×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заради липсата на редовно правителство - в БАН са притеснени за бюджета за наука


Заради липсата на редовно правителство - в БАН са притеснени за бюджета за наука
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски бе сред официалните гости на осемнадесетата кръгла маса на тема „Странджа и Черноморието между различните научни дисциплини“
12 Ноември 2022, Събота, 19:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА, снимки: Иван КОЛЕВ

Научните работници с академични звания са около 2500 души, нужно е в бюджета да се отразят рязкото поскъпване на живота и скокът в цената на електроенергията, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски

Предвид сложната политическа обстановка и липсата на редовно правителство  в края на годината председателят на БАН академик Юлиан Ревалски е притеснен за бюджета за следващата година. Научните работници с академични звания са около 2500 души. „Имаме притеснения, както всички бюджетни организации, тъй като годината беше тежка. И макар да имахме дофинансиране, както и висшите училища, предвид рязкото поскъпване на живота и електроенергията, сме разтревожени. Добре е да има редовен кабинет, който да внесе бюджет и тези промени да бъдат отразени в него“, каза пред Флагман.бг академик Ревалски.

Дефицит нямаме, защото сме организация, която се подчинява на отделен закон, приключваме годината на нула, но притеснени, добави председателят на Българската академия на науките.

Академик Юлиан Ревалски бе сред официалните гости на осемнадесетата кръгла маса на тема „Странджа и Черноморието между различните научни дисциплини“, която се проведе днес в Ахтопол. Форумът е по инициатива на инж. Петър Кънев – председател на Сдружение „Черноморска Странджа“.

Изтъкнати изследователи се събраха на научен форум в Ахтопол

„Инициативата е много хубава, защото събира историци и археолози от различни институции – от БАН, от Софийския университет, от Националния исторически музей. Има и друг елемент, който е много важен – форумът е интердисциплинарен. В последните години установяваме, че когато трябва да се изучи миналото, не стига само да имаме историци и археолози. Налагат се изследвания, които са свързани или с геологията, или с проучване на самите артефакти – колко са стари, от какво са направени, какъв е бил съставът. Това дава много по-широк поглед. Поздравление за подкрепата от страна Асоциация „Черноморска Странджа“. Регионът на Ахтопол е чудесен“, каза акад. Ревалски.

Акад. Юлиан Ревалски (вляво) бе възхитен от докладите в 18-ото издание на кръгла маса на тема „Странджа и Черноморието между различните научни дисциплини“. На снимката са акад. Иван Гранитски (в средата), акад. Васил Николов (до него), инж. Петър Кънев и Пламен Грозданов, дипломат (вдясно)

Председателят на БАН призна, че трудно се привличат млади хора в научните среди по няколко причини, като едната е не особено завидното заплащане.

„Но има и друга – по принцип науката не е лесно нещо. Научните изследвания във всички дисциплини изискват много усилия, а в последните години хората като че ли не са готови да отделят много време, за да се задълбочат“, каза акад. Ревалски.

„Но имаме успехи през последните години и те се дължат от една страна на специалните младежки програми, които от няколко години са и на национално ниво. Те подпомагат младите учени в материално отношение, както и в частта, в която младите могат сами да пишат и да изпълняват проекти, след като са финансирани“, добави той.

Председателят на БАН допълни още, че в тези науки като химия, физика, биология, биомедицина, в които инфраструктурата има огромно значение, тя се подобри значително в БАН и в голяма част от висшите училища.

„За един млад човек е изключително важно да може да работи на съвременна апаратура. Тази година имахме лауреати с големи награди, които споделяха, че апаратурата, с която работят, е по-добра от тази, която са имали възможност да видят на стаж в Германия“, каза акад. Юлиан Ревалски.

Институционалната среда също е много важна, добави той. „Младите обичат да виждат ясен път за кариерно развитие в бъдеще. Когато се направят и следващите стъпки, които започнаха преди година и половина, след като им се подобри заплащането значително, както стана с учителите, мисля, че нещата ще се обърнат“, каза пред Флагман.бг председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.


В категории: Просвета


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
9
Коментара по темата
9.
00
13.11.2022 14:00:54
1
2
тези нали правиха ваксина срещу ковид - кво стана, ковита свърши ваксина още няма
цялата им работа е такава
8.
коко
13.11.2022 09:40:49
1
4
Само като видите на снимката за какви учени става въпрос и веднага ще разберете, че навремето Дянков беше Прав.В БАН от живково време до сега са се настанявале все хора на властимащите, и то такива боклуци от тях, които от мързел избягват да ходят до тоалетната.Тези синодални старци вече години харчат над 100 000 000 милиона пари на данъкоплатците и никаква наука не ги интересува.Ако влезете в някоя лаборатория на БАН, ще се удивите от прахта която с години стои по рафтовете.Крайно време е тази комунистическа глупост да се закрие.Такива академии останаха само в Русия и ,,богатата"България.
7.
А
13.11.2022 03:39:41
1
5
Петър Кънев и Иван Гранитски какво общо имат с която и да е наука?
6.
*********
12.11.2022 22:26:59
1
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
общинския сайт
12.11.2022 21:08:55
0
5
на кмета завършил висшу в СССР трие коментари за същия комунист.
4.
коментара
12.11.2022 21:05:08
0
4
беше по темата, но не отърваше на политиката на кражби на някой цървули от флегмите.
3.
*********
12.11.2022 21:00:05
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Жоро Палмата
12.11.2022 20:26:01
0
7
Винету много бързо активира антуража си ето точно за това трябва да се съкратят общинските и държавни служители
1.
Номенклатурчици
12.11.2022 20:00:22
0
13
Кви академици, кви 5 лв.?!?
Събра ли се само дърти комуняги с часовиници за по 10 к. евра, ама иначе се притесняват че бюджета (заплатата), чежнема да им се дигне. Пфф, аман от клатикурци дето за 5 стинки работа не са свършили!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов
Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори