×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Българското общество промени отношението си към учителя, все повече млади и компетентни ще търсят тази професия


Българското общество промени отношението си към учителя, все повече млади и компетентни ще търсят тази професия
Навръх Деня на учителя разговаряме с бившия преподавател по история от НЕГ „Гьоте” в Бургас – Весела Христова
05 Октомври 2022, Сряда, 15:05 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Образователната система се промени много с навлизането на новите технологии и методики, преди беше нечувано чиновете да се подредят в кръг, а сега е практика, казва Весела Христова

Весела Христова е пенсиониран учител по история. Завършила е Немската гимназия в Бургас, където е и преподавала над 26 години. За себе си казва, че професионалният и житейският ѝ път е бил изпълнен с отдаденост, грижа и обич към учениците. В годините си като преподавател е била инициатор за редица извънкласни форми  НЕГ „Гьоте”, за да развие допълнително потенциала на децата. Организатор е и на семинари по най-различна тематика, която да работи като трамплин за придобиване на компетенции, умения по дебатиране и зачеване на креативно мислене. Пенсионира се преди 2 години като главен учител, но продължава да е отдадена на професията, като сега е класен ръководител на 5 „а” клас.

-Г-жо Христова, в Деня на учителя днес неслучайно разговаряме с Вас. Какво е да си учител цели 26 години и какво се промени за това време в програмата по история?

-Промениха се много неща в години. Започнах работа в далечната 1994 г., когато поех първия си клас. Винаги съм се стремила да има необходимата дистанция между учител и ученик, но и да не бъде издиган на пиедестал преподавателят и да бъде недостъпен за децата, и съответно да комуникира с тях трудно. Това, като че ли в началото беше по-трудно. С влизането ни в ЕС много от нещата в училище се промениха. Има желание от страна на МОН да олекоти учебниците и програмите, за да може не само да се плъзгаме по повърхността на материала и главите на учениците да бъдат просто пълнени с информация без да се прави задълбочен анализ, преценка, изказване на лично мнение и т.н. Именно да накараш ученика да даде своето лично мнение бе много трудно в началото. Сега това вече е много по-лесно и дори децата дават препоръки, от които можем и ние, учителите, да се учим. Това са млади хора с много голям потенциал, които са нашето настояще и бъдеще. Има крачки напред в развитието на училищната система, но не са големи. В областта на историята трябва да се променят много неща. Не е обработено добре например комунистическото минало. Много от нещата от тази епоха трябва да се кажат, да се сложат на масата и да се изяснят. Има геополитическо влияние в учебниците в история. Но явно с времето всичко ще си дойде на мястото – до реалността. И децата няма само да учат факти, събития и личности-герои, но и ще могат да оценят всичко това и да го анализират. За да бъдат подготвени за граждани на Република България.

Димитър Николов: Да си учител не е професия, а житейска и духовна мисия

-От какво най-много се вълнуват учениците във връзка с историята сега? Има ли разлика между випуските преди и тези сега?

-Часовете дори бяха по-различни като методика. От 5-и клас нагоре учениците се вълнуват от едно единствено нещо – да им бъде интересно в час. Тоест те веднага усещат дали учителят върши работата си с любов, или не. Преценят дали учителят ги обича, или не. Ако той не го прави, те няма да учат от него. Надявам се повече колеги да правят така, че децата да виждат, че си вършат работата с любов.

-Има ли достатъчно добре подготвени млади кадри, които могат да заместят хора като вас, да ви влязат в обувките и да поемат щафетата?

-Убедена съм, че има. Те са умни, подготвени, много по-информирани от нас. Мисля, че просто трябва да бъдат подкрепяни и това може би е ролята на хора като мен – дадем много от себе си на младите колеги, да ги подкрепят и насочат, за да бъдат по-уверени и да придобият по-бързо нужния опит.

-От години се говори за функционалната неграмотност. Нараства ли тя сред учениците по ваши наблюдения?

-Като преподавател в Немската гимназия не мога да отговоря на този въпрос, защото когато в нашето училище по химия и биология бе проведен изпит по програма „ПИЗА”, се оказа, че нашите ученици са над средното ниво спрямо немските им връсници. Това беше огромен успех. Явно е обаче, че колегите от другите училища имат такива проблеми и мисля, че ако програмата се насочи към определени учебни заведения и определени ученици, ще има много по-голям успех. Програмата трябва да се ориентира и към тяхната семейна среда.

-Според вас трябва ли да има по всеки от предметите по един учебник? Сега има в някои случаи по 4-5 различни, като всеки избира по кой да преподава.

-Грешката при писането на учебниците се състои в това, че малко в процеса се включват ученици. Обикновено те се пишат от университетски преподаватели, които имат свое виждане, съкращават където преценят и пускат труда на пазара без да е изпипан. Не искам да омаловажавам тяхната работа и признавам, че това, което са учили, и което са постигнали е достойно за уважение, но трябва учителите да имат роля в процеса. Немскоговорещ човек съм и това, което съм виждала в учебниците от Германия, Австрия, Швейцария – те също имат различни видове учебници, но съобразени с вида училище – по-олекотени за професионалните училища, по-натоварени за гимназиите и т.н. Трябва да се съобразява ученика с учениците, които ще учат по него. А не да се пускат различни учебници на различни колективи и учителят, който е успял само да ги прелист, да не може да вникне напълно в тях. Той вижда плюсовете и минусите на един учебник и затова трябва да има пръст в процеса на писането.

-Можете ли да посочите имената на някои от вашите ученици, които са стигнали на високо в българското общество?

-Трудно, защото не бих желала да пропусна някого. В много страни имаме ученици, които са добре поставени в йерархическата стълбица. Имаме ученици, които са в различни политически партии на високо ниво. А от настоящите ученици съм убедена, че имаме хора, които биха могли да поемат в ръцете си бъдещето на страната.

-Каква е разликата между подхода преди и сега в учебния процес? Какви са иновативните методи, които навлязаха с новите технологии?

-Добре е, че учителското съсловие успя бързо да се мобилизира и да се научи как да използва новите технологии, особено по време на ковид кризата. Част от учителите записваха уроците си и ги пращаха на колеги, за да се ползват дори когато дадено дете няма интернет, за да могат да ги слушат и видят. Промяната с новите технологии е огромна. В интернет има много възможности. Но от друга страна и прекаленото разчитане за информация на мрежата също не е добре. Винаги трябва да се търси балансът. Не може само учителят да пусне нещо от интернет и да приключи. Средата е важна – ролята на преподавателя е огромна. Дори и самата подредба в стаите вече е различна. Преди беше немислимо да се променя композицията на чиновете – учениците гледаха само гърбове и слушаха какво се говори от подиума. По някои предмети това може да е добре, но за историята например не е. Добре е учениците да са в кръг или под формата на буквата „П”, за да се виждат, да се изслушват и да дебатират. Мисля, че децата търсят учителя. Спомням си в един роман на Айзък Азимов, той беше цитирал как децата бяха недоволни от механичния преподавател по география пуска постоянно тестове, които са много трудни. И когато е дошъл майстор да поправи роботизирания учител, се оказало, че пускал тестове за десети клас, а тя била в шести и си мечтаела за жив учител. Да си пожелаем днес, на празника, колегите да са живи и здрави.

-Електронните дневници вече са въведени – от детските градини, до професионалните гимназии и университетите. Усложняват ли те работата на учителя?

-Не, приветствам това нововъведение. Преди ние пишехме на пет или шест различни места една и съща информация. Моя колежка от Немската гимназия, където имаме учители, отговарящи за езиковата диплома - германка, беше удивена как българските учители седят и пишат едно и също. Чудеше се защо е нужно всичко това, когато може да се нанесе веднъж в компютъра и да се изпечата. Бяхме достигнали до извода, че може би идеята е българските преподаватели да не разсъждават много – да пишат и да попълват безбройната документация. Сега, с новите електронни дневници, всичко е в мобилния ти телефон и процесът е улеснен. Веднага могат да се информират учители, родителите, учениците. Няма я и пристрастността – децата виждат веднага как могат да бъдат оценени и каква може да е крайната му оценка за срока. Много по-удобна е тази система за триъгълника, върху който се крепи образованието – учител, родител, ученик.

-Как живее един пенсиониран учител и достойно ли е заплащането за професията?

-Не мога да кажа какви са сега заплатите на колегите, защото се увеличиха. В началото беше... как да кажа, спомнята си учителската стачка през 2007 г., за която малко се говори, но през която колегите извършиха чудеса. Тя завърши по начин, който за мен е недостоен. Като че ли обществото се събуди и видя ролята на учителя, който изгражда бъдещето на тази страна. Защото каквито хора обучим, така ще живеем, такива ще ни лекуват, ще ни посрещат, ще търсим помощ от тях. Мисля, че тази ситуация – със заплатите, ще се подобрява, оптимист съм. Няма да преживяваме такива години, каквито преживявахме преди. Спомням си, че заплатата ми беше 15 или 30 лева на месец. От сегашна гледна точка колегите никога не биха възприели  това. Но не е само заплащането – отношението на обществото към учителя също е много важна. Все повече млади и компетентни хора, смятам, че ще търсят тази професия и това е за наше общо добро.

„Учителят работи с миналото, защото има своите спомени, с настоящето също, но и с бъдещето – защото го гради. Бог да благослови всички учители”

 


В категории: Просвета


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
7
Коментара по темата
7.
Ученик
05.10.2022 20:46:37
3
7
Тая е такава лицемерка и интригантка и ще дава мнение! Вместо да се скрие! Срам и позор!
6.
Той
05.10.2022 20:25:19
4
9
Ей заради такива работещи пенсионери младите специалисти ги наритват.. Единствената им перспектива е да имигрират... Тая ще работи докато и сложат памперси.. Била,, влюбена в професията,, влюбена е в заплатата.. Като навършат години за пенсия... Аут освобождават местата за млади специалисти.. Проверил ли е някой колко пенсионери работят в образованието....иновации се правят от млади хора с идеи, не от стари чанти...
5.
До номер 3
05.10.2022 18:56:57
5
3
Искаш детето ти да го бият и стрижат пред класа ли? Или да станат членове на бсп ( бай тошавото време беше по-добре) ? Стегни се и си наставлявай децата ТИ, а не хората.
4.
Глупости
05.10.2022 18:42:12
3
7
Дигнаха им заплатите от 2000 лева нагоре и дават частни уроци без да плащат да данъци за това. Никой не им търси резултати затова на матурите трагедията е пълна. Много професии се пренасочиха към учителстване, но всичко е заради парите.
3.
Ало Вараца?
05.10.2022 16:25:44
9
13
Повече родители искат да ви пребият, защото ходите само за заплата. Родителите ценят и търсят учители от старата школа. Уж, правим реформи, а то реално е унищожение.
2.
Не разбиам какъв е този позитивизъм!
05.10.2022 15:51:35
5
26
Образователната система е срутена до основи. Крепи се на частни уроци. Учителиет са незаинтересовани и неграмотни. Директорите се интересуват само от бройката и бюджетите. Децата са отвратени от "материала, който им се преподава". Родителите само плащат(уроци, помагала, ремонти и т.н.). Къде виждате позитивизъм? Няма! Всичко е изтървано! Вижте резултатите на матурите и елате пак да ми говорите за млади и компетентни!
1.
hahahahaha
05.10.2022 15:15:58
5
24
весето, ако не са технологиите, не знам как щеше да преподава...весе, учителстването е всичко друго, но не и дейност, свързана с технологиите, това е само в главата на проектаджии, в каквито се превърнахте по-голямата част от учителите, и забравихте каква е пряката ви работа...инаме си свежарка, пожелавам ти здраве
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори