×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентска република за лично ползване


Президентска република за лично ползване
Евродепутатът Иво Христов стана неформалният лидер на кръжеца около Румен Радев, който напоследък активно пропагандира идеята за президентска република
23 Ноември 2022, Сряда, 16:33 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Когато случайно лице по съвпадение попадне във властта и това му хареса, то иска да запази удоволствието завинаги. Обикновено така се раждат диктатурите

Апетитът идва с яденето, удоволствието да управляваш еднолично със служебни кабинети се услажда. Така може да се обясни кампанията на определен кръжец от хора, която бе задействана тези дни в подкрепа на президентската република.

Интервюта, „случайни“ изявления, изнесени речи, написани статии – изведнъж пространството се напълни с вопли за еднолична президентска власт. Най-видна сред този пропаганден кръжец е фигурата на бившия журналист Иво Христов, който сега е евродепутат. Практически няма негово изявление в последните дни, където той да не е обяснил, че настоящата ни конституция се е изчерпала и трябва да се напише нова, която да е за президентска държава.

Иначе – плашат в един глас Христов и кръжеца – ще изпаднем в безизходица, която ще роди „още няколко краткотрайни и разочароващи правителства, но не и стратегическа перспектива за изход от тази ситуация.“ Тънка подробност е, че тази група от хора не е някакво независимо образувание, което дава свое лично или експертно мнение, а са все изключително близки до президента Румен Радев люде.

Да вземем споменатия Христов. Цялото доволство, в което той живее в последните години е единствено благодарение на Румен Радев. Нему той дължи извисяването си над журналистиката, когато Радев го взе да му ръководи политическата и комуникационната стратегия на предизборната кампания. След това го назначи за началник на кабинета си. После го вреди на избираемо място в евролистата на БСП, та го прати и на най-синекурната длъжност в Европа – евродепутат.

Тази длъжност изисква единствено редовно да си хващаш самолета за екскурзиите до Брюксел, където да гласуваш в парламент, чиито решения не са задължителни. На всичкото отгоре ти и плащат пребогато. Удоволствие си е откъдето и да го погледнеш. Как после да не върнеш услугата, повеждайки като Раймонда Диен кампанията за президентска република.

Иво Христов впрочем е близнат от съдбата да е галеник и на комунизма, и на капитализма. Роден в семейство на български дипломат в Истанбул по време, когато обикновеният българин почти не можеше да пътува свободно в чужбина, после израства по посолства в западни държави, а животът му продължава и в новия строй да е все така луксозен. Нищо чудно, че описва с такива примамливи слова „блажената“ президентска република, която неговият патрон Радев си мечтае. Светът на Христов е лъскав и приятен, пълна противоположност на света, в който живее огромната българска маса.

Затова и Христов чертае все красни перспективи пред страната ни, когато тя най-сетне бъде сресана според вижданията на патрона му. За да сме честни, трябва все пак да признаем, че Христов, и останалата част от кръжеца около президента, избягват да персонализират бъдещата президентска България, макар за всички да е ясно, че те я виждат оглавена именно от Радев. Но не само името му премълчава тази група.

Всъщност те премълчават всичко. Какво значи бедна парламентарна страна, обрулена от либерал-глобалистките реформи, с корумпирана администрация, лесно пробиваема съдебна система и без стабилна, готова да се опълчва на попълзновенията, журналистика да завие към еднолична власт?

Това означава всички беди, които сме имали досега да се умножат по две, че и по три. Но за да не теоретизираме, нека следваме примера на други държави, които също като нас са изключително бедни, чиято икономика също бе закрита от либерал-глобализма, и където даден случаен човек по стечение на обстоятелствата се докопва до властта.

Наш пример не могат да са Полша и Унгария, управлявани тъкмо по начин, какъвто на Радев му харесва, защото и на двете места икономиката не бе така фатално занулена, както в България, която от индустриална в момента се е превърнала в прост суровинен придатък, какъвто беше до 60-те години на миналия век. Наш пример могат да са единствено държави като Молдова, Киргизстан, Узбекистан, Армения, Сърбия. Ние можем да се мерим само с тях, нищо че те не са членки на ЕС. Реално членството в ЕС, както и сами можем да го усетим, в българския случай не води нито до силна икономика, нито до силна армия, а оттам – още по-малко пък до силна държава.

Всъщност в българския случай то доведе единствено до още по-голяма демографска катастрофа, понеже превърна емигрирането в песен. Когато случаен човек насред бедна държава се види във власт, това адски му харесва. Удобството да живееш нашироко, да се грижат за теб, всички да ти се възхищават и да те хвалят, да разбереш колко си бил велик, пък довчера да не си го знаел, да управляваш цяла страна, дори и да не си най-умният на света е много приятно усещане.

Но първият мандат минава и отминава, вторият се преполовява и случайното лице, озовало се във властта, започва да изпитва притеснения, че цялата тази наслада скоро ще свърши. А така да не му се иска. Тогава средностатистическият президент в обрулена от либерал-глобализма страна прибягва неизменно до един и същи похват, за да се задържи още насред властовите сладинки – зануляване на мандата и започване на чисто.

По този начин мандатите тръгват да текат от самото начало. Румен Радев е тъкмо в тази фаза. Скоро ще преполови втория мандат, който би трябвало да му е последен. Но страхът, характерен за случайни хора, овластили се в обрулена от либерал-глобализма държава, че президентската властова наслада ще свърши, очевидно го обхваща не на шега. Затова и той, изглежда, е посегнал към любимия похват – зануляване на мандата. Това може да стане единствено с нова конституция. Радев обаче все още не смее да изразява на глас онова, което денонощно му се върти в главата, затова се е доверил на въпросния кръжец, чийто неформален лидер е Иво Христов.

Но пък с един замах сегашният президент очевидно иска да уцели два заека – хем зануляване, хем и еднолична власт, каквато би му дала президентската република. Тогава няма да му се налага да прибягва до политически интриги, за да увеличи срока на пребиваване на неговото служебно правителство, а лично той ще управлява кой кабинет колко години ще е на власт. Така работят държавните глави в страните, с които можем да се сравняваме. Но приемаме, че президентската република е вече факт, а Радев е започнал на чисто с първи мандат.

Обикновено при това положение ръководителите на бедните държави от посочения по-горе списък си поставят за цел да подчинят колкото се може по-голяма част от държавните органи на себе си. Превземат се основните телевизии, радиостанции, вестници и интернет издания, назначават се удобни лица в Конституционния съд и съдната система като цяло, извършват се политически интриги, за да се омаломощят и завземат основните партии, където се поставят приятелски настроени лидери – така вече няма да има кой нито да говори и пише срещу овластилия се президент, нито да му противостои с буквата на закона. Всичко ще е сресано според неговия каприз. Когато преполови втория мандат, в главата му пак ще се настанят същите страхове, които по всяка вероятност го преследват и сега – краят на властта е близо, какво да се прави?

Но този път вече ще е много по-лесно, защото всичко е под контрол. А и в страните, с които можем да се сравняваме, отдавна са измислили решение и на този неизбежен момент по пътя към пълната диктатура – общонароден референдум за увеличаване на президентските мандати с още няколко. Когато и това стане факт, въпросният случаен човек, който по някакво съвпадение се е озовал във властта, ще се чувства до такава степен господар на положението, че с лекота ще прокара и третия похват за увековечаване на управлението си – нова промяна в конституцията, където президентски срокове вече няма, а държавният глава получава правото да управлява до памперс, че и след това. Някой да не си помисли, че понеже България е в ЕС такова нещо у нас не може да се случи! Напротив – може.

Дори в по-богатите от нас Унгария и Полша, където и опозиция има, и силни медии, всичко това се случва, макар и не в тези крайности, описани по-горе. В България, както имахме удоволствието да видим от дългото управление на Борисов, е достатъчно съответният управленец да гарантира на либерал- глобалисткото политбюро, че ще му е верен до гроб. Оттам-нататък може да си прави каквото си иска у дома.

Ето как само с няколко хода, отдавна измислени в бедния и обрулен от либерал- глобализма свят, парламентарната република се превръща в диктатура. Това в никакъв случай не прави въпросната държава силна и устойчива.

Прави я само още по-трудна за живеене, защото към беднотията се добавят и ред политически и цензурни ограничения. Но пък тогава съдбата сигурно отново ще е благосклонна към Иво Христов – всеки доживотен диктатор има нужда и от свой паж.


В категории: Политика


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
22
Коментара по темата
22.
Бахур
22.12.2022 17:43:40
0
0
До: 1.
Само да питам "партиЙ" некой римски император ли е или химичен елемент ? А какво значи ПРЕЗИДВНТСКА ? А буквар знаеш ли какво е ? Неграмотността е най-големия враг на човечеството.
21.
авторът има предвид Масонска Република
24.11.2022 15:03:26
0
1
Да напомним, че 4-ма наши президенти са били масони - Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Румен Радев са членували в тайни организации. Вече видяхме Президент и Временен Премиер масони, както и техните кабинети: генерал-масон Стефан Янев смени генерал-масон Борисов, президентът беше генерал-масон Радев. Знаем, че в предишното Народно събрание имаше 90 масона, но не знаем колко са в сегашното. Когато станат 121, май тогава ще имаме масонско Народно събрание.
Да си спомним за закона за всички от съдебната власт да декларират своето участие в тайни организации - кандидатът за Висшият Конституционен съд Петър Стоянов се наложи да оттегли своята кандидатура, защото е масон. Но подобен закон трябва да има и за изборната политическа власт - как може да "служиш на народа", ако преди това си се заклел да служиш на тайни организации? Как изглежда клетвата в тези тайни организации:
https://afera.bg/ето-как-ръкополагат-съветника-на-руме/
20.
Биби
24.11.2022 08:55:13
1
0
Автора пише, че е журналист, ама това произведение няма нищо общо с журналистиката, да ме прощава.
19.
До R
24.11.2022 08:33:18
0
5
При Зелените Чорапи Комуняк Радев и Комуняк Янев, цял живот зачислени на коркова храна,нафта и бензин по 3,50-4,0 лв/литър и бел леп по 2,00лв .
Напред и нагоре!
18.
Дернев
24.11.2022 06:20:28
6
3
БГ не стане ли част от СЕЩ, положителни промени няма да има. Какво и да е управлението ще е само различни форми на проява на голямата и безгранична БГ алчност довела държавата ни до този упадък. СЕЩ е спасението. Нашето, на Европа и света.
17.
Флегми
24.11.2022 06:04:31
0
5
Тоя е същия като вас само, че вие драпате за сикаджията от банкя
16.
R
23.11.2022 21:42:01
16
5
РАДЕВ НАПРЕД И НАГОРЕ !
ИЗМИТАНЕ НА ЦЕЛИЯ ПОЛИТИЧЕРКИ ЕЛИТ ! ТОЙ НЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА !
15.
До 8 безмислиния
23.11.2022 21:13:53
3
10
Само Лена на Миро и Киро е най-добрия избор :)))))
Пробва се 8 месеца като Премиер, какво и пречи и за Президент да се цани???
14.
6matarok
23.11.2022 20:13:24
17
3
Za6to da ne smenim modela, 33 godini partiite ni dokaraha do tova da sme nai umira6tata naciq v sveta, bedni, bolni i ne6tastni!?
A napravo bih predlojil samo edna partiq i tq da e po komunisti4skimodel , me4taq za komunizma samo za da vidq naroden sad nad vsi4ki dolni utrepki upravlqvali ni poslednite 33 godini, vsi4ki zaedno i semeistvata im do 3to kolqno trqbva da badat zaroveni jivi .
Gotov sam da izgubq vsi4ki "ekstri" na demokraciqta, da nqmam pravo da izlizam izvan BG , da nqmam pari, da ima samo hlqb , sirene i mlqko v magazina, da ima samo 3 modela drehi i obuvki v magazina, no tezi dolnoprobni utrepki koito sa se dokosnali do vlasta po edin ili drug na4in da badat uni6tojeni 4as po skoro
13.
До 8 не мислищ, а мега ТЪП
23.11.2022 19:25:59
11
29
Я пак?!?
Ти нещо се обърка ми се струва. Фатмака бил най-добрия политик в България, ахаххахахаххах.
Пий си хапчетата ве шматка.
Когато шапкаря си основе партия подчертавам, от нулата да си събере хора да се яви на избори и да ги СПЕЧЕЛИ, тогава говори че е истински политик. Ако не бяха комунягите и най-вече Гигов, Радко още щеше да се реди с таблата в столовата на поделението и да чака 25то число на месеца. Заради такива пробити тъпани като теб сме на този хал. Главите са ви обърнати на обратно когато гласувте за "добрите" политици!
12.
Zizi
23.11.2022 18:48:32
8
35
Президентска република е голям риск за страната ни. А ако случайно е начело с Радев - великия случайник, си пълна катастрофа.
11.
Написалият статията
23.11.2022 18:29:50
21
9
не се ли усеща, че сам се оборва ?
Ами че точно Полша и Унгария не си "занулиха" икономиките именно защото си останаха президентски републики!
10.
С какво ще се похвали Асен Василев?
23.11.2022 18:02:59
11
29
С прозвището „Кокорчо“?
С изборите, спечелени през ноември 2021 г. след измама с мадуровките?
С най-кратко управлявалото българско правителство, свалено за първи път
в историята с успешен вот на недоверие?
С аферата „Джемкорп“?
С парапета на Киро и Лена?
С доклада на ДАНС за комисионни в газа?
С левчето надценка на бензина в полза на „Лукойл“?
С рекордната инфлация?
С културния министър и шефа на НАП, назначени заради интимна връзка с
финансовия министър?
Айде, няма нужда. На тия юнаци куролацията им е в много трудна ситуация,
*време е да се стягат за близка среща с Гешев, а после и с бай Ставри,
който няма проблеми с импотентността.*
9.
Изборният кодекс влиза в четвъртък, хартиената бюл
23.11.2022 17:43:39
13
22
ПП+ДБ падат в канала на бай Ставри!
Разписките вече ще бъдат бюлетина от машинно гласуване, те ще са с QR-код, но и същевременно ще са със защитена хартия, която не може да се фалшифицира. Отделно ще са с печат от комисията
8.
мислещ
23.11.2022 17:36:43
54
18
Радев в момента е единственият адекватен политик! Това е положението!
Останалите са Бойко Крадеца, Киро Идиота, Христо Розовия, Пеевски и ДОган, и Курнела дето подкрепя ония бандити от ГЕРБ и ДПС за промените в изборния закон и връщането на купените избори!

Е, кажете бе, тролчета! Кажете поне един, който е по-добър избор от Радев!
7.
DB7
23.11.2022 17:34:48
5
8
БРАВО
6.
...
23.11.2022 17:20:10
22
47
Радев е отвратителен популист. Само същество без мозън не може да види какво се опитва да постигне това нищожество. Никак не е случайно, че бави съставяне на правителство! Това е планът му! Иска да управлява сам!!!! Опичайте си акъла, защото този павиан ще направи Тиквуний да изглежда като пеленаче!
5.
Долен измамник
23.11.2022 17:18:33
10
49
Импийчмънт за слугата на мафията герб-дпс и руска подлога.
4.
ПП и ДБ постъпват нагло, лицемерно и безочливо
23.11.2022 17:11:38
46
26
лед като миналата година “Демократична България” не пожелаха да подкрепят правителство на малцинството на “Има такъв народ”, сега ще предложат правителство на малцинството и ще очакват да ги подкрепи Бойко Борисов. Ще чакат подкрепа от човека, когото наричат мафиот и когото арестуваха. Но когото всъщност много обичат,
3.
МИСЛЕТЕ !
23.11.2022 17:05:24
12
66
Много е прав в анализа си г-н Божков! Напоследък по всички възможни начини ни облъчват как най-добрият вариант е президентска република! Явно апетитът идва с яденето и Радев се взе много на сериозно. Ограден с верни подлоги, които пък са свързани и с мафиотско-мутренското-библиотекарското задкулисие, които му нашепват все по-настоятелно: "ти си велик, ти можеш, ти си човекът..." и той все повече се издига в собствените си очи! Балонът се надува, дами и господа! Кога ли ще гръмне?!?
2.
Така че и най-хитрите се провалят.
23.11.2022 16:59:13
56
29
Стана им много горещо със скандала „Джемкорп“ и веднаха предприеха кризисен пиар: Ще предлагат правителство на малцинството с втория мандат. Ясно е, че това няма да мине. Слушаме точките, които реди Кирил Петков, те са неприемливи за всички останали партии.
Но ФАНТАЗНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ще е ТЕМА на медиите в следващите дни. Изместваме скандала с напълно ялова заявка за управление. НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ! Тежки остапбендеровци! Те са убедени, че са най-хитрите на света. И от всяка ситуация могат да се измъкнат. Само искам да им кажа, че се давят плувците и се тровят гъбарите…
1.
Haha
23.11.2022 16:48:01
42
16
Жалко за жълтите медийки като флагман . Няма партий няма и за какво да пишете и рекламирате предизборно.
ЗА ПРЕЗИДВНТСКА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори