×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Край с електрическите тротинетки в Бургас, влизат в сила нови правила


Край с електрическите тротинетки в Бургас, влизат в сила нови правила
Ако се разхождате с детето си по главна улица в града и водачът ви връхлети, последиците могат да бъдат непредвидими
03 Ноември 2022, Четвъртък, 18:03 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Архив на Флагман

Промяна в Наредбата за опазване на обществения ред предвижда пълна забрана за каране на такива превозни средства в пешеходните зони и строги наказания за нарушителите

Нашумелите в последните няколко години електрически тротинетки скоро няма да могат да се карат безразборно в Бургас. Поне това предлагат общинските съветници от ВМРО д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов, които са внесли проект за изменение и допълнение на Наредбата за опазване на обществения ред. Двамата аргументират документа с нуждата от конкретен регламент при управлението на този вид превозни средства, тъй като към момента такъв няма, а масова гледка е те да се карат в пешеходни зони. Това създава предпоставки за ПТП-та, а при липсващи правила, става трудно да се стигне и до наказания при произшествие.

Проектът за изменение на Наредбата предвижда сериозни промени в начина на движение с електрически тротинетки, с който досега бяхме свикнали. Въпреки че в Закона за движение по пътищата от няколко години има отделна част за този вид превозни средства, то на местно ниво такава няма и добавянето ѝ към Наредбата ще позволи за упражняване на по-строг контрол. В този смисъл предложението на Дракалиев, който от няколко месеца работи по темата с ел.тротинетките, и на колегата му Стоянов ще действа като допълнение към ЗДвП и предвижда създаванет на изцяло нов раздел III в глава трета на документа.

Така, според внесеното предложение, се забранява на лица под 14-годишна възраст да управляват индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС). За хора между 14 и 16 г. пък ще се разрешава управлението им само по велоалеите. Лица над 16 г. ще могат да ги карат по велоалеите и уличната мрежа, на която всички превозни средства е разрешена максимална скорост от 50 км/ч., но пък максималната разрешена за тротинетките ще е 25 км/ч. До 18-годишна възраст всеки шофьор на ИЕПС се задължава да ползва предпазна каска.

Налага се задължение всяка тротинетка да е оборудвана със спирачки, механичен или екетронен звънец, устройства за излъчване на бяла светлина отпред и червена отзад.

С надграждането на Наредбата се въвеждат и задължения към водачите. Те трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура или най-близо до дясната граница на платната за движение. Ще трябва да управляват тротинетките и с включени фарове през тъмните часове на денонощието, както и да ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото си.

Забранява се да се кара ИЕПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 промила и/или след употреба на наркотици. Няма да имат право и да се движат по пътища, където разрешената максимална скорост е над 50 км/ч. Категорично се забранява управлението им в зони или улици, където не е позволено движението на велосипеди, както и в пешеходни зони и бусленти, дефинирани като „пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии”. Слага се край и на придвижването на повече от едно лице на ИЕПС. Управлението им с една ръка или изцяло без ръце също остава вминалото, както и превозването на предметни, които пречат на управлението. Очаквано, говоренето по телефон по време на каране също ще се превърне в наказуемо.

Забранява се движението на електрически тротинетки и други подобни МПС по: Тротоарите с изключение на тези, върху които има маркирани велоалеи; в урбанизираната територия на Бургас в следните зони – ул. „Александровска” и бул. „Алеко Богориди”, както и другите пешеходни улици и алеи; в градските градини; по площадите; в детските и спортни площадки.

Предвидени са и санкции, а контролът ще се осъществява от т.нар. „общинска полиция”. За превишена скорост (над 25 км/ч) глобата ще е до 50 лв. В останалата част наказанията ще са аналогични с тези, предвидени по Закона за движение по пътищата.

С така предложените допълнения към Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас се въвежда кардинално решение на проблем, който в очите на мнозина е наболял сериозно. В същото време обаче това ще постави наистина сериозни ограничения за употребата на този вид превозни средства, които действително са много удобни за транспорт в градска среда. Дали предложението ще бъде гласувано в сегашния си вид, или ще претърпи промени до влизането му в дневния ред за ноемврийската сесия на местния парламент, предстои да разберем. Това ще се случи най-рано по време на обсъжданията на Постоянните комисии към ОбС-Бургас в средата на месеца.

 


В категории: Бургас


90
Коментара по темата
90.
Хах
27.11.2022 08:48:05
0
4
Поредната малоумщина в България. Забранихте тротинетките, забранихте велосипедите, ами кажете къде да карат безопасно? Направихте ли европейски велоалей? Ами не! Как ще намалите замърсяването на въздуха? Ами никак! Вие във момента ни казвате качете се на колата и замърсявайте! Е няма такава държава!
89.
Сотир от квартала
06.11.2022 21:44:42
0
0
Предлагам всички с тротинетки да карат само по розови прашки
88.
Спас от Изгрев
06.11.2022 21:40:32
0
2
Изкарайте пешеходците да вървят по пътното платно- най в дясно, да си сложат жилИетка и каска! И всичко е точно! Тротоарите да останат за тротинеткаджиЙте, да си фъркаме на воля! С
87.
Berserk
06.11.2022 18:11:39
0
1
Всичко е поредната пунта мара. При положение, че един от юристите на общината си кара колелото по главната, как ще накараш обикновения гражданин да спазва наредбите? Не е ли така, господин общински Йористе?
86.
гост
06.11.2022 10:12:25
2
6
За разлика от велосипедите, тротинетките са МПС. Изискванията трябва да са като към водачи на МПС. По отношение на ВЕЛОалеите на всички им е ясно как и къде потънаха парите от еврофондовете. Сега да видим как същите ще поискат пари и за тротинето алеи!?
85.
Бивш началник
06.11.2022 09:11:55
0
12
Гюлев за нищо не ставаш!!!
Всеки ден и вечер състезанията по Стефсн Стамболов са в разгара си.
Под носа на второ рсйонно.
До кога ще ги търпим?
Чакаме поредното убийство, подкрепено от безхаберието на бургаската полиция и община.
84.
Неадвокат
05.11.2022 20:39:37
1
3
Адвоката, нормативно право , административен акт и правна норма се учат в осми клас.
83.
до 79
05.11.2022 17:35:39
1
13
Велоалеи по тротоарите: да, и аз не съм чувала или виждала подобно безумие някъде... И не само са по тротоарите, а обикновено са от вътрешната им страна! Пешеходци, деца и майки с колички са от външната страна, където е по-вероятно да бъдат блъснати от някой джигит! Да не говорим че частта оставена за пешеходци често е не повече от 30-40 сантиметра и то със стълбове в средата! Просто няма такава държава и още повече такъв град! Бургас на днешно време е лудница управлявана от лудите!
82.
Фабриката за г-на
05.11.2022 16:48:48
3
8
В една държава важат единствеено и само законите ,акогато те,законите им пречат ...една тумба слабоумно простовати прокиснати тетки и чичаци започват да си измислят и пишат свои собствени правила наредби приложения, правилници и какво ли не.
81.
Адвокат
05.11.2022 16:44:29
7
10
И на кой закон точно почива тази забрана, писана от улави и невменяеми олита на държавна служба на които данъкоплатците в Бургас им плащаме заплатите. Та нали всяка една такава глоба ще пада в съда.
80.
Qni Taisana
05.11.2022 10:26:46
1
5
Az veche izgurbih 5 takiva
79.
Пешеходеца
05.11.2022 09:47:18
1
15
За пешеходните зони същото трябва да се отнася и за велосипедистите . И какво е това безумие велоалейте да са по третоарите , това никаде го няма. Ще обясня за този безумец който го е измислил това че велоалеите са на платното за движение а третоарите са за пешеходци . Да се сложат знаци на пешеходните зони че е забранено за колоездачи , разбира не се отнасят за деза.
78.
ВЕЛОСИПЕДИСТА 2
05.11.2022 08:44:15
1
9
ИСКАМ ДА НАПОМНЯ ,АИ НЕЗНАМ ДАЛИ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕ ГН.ДРАКАЛИЕВ,НО ХОРАТА ХОДЯТ НА РАБОТА ,ОБСЛУЖВАТ И ДОМАКИНСТВА С ВЕЛОСИПЕДИ С ТЕЗИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА СЕМЕЕН ЧОВЕК ТРУДНО МОЖЕ КАТО НЕГО(ТЯХ)ДА СИ КАРА КОЛАТА ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЦГЧ.ЗА ТОВА И НИКЪДЕ В ЕВРОПА НЯМА ЗАБРАНА ,НО ИМА ПРАВИЛА И СЕ СПАЗВАТ А ПЕШЕХОДЕЦ НА ВЕЛО АЛЕЯ СТРУВАШЕ ПРЕДИ 5 ГОД 50 ЕВРОКАКТО И ВНЕЗАПНО ИЗЛИЗАНЕ НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА ,ДОРИ ДАВАТ СИГНАЛ КУЛТУРНИТЕ НАЦИИ.
77.
ВЕЛОСИПЕДИСТА
05.11.2022 07:17:22
1
9
АКО МЕ ПОДКРЕПИТЕ ПИШЕТЕ И ВИЕ ЗА ВЕЛОИДИОТИЗМИТЕ В БУРГАС И КАКВИ СА АЛЕИТЕ.ДЕМОККРАЦИЯ ДО НОВАТА ЗАЛА ОБРАСЛА С ДЪРВЕТА ,КВ.ПОБЕДА ,КОЛИ РАБОТИЛНИЧКИ АБСУРД,ВАЯ ,КУЧЕТА ДО БЕЗОБРАЗИЕ ,ЗА ГРОБИЩАТА ,САО С ПЛАНИНСКИ БАИК ДУПКИ И НАСЕЧЕН АСВАЛТ,ГУРКО НАРОД ЩАЙГИ МОРСКАТА АЛЕЯ ,БЕЗ МЯСТО ЗА ПЕШЕХОДЦИ ,КРАЙ МОРЕТО ЕДНА ОТ НАЙ ИСПОЛЗВАНИТЕ ЗАЛИЧЕНА,ФЛОРАТА,ПРЕЗ КРАКАТА НА СЕДЯЩИТЕ ПО ПЕЙКИТЕ,ИЗГРЕВ .ПОЛУ ЗАЛИЧЕНА И ПРЕМХНАТИ ОГРАНИЧИТЕЛИ.ИВАН ВАЗОВ,ПРОПАДАЩА КЪМ ЖП.ТОВА ОТ МЕН И ПО ДОБРЕ ДА СЕ ЗАЛИЧИ И БУРГАСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ,ЗАПЛАТАДЖИИ ТА МОЖЕ БЕЗ ТЯХ С ИКОНОМИИТЕ ОБЩОНАТА ,ДА НАПРАВИ НЕЩИЧКО.ПИШЕТЕ И ЗАА ДРУГИ ПО КОИТО НЕ СЪМ МИНАЛ ,ЗА КРАЙМОРИЕ ,ЗНАМ НО НЕСЪМ БИЛ ЗА КУЧЕТА.,БЛАГОДАРЯ
76.
ВЕЛОСИПЕДИСТА
05.11.2022 06:51:54
4
9
45 ГОДИНИ С КОЛЕЛО И СЕГА ЗАРАДИ ,ТЕЗИ ТРОТИНЕТКАДЖИИ И НЕВРЪСНИ ДЕЦА С ТРОТИНЕТКИ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ЕКО ПРИДВИЖВАНЕТО.ДА НЯМА КАПАЦИТЕТ ЗА СМИСЛЕН ЗАКОН НО НЯМА И ИНФРАСТРРУКТОРА ЗА ВЕЛОАЛЕИ.ИДЕТЕ И ВИЖТЕ ТОГАВА В ХОЛАНДИЯ ДА РЕЧЕМ И ПРЕПИСВАИТЕ.НЕМОЖЕ ПЪРВО САНКЦИИ А ПОСЛЕ ДА СЪЗДАВАМЕ СТРУКТОРА ,ДАДОХА ВИ МИЛИОНИ,ИСКАТЕ ОЩЕ ОТ ЕВРОПА И КАКВО СЪТВОРИХТЕ ,БОЯДИСАХТЕ ТРОТОАРИТЕ ЗА ВЕЛО АЛЕИ А ПЕШЕХОДЦИТЕ В СТЪЛБОВЕТЕ,НЯМА ТАКЪВ ПРЕЦЕДЕНТ В ЕВРОПА И ДА БУРГАС НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ ЕВРОПЕЙСКИ С ТАКИВА УПРАВЛЯВАЩИ НА ЩАТ,БЕЗ КАПАЦИТЕТ ЗНАЕТЕ КЪДЕ.Е ТО ГЕНОЦИДА В ЦЕНТЪРА ЗАПОЧНА СЪС СИНЯ ЗОНА И ТЯ ПО БЪЛГАРСКИ ЗАЩО НЕ УНИЩОЖИМ И ВЕЛОСИПЕДИСТИТЕ ,ДА КАРАТ КАКТО КАЗВАТ ПОЛИЦАИТЕ ,ДО БУРДЮРА ПО ЗАКОН И ТЕ ЩЕ НАМАЛЕЯТ ,ТА ДОРИ И ИЗЧЕЗНАТ.
75.
Гатю
05.11.2022 05:03:29
5
11
Не може всеки безразборно да кара тротинетка и то навсякъде. Глоби трябва да има ред.
74.
Туй
05.11.2022 00:46:34
5
5
Боли ма Кура !
73.
До 67
05.11.2022 00:14:40
2
15
Хмм. Може би откакто горивото покори нови върхове 25лв на ден са 750 лева. Не знам какви джобни са ти в главата. Това са 9000 лв на година само за гориво. Отделно гражданска, данък, поддръжка автомобил. Стигнахме до 11-12. Една тротинетка в градски условия преспокойно ще ме изкара 2 години. Без особена поддръжка. По 20-30 стотинки на ден ток. Без данъци, без граждански. Айде да не си говорим глупости. 10+ бона на година мога да ги инвестирам в каквото си искам по-полезно нещо, вместо да ги ГОРЯ в буквалния смисъл на думата. Също и не замърсявам околната среда.
72.
Иван
05.11.2022 00:13:53
0
11
Като знаем колко точно се следи за всичко друго написано в Наредбата за обществения ред, че и това. Те и велосипеди бяха забранени по пешеходните зони, ама пак си карат там.
71.
Пис пис
04.11.2022 23:22:34
8
12
Бургас е един от най-уредените от към алеи за колоездене и трутинетоездене.
Пример: хващаш си алеята от които и да е квартал, стигаш до морската, там от край до край има място за каране. Стигаш до евиният плаж, солниците, Сарафово. Има достатъчно място да си караш наволя и да се наслаждаваш. Съжалявам, но да караш бясно тротинетка из центъра трябва да се наказва с глоба.
70.
Старшината
04.11.2022 19:45:45
11
19
Крайно време беше да им наложат някакви ограничения и на тия нинджи!! Където блуждаят по улици и тротоари, като прилепи в ясен, слънчев ден.
69.
Дедо Чочко
04.11.2022 16:47:55
3
19
А,като карат по ЛЕНТАТА за движение и стане инцидент тогава шофьора ще го отнесе нали.КАТ не ги закачат-тротинетките.Що ли?
68.
Томи Чинчири
04.11.2022 16:40:07
1
10
Чукча писател , чукча не читател !
Придвижването с тротинетки и велосипеди за лица над 12 г. и в момента е забранено по закон в пешеходните зони. С предложението не се налага допълнителна забрана , а се дава право на службата за Обществен ред да санкционира неспазването на тези ЗАКОНОВИ положения .
67.
до 32
04.11.2022 16:33:31
2
4
Как така инвестираш джобни ?
66.
така така
04.11.2022 14:27:54
4
20
Както и с пътната ни мрежа така и с велоалеите .. първо ги оправете и ги направете годни за каране и после налагайте правила и санкции!!
65.
Дракалиев
04.11.2022 10:04:47
6
27
има физиката на изсран глист и никога няма да разбере какво е да си във форма и здравословен човек...
и такъв човек тръгнал да въвежда правила и промени, против зелените превозни средства.
сече ми пътя на пешеходна пътека на главната и първото нещо, което ми каза беше "Знаеш ли кой съм аз?" хаха......

ония гледа ;)
64.
Исмата
04.11.2022 09:42:41
10
13
Защо не вземе да измисли нещо да подобри стандарта на живот в България ами се занимава с някакви чростотий. Като всички политици в Бг.,народа трябва да бъде начкан. ДОЛЕН, ГАДЕН ГЛУПАК
63.
Бургас
04.11.2022 09:33:01
2
32
Няма лошо, правилата трябва да се спазват. Карам колело, рядко ползвам кола. Честно казано се страхувам да карам по улиците като виждам какви са шофьорите, опасно си е, няколко пъти щяха да ме блъснат. Няма изградени велоалеи, които да са в помощ на колоездачите. Навремето ги начертаха ей така, само за да вземат едни пари. Когато карам по "Александровска" и то по малка част от нея, винаги го правя с голямо внимание и бавно. При условие, че няма изградена инфраструктура за велосипеди и тротинетки, трябва да се прави някакъв компромис и да има толерантност и от двете страни. Но съм категорично против индивидите, които карат като бесни между пешеходците.
62.
Кметството
04.11.2022 09:26:02
2
22
Като присвоявахме, ох грешка на езика, усвоявахме пари направихме велоалеите на зиг-заг, тъй че постоянно се кръстосват с алеите за пешеходци. Тази "права линия" я постигнахме, като пуснахме Рашков и Веждито да вървят по права линия и така очертавахме трасето й.
61.
Шкембевойвода
04.11.2022 08:45:21
6
18
Тоз ПАЛЯЧО Дракалиев от МВРО пак ПЙАРно подхвана старата ресен на вов глас
Всимката мора втасали тротинетките му виновни
Ало Шкемвойдойна свиквай тва е БЪДЕЩЕТО леки е-коли,е-колела,е-тротинетки
Ама тва не като за продоваш фалшиви паспорти и военни имоти с-у тлъсти суми

Предлагам Дракалиев на следващата сесия да ЗАБРАНИ ДВГавтамабилите щото блъскат и убиват много хора а след тва да забрани къпанета в морето щото и там могат дя се удавят
60.
Димитър
04.11.2022 08:37:57
26
15
Аман от мрънкачи ... цяла свят се карат само в тоя пенсионерски град ревете. Ще си продължаваме да си караме и никой няма да ни спре.
59.
Фейсбук група
04.11.2022 08:24:23
9
3
ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТРОТИНЕТКИ [БУРГАС] е бургаската група.
58.
Инвалид
04.11.2022 08:11:25
4
18
Никъде в предложенията не видях изключения за инвалиди ползващи електрически превозни средства за предвиждане. По тази наредба излиза че ако си инвалид и неможещи да ходиш , нямаш право да посещаваш или да се придвижваш в половина град.
57.
към 51
04.11.2022 08:04:02
0
8
Ама колко точно си го охарактеризирал. Много си прав. Браво!
56.
Заглавието ви е подвеждащо
04.11.2022 07:10:21
1
18
Уж край, пък не било край. Отнасяло се само за пешеходните зони. Какво е различното? Нали и сега има забрана да се карат тротинетки в пешеходните зони?
55.
Трябва
04.11.2022 04:34:22
7
33
Трябва да се въведат и изисквания за продажбата на тези неща. Не може всеки полово неоринтиран пикльо без книжка и курс от БЧК, без да знае правилника за движение, знаците и маркировките, да си купува всякави камикадзе измишльотини.
С оправдания от сорта "щом като някой го е направил трябва да се продава" либерастииите искат и да узаконят и наркотиците.
54.
Mariachi
04.11.2022 04:13:33
1
31
А забрана за носене на нож , бокс , верига,отверка и всички други хладни оръжия кога?
53.
До 45
04.11.2022 03:47:38
3
1
Хаха ей напушляк, лягай да подремнеш малко, че си превъртял игрите хаха
52.
Мюнхен
04.11.2022 03:17:29
3
33
Скоро ми се случи такъв с тротинетка на Трапезица със скорост си се движи без ни най малка светлина или жилетка,като какъв участва в движението???
Нито гражданска,нищо няма.
Кой ще е виновен при инциденти?
Развиват скорост,а накрая водачите на МПС са виновни за всичко.....
51.
Просто Митко
04.11.2022 00:17:51
2
31
Дракалиев е един мамин сладурчо който потен вода не е пил. Мисля че е време от другата година да поработиш на друго място.
50.
Полицай
04.11.2022 00:03:45
4
18
Вижте я тази на тротинетката какъв глиган е каква дебела свиня е. Вместо да тръгне да върви пеша малко да отслабне тя виснала цялата в лой и сланина космата биволица.
49.
до 47
03.11.2022 23:48:19
2
24
Благодаря за отговора. И моето впечатление е подобно. Бургас е станал просто неузнаваем... Дори София не е толкова неприятна.
48.
до 45
03.11.2022 23:44:28
2
0
去他妈的自己
47.
до 46
03.11.2022 23:39:28
0
6
Отговарям на въпроса в последното изречение на поста ти.
Има няма 15% максимум...
46.
до 45
03.11.2022 22:58:39
28
12
За да няма недоразумения - аз нямам навик да псувам и моят коментар е само 41, така че не го ползвай за обяснение в споровете си с други.

Но и без току-що написаното от теб ми е ясно, че групите на почитателите на фашистка Украйна и на изгъзиците дори с изгъзено име (има толкова чуждици; можеха да се казват поне скутери) почти се припокриват, ако не и напълно. Това обаче не значи, че аз съм почитател на съучастника в тази мръсна игра, Путин. Викането за отбори е свойствено на елементарно мислещите, по-скоро немислещите. За съжаление, голяма част от тях се довлякохте, кой знае откъде, и съсипахте този град. Или може би сте младите продукти на криворазбраната "демокрация"... Бургас въобще нямаше такъв облик преди. Сякаш населението е изцяло подменено, дори и говорът. Интересно ми е какъв е процентът на истинското бургаско население което живееше тук преди 1989...
45.
до другаря 44
03.11.2022 22:37:28
23
11
Ама ти на руски ли ме псуваш бе, ватник! Сега вече ми стана ясен. Затова не ти харесва, че Бургас ти приличал на Калифорния. Скачай на ладата и ДИМ да те няма, ама не към Пловдив, сещаш ли се. Слава на Украйна! Слава на тротинетките!
44.
до 42
03.11.2022 22:07:05
7
9
А ти иди на х*й!
43.
Шофьори,
03.11.2022 22:04:20
1
26
говорещи по телефона по време на шофиране, съм виждал много, но не знам за глобен такъв нито един!
42.
до 41
03.11.2022 22:02:47
11
3
Отивай в Пловдив.
41.
до 39
03.11.2022 21:59:22
9
28
Голям прогрес, няма що! Бургас е епицентърът на всеки либерастки идиотски "прогрес" в България. Прилича на Калифорния в САЩ.

Бях за няколко дни в Пловдив. Една тъпа тротинетка или колело не се сещам да ми е пречела и застрашавала по пешеходните улици и парковете, а беше май месец и времето беше изключително приятно. Не видях и никакви малоумни "вело" алеи по тротоарите. Може да има на други места, но поне не са в централната част. И в Тракия дори нямаше, ако не се лъжа. За сметка на това има млади хора, работа, свестни магазини, ресторанти и кафенета, чисто е и повечето хора са усмихнати, нормални, учтиви и адекватни! Ама това в Бургас не е "прогресивно"! Да имахме поне един стар град с калдъръмени улици където да видим малко спокойствие от всички "прогресивни" нахалници!
40.
Голям смях
03.11.2022 21:56:47
4
21
Всяко чудо за три дни...само един въпрос,как точно ще контролирате всички тези забрани които сте написали...Отговора е...НИКАК,само си чешете езиците
39.
Коци
03.11.2022 21:28:32
29
21
Така или иначе тротинетките не могат да бъдат спрени по никакъв начин! Те са носител на прогреса, екологични надеждни и сигурни и не им трябва място за паркиране ! Представете си че вместо да си с тротинетката, трябва да се движиш с колата си какъв ужас ще е в града! Тия общинари да мислят как да улесняват гражданите да се придвижват по лесно от точка А до точка Б ,а не да спъват прогреса !!!
38.
Милкиуей
03.11.2022 21:22:00
8
15
Аз имам и кола и тротинетка, даже кон мога да си купя ако реша. И направо се смея с глас като чета коментарите, даже съм сигурен, че и тия дето нареждат, половината глупости не ги мислят и само се хапем тука и става смях. Трябва да има разбиране сред хората, а не веднага с наредбите, щото ако няма, тия умните в общината каквото и да измислят все тая. Живи и здрави всички без значение кой какво кара.
37.
Симо Янчев
03.11.2022 21:05:49
7
22
Нямам против наредбата. Коментарът ми е отговор на плоското мнение на предходния бай Ганя, който сигурно кара таралясник на цената на една ел. тротинетка. Обикновено сред пешеходци и на пешеходни карам с 5-7 км/ч, така че не виждам проблем за наредбите, задължаващи повечето несъобразителни колеги да пазят една идея повече пешеходеца.
36.
трепач
03.11.2022 21:03:10
18
15
....само трепанье на тротинеткаджиЙте....
35.
111
03.11.2022 21:01:52
7
38
Не само тротинетките, а и велосипедите трябва да се забранят по пешеходните зони, то е страшно карат бързо между хората, не им дреме, че ще ударят някой. По ул. Александровска е ужас. Навсякъде колелета и тротинетки.
34.
Браво
03.11.2022 20:58:51
2
25
Браво, Симо Янчев. Само че всичко това не те оправдава да караш тротинетка в пешеходна зона, нали? А ако не го правиш, то новата наредба не би трябвало да те притеснява.
33.
До Емили Янчева-Тротинетката
03.11.2022 20:55:40
12
9
Толкова много неистини изписа, вместо с ръка на сърцето да си признаеш: "Да, аз съм пасивен джендъровегански биренохипстърски велопедал и не се срамувам от това!"...
32.
Симо Янчев
03.11.2022 20:50:12
20
17
До "маргинеткаджии". Не просто сме от новото поколение и екологично настроени. Предпочитам да си давам парите спестени от газ/бензин/дизел за по-безвредна храна, отколкото да се перча, че карам дизел на 15 години и замърсявам околната среда. Само първобитни олиго**ени като теб разсъждават толкова зле. И да, карам и по 10 км колело на ден поне 4 пъти в седмицата. И да достигал съм до 4 хил заработени на месец без да работя за някого и предпочитам да ги реинвестирам, пред това да съм "богат", както го наричаш ти и да се перча със скъп автомобил. Ама те такива като тебе ви е толкова ниско IQ-то, че не можете и да си го представите всичко това :/
31.
Градски
03.11.2022 20:44:17
7
29
Крайно време е да се въведат правила даже много се закъсня
30.
Маргинеткаджии
03.11.2022 20:42:41
19
35
Тротинеткаджиите са твърде бедни, за да карат кола, и твърде мързеливи, за да карат колело - факт!
29.
Аликоч
03.11.2022 20:42:29
17
9
Бре, ся сигурно ще почнат да раздават и условни присъди, за дето си мушил мара преди 5 дни.. щото неадекватните им тестове не са пригодени да хващат само до 24 часа. Могат да ме фанат за у* смекшовците от общинска, да тръгнат да ме гонят, успех им желая да ме хванат, ахахахаха
28.
Няма, да
03.11.2022 20:42:11
7
23
Льольо, няма да те хванат, както и много други като теб за куп други мизерии. Щото сме нация от льольовци и никой не ни е крив.
27.
Liolio
03.11.2022 20:39:23
28
16
Знаете ли кога ще ме хванат шматките от общинска полиция, докато карам тротинетка.. на куково лято ;)
26.
до 25
03.11.2022 20:36:53
18
10
Как разбра, че нямат книжки за мпс, катаджия ли си къв си, разбирач. Ей за тва ще ти е чудно, щото много пъти са ти вадили акъла ;)
25.
Хмf
03.11.2022 20:32:59
11
35
На мен ми е чудно как тротинеткаджиите имат право да са участници в движението без да притежавст книжка за мпс и без да са полагали изпит за правилникa за движение?!Колелетата в чужбина имат обособени платна за движение до колите,не по тротоарите,а тук как някой,който не е задължен да знае правилника ми изкарва акъла докато шофирам.
24.
Чукча
03.11.2022 20:23:55
5
15
23:
Толкова време изхаби да пишеш, а дори не прочете статията
23.
Възмутена
03.11.2022 20:16:20
21
24
Липсата на истинско обществено недоволство ( видовете масови протести пред община и ОС ) срещу малоумните общински решения, създава само по-голямо напрежение върху данъкоплатците.Истинско безумие е в 21в. да ограничаваш права и свободи заради личните си а не обществените виждания и нужди.Иска се адекватна регулация а не забрани.Въпросния вносител е тесен последовател ( както и открит партньор на ГЕРБ ) на политиката на ГЕРБ за създаване на безброй ограничения върху обществото.Движението на електрическите тротинетки е регламентирано в Закон за движението по пътищата.Предизборните въведения и ограничения не са в полза на обществото.Обществото може да не си даде гласа повече на такива псевдо политици.Забраниха движението на велосипедите в центъра но тава не важи за доставчиците на храна.Не забраниха движението на домашните любимци изхождащи се по целия център.Не забраниха амбулантната търговия в центъра и т.н.
22.
Така
03.11.2022 20:14:32
2
38
Така, както не ми е позволено да си препускам на кон по тротоара, защото коне има отдавна и това е регламентирано, така и не може да се движи превозно средство с толкова голяма скорост сред пешеходци. Това е ново явление и ще се уреди нормативно, въпрос на време. Дотогава се разчита на мозъчни гънки и знания по физика от средния курс, а при 80% такива почти липсват
21.
Харесай този коментар
03.11.2022 19:58:11
28
28
Харесай този коментар, ако вече мразиш Георги Дракалиев и Николай Стоянов, заради тъпотиите с които се занимават, вместо да помислят как да подобрят велоалейната мрежа в града.

Ако нещо не ни харесва, може да го подобрим, вместо забраним. Най-лесно е да кажем НЕ.
20.
И да се приеме,
03.11.2022 19:54:35
6
42
и да не се приеме, все тая... И да се приеме, никой няма да следи и глобява. Да не би да сме се отървали от досадните колоездачи навсякъде из морската градина?! Трябва непрекъснато да се оглеждаш сякаш се разхождаш по магистрала! Дори на мостика трябва да са качени! Същата история и по Александровска и Богориди. С невъзпитано и нагло племе справяне може да има само с непрекъснати санкции, но както обикновено, нищо няма да се направи. Тук доказани убийци се разхождат на свобода, та потенциални убийци покатерени на изгъзици ли ще бъдат спрени?! Та нали те са едни от съюзниците на милите ни загрижени "правителства" в подлудяването и унищожаването на нормалното население! Ако някой е искал да не се тероризират хората, нямаше тия простотии да се внасят и популяризират! Аз не гледам телевизия, но сигурно са били рекламирани цялата минала зима, защото буквално експлоадираха до нетърпимост това лято. Дори подрастващи отрочета на невъзпитани мами ги карат из магазините! И там трябва да се оглеждаш непрекъснато кое диване ще ти счупи краката!
19.
Фиуууу
03.11.2022 19:51:00
21
9
Ще ме хванете да ме поразходите.
18.
77
03.11.2022 19:41:31
5
26
Нищо ново и невероятно няма в наредбата. Въпросът по-скоро трябва да бъде - Кога и кой ще предложи да се изгради адекватна инфраструктура за ел. ппс и велосипеди? Някой ще обърне ли внимание на шофьорите, които застрашават съвсем умишлено живота на всички тези участници в движението? След като за едните има закони, защо за другите(шофьорите) няма?!
17.
Голям цирк
03.11.2022 19:39:45
4
45
И в момента има забрана за тротинетки и велосипеди по главните пешеходни улици! Господата общински съветници да обяснят как от общинска полиция ще засичат скороста на въпросните тротинетки? И спрете господа общински съветници да мислите простотии , вместо да се занимавате с важните за града неща!
16.
напълно против
03.11.2022 19:32:31
29
19
По-голяма простотия не бях чел скоро!
15.
до 10
03.11.2022 18:49:33
35
10
Ако ме видиш на тротинетка и ми кажеш-педал-бързо ще те направя педал хахха шматка
14.
ехее
03.11.2022 18:48:20
30
33
Почнаха се с глоби и ограниченията за метод на транспорт който е евтин, чист, безшумен и бърз! А както отбелязаха много слаба поддръжка на велоалеите и въобшв на разбити улиците и тесни теотоари...ма айде дайде глобите...
13.
хаха
03.11.2022 18:45:17
9
43
Това няма как да стане.Първо трябва да се спрът общинските тротинетки и колела а някой в общината си хапва добре от тях....демек всичко по-старому ще бъде!
12.
Ханко Брат
03.11.2022 18:44:17
9
64
Разхождане на кучета по Александровска и Богориди също е забранено!
11.
до 10
03.11.2022 18:33:49
9
47
Само педалите карат 20г бмв-та и правят партия за малко газ, че да висят 10 часа на кафето и да платят 2лв за количка, че и ако може да спре някъде където няма синя зона, нищо, че докато качи бордюра кочината ще изхарчи 1 лв ама карай, важното е да си прецакал "системата". ГАНЧЕСТЪРИ
10.
Въъъъ
03.11.2022 18:31:16
30
61
Е то по принцип само педалите карат тротинетка.
9.
ахахаха
03.11.2022 18:30:49
8
60
Няма нищо лошо в ел, тротинетки и другите подобни, НО както обикновенно заради масовката олигофрени ще страдат нормалните хора където си ги карат както трябва и непречат на никой.

Отделен е въпроса, че смешниците от общината нищо неправят за да се спазват правилата.
8.
Против
03.11.2022 18:30:15
74
31
Напълно съм напълно против тази наредба. Тротинетките са екологични, не замърсяват околната среда, не пречат на никой, позволят на хората да се придвижват в града бързо е лесно. Не трябва да се забраняват.
7.
Тротинетки и не само
03.11.2022 18:28:28
8
74
всякакви моторни средства - триколки, тротинетки, мотопеди, трябва да бъдат забранени за движение по пешеходните зони, даже и велосипедите, които карат с бясна скорост по пешеходни зони, където има малки деца, детски колички, възрастни хора! И глобата да е 100, а не 50 лева! Станаха много нагли! Даже и по Кирил и Методий по пешеходната зона км пъпа на Бургас карат мощни мотори, за да си пият кафето на кафето на ул. Алеко Константинов, сякаш пеша не могат да извървят 50-100 метра!
6.
4
03.11.2022 18:27:30
10
65
da:
100 килограмови толупи със скорост 40 км/ч нямат място в зони за пешеходци. Да беше прочел малко повече от заглавието!
5.
Въйчо
03.11.2022 18:25:47
9
59
Тоест промени от това,което е по принцип по закон няма.Единствено са включени имената на ул.Александровска и Богориди… То си има знак за пешеходци така или иначе на Александровска. Тези правила се отнасят и за колоездачите, но те не са модерни за коментиране,а карат даже още по-бързо и опасно. Не споменахте и как се пресича на пешеходна… И за да задължите хората да карат по определени правила трябва да се осигури безопасното каране по велоалеи. Някой чисти ли ги, режат ли се висящите клони над тях? Глоби за walking dead по велоалеите ще има ли?
4.
da
03.11.2022 18:23:43
83
48
Категорично против наредбата. Няма по - екологично, бързо, безвредно, икономично и удобно средство за предвижване. Инциденти с тротинетки не съм видял, а с коли колкото искаш всеки ден. Дайте да забраним колите направо.
3.
До Драката
03.11.2022 18:22:56
45
33
Дракалиев, върни се към амплоато си да се занимаваш с финтифлюшки, почетни знаци, калпаци и униформи, както и с награждаване на улични кучета, вместо да се правиш на спец.
2.
Крайно време е
03.11.2022 18:20:45
15
92
Крайно време е да се преустанови това безобразие на тротинеткаджиите по тротоарите. Непрекъснато прелитат отляво и отдясно. Това трябваше отдавна да се регулира.
1.
Иван
03.11.2022 18:19:45
19
94
Браво най накрая да има правила и за тях това беше безумие да се движат както си искат и да се управляват от деца дори по две деца БРАВО
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина
Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години 
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори