×
София Парламентарни избори 2023 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Над месец близки на починал във Великобритания българин не могат да го погребат у нас
  • Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква
  • Протест в Пазарджик заради убийството на 7-годишната Моника от Братаница
  • 16-годишно момче е поразено от волтова дъга във Варна
  • Прокуратурата, МВР и ДАНС със съвместно звено срещу изборни престъпления
  • Планински спасители помогнаха на туристи, изгубили се във Врачанския Балкан
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентска република за лично ползване


Президентска република за лично ползване
Евродепутатът Иво Христов стана неформалният лидер на кръжеца около Румен Радев, който напоследък активно пропагандира идеята за президентска република
23 Ноември 2022, Сряда, 16:33 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Когато случайно лице по съвпадение попадне във властта и това му хареса, то иска да запази удоволствието завинаги. Обикновено така се раждат диктатурите

Апетитът идва с яденето, удоволствието да управляваш еднолично със служебни кабинети се услажда. Така може да се обясни кампанията на определен кръжец от хора, която бе задействана тези дни в подкрепа на президентската република.

Интервюта, „случайни“ изявления, изнесени речи, написани статии – изведнъж пространството се напълни с вопли за еднолична президентска власт. Най-видна сред този пропаганден кръжец е фигурата на бившия журналист Иво Христов, който сега е евродепутат. Практически няма негово изявление в последните дни, където той да не е обяснил, че настоящата ни конституция се е изчерпала и трябва да се напише нова, която да е за президентска държава.

Иначе – плашат в един глас Христов и кръжеца – ще изпаднем в безизходица, която ще роди „още няколко краткотрайни и разочароващи правителства, но не и стратегическа перспектива за изход от тази ситуация.“ Тънка подробност е, че тази група от хора не е някакво независимо образувание, което дава свое лично или експертно мнение, а са все изключително близки до президента Румен Радев люде.

Да вземем споменатия Христов. Цялото доволство, в което той живее в последните години е единствено благодарение на Румен Радев. Нему той дължи извисяването си над журналистиката, когато Радев го взе да му ръководи политическата и комуникационната стратегия на предизборната кампания. След това го назначи за началник на кабинета си. После го вреди на избираемо място в евролистата на БСП, та го прати и на най-синекурната длъжност в Европа – евродепутат.

Тази длъжност изисква единствено редовно да си хващаш самолета за екскурзиите до Брюксел, където да гласуваш в парламент, чиито решения не са задължителни. На всичкото отгоре ти и плащат пребогато. Удоволствие си е откъдето и да го погледнеш. Как после да не върнеш услугата, повеждайки като Раймонда Диен кампанията за президентска република.

Иво Христов впрочем е близнат от съдбата да е галеник и на комунизма, и на капитализма. Роден в семейство на български дипломат в Истанбул по време, когато обикновеният българин почти не можеше да пътува свободно в чужбина, после израства по посолства в западни държави, а животът му продължава и в новия строй да е все така луксозен. Нищо чудно, че описва с такива примамливи слова „блажената“ президентска република, която неговият патрон Радев си мечтае. Светът на Христов е лъскав и приятен, пълна противоположност на света, в който живее огромната българска маса.

Затова и Христов чертае все красни перспективи пред страната ни, когато тя най-сетне бъде сресана според вижданията на патрона му. За да сме честни, трябва все пак да признаем, че Христов, и останалата част от кръжеца около президента, избягват да персонализират бъдещата президентска България, макар за всички да е ясно, че те я виждат оглавена именно от Радев. Но не само името му премълчава тази група.

Всъщност те премълчават всичко. Какво значи бедна парламентарна страна, обрулена от либерал-глобалистките реформи, с корумпирана администрация, лесно пробиваема съдебна система и без стабилна, готова да се опълчва на попълзновенията, журналистика да завие към еднолична власт?

Това означава всички беди, които сме имали досега да се умножат по две, че и по три. Но за да не теоретизираме, нека следваме примера на други държави, които също като нас са изключително бедни, чиято икономика също бе закрита от либерал-глобализма, и където даден случаен човек по стечение на обстоятелствата се докопва до властта.

Наш пример не могат да са Полша и Унгария, управлявани тъкмо по начин, какъвто на Радев му харесва, защото и на двете места икономиката не бе така фатално занулена, както в България, която от индустриална в момента се е превърнала в прост суровинен придатък, какъвто беше до 60-те години на миналия век. Наш пример могат да са единствено държави като Молдова, Киргизстан, Узбекистан, Армения, Сърбия. Ние можем да се мерим само с тях, нищо че те не са членки на ЕС. Реално членството в ЕС, както и сами можем да го усетим, в българския случай не води нито до силна икономика, нито до силна армия, а оттам – още по-малко пък до силна държава.

Всъщност в българския случай то доведе единствено до още по-голяма демографска катастрофа, понеже превърна емигрирането в песен. Когато случаен човек насред бедна държава се види във власт, това адски му харесва. Удобството да живееш нашироко, да се грижат за теб, всички да ти се възхищават и да те хвалят, да разбереш колко си бил велик, пък довчера да не си го знаел, да управляваш цяла страна, дори и да не си най-умният на света е много приятно усещане.

Но първият мандат минава и отминава, вторият се преполовява и случайното лице, озовало се във властта, започва да изпитва притеснения, че цялата тази наслада скоро ще свърши. А така да не му се иска. Тогава средностатистическият президент в обрулена от либерал-глобализма страна прибягва неизменно до един и същи похват, за да се задържи още насред властовите сладинки – зануляване на мандата и започване на чисто.

По този начин мандатите тръгват да текат от самото начало. Румен Радев е тъкмо в тази фаза. Скоро ще преполови втория мандат, който би трябвало да му е последен. Но страхът, характерен за случайни хора, овластили се в обрулена от либерал-глобализма държава, че президентската властова наслада ще свърши, очевидно го обхваща не на шега. Затова и той, изглежда, е посегнал към любимия похват – зануляване на мандата. Това може да стане единствено с нова конституция. Радев обаче все още не смее да изразява на глас онова, което денонощно му се върти в главата, затова се е доверил на въпросния кръжец, чийто неформален лидер е Иво Христов.

Но пък с един замах сегашният президент очевидно иска да уцели два заека – хем зануляване, хем и еднолична власт, каквато би му дала президентската република. Тогава няма да му се налага да прибягва до политически интриги, за да увеличи срока на пребиваване на неговото служебно правителство, а лично той ще управлява кой кабинет колко години ще е на власт. Така работят държавните глави в страните, с които можем да се сравняваме. Но приемаме, че президентската република е вече факт, а Радев е започнал на чисто с първи мандат.

Обикновено при това положение ръководителите на бедните държави от посочения по-горе списък си поставят за цел да подчинят колкото се може по-голяма част от държавните органи на себе си. Превземат се основните телевизии, радиостанции, вестници и интернет издания, назначават се удобни лица в Конституционния съд и съдната система като цяло, извършват се политически интриги, за да се омаломощят и завземат основните партии, където се поставят приятелски настроени лидери – така вече няма да има кой нито да говори и пише срещу овластилия се президент, нито да му противостои с буквата на закона. Всичко ще е сресано според неговия каприз. Когато преполови втория мандат, в главата му пак ще се настанят същите страхове, които по всяка вероятност го преследват и сега – краят на властта е близо, какво да се прави?

Но този път вече ще е много по-лесно, защото всичко е под контрол. А и в страните, с които можем да се сравняваме, отдавна са измислили решение и на този неизбежен момент по пътя към пълната диктатура – общонароден референдум за увеличаване на президентските мандати с още няколко. Когато и това стане факт, въпросният случаен човек, който по някакво съвпадение се е озовал във властта, ще се чувства до такава степен господар на положението, че с лекота ще прокара и третия похват за увековечаване на управлението си – нова промяна в конституцията, където президентски срокове вече няма, а държавният глава получава правото да управлява до памперс, че и след това. Някой да не си помисли, че понеже България е в ЕС такова нещо у нас не може да се случи! Напротив – може.

Дори в по-богатите от нас Унгария и Полша, където и опозиция има, и силни медии, всичко това се случва, макар и не в тези крайности, описани по-горе. В България, както имахме удоволствието да видим от дългото управление на Борисов, е достатъчно съответният управленец да гарантира на либерал- глобалисткото политбюро, че ще му е верен до гроб. Оттам-нататък може да си прави каквото си иска у дома.

Ето как само с няколко хода, отдавна измислени в бедния и обрулен от либерал- глобализма свят, парламентарната република се превръща в диктатура. Това в никакъв случай не прави въпросната държава силна и устойчива.

Прави я само още по-трудна за живеене, защото към беднотията се добавят и ред политически и цензурни ограничения. Но пък тогава съдбата сигурно отново ще е благосклонна към Иво Христов – всеки доживотен диктатор има нужда и от свой паж.


В категории: Политика


Най-лошите майки според зодията
Най-лошите майки според зодията 25/09/2023, Понеделник 21:20 0
22
Коментара по темата
22.
Бахур
22.12.2022 17:43:40
0
0
До: 1.
Само да питам "партиЙ" некой римски император ли е или химичен елемент ? А какво значи ПРЕЗИДВНТСКА ? А буквар знаеш ли какво е ? Неграмотността е най-големия враг на човечеството.
21.
авторът има предвид Масонска Република
24.11.2022 15:03:26
0
1
Да напомним, че 4-ма наши президенти са били масони - Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Румен Радев са членували в тайни организации. Вече видяхме Президент и Временен Премиер масони, както и техните кабинети: генерал-масон Стефан Янев смени генерал-масон Борисов, президентът беше генерал-масон Радев. Знаем, че в предишното Народно събрание имаше 90 масона, но не знаем колко са в сегашното. Когато станат 121, май тогава ще имаме масонско Народно събрание.
Да си спомним за закона за всички от съдебната власт да декларират своето участие в тайни организации - кандидатът за Висшият Конституционен съд Петър Стоянов се наложи да оттегли своята кандидатура, защото е масон. Но подобен закон трябва да има и за изборната политическа власт - как може да "служиш на народа", ако преди това си се заклел да служиш на тайни организации? Как изглежда клетвата в тези тайни организации:
https://afera.bg/ето-как-ръкополагат-съветника-на-руме/
20.
Биби
24.11.2022 08:55:13
1
0
Автора пише, че е журналист, ама това произведение няма нищо общо с журналистиката, да ме прощава.
19.
До R
24.11.2022 08:33:18
0
5
При Зелените Чорапи Комуняк Радев и Комуняк Янев, цял живот зачислени на коркова храна,нафта и бензин по 3,50-4,0 лв/литър и бел леп по 2,00лв .
Напред и нагоре!
18.
Дернев
24.11.2022 06:20:28
6
3
БГ не стане ли част от СЕЩ, положителни промени няма да има. Какво и да е управлението ще е само различни форми на проява на голямата и безгранична БГ алчност довела държавата ни до този упадък. СЕЩ е спасението. Нашето, на Европа и света.
17.
Флегми
24.11.2022 06:04:31
0
5
Тоя е същия като вас само, че вие драпате за сикаджията от банкя
16.
R
23.11.2022 21:42:01
16
5
РАДЕВ НАПРЕД И НАГОРЕ !
ИЗМИТАНЕ НА ЦЕЛИЯ ПОЛИТИЧЕРКИ ЕЛИТ ! ТОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА !
15.
До 8 безмислиния
23.11.2022 21:13:53
3
10
Само Лена на Миро и Киро е най-добрия избор :)))))
Пробва се 8 месеца като Премиер, какво и пречи и за Президент да се цани???
14.
6matarok
23.11.2022 20:13:24
17
3
Za6to da ne smenim modela, 33 godini partiite ni dokaraha do tova da sme nai umira6tata naciq v sveta, bedni, bolni i ne6tastni!?
A napravo bih predlojil samo edna partiq i tq da e po komunisti4skimodel , me4taq za komunizma samo za da vidq naroden sad nad vsi4ki dolni utrepki upravlqvali ni poslednite 33 godini, vsi4ki zaedno i semeistvata im do 3to kolqno trqbva da badat zaroveni jivi .
Gotov sam da izgubq vsi4ki "ekstri" na demokraciqta, da nqmam pravo da izlizam izvan BG , da nqmam pari, da ima samo hlqb , sirene i mlqko v magazina, da ima samo 3 modela drehi i obuvki v magazina, no tezi dolnoprobni utrepki koito sa se dokosnali do vlasta po edin ili drug na4in da badat uni6tojeni 4as po skoro
13.
До 8 не мислищ, а мега ТЪП
23.11.2022 19:25:59
11
29
Я пак?!?
Ти нещо се обърка ми се струва. Фатмака бил най-добрия политик в България, ахаххахахаххах.
Пий си хапчетата ве шматка.
Когато шапкаря си основе партия подчертавам, от нулата да си събере хора да се яви на избори и да ги СПЕЧЕЛИ, тогава говори че е истински политик. Ако не бяха комунягите и най-вече Гигов, Радко още щеше да се реди с таблата в столовата на поделението и да чака 25то число на месеца. Заради такива пробити тъпани като теб сме на този хал. Главите са ви обърнати на обратно когато гласувте за "добрите" политици!
12.
Zizi
23.11.2022 18:48:32
8
35
Президентска република е голям риск за страната ни. А ако случайно е начело с Радев - великия случайник, си пълна катастрофа.
11.
Написалият статията
23.11.2022 18:29:50
21
9
не се ли усеща, че сам се оборва ?
Ами че точно Полша и Унгария не си "занулиха" икономиките именно защото си останаха президентски републики!
10.
С какво ще се похвали Асен Василев?
23.11.2022 18:02:59
11
29
С прозвището „Кокорчо“?
С изборите, спечелени през ноември 2021 г. след измама с мадуровките?
С най-кратко управлявалото българско правителство, свалено за първи път
в историята с успешен вот на недоверие?
С аферата „Джемкорп“?
С парапета на Киро и Лена?
С доклада на ДАНС за комисионни в газа?
С левчето надценка на бензина в полза на „Лукойл“?
С рекордната инфлация?
С културния министър и шефа на НАП, назначени заради интимна връзка с
финансовия министър?
Айде, няма нужда. На тия юнаци куролацията им е в много трудна ситуация,
*време е да се стягат за близка среща с Гешев, а после и с бай Ставри,
който няма проблеми с импотентността.*
9.
Изборният кодекс влиза в четвъртък, хартиената бюл
23.11.2022 17:43:39
13
22
ПП+ДБ падат в канала на бай Ставри!
Разписките вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване, те ще са с QR-код, но и същевременно ще са със защитена хартия, която не може да се фалшифицира. Отделно ще са с печат от комисията
8.
мислещ
23.11.2022 17:36:43
54
18
Радев в момента е единственият адекватен политик! Това е положението!
Останалите са Бойко Крадеца, Киро Идиота, Христо Розовия, Пеевски и ДОган, и Курнела дето подкрепя ония бандити от ГЕРБ и ДПС за промените в изборния закон и връщането на купените избори!

Е, кажете бе, тролчета! Кажете поне един, който е по-добър избор от Радев!
7.
DB7
23.11.2022 17:34:48
5
8
БРАВО
6.
...
23.11.2022 17:20:10
22
47
Радев е отвратителен популист. Само същество без мозън не може да види какво се опитва да постигне това нищожество. Никак не е случайно, че бави съставяне на правителство! Това е планът му! Иска да управлява сам!!!! Опичайте си акъла, защото този павиан ще направи Тиквуний да изглежда като пеленаче!
5.
Долен измамник
23.11.2022 17:18:33
10
49
Импийчмънт за слугата на мафията герб-дпс и руска подлога.
4.
ПП и ДБ постъпват нагло, лицемерно и безочливо
23.11.2022 17:11:38
46
26
лед като миналата година “Демократична България” не пожелаха да подкрепят правителство на малцинството на “Има такъв народ”, сега ще предложат правителство на малцинството и ще очакват да ги подкрепи Бойко Борисов. Ще чакат подкрепа от човека, когото наричат мафиот и когото арестуваха. Но когото всъщност много обичат,
3.
МИСЛЕТЕ !
23.11.2022 17:05:24
12
66
Много е прав в анализа си г-н Божков! Напоследък по всички възможни начини ни облъчват как най-добрият вариант е президентска република! Явно апетитът идва с яденето и Радев се взе много на сериозно. Ограден с верни подлоги, които пък са свързани и с мафиотско-мутренското-библиотекарското задкулисие, които му нашепват все по-настоятелно: "ти си велик, ти можеш, ти си човекът..." и той все повече се издига в собствените си очи! Балонът се надува, дами и господа! Кога ли ще гръмне?!?
2.
Така че и най-хитрите се провалят.
23.11.2022 16:59:13
56
29
Стана им много горещо със скандала „Джемкорп“ и веднаха предприеха кризисен пиар: Ще предлагат правителство на малцинството с втория мандат. Ясно е, че това няма да мине. Слушаме точките, които реди Кирил Петков, те са неприемливи за всички останали партии.
Но ФАНТАЗНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ще е ТЕМА на медиите в следващите дни. Изместваме скандала с напълно ялова заявка за управление. НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ! Тежки остапбендеровци! Те са убедени, че са най-хитрите на света. И от всяка ситуация могат да се измъкнат. Само искам да им кажа, че се давят плувците и се тровят гъбарите…
1.
Haha
23.11.2022 16:48:01
42
16
Жалко за жълтите медийки като флагман . Няма партий няма и за какво да пишете и рекламирате предизборно.
ЗА ПРЕЗИДВНТСКА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 причини, поради които мъжът вече стяга багажа си и скоро ще ви напусне 7 причини, поради които мъжът вече стяга багажа си и скоро ще ви напусне Ето кои са те  Какво да очаквате от секса, след като навършите 40 Какво да очаквате от секса, след като навършите 40 Ако се опитвате да забременеете, знайте, че това може да не стане веднага Най-лошите майки според зодията Най-лошите майки според зодията Това представителките на Козирог и Дева Рецепта за чешки колачки с извара, боровинки и сини сливи Рецепта за чешки колачки с извара, боровинки и сини сливи Ето как да ги приготвите Видео от бъдещето ще покаже магът Зайн на националното си турне Видео от бъдещето ще покаже магът Зайн на националното си турне Националното турне „Зайн и машината на времето“. То ще обхване 8 града от страната Господ явно много обича този известен българин Господ явно много обича този известен българин Джеки Стоев се е разминал по чудо с потопа в Царево Тази фолкпеница е с ново гадже - богат хотелиер Тази фолкпеница е с ново гадже - богат хотелиер Фолкветеранката от няколко месеца е в компанията на велинградския бизнесмен Ангел Манолов Преживяхме майката и бащата на нацията, сега ГЕРБ ни представят детето й Хекимян Преживяхме майката и бащата на нацията, сега ГЕРБ ни представят детето й Хекимян Кандидатурата му е рискова, води до сериозни напрежения и разочарование в партията, смята политологът Последното гадже на Денис Теофиков закапа бившата му, обвини я в... Последното гадже на Денис Теофиков закапа бившата му, обвини я в... Само преди дни попфолк певицата пусна дует с Денис, който тя обясни, че била мечта и за двамата Неочакван обрат с победителка във Фермата Неочакван обрат с победителка във Фермата Веселка отложи сватбата си
Руските войски са изтезавали до смърт жертвите си Украйна, твърди ООН Руските войски са изтезавали до смърт жертвите си Украйна, твърди ООН Русия отрича да е извършвала зверства или да взима под прицела си мирните жители в Украйна Защо лидерът на испанските консерватори е далеч от премиерския пост Защо лидерът на испанските консерватори е далеч от премиерския пост Народната партия на Фейхоо спечели най-много гласове на завършилите без категоричен победител общонационални избори на 23 юли, които оставиха всички партии достатъчно далеч от абсолютното мнозинство и така усложниха пътя им до властта Как да неутрализирате миризмата на чесън Как да неутрализирате миризмата на чесън Изследването, направено в лабораторни условия, като са планирани и тестове с човешки дъх, показва, че пълномасленото кисело мляко не позволява на почти всички летливи съединения, отговорни за острата миризма на чесъна Или аз, или той, призова шефовете си тази супер звезда Или аз, или той, призова шефовете си тази супер звезда Неймар иска уволнението на треньора на Ал-Хилал Тази звезда от турска сапунка се омъжи за баскетболист, сега има щастлива новина Тази звезда от турска сапунка се омъжи за баскетболист, сега има щастлива новина Тя е бременна  Измамени от Ружа Игнатова започват дело в Лондон Измамени от Ружа Игнатова започват дело в Лондон "Mишĸoн дe Peя" имa зa цeл дa възcтaнoви cpeдcтвaтa, зaгyбeни oт инвecтитopитe пpи измaмaтa, ĸaтo ищцитe мoгaт дa ce peгиcтpиpaт нa пpинципa "бeз пeчaлбa, бeз тaĸca" Сайт прави медийна звезда бодигарда на Меси с папарашки снимки от ежедневието и на двамата Сайт прави медийна звезда бодигарда на Меси с папарашки снимки от ежедневието и на двамата Ясин Чеуко получава 230 000 евро на месец за да пази Лионел Меси Почина Капо ди тути капи Почина Капо ди тути капи Месина Денаро страдаше от рак в дебелото черво в последен стадий и беше преместен от затвора в болница в град Акуила, където е починал Над 50% от американците не одобряват президента Байдън Над 50% от американците не одобряват президента Байдън Опасения, че той няма умствения и физически капацитет да е президент Украйна и САЩ ще произвеждат заедно оръжия Украйна и САЩ ще произвеждат заедно оръжия Това е било договорено по време на срещата на украинския президент с американския му колега Джо Байдън 
Слави ТРИФОНОВ Слави ТРИФОНОВ за кмета Хекимян: Явно Бойко Борисов си избра един мисир Виц на деня Виц на деня Даскалица пита майката на родителска среща:
- Откъде е наследил синът ви такава жажда за знания?
- Жаждата от баща си, а знанията от мен.
Виц на деня Виц на деня Лятна вечер. Слънчев бряг. Английска туристка спира такси:
- Несеебаа?
Бакшишът гледа с неразбиращ поглед.
- Несеебаа?
- Кът ни съ е*еш, ко махаш ма, миндил?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Перничани в Африка:
- Жоре, маме... недей дърпа лъва за опашката, може да има бълхи...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече