвид като алтернатива. Отговорът ѝ беше напълно объркан; тя вероятно не беше съвсем наясно какво всъщност иска. Друг „Райхсбюргер" (от немски – гражданин на Райха) издигна плакат с надпис „Путин и Тръмп: дайте ни свобода!". Съжалявам, но всичко ми се стори повече смешно, отколкото опасно.

Ето как можете да сбъркате. Според практически всички медии (поне тези, които смятам за напълно сериозни), група от 25 заподозрени поддръжници или членове на тази секта „Райхсбюргер“ е била на път да вземе властта в Германия след планирано „насилствено сваляне на правителството“. Според федералната прокуратура, новата форма на управление, която превратаджиите планирали да установят, „в общи линии вече е била разработена от тях“. Властите в Карлсруе пък заявиха, че „членовете на организацията са били наясно, че метежът може да бъде реализиран само чрез използване на военни средства и насилие срещу представители на държавата." Това включва и „извършването на убийства".

Арестувани за опита за преврат в Германия са наследствен принц и крайнодясна депутатка

В този момент обаче станах малко подозрителен: Дали заловените „подривни елементи“ всъщност наистина са планирали военни средства или дори убийство? Или това е, да кажем, някаква абстракция? Има известна разлика дали човек си фантазира, в компанията на други облъчени, как ще направи преврат – с уговорката, разбира се, че всеки метеж почти задължително е придружен от насилие. И дали наистина е имало сериозен план за терор и насилие, ясни индикации за които би било – да кажем – трупането на оръжейни запаси някъде. Според данните до момента, нещата не ще да са били точно такива.

От друга страна, официалното съобщение, че някои заподозрени членове на „военното крило" на групировката са войници в Бундесвепа (Германската армия – б. пр.) или поне са притежавали законно ловни оръжия, със сигурност сочи сериозна опасност. Но психозата, която бе създадена - федералният вътрешен министър Нанси Фейзър говори, че е осуетена „терористична бездна“ - е почти напълно бутафорна.

И пак според официалните до момента данни - водачи на бандата са някой си княз Хайнрих ХIII Ройс, на 71 години, от благородна потекло от Тюрингия, който се занимава и с недвижими имоти във Франкфурт, и берлинският съдия и бивш член на Бундестага от „Алтернатива за Германия“ Биргит Малсак-Винкеман, на 58 години. Фактът, че и двамата „главатари на преврата“ са все хора в (или на прага на) пенсионната възраст, говори, че Германия най-после е намерила най-точните възрожденци, съратници на Улрике Майнхоф и Андреас Баадер (водачи на някогашната комунистическа терористична организация „Фракция Червена армия“, върлувала в бившата Западна Германия – б.пр.). Разбира се, че това отвсякъде на пръв поглед изглежда пресилено, че и на втори – макар на този свят да няма нищо невъзможно.

Има и още. За „осуетяването на преврата“ са били използвани 3000 полицейски служители, включително Отрядът за специални задачи (антитерористичното звено на полицията – б. пр.). Толкова много народ е бил впрегнат, за да арестуват двамата гореупоменати пенсионери бандити. Антитерористите били „дислоцирани“ в сряда сутринта под терасата на къща във вилната зона Ванзее в Берлин, където пробили с таран входната врата. Не ви ли прилича на шоу? Още повече, че за това представление предварително са били избрани и зрители сред определени представители на пресата, които, както се оказа, още предния ден били информирани, че ще се осуетява преврат. Та бяха извозвани до мястото като придружители на полицаите, за да отразяват на живо спектакъла.

И всичко това само за да може камерите да снимат как 71-годишен мъж с шал и яке от туид с кожени копчета е окован в белезници от полицаи с качулки като „заподозрян тартор на превратаджии“. След като знае предисторията, човек би свързал такива кадри повече с ареста на някой финансов измамник като Бърни Мадоф, нежели с Хайнрих XIII. 71-годишният ни главен герой би бил по-подходящ за някоя днешна Кьопеникиада (комична история, разиграла се на 16.10.1906 г. в германския град Кьопеник, където обущар се представя за главатар на революционери, взима властта от местния кмет и отмъква градската хазна – б.пр.), отколкото като знаменосец при предстоящ щурм на Райхстага.

Затова пък почти всяка германска медия изрази сериозната загриженост в новините за двамата главни заподозрени, които вече били разработили следреволюционни структури - Малсак-Винкеман ще да отговаря за правосъдието, докато Хенри XIII вероятно ще се възкачи на трона. Извинете, но звучи нелепо. Не искам да изглежда, че иронизирам и подценявам, но целият сценарий изглежда по-подходящ за филм на братя Коен, отколкото като материал за терористична драма.

Неизбежните препратки към прословутия коронавирус са особено неприятен послевкус в това криминале, гарнирано с включвания на живо и кореспондентски репортажи от „мястото на събитието“. Всъщност аз помня тези хора от големите демонстрации в Берлин преди повече от две години като типични гротескни теоретици на конспирацията. Но не малка част от новинарските репортажи и официалните доклади се свежда до следната рамка: несъгласните с мерките срещу коронавирус са едно и също с „Граждани на Райха“, което е едно и също с терористи. Като чуеш това, медийният театър вече е толкова недостоен, колкото и прозрачен.

Затова нека обобщим как изглежда пълният репортаж по темата „Германските органи за сигурност извършиха „превантивен удар“, който за пореден път едва успя „да спаси германската демокрация“(според официалното съобщение на прокуратурата и статията в ДПА): „Група превратаджии, твърдо убедени, че Германия в момента се управлява от подставени лица на така наречената „дълбока държава“, очакват страната да бъде освободена от съюз от държави, съставен от правителствата, военните и разузнавателни служби на различни страни, включително Руската федерация.

Заговорниците също така твърдо вярват, че превратът е неизбежен и че новото временно правителство трябва да договори нов държавен ред в Германия със съюзническите сили победителки във Втората световна война. От гледна точка на „Граждани на Райха“ основният контакт за тези преговори е Руската федерация.“

Между другото днес разговарях с редица колеги от други медии – включително и с онези медии, които бяха в челните редици на буйното отразяване „осуетяването на преврата“. В един глас (и разбира се на приятелско доверие) ми казаха, че и на тях всичко това им изглежда доста преувеличено, но когато конкуренцията реагира така драматично и е на път да ни изпревари, ние не можем да готвим статиите си „на слаб огън“.

Така или иначе покрай „преврата“ отново се потвърдиха две неща: Най-голямата опасност за тази страна са „Гражданите на Райха“ в пенсионна възраст. И второто - германците не са подходящи за революции. Погледнато трезво, и двете представляват доста добра новина.

Превод: Божидар БОЖКОВ


В категории: Политика


11
Коментара
Флагман.БГ Нова любов и големи промени в живота на Овена Нова любов и големи промени в живота на Овена 28/03/2024, Четвъртък 05:01 0
11
Коментара по темата
11.
Пусни филма на стадото
09.12.2022 10:12:35
2
2
В последните дни се шуми около някаква измислена история с държавен преврат у немско, която няма как да се извърши с една шепа хора. Идея нямам каква е целта на занятието, но явно е да се насочи общественото внимание в друга посока. Предполагам, че има други важни проблеми, които остават на заден план по този начин
10.
Я
09.12.2022 06:21:59
2
15
Шайка високопоставени зелени педали опропасти тази страна.Ама още не са се развихрили онези мангали,които сбърканата им баба Меркел сама покани,тогава ще видят какво е.
9.
До 7
09.12.2022 03:27:30
4
8
Ти щото не си ТЕРОРИСТ нали? Комунисте, или пък може би анархисте?! Ами не си. То за това се иска кураж, щото ще си залагаш живота на карта. А ти си страхливец.

Съвременните комунисти и анархисти - най-силно лаещите, и най-страхливите кучета. Даже от траверси ядат пердах. И вие революции ще ми вдигате. Смях. Бастарди.

И сега, драги ми смехурко, да няма да ми напишеш в отговор есе, съдържащо думички, като ''буржуазията'' и ''пролетариатът''? Патиланец.
8.
Ot vaksinata
09.12.2022 01:27:24
3
6
Nacialo poludiaha!!
7.
Истина
09.12.2022 00:18:05
9
15
Разбирам ги хората искат да си върнат държавата,но САЩ и ЦРУ ги изпревари и продължават да диктуват правилата,но Германците все още имат подобни патриоти,но сега за пред медиите и света те са ТЕРОРИСТИ и промитите мозъци се съгласяват с тази информация.
Продължаваме напред
6.
Фигуранта
08.12.2022 23:43:41
1
14
Глупаците които избраха Рундьо се усетиха какво говедо са избрали, а Рундьо усети какви глупаци са го избрали. Бахти схемата.
5.
До номер 4 палчяото
08.12.2022 23:35:05
6
23
По голяма простотия не бях чел скоро....абе шматка,срещу Германия да бягаш не можеш да ги стигнеш...цървул смешен.
4.
XX
08.12.2022 22:47:38
24
10
Поредното доказателство че немците, независимо дали са управляващи или опозиция, са палячовци. Такава им е цялата "нация".
3.
До 2
08.12.2022 22:33:17
8
38
о и това го дрънка някой от държава чийто население 80% мята гюбеци на мангалска музика? Като дойдат Фики, Емрах, Меди, 100 кила или Азис и всички са там и мятат ли мятат. На участията им всияко е пълно ама после се чудят - ве тоя мангал от де има толкоз пари че кара такива коли ве?

Където 80% мечтаят да си турят силикон а "алфа мъжкарите" да си купят някой тарялсник от скапаната Германия по стар от баща им и да се правят на рейсъри? Където айфоните свършват бързо? В тая страна изобщо не са "стадо от олигофрени и потребители"? Хора без знания и умения ревящи навсякъде как някой трябвало поне 1к да им дава понеже нали те искали пък някой все им е длъжен. Аре скрий се че си смешен
2.
Sss
08.12.2022 22:04:37
19
26
ГЕРМАНИЯ е приключила като държава на 9.05.1945 от там до сега е 80 милионно стадо от олигофрени и потребители... Хаахах машини за лайна... Втори път до Сталинград няма да стигнат...
1.
Някой
08.12.2022 22:00:52
10
23
Що толкова се обясняват, значи наистина им припарва под краката, на тия от новото нормално!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Днес тя е със Сотир Цацаров, но зад гърба си има два брака Тогавашният ѝ мъж не искал толкова амбициозна половинка, а жена, която да бъде всеотдайна домакиня ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ „изгониха“ зам.-министър от заседание на парламента Емил Дечев е представител на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Задава ли се конституционна криза? Кой ще носи отговорност за служебното правителство Няма правен механизъм, който да задължава да се поеме поста на премиер, обясни бившият министър на правосъдието Пенчо Пенев  50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница 50 000 лв. награда за човека, който открие Ивана от Дупница Надеждата ни крепи все още, че е жива, каза Мария Георгиева Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Президентът изненада партиите, дава третия мандат на ИТН Няма да преговаряме, каза Деница Сачева и добави, че Радев трябва да реши дали изборите да са „две в едно“ Протест и автошествие в София за увеличаване на минималната заплата Протест и автошествие в София за увеличаване на минималната заплата Демонстрацията ще започне в 11:00 часа Президентът решава кога и на коя партия ще даде третия мандат Президентът решава кога и на коя партия ще даде третия мандат Това трябва да се случи в 7-дневен срок Сериен крадец преби охранител в жк. "Меден рудник", ченгетата го повалиха с тейзър Сериен крадец преби охранител в жк. "Меден рудник", ченгетата го повалиха с тейзър 21-годишният бургазлия се запасявал безплатно с хранителни стоки и алкохол от магазини из целия град     Средно 21 минути са нужни на българина, за да заспи нощем Средно 21 минути са нужни на българина, за да заспи нощем 13% пият сънотворни, 17% сънуват кошмари
Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет Дънките на Мис България ще се изхлузят от слабост Дънките на Мис България ще се изхлузят от слабост Пак е залитнала към анорексията 
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори