×
Световно първенство 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Проект предвижда разделянето на КЕВР на два отделни регулатора
  • 3 месеца условно за пиян шофьор от Разлог без книжка, ритал полицай и потрошил патрулка
  • Шофьор на джип заспа на АМ "Тракия", вряза се в бензиностанция край Пловдив
  • Украйна си върна още 50 военнопленници, сред тях има защитници на Мариупол
  • Левски взе точка от Лудогорец и направи ЦСКА есенен шампион
  • Еднократна помощ от 300 лв. получиха близо 100 000 семейства на първокласници и осмокласници в страната
  • Инж. Илиян Терзиев бе преизбран за председател на УС на Камарата на строителите в България
  • Какво ще бъде времето през декември - четете тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гробовете на богаташи със заслуги към църквата разкриваме на полуостров Свети Яни


Гробовете на богаташи със заслуги към църквата разкриваме на полуостров Свети Яни
Златната монета на Сюлейман Великолепни показва, че манастирът е бил богат, открихме кръст от червен яспис и интересни монетни находки, каза доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ
24 Ноември 2022, Четвъртък, 17:58 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Иван КОЛЕВ

Вече черпим опит от турците за създаването на модерен историко-археологически парк 

Историци, археолози, еколози и други изявени изследователи – представители на различни области на знанието се включиха в осемнадесетата кръгла маса на тема „Странджа и Черноморието между различните научни дисциплини“, която се проведе в Ахтопол по инициатива на инж. Петър Кънев – председател на Сдружение „Черноморска Странджа“. Основен лектор във форума бе директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, която запозна присъстващите с основни резултати от археологическите проучвания на нос Свети Яни в Ахтопол.

- Доц. Петрунова, на какъв етап са проучванията на полуостров Свети Яни в Ахтопол?

- Това е археологическо проучване, което започна през 2020 г., след като отпадна необходимостта от стопанисване oт военните на полуострова Свети Яни на бившата застава. Имотът беше даден на Министерството на културата, тъй като е културна ценност, след което те го предоставиха на Националния исторически музей. Ние направихме обширен проект, в който ще използваме и част от сградите, които все още стават за ползване, за което са нужни и средства за в бъдеще. Това място ще се превърне в един историко-археологически парк. Тази беше и причината да се свържем с колегите от Турция, които са много по-напреднали по отношение на музеите на открито. Те правят много интересни такива туристически атракции, възстановяват цели села. Направихме два уъркшопа – един в Ахтопол и един в Турция. Работим по това да изчерпим археологията и след това да продължим с възстановяването на площта.

- Докъде са стигнали разкопките?

- Самите разкопки вървят бавно, защото средствата не са големи и те предопределят какъв обем работа да се свърши. Първите 2 години основно беше почистване на терена от съвременни материали, от нарушенията при построяването на защитата на военни съоръжения – окопи, насипи и т. н. Имаше много метал – останки от патрони и други части, които пречат на металотърсачите. В голяма част от случаите трябва да се копае на ръка, за да може да се хване всеки най-малък детайл, за да се възстанови картината.

Спасиха от строителство полуостров Свети Яни, правят го най-новата туристическа атракция в Ахтопол

Имахме някои податки от много кратки по-ранни проучване. За съжаление геофизиката не даде резултата, който очаквах, но все пак беше от помощ.

Тази година стъпихме на по-здрав терен, демонтирахме някои от бетонните ограждения на поделението и от там започна да се показва некрополът, който е бил около църквата на манастира. Освен че е некропол, се откриха и голямо количество препогребвания. Мястото е малко и не е било достатъчно за погребване на всички. Това показва голямата численост на тези, които са обитавали манастирската земя. Самите гробове са вкопани в скалата и са направени като гробници. Когато се налага ново погребение, се изваждат костите, прави се специален ритуал, опяват се, преливат се и се препогребват буквално на ръба на полуострова. Такива погребения намерихме много. Намерихме и много монети, които ни дават хронологически от кога до кога можем да търсим обитаването на това място. Интересни са и самите житейски ситуации, които разкриват погребенията. В един от гробовете е положена майка с новородено бебенце, която е починала по някакъв начин и е била свързана с монасите, които са поддържали манастира. Тя е погребана на доста престижно място. Обикновено тези места са зад апсидата на църквата, отстрани, доколкото може да позволи полуостровът. Обнадеждени сме от това, което откриваме. Догодина ще разширим археологическите проучвания. Предстои ни да извадим цистерна за гориво, която е закопана дълбоко. Там ще можем да проучим по-запазени пластове, но ни е необходима и техника, каквато в района няма. Самото й докарване е скъпо.

- Кои са интересните за Вас периоди?

- На мен са ми интересни ранните периоди – от Второто българско царство, отпреди създаването на българската държава – 5-6 в. Ще видим какво ще покажат разкопките.

- В презентацията споделихте, че сте открили и нещо много интересно – граждански погребения сред тези на монасите и свързаните с обителта хора. Откривате ли връзка и можем ли да кажем, че още от тогава датират практиките заможните хора да заплащат за по-добри места, където да бъдат положени в последния си земен път?

- Да. Очевидно това са богати граждани на Агатополис, които или имат заслуги към църквата, или са били с достатъчно добро социално положение, за да бъдат облагодетелствани и да бъдат погребани на света земя.

- Имахте амбицията да възстановите църквата към манастира.

 - Тази амбиция не сме я изоставили, но трябва първо да приключат археологическите проучвания, да бъде изчерпено всичко, което земята дава, защото нямаме право да нарушаваме културни пластове. Когато сме сигурни, че сме приключили с археологическите проучвания, тогава имаме проект от архитект Юлий Фърков, който е направен за малкия параклис. Той искаше да построим голяма църква, но аз не съм по тези изпълнения. Мечтая си точно в края на полуострова да бъде възстановен този параклис „Свети Йоан Продром“, който за съжаление в последните години от съществуването си – в началото на ХХ век, е бил използван за конюшня – откриваме подкови за коне, петала за магарета. Ще се постараем да върнем светостта на мястото. Трябва да възстановим и другите части, в зависимост от това какво ще даде археологията.

- Как би изглеждал самият туристически обект на финала, за какво, например бихте могли да използвате постройките на военните?

- Освен парка, който ще се оформи на мястото на направените проучвания и около църквата, голямата сграда, в която са живели граничарите, е в добро състояние. След сериозни ремонти можем да използваме добре запазените хранилища, които се намират в мазетата. Те са били складове за въоръжение, в които могат да се съхраняват находки, които са открити и при подводните, и при нашите проучвания. В горните части ще има възможност да се правят временни експозиции. Съвсем скоро планирам да се направят метални конструкции, на които да се представят върху пана резултатите от проучванията, каквито Вие видяхте в презентацията. Например – карта на полуострова, снимки от дрон. Всичко това посетителите ще могат да го разглеждат, като дойдат, за да проследяват историята на проучванията поне в снимков материал.

Осемнадесетата кръгла маса на тема „Странджа и Черноморието между различните научни дисциплини“ се проведе в Ахтопол по инициатива на инж. Петър Кънев – председател на Сдружение „Черноморска Странджа“

- Какво финансиране е необходимо още, за да продължите работа?

-  Националният исторически музей отделя средства според възможностите си и работим добре, въпреки ситуацията в държавата. Всяка година кандидатстваме по програмата „Археология“ на Министерството на културата и засега успяваме да се класираме и да получаваме средства.

- Кое е най-интересното откритие на полуостров Свети Яни според Вас като изследовател?

- За тази година са две – успяхме да намерим запазени гробове, въпреки голямото строителство, открихме и кръст от червен яспис специално от Странджа, който е много приятна изненада. Безспорно монетните находки са много интересни. 25 са монетите, между които златната монета на Сюлейман Великолепни показва, че това действително е богат манастир.

През XVII век тук идват руски пират – чайки, които обстрелват манастира и това е именно показателно, че те са знаели, че е богат манастир. Затова са го нападнали, както са направили и със Созопол. Такива пирати не отиват там, където няма какво да се открадне.

- Имало е иманярски набези по време и на Вашите проучвания.

- Да, имаше. За съжаление, къде от любопитство, къде от изкушение, хората прескачат оградата и влизат на територията на разкопките. Носят се слухове, че се прави съвременен строеж, което категорично не е вярно и държа да се каже. Хората идват, разглеждат, повдигат покритите части, някои от тях ровят… това не е приятно, но е из цяла България, не е местна особеност.  
В категории: Просвета , Царево


Автор
1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
...
24.11.2022 18:49:32
1
4
Как Бони Петрунова? Това от клуб "Спартакус" са по- женствени актьорите!
Глупости, ама глупости- "руски пират- чайка".
Това чучело няма нищо общо с археолозите. С тоя модернизъм и в археологията, нищо чудно и някой птеродактил от времето на динозаврите да е обстрелвал острова от клоаката си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Живко Табаков: Заплатите на съветниците в Бургас ще станат 2 270 лева, увеличението ще струва годишно 1,7 млн.лева Живко Табаков: Заплатите на съветниците в Бургас ще станат 2 270 лева, увеличението ще струва годишно 1,7 млн.лева Парите от това перо да се прехвърлят към изплащането на кредита за детската болница, настоя лидерът на Движение „България на гражданите“ Кабинетът "Донев" реши какво оръжие да пратим на Украйна, но то се оказа държавна тайна Кабинетът "Донев" реши какво оръжие да пратим на Украйна, но то се оказа държавна тайна Изготвени са две приложения за "военно имущество", които обаче са поверителни Тома Биков заговори за параноя, за политическите му противници всяка промяна била кражба Тома Биков заговори за параноя, за политическите му противници всяка промяна била кражба Изборите не могат да бъдат фалшифицирани при участие на 150 000 души в процеса, коментира депутатът Десислава Атанасова: ГЕРБ и „Демократична България“ ще са гръбнакът на бъдещото правителство Десислава Атанасова: ГЕРБ и „Демократична България“ ще са гръбнакът на бъдещото правителство Депутатката обяви, че хората на Бойко Борисов са готови за разговори на всякакви теми, включително и за съдебната реформа Свърши господството на COVID-19, доц. Кунчев намекна, че грипът ще го „избута“ Свърши господството на COVID-19, доц. Кунчев намекна, че грипът ще го „избута“ Според главният държавен здравен инспектор пикът на епидемията ще е в краят на януари и началото на февруари Безсънна нощ за депутатите, до 3 часа се разправяха за Изборния кодекс Безсънна нощ за депутатите, до 3 часа се разправяха за Изборния кодекс  Те прекратиха работа, без да успеят да приемат окончателно всички текстове Масови проверки на пазара преди Никулден Масови проверки на пазара преди Никулден Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти 153 заразени с коронавирус, петима са починали 153 заразени с коронавирус, петима са починали В болница с COVID-19 са 368 души, като 43 от тях са в интензивно отделение Стачка в МВнР, дипломатите искат по-високи заплати и индексиране на командировъчните Стачка в МВнР, дипломатите искат по-високи заплати и индексиране на командировъчните Синдикатите настояват за 100% ръст на възнагражденията Акция в жк „Меден рудник”: Откриха солидно количество марихуана в апартамента на Димитър Акция в жк „Меден рудник”: Откриха солидно количество марихуана в апартамента на Димитър В дома му униформените открили 8 свивки и пълен буркан с лекия наркотик, както и електронна везна
Български бизнесмен купи апартамент за 10 млн.евро в Париж Български бизнесмен купи апартамент за 10 млн.евро в Париж Имoтът oт 685 ĸв.м - двa aпapтaмeнтa, oбeдинeни и пpeycтpoeни oт пpoчyтия дизaйнep Aлбepтo Πинтo, ce нaмиpa в "eднa oт нaй-paзĸoшнитe cгpaди" нa Аvеnuе Fосh  c изглeд ĸъм Tpиyмфaлнaтa apĸa   oт poтoндaлнaтa вceĸиднeвнa Байдън готов за преговори с Путин, иска руснаците да се изтеглят от Украйна Байдън готов за преговори с Путин, иска руснаците да се изтеглят от Украйна  Съветник на Зеленски разкри колко войници е загубила армията на Киев, а нашествениците доминират в битката за Бахмут Учебен самолет се разби в Турция, има загинали Учебен самолет се разби в Турция, има загинали Борел: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна Борел: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна Иззели сме близо 20 милиарда евро от олигарси и лица, подкрепящи Русия, и контролираме около 300 милиарда финансови активи на Руската централна банка, посочи той Испанският премиер е получил пратка с бомба Испанският премиер е получил пратка с бомба Пликът, "съдържащ пиротехнически материал" е бил "открит и неутрализиран от службите за сигурност" Свлачище погълна магистрала в Бразилия, десетки са в неизвестност Свлачище погълна магистрала в Бразилия, десетки са в неизвестност Инцидентът е станал на път BR-376 в щата Парана. 21 превозни средства са се озовали под калното свлачище Алла Пугачова с 30-а пластична операция Алла Пугачова с 30-а пластична операция Примадоната се е възползвала от услугите на талантливите лекари, които работят в Израел Мирослава от Игри на волята показа луксозния си дворец Мирослава от Игри на волята показа луксозния си дворец Вижте разкоша, в който тъне инфлуенсърката Милица Гладнишка: Загубих всичко... Милица Гладнишка: Загубих всичко... Определено откачих, защото повече от година не можех да работя, а нямах и много спестявания, разкри още пеещата актриса Голяма трагедия! 18-годишният Иван се самоуби Голяма трагедия! 18-годишният Иван се самоуби Младежът бил отглеждан от баба си и дядо си
Настимир Ананиев, депутат от ПП Настимир Ананиев, депутат от ПП Загубят ли местната власт, ГЕРБ са „чао”
Виц на деня Виц на деня - Скъпи Дядо Коледа, ще бъда кратка - трябват ми пари и искам да отслабна!
- И аз ще бъда кратък - отивай да работиш и спри да се тъпчеш!
Виц на деня Виц на деня - Вчера бях на сватба.
- И как мина?
- Нормално - ядене, пиене. Днес като изтрезнях, гледам - и халка ми сложили...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук При соца давахме мило и драго да си купим нещо вносно, сега - нещо българско.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори