×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Над месец близки на починал във Великобритания българин не могат да го погребат у нас
  • Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква
  • Протест в Пазарджик заради убийството на 7-годишната Моника от Братаница
  • 16-годишно момче е поразено от волтова дъга във Варна
  • Прокуратурата, МВР и ДАНС със съвместно звено срещу изборни престъпления
  • Планински спасители помогнаха на туристи, изгубили се във Врачанския Балкан
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гробовете на богаташи със заслуги към църквата разкриваме на полуостров Свети Яни


Гробовете на богаташи със заслуги към църквата разкриваме на полуостров Свети Яни
Златната монета на Сюлейман Великолепни показва, че манастирът е бил богат, открихме кръст от червен яспис и интересни монетни находки, каза доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ
24 Ноември 2022, Четвъртък, 17:58 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Иван КОЛЕВ

Вече черпим опит от турците за създаването на модерен историко-археологически парк 

Историци, археолози, еколози и други изявени изследователи – представители на различни области на знанието се включиха в осемнадесетата кръгла маса на тема „Странджа и Черноморието между различните научни дисциплини“, която се проведе в Ахтопол по инициатива на инж. Петър Кънев – председател на Сдружение „Черноморска Странджа“. Основен лектор във форума бе директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, която запозна присъстващите с основни резултати от археологическите проучвания на нос Свети Яни в Ахтопол.

- Доц. Петрунова, на какъв етап са проучванията на полуостров Свети Яни в Ахтопол?

- Това е археологическо проучване, което започна през 2020 г., след като отпадна необходимостта от стопанисване oт военните на полуострова Свети Яни на бившата застава. Имотът беше даден на Министерството на културата, тъй като е културна ценност, след което те го предоставиха на Националния исторически музей. Ние направихме обширен проект, в който ще използваме и част от сградите, които все още стават за ползване, за което са нужни и средства за в бъдеще. Това място ще се превърне в един историко-археологически парк. Тази беше и причината да се свържем с колегите от Турция, които са много по-напреднали по отношение на музеите на открито. Те правят много интересни такива туристически атракции, възстановяват цели села. Направихме два уъркшопа – един в Ахтопол и един в Турция. Работим по това да изчерпим археологията и след това да продължим с възстановяването на площта.

- Докъде са стигнали разкопките?

- Самите разкопки вървят бавно, защото средствата не са големи и те предопределят какъв обем работа да се свърши. Първите 2 години основно беше почистване на терена от съвременни материали, от нарушенията при построяването на защитата на военни съоръжения – окопи, насипи и т. н. Имаше много метал – останки от патрони и други части, които пречат на металотърсачите. В голяма част от случаите трябва да се копае на ръка, за да може да се хване всеки най-малък детайл, за да се възстанови картината.

Спасиха от строителство полуостров Свети Яни, правят го най-новата туристическа атракция в Ахтопол

Имахме някои податки от много кратки по-ранни проучване. За съжаление геофизиката не даде резултата, който очаквах, но все пак беше от помощ.

Тази година стъпихме на по-здрав терен, демонтирахме някои от бетонните ограждения на поделението и от там започна да се показва некрополът, който е бил около църквата на манастира. Освен че е некропол, се откриха и голямо количество препогребвания. Мястото е малко и не е било достатъчно за погребване на всички. Това показва голямата численост на тези, които са обитавали манастирската земя. Самите гробове са вкопани в скалата и са направени като гробници. Когато се налага ново погребение, се изваждат костите, прави се специален ритуал, опяват се, преливат се и се препогребват буквално на ръба на полуострова. Такива погребения намерихме много. Намерихме и много монети, които ни дават хронологически от кога до кога можем да търсим обитаването на това място. Интересни са и самите житейски ситуации, които разкриват погребенията. В един от гробовете е положена майка с новородено бебенце, която е починала по някакъв начин и е била свързана с монасите, които са поддържали манастира. Тя е погребана на доста престижно място. Обикновено тези места са зад апсидата на църквата, отстрани, доколкото може да позволи полуостровът. Обнадеждени сме от това, което откриваме. Догодина ще разширим археологическите проучвания. Предстои ни да извадим цистерна за гориво, която е закопана дълбоко. Там ще можем да проучим по-запазени пластове, но ни е необходима и техника, каквато в района няма. Самото й докарване е скъпо.

- Кои са интересните за Вас периоди?

- На мен са ми интересни ранните периоди – от Второто българско царство, отпреди създаването на българската държава – 5-6 в. Ще видим какво ще покажат разкопките.

- В презентацията споделихте, че сте открили и нещо много интересно – граждански погребения сред тези на монасите и свързаните с обителта хора. Откривате ли връзка и можем ли да кажем, че още от тогава датират практиките заможните хора да заплащат за по-добри места, където да бъдат положени в последния си земен път?

- Да. Очевидно това са богати граждани на Агатополис, които или имат заслуги към църквата, или са били с достатъчно добро социално положение, за да бъдат облагодетелствани и да бъдат погребани на света земя.

- Имахте амбицията да възстановите църквата към манастира.

 - Тази амбиция не сме я изоставили, но трябва първо да приключат археологическите проучвания, да бъде изчерпено всичко, което земята дава, защото нямаме право да нарушаваме културни пластове. Когато сме сигурни, че сме приключили с археологическите проучвания, тогава имаме проект от архитект Юлий Фърков, който е направен за малкия параклис. Той искаше да построим голяма църква, но аз не съм по тези изпълнения. Мечтая си точно в края на полуострова да бъде възстановен този параклис „Свети Йоан Продром“, който за съжаление в последните години от съществуването си – в началото на ХХ век, е бил използван за конюшня – откриваме подкови за коне, петала за магарета. Ще се постараем да върнем светостта на мястото. Трябва да възстановим и другите части, в зависимост от това какво ще даде археологията.

- Как би изглеждал самият туристически обект на финала, за какво, например бихте могли да използвате постройките на военните?

- Освен парка, който ще се оформи на мястото на направените проучвания и около църквата, голямата сграда, в която са живели граничарите, е в добро състояние. След сериозни ремонти можем да използваме добре запазените хранилища, които се намират в мазетата. Те са били складове за въоръжение, в които могат да се съхраняват находки, които са открити и при подводните, и при нашите проучвания. В горните части ще има възможност да се правят временни експозиции. Съвсем скоро планирам да се направят метални конструкции, на които да се представят върху пана резултатите от проучванията, каквито Вие видяхте в презентацията. Например – карта на полуострова, снимки от дрон. Всичко това посетителите ще могат да го разглеждат, като дойдат, за да проследяват историята на проучванията поне в снимков материал.

Осемнадесетата кръгла маса на тема „Странджа и Черноморието между различните научни дисциплини“ се проведе в Ахтопол по инициатива на инж. Петър Кънев – председател на Сдружение „Черноморска Странджа“

- Какво финансиране е необходимо още, за да продължите работа?

-  Националният исторически музей отделя средства според възможностите си и работим добре, въпреки ситуацията в държавата. Всяка година кандидатстваме по програмата „Археология“ на Министерството на културата и засега успяваме да се класираме и да получаваме средства.

- Кое е най-интересното откритие на полуостров Свети Яни според Вас като изследовател?

- За тази година са две – успяхме да намерим запазени гробове, въпреки голямото строителство, открихме и кръст от червен яспис специално от Странджа, който е много приятна изненада. Безспорно монетните находки са много интересни. 25 са монетите, между които златната монета на Сюлейман Великолепни показва, че това действително е богат манастир.

През XVII век тук идват руски пират – чайки, които обстрелват манастира и това е именно показателно, че те са знаели, че е богат манастир. Затова са го нападнали, както са направили и със Созопол. Такива пирати не отиват там, където няма какво да се открадне.

- Имало е иманярски набези по време и на Вашите проучвания.

- Да, имаше. За съжаление, къде от любопитство, къде от изкушение, хората прескачат оградата и влизат на територията на разкопките. Носят се слухове, че се прави съвременен строеж, което категорично не е вярно и държа да се каже. Хората идват, разглеждат, повдигат покритите части, някои от тях ровят… това не е приятно, но е из цяла България, не е местна особеност.  
В категории: Просвета , Царево


Най-лошите майки според зодията
Най-лошите майки според зодията 25/09/2023, Понеделник 21:20 0
1
Коментара по темата
1.
...
24.11.2022 18:49:32
1
4
Как Бони Петрунова? Това от клуб "Спартакус" са по- женствени актьорите!
Глупости, ама глупости- "руски пират- чайка".
Това чучело няма нищо общо с археолозите. С тоя модернизъм и в археологията, нищо чудно и някой птеродактил от времето на динозаврите да е обстрелвал острова от клоаката си.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 причини, поради които мъжът вече стяга багажа си и скоро ще ви напусне 7 причини, поради които мъжът вече стяга багажа си и скоро ще ви напусне Ето кои са те  Какво да очаквате от секса, след като навършите 40 Какво да очаквате от секса, след като навършите 40 Ако се опитвате да забременеете, знайте, че това може да не стане веднага Най-лошите майки според зодията Най-лошите майки според зодията Това представителките на Козирог и Дева Рецепта за чешки колачки с извара, боровинки и сини сливи Рецепта за чешки колачки с извара, боровинки и сини сливи Ето как да ги приготвите Видео от бъдещето ще покаже магът Зайн на националното си турне Видео от бъдещето ще покаже магът Зайн на националното си турне Националното турне „Зайн и машината на времето“. То ще обхване 8 града от страната Господ явно много обича този известен българин Господ явно много обича този известен българин Джеки Стоев се е разминал по чудо с потопа в Царево Тази фолкпеница е с ново гадже - богат хотелиер Тази фолкпеница е с ново гадже - богат хотелиер Фолкветеранката от няколко месеца е в компанията на велинградския бизнесмен Ангел Манолов Преживяхме майката и бащата на нацията, сега ГЕРБ ни представят детето й Хекимян Преживяхме майката и бащата на нацията, сега ГЕРБ ни представят детето й Хекимян Кандидатурата му е рискова, води до сериозни напрежения и разочарование в партията, смята политологът Последното гадже на Денис Теофиков закапа бившата му, обвини я в... Последното гадже на Денис Теофиков закапа бившата му, обвини я в... Само преди дни попфолк певицата пусна дует с Денис, който тя обясни, че била мечта и за двамата Неочакван обрат с победителка във Фермата Неочакван обрат с победителка във Фермата Веселка отложи сватбата си
Руските войски са изтезавали до смърт жертвите си Украйна, твърди ООН Руските войски са изтезавали до смърт жертвите си Украйна, твърди ООН Русия отрича да е извършвала зверства или да взима под прицела си мирните жители в Украйна Защо лидерът на испанските консерватори е далеч от премиерския пост Защо лидерът на испанските консерватори е далеч от премиерския пост Народната партия на Фейхоо спечели най-много гласове на завършилите без категоричен победител общонационални избори на 23 юли, които оставиха всички партии достатъчно далеч от абсолютното мнозинство и така усложниха пътя им до властта Как да неутрализирате миризмата на чесън Как да неутрализирате миризмата на чесън Изследването, направено в лабораторни условия, като са планирани и тестове с човешки дъх, показва, че пълномасленото кисело мляко не позволява на почти всички летливи съединения, отговорни за острата миризма на чесъна Или аз, или той, призова шефовете си тази супер звезда Или аз, или той, призова шефовете си тази супер звезда Неймар иска уволнението на треньора на Ал-Хилал Тази звезда от турска сапунка се омъжи за баскетболист, сега има щастлива новина Тази звезда от турска сапунка се омъжи за баскетболист, сега има щастлива новина Тя е бременна  Измамени от Ружа Игнатова започват дело в Лондон Измамени от Ружа Игнатова започват дело в Лондон "Mишĸoн дe Peя" имa зa цeл дa възcтaнoви cpeдcтвaтa, зaгyбeни oт инвecтитopитe пpи измaмaтa, ĸaтo ищцитe мoгaт дa ce peгиcтpиpaт нa пpинципa "бeз пeчaлбa, бeз тaĸca" Сайт прави медийна звезда бодигарда на Меси с папарашки снимки от ежедневието и на двамата Сайт прави медийна звезда бодигарда на Меси с папарашки снимки от ежедневието и на двамата Ясин Чеуко получава 230 000 евро на месец за да пази Лионел Меси Почина Капо ди тути капи Почина Капо ди тути капи Месина Денаро страдаше от рак в дебелото черво в последен стадий и беше преместен от затвора в болница в град Акуила, където е починал Над 50% от американците не одобряват президента Байдън Над 50% от американците не одобряват президента Байдън Опасения, че той няма умствения и физически капацитет да е президент Украйна и САЩ ще произвеждат заедно оръжия Украйна и САЩ ще произвеждат заедно оръжия Това е било договорено по време на срещата на украинския президент с американския му колега Джо Байдън 
Слави ТРИФОНОВ Слави ТРИФОНОВ за кмета Хекимян: Явно Бойко Борисов си избра един мисир Виц на деня Виц на деня Даскалица пита майката на родителска среща:
- Откъде е наследил синът ви такава жажда за знания?
- Жаждата от баща си, а знанията от мен.
Виц на деня Виц на деня Лятна вечер. Слънчев бряг. Английска туристка спира такси:
- Несеебаа?
Бакшишът гледа с неразбиращ поглед.
- Несеебаа?
- Кът ни съ е*еш, ко махаш ма, миндил?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Перничани в Африка:
- Жоре, маме... недей дърпа лъва за опашката, може да има бълхи...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече