×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще се подпише договор за дарение за 300 000 лв. между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и Община Бургас
  • Гледат на второ четене забраната на рекламиране на хазарт
  • Велики вторник е! Трябва да бъдем смирени
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шивашката индустрия в България: Поръчки има, работници - не


Шивашката индустрия в България: Поръчки има, работници - не
2/3 от работещите в сектора са над 45 години и кадри за тази индустрия тепърва ще липсват
22 Октомври 2022, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман

Фирми внасят работници от Виетнам, Киргизстан, Узбекистан, Бангладеш, Молдова, Турция

В шивашкия бранш има 20 хил. незаети работни места, сочи неформалната статистика в сектора. Недостигът на служители е многогодишен проблем за фабриките, а обявите в бюрата по труда са обичайни и постоянни през цялата година. Маржовете явно не позволяват вдигане на заплати до атрактивни нива, затова вносът на работници от чужбина е решение за част от незаетите позиции в някои компании. Процедурата обаче изисква търпение, време и средства, пише Capital.bg.

"По официални данни през 2019 г. заетите в бранша на текстила и облеклото са били 95 хил., сега са 78-79 хил. Мнозина се пенсионираха, а нови кадри липсват. Според наше вътрешно проучване 67% от заетите в бранша са на възраст над 45 години, което означава, че проблемът с недостига на хора ще се задълбочава", обясни Йордан Беловодски - изпълнителен директор на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК). Затова в бранша има силен интерес за внос на работници от чужбина, който позатихна покрай ковид пандемията, но от есента на миналата година отново е възобновен, казват собственици на шивашки компании. "Този интерес е продиктуван от липсата на хора във време, когато поръчките към шивашките фирми се възстановяват и дори нарастват заради оттеглянето на доста възложители от Азия, както и заради затварянето на някои украински фирми в резултат на войната там", уточнява Йордан Беловодски.

Щедри работодатели

Вносът на работници в страната е от Виетнам, Киргизстан, Узбекистан, Бангладеш, Молдова, Турция. Най-оптимистичният срок за приключване на процедурата е 6 месеца. Фирмата, която наема служители от чужбина, е длъжна да им осигури самолетни билети за отиване и връщане, както и да им плаща наема за квартира. Някои компании са доста по-щедри - те плащат режийните или част от тях, предоставят и ваучери за храна.

Текстилната семейна компания "Аглика", която има фабрики във Велико Търново и Твърдица и притежава производствени бази в Молдова, от една година внася работници от Турция и Молдова. "Назначихме 12, за още четирима чакаме разрешение. Открихме ги чрез наши партньори и лични контакти в бранша в тези държави. Визите са работни и трябва да се подновяват ежегодно. Почти не се налага да ги обучаваме, защото са квалифицирани специалисти и по-скоро разчитаме те да обучат нашите служители. Осигурили сме им специално изградено общежитие с идеални условия. Наш ангажимент е и храната", разказва Елица Петкова, търговски директор.

Компанията притежава и хотел. В него също работят служители от чужбина. "Наели сме от Турция шеф-готвачи, управител, сервитьори, бармани, а от Тайланд - масажистки за традиционните тай масажи за СПА центъра в комплекса. Наемането на чуждестранни работници има един основен минус - езиковата бариера и по-тромавата комуникация, но плюсовете са, че тези хора са квалифицирани и са дошли да работят, т.е. трудът им е с по-голям процент ефективност. Някои от тях са незаменими - като тайландките, чиито умения са специфични и уникални", обобщава Елица Петкова.

"В нашата фирма имаме хора от Киргизстан. Бяха седем, сега са двама. Контактувам с две лицензирани агенции, които имат право да внасят работници. Първоначалните разрешителни винаги са за една година с възможност за продължаване. Предпочитаме наетите от чужбина да бъдат обучени", обяснява Радина Банкова - председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил и изпълнителен директор на "Крис фешън индъстрийс" - Ловеч.

Тя подчертава, че работодателите в сектора "масово предлагат всички удобства за чуждестранните работници - осигуряват безплатно жилище, поемат част от режийните, предоставят им купони за храна, които получават и българските служители". Според Радина Банкова обаче тези придобивки напоследък не са толкова привлекателни. "Причината е, че в момента доларът е по-скъп от еврото и заплатата, която даваме в Европа, не изглежда толкова атрактивна на кандидатите. Затова мнозина предпочитат да отидат на работа в Турция и дори в Русия", дава примери тя.

Искания за още по-улеснена процедура

Двете браншови организации в сектора поставят за разискване проблеми, чието решение според тях би улеснило вноса на чуждестранни работници.

"Много от кандидатите, които биха дошли да работят в България, са от държави, с които страната ни няма подписана спогодба за внос на работници, няма и посолство. Това удължава и оскъпява процедурата, защото хората трябва да ходят в съседни държави, за да кандидатстват за виза", казва Банкова.

"Има много голям интерес към работници от Бангладеш например, но България няма посолство в Бангладеш, в което да се обработват документите. Румъния, която също няма посолство там, командирова в Бангладеш екип от външното министерство, който обработва на място документите на кандидатите", дава пример Йордан Беловодски.

Той добавя още примери за още възможности, които биха улеснили процедурата. "Ако една фирма е подавала целогодишно обяви в бюрата по труда за търсене на хора и не намира кандидати, тя би трябвало веднага да получава разрешително за внос на работници, без никакви допълнителни условия и изчакване. Има разминавания и в изискванията за образование и квалификация на чуждестранните работници - в някои държави документите са различни от тези, които изисква агенцията. Това са допълнителни утежняващи условия", обобщава Беловодски.

Предприемачите в сектора са единодушни, че независимо от всичко ще продължат да внасят работници от чужбина. "Колкото и да са тежки условията по наемане, колкото и скъпо да им излиза на фирмите - те са принудени да внасят хора, за да оцелеят. Нямат друг шанс", категоричен е Йордан Беловодски.

"Процедурата не е лесна, оскъпява се с документация, с такси за легализация, натоварваме се с допълнителни разходи за издръжка, но въпреки това го правим заради тоталната липса на работна ръка и тоталното обезлюдяване в някои региони", обобщава Радина Банкова.

 


В категории: Бизнес


Автор
27
Коментара
27
Коментара по темата
27.
_nib_
25.10.2022 11:22:22
0
0
Как се праат на шантави шапшалите капиталисти...Работници-има....Виж глупавите работници-свършиха.
26.
Никой
24.10.2022 07:30:24
0
3
Ядохте 30 години на гърба на хората!Продължавате да плащате мизерно и да лапате!Принудихте хората да бягат по чужбината ,защото тук не биха оцелели!Разбихте хиляди семейства и сега ревете ,че нямало работници!?До преди 2години се чуваше едно нещо от всички вас,работодатели,цитирам:Няма незаминими пълно е с хора които ще те заместят!Сега спрете да ревете,като няма работници и не сте помислили как да не останете без този ресурс,леко по леко затваряйте производството или си търсете начин!Всички вие трябва да разберете едно много просто нещо,и то е че добрият служител трябва да бъде стимулиран от ваша страна за да има общо развитие!Недорасли сте.за тая работа и просто не става нищо от вас,да не говорим че целият този процес разкрива какви хора сте по същество,въздух под налягане и примитивно мислене!Ако някъде по света има много шет струпано на едно място,то това е тук и сега
25.
Грък
24.10.2022 02:13:01
0
3
В бг се изнасят цехове за шиене на ишлеме.
24.
Добре плащалЕ, чух язе
23.10.2022 18:10:40
0
8
Върви ли шиенето на Филип Плейн дрешки?
А тъй! А заплатата чух че е добра - колкото 2 чифта дънки
23.
Търгаш
23.10.2022 15:45:43
0
11
А, що бе? Шивачите са толкова добре платени - получават цели 710 лв/месец и то ако изпълнят нормата за деня (която работодателят е умножил по 1,5 ), ако не успеят, получават колкото са заработили.
22.
056
23.10.2022 14:17:40
0
21
Ще има работници - друг път. 700 лв заплата, 12 часа работен ден, плюс събота и 50 лв ваучери. Със сигурност няма толкова луди в Бъргария вече.
21.
Виетнам ли? Хахахаха
23.10.2022 11:47:53
0
17
Изсмукана от пръстите статия. Няма шанс да се внесат работници от изброените държави, защо те са по-добре от България. Еле пък Виетнам, които са толкова напред спрямо нас
20.
Rando
23.10.2022 11:47:51
3
16
В нито една индустрия в БГ няма достатъчно работници и с времето ще става все по-зле

Обществото тука само си е виновно защото така научи децата си на чалга и алкохол,те сами се научиха на наркотиците иди ги накарай сега да ходят да работят ВиК,Строителство,Механик,Ел Техник и други професии които искат адекватност и труд

Работодателите също помогнаха много тъй като плащат заплати като за Тимбукту,а същевременно ги гледаш карат С класа за 200 бона и се отнасят с работниците си все едно са роби

Отношение в БГ на работното място 0


Чакайте някъде да започнат да работят хора сега

Кафетата ще се пръснат по шевовете в всеки един ден тука,чалготеките също,защото така си научихте децата
19.
И тук идва резонният въпрос:
23.10.2022 11:42:14
0
22
Защо аджеба нямате работници?

Срещу една минимална работна заплата ще ви дам отговор на въпроса.
Какво? Една минимална заплата давате за 6 дневна работна седмица с по 10 работни часа на ден? Е, тогава трудно ще разберете защо нямате работници.
А иначе дрешките се изнасят на еврооейски цени, нали?
18.
Нжмомеме
23.10.2022 10:42:51
0
27
Значи, не могат просто да вдигнат заплатите на сънародниците си, а ми щели да внасят от вън, които с всички разходи ще им излязат толкова пак. Или са малоумни идиоти или плашат грагите и искат да накарат хората по тоя начин, чрез медиите, на тия мизерни заплати да се хващат, щото иначе и тях няма да ги има. Нещастници жалки, фалит за такива негодници!
17.
Асан
23.10.2022 10:42:24
0
26
Колко пари давате на шивачките бе боклуци долни,подигравате се със смешните ви заплати. Дано да фалирате по скоро.
16.
ХАХАХАХАХАХААХАХАХАХА
23.10.2022 10:38:41
0
23
Какъв Виетнам вие добре ли сте ве?! Виетнам е толкова напред и с толкова голяма и развита високотехнологична индустрия, няма нищо общо с оня комунистически кенеф преди 20 години. Заплатите им са мин 1200 долара, кой луд ще се хване от там да идва да работи тука на тия ролавладелци селски. Да пробват с някоя друга лъжа, тая издиша яко.
15.
Работници има!
23.10.2022 08:54:45
0
35
Все още има. Няма работодатели. Има робовладетелци и селски бекове в Бургас. Не може млади жени да ги водиш на 4 часа, да ги държиш по 12 часа на смени и накрая 400-500 лв нетно. За справка - бившия шивашки цех на 5ти километър, дето приключи, защото нямало работници, видиш ли. Жените, които го търпят това издевателство, са в безизходица. Стига ревахте, че няма кой да работи. Хора бол. Хората искат пари. Даже и некадърниците. А за читавите да не говорим - вместо да ги търсите и пазите като зениците си, вас големите "работодатели" хич ви няма. Кризата е за читави работодатели. Работници има - на цяла Западна Европа сме донор.
14.
Ха
23.10.2022 06:46:29
0
36
Не разбрахте ли че всичко поскъпна двойно. И заплатите направете двойни и тогава ще бачкаме
13.
ХХ
23.10.2022 01:58:39
3
21
Тиквата дето гонеше хората да шие!
12.
а ся де
23.10.2022 00:09:03
0
26
КУРВИ И НАРКОМАНИ ИМА РАБОТНИЦИ НЯМА ?! МИ ДЪРЖАВАТА ТОВА ИСКА ТАКА ЧЕ ТАКА ЩЕ Е ОТ КАКВОТО ИМА НУЖДА ОТ ТОВА ЩЕ ИМА!
11.
Трол
23.10.2022 00:04:32
0
52
На кой български работник "щедрите" работодатели са подсигурили жилище? Внасяйте си роби от където искате!
10.
На ванга баба и
22.10.2022 23:12:57
2
36
Във държавата на държавна сигурност представлявана от слугите им, бойко методиев борисов и ахмед демир доган, няма какво да се случи. Тези които им служат, ще са добре финансово, но самотни в червата, другите ще са бедни, но богати на хора около себе си.
9.
За 600 лв кой щи шие
22.10.2022 23:11:42
1
36
НАРОДА НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТ СТИГА СТЕ СИ МИЛИ РЪЦЕТЕ С ДЪРЖАВАТА ВСИЧКИ СТЕ ЧАСТНИЦИ И САМИ ОПЕРЕДДЛЯТЕ УСЛОВИЯТА И ЗАПЛАЩАНЕ
8.
За 600 лв кой щи шие
22.10.2022 23:10:48
1
35
НАРОДА НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТ СТИГА СТЕ СИ МИЛИ РЪЦЕТЕ С ДЪРЖАВАТА ВСИЧКИ СТЕ ПАСТНИЦИ И САМИ ОПЕРЕДДЛЯТЕ УСЛОВИЯТА И ЗАПЛАЩАНЕ
7.
Орт
22.10.2022 23:07:28
0
47
Работа има,пари не.
6.
Психиатър
22.10.2022 22:58:26
3
34
Шивашката индустрия е традиционна за най-бедните държави. Нормално е с ръста на заплатите в България заетостта в шивашката индустрия да спада. Закономерно е и е положителна тенденция.
Ако искаме да сме развита държава, трябва да привличаме дейности с високи заплати, вискоки технологии.
А от страна на държавата - инвестиции в инфраструктура (енергетика, пътища, летища, и т.н. плюс здравеопазване и най-вече образование и ще вървим напред.
5.
6matarok
22.10.2022 22:48:20
0
34
Az im davam rabota a te i pari iskat ,bahti naglite!
4.
до 1
22.10.2022 22:37:00
13
41
Именно! Ако бяха също толкова щедри към сънародниците си, сигурно изобщо нямаше да има нужда да внасят работници! И в това сме уникални... Просто няма друго такова племе! В другите държави чуждите работници са обикновено с много по-ниски заплати, дори и професионалистите, поне в началото, докато са вързани на работни визи и могат да ги експлоатират.
3.
жестоката истина
22.10.2022 22:36:22
3
59
"Шивашката индустрия в България: Поръчки има, работници - не"

Сещам се за една информация по телевизиите, излязла преди доста време, че вратата на шивашки цех в някакво село била заключвана с верига и катинар, за да не излизат шивачките от него, докато не изпълнят някаква си поръчка.
Така беше, така си и остана в бостана с тикви, където ЦАР ТИВА и Червен Румен фон Грипен вкарват през задната врата проклета (според Г. Раковски) Русия, докато се правят на (забележете) на евроатлантици, каквото и да означава това.
2.
Продължаваме Педерастията
22.10.2022 22:25:23
15
54
Поръчки има , шивачки няма , пари хич.....
Балъците намаляват прогресивно за сметка на дебилите които бълват училищата
1.
Мери
22.10.2022 22:05:36
2
67
Парите за квартири, билети и визи ако дадете на българи те ще останат да работят заради повишените заплати. Като се стискате - търсете работници от други страни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Митничари спипаха цигари за 18 000 лева, скрити в хлябове Митничари спипаха цигари за 18 000 лева, скрити в хлябове Печалбата на контрабандиста щеше да е 100 %, ако го бяхме пуснали да мине границата, каза шефът отдела за борба с наркотрафика при Митница Русе Иво Поаков Щангите ни аут от Олимпиадата, ако не платим днес, Коджабашев на крачка от голям провал Щангите ни аут от Олимпиадата, ако не платим днес, Коджабашев на крачка от голям провал Новият президент на федерацията не успява да намери решение на кризата  Тази вечер имаше силно изригване, очаква ни нова магнитна буря до часове Тази вечер имаше силно изригване, очаква ни нова магнитна буря до часове Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Сезонът на хотелиери и ресторантьори на път да се опропасти, твърди Веселин Халачев, председател на организацията „Обединени Бизнес Клубове” Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове
Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Ислямисти скандират "Аллах Акбар" по улиците на Хамбург, искат Халифат в Европа Според германските власти събитието е организирано от човек на име Рахим Боатенг, който е свързан с „утвърдена екстремистка група“ "Мюслим Интерактив" Арестуваха кандидат-президент в САЩ Арестуваха кандидат-президент в САЩ Каналът „Фокс нюз“ съобщи, че Стайн е задържана заедно с около сто души по време на протест Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Забравете всичко, което знаете - 37 градуса вече се счита за висока температура Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключва, че нормалните стойности са 37 градуса Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Украйна губи и Работино, Русия се кани да превземе Харков през май Четирима загинали при удара по замъка на Хари Потър в Одеса Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Съветски гаубици на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна Британска компания доставя в Украйна съветските самоходни оръдия “Гвоздика” и “Акация Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Мъж със сериозни наранявания в спешното отделение:
- Женен ли сте?
- Не, блъсна ме кола!
Виц на деня Виц на деня Алкохолик играе в "Стани богат":
- Остана ви жокер 50 на 50, ще го използвате ли?
- Да, 50 мастика и 50 МЕНТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените винаги имат по три възрасти: на която изглеждат, на която са в действителност и която им се приписва
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори