Вдъхновение от Ориента: най-вкусните турски разядки
Турските разядки предизвикват интерес у нас, тъй като в нашата кухня са привнесени много турски ястия
Кулинарното изкуство предлага множество деликатеси, които са наслада за небцето и са много търсени от всички ценители на добрия вкус. Сред тях особено място заемат разядките.
В най-общ смисъл това са предястия от всякакъв тип - гъсти сосове, лютеница, пюрирани и пастообразни смеси, хапки, салати, смеси от зеленчуци, ядки, подправки и мазнини. Те често се поднасят като заливки и включват млечни продукти и местни подправки, характерни за съответния регион или държава.
Турските разядки предизвикват интерес у нас, тъй като в нашата кухня са привнесени много турски ястия и вкусовите ни предпочитания са много сходни с тези на турския народ.
Хайдари
Тази лека разядка на основата на цедено мляко и чесън, подходяща за топлите летни дни, е традиционна за турската кухня. Напомня за българския катък, но в турския вариант са включени други подправки като изсушен джоджен, копър, червен пипер и чесън, което придава пикантен вкус на тази лека храна.
Необходимите продукти са:
♦ Цедено кисело мляко - 500 г
♦ Краве сирене - 150 г
♦ Масло - 50 г, което трябва да се разтопи на котлона
♦ Сух джоджен - 2 с.л.
♦ Копър - с.л.
♦ Сол - 1 ч.л.
♦ Червен пипер- 1 ч.л.
♦ Чесън - 3 скилидки
Всички съставки се смесват и разбъркват, а червеният пипер се поръсва накрая. Разядката е вкусна с препечени филийки или тънки питки. Може да се нареже прясна краставица или морков на ленти и да се топи в разядката.
Мухлама
Тази разядка се готви и затова може да се ползва не само като предястие, но и като основно ядене, гарнирана със салата.
В голям тиган се разтопяват 50 г масло. В него се добавят 4 лъжици царевично брашно и се запържва 3-4 минути. Към запърженото брашно се наливат 350 мл вода, 1/3 ч.л. сол и се оставя да ври, докато се сгъсти. Предварително се настъргват 150-200 г кашкавал и той се слага към сгъстената смес, като се обърква, за да се смеси. Кашкавалът трябва да се разтопи и да се получи еднородна смес.
Мухлама може да се консумира както топла, така и студена - и в двата варианта вкусът е уникален. Може да се поръси с канела, както я поднасят в Турция, нашите вкусови рецептори обаче ще оценят по-добре чистия вариант.
Чимен
Чименът е пикантна разядка за вегетарианци. Подходяща е за сандвичи, хапки, с добавени маслини, сирене или в чист вариант като мезе за алкохолни напитки.
Необходимите продукти са:
♦ 3-4 с.л. пюре от домати
♦ 3-4 с.л. пюре от чушки
♦ 12-13 скилидки смачкан чесън
♦ 100 г натрошено сирене
♦ 250 г фино смлени орехи
♦ 4 с.л. зехтин или олио
♦ 1-2 с.л. сминдух
♦ Сол на вкус
Може да добавите и галета по желание, за да стане по-гъста. Смесените продуктите имат консистенция на паста, която се маже на филийка.
Какво ще ни донесе любовта на 24 декември
Самолетът на началника на генщаба на либийската армия се разби край Анкара
Как да избегнем семейни конфликти по време на празниците - съвети за хармония
Доброволци от Айтос зарадваха 100 пенсионери в нужда преди Коледа
Пациентите плащат двойно за жизненоважни медикаменти
Истината за отрязаното ухо на Ван Гог
Катя Илиева напуска телевизията на Слави Трифонов
В сезона на Козирога кой ще се радва на личен растеж
Ето защо обмяната на левове в евро става по-достъпна
Спазвайте тези традиции, за да осигурите щастие и късмет през новата година
Купувачите на имоти в София искат простор, а във Варна залагат на кварталите
Германия се опитва да изправи икономиката си, като същевременно укрепва отбраната
