×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адам Адамов – прагматикът, който познава проблемите на общините и е фен на бриджа, футбола и ветроходството


Адам Адамов – прагматикът, който познава проблемите на общините и е фен на бриджа, футбола и ветроходството
Председателят на ОбС-Поморие Адам Адамов е много силен коз в листата на ГЕРБ-СДС. Кадърът е с дъщеря му Габриела и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
13 Септември 2022, Вторник, 22:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Емел МАХМУД

Какво и кой го привлича в ГЕРБ още през 2006 г. и какъв личен и професионален път следва - вижте историята на един от силните кандидати на ГЕРБ-СДС за Бургас

Прагматикът, който добре познава проблемите на местната власт и е много силен коз в листата на ГЕРБ-СДС – това е председателят на Общинския съвет в Поморие Адам Адамов. Той заслужено заема петото място в най-силния отбор, както бе определен екипът от кмета на Бургас и член на ИК на ГЕРБ Димитър Николов.

Адам Адамов е роден и израснал в Поморие, на 53 години е и е щастливо женен от 24 години, има голяма дъщеря.

"Радвам се на едно прекрасно семейство и съм им благодарен, че винаги ме подкрепят", казва скромно Адамов в началото на разговора ни.

Средното си образование е завършил през 1987 г. в Бургас в Средно специално училище по машиностроене, след което влиза в казармата във Военно поделение „Атия“, където е моряк на кораб. Споделя за себе си, че е от поколението, което изтегли късата клечка – излизайки от казармата, казва, че не е бил подготвен за новия начин на живот.

„Всичко трябваше да го изживеем и извървим в неведение. Но може би това ни направи по-силни и по-отговорни“, споделя Адам Адамов. Висшето си образование той завършва в Бургаския свободен университет със специалност „Маркетинг и управление на туристическия бизнес“.

Общински съвет Поморие

Адам Адамов е трети мандат общински съветник в Поморие и втори мандат председател на местния парламент. През 2011 г. за пръв път става съветник, а от 2015 г. е пръв сред равни в Общинския съвет. През 2019 г. завършва училището за политика „Димитър Паница“ и споделя, че от него е почерпил много голям опит, тъй като то допринася много за това да се погледнеш на политиката от различен ъгъл.

Хобито му е да спортува и го прави 3-4 пъти в седмицата. От дете е запален по ветроходството и футбола. „Обичам да играя и бридж. В годините преди пандемията се събирахме с приятели, играехме много, а сега го правя предимно онлайн с противници от почти целия свят“, казва Адам Адамов.

Преди да влезе в политиката, е имал бизнес в сферата на търговията и ресторантьорството. От 25 години до момента заедно със свой партньор държи едно от най-посещаваните заведения в Поморие.

Посещаване на реновираната сграда на РПУ Поморие

Преди да влезе активно в ГЕРБ, Адам Адамов не се е занимавал с политика, не е бил член на нито една друга партия. В ГЕРБ е от самото създаване на сдружението от март 2006 г., а през декември 2006 г. е от учредителите на партията от Поморие. Първият общински координатор за Поморие – от 2006 до 2009 г., е Иван Алексиев, а след това лидерската позиция в ГЕРБ-Поморие е поета от Адам Адамов, който и до момента е начело на организацията.

„Няма да крия, че човекът, който ме привлече в ГЕРБ, беше Бойко Борисов на национално ниво с неговата огромна харизма, а тук в Бургаска област трябва да споменем и кмета Димитър Николов. В Поморие искахме да сменим начина на управлението на общината. Ние бяхме една от общините по Черноморието, които изоставаха най-много в развитието си. Но сега като погледнем, можем да кажем донякъде, че това е било за добро. Защото развитието ни тръгна с много голям ентусиазъм и се изгради много – емблематичното пристанище (първи и втори етап); алеята, която свързва старата градска част с кв. Св.Георги; саниране на училищата; изграждане на инфраструктурата в малкото солено езеро; пътят Поморие-Каменар-Каблешково, какъвто няма никъде в страната – с велоалея и осветен; село Каменар ще стане квартал на Поморие. Това ще донесе много ползи на жителите на това населено място. Най-бързото решение, което ще вземем, е да направим уреден градски транспорт до Каменар – така ще се привлекат млади хора“, казва Адам Адамов.

В Брюксел през 2011 г. - посещение на Европарламента

 Какво му споделят гражданите при обиколките в Бургаска област по време на кампанията?

„Срещам се с граждани всеки ден, още преди да бъда кандидат за народен представител, защото това е моята работа. Хората искат да има стабилност, предвидимост. Искат като отидат утре в магазина да знаят колко струва хляб и бучка сирене. Не както е сега – днес влизаш с 20 лева и купуваш продукт, утре с 30 не можеш да купиш същия.

Стабилността предимно я търсят възрастните хора за децата си, защото те казват, че техният живот е минал, но искат децата им да останат тук, да живеят в България и да са спокойни. Много е трудно като липсва тази предвидимост. Повечето хора имат кредити и сега с тази инфлация е под въпрос дали ще могат да ги връщат“, казва Адам Адамов.

Той си спомня ясно първите избори, в които участват – за европейски парламент през март 2007 г. „Като една новоучредена партия нямахме право на представители и нищо. От НДСВ ни дадоха от техните квоти, за да можем да присъстваме по комисиите. Беше много интересно, защото ни гледаха – млади и ентусиазирани момчета, чудеха се какво ще правим в политиката и никой не ни приемаше сериозно. Всеки мислеше: а, тези са от ден до пладне. През 2007 г. беше много трудно, но си спомняте, че вкарахме трима евродепутати, един от които беше Румяна Желева от Бургас“, казва Адам Адамов.

Удостояване на народната певица Янка Танева със званието “Почетен гражданин” на Поморие

На местните избори през октомври 2007 г. Иван Алексиев за пръв път влиза в битката за кметския стол. „Тогава не спечелихме, но вкарахме в местния парламент трима съветници и бяхме много обнадеждени, това ни даде летящ старт да влезем в местната политика. Нашите хора тогава си свършиха перфектно работата“, спомня си Адамов.

Към настоящия момент, след толкова години в местната власт, той е категоричен, че когато управляваше ГЕРБ, имаше предвидимост, можеше да се планира политиката в мандата, който е 4-годишен. „През последната година и половина – от април 2021 досега, предвидимостта е нулева. С неприемането на държавния бюджет навреме се вързаха ръцете на общините. Когато няма държавен бюджет, не може да се изпълнява капиталовата програма. Когато това стане, страдат всички населени места. Най-лошото обаче е, че капиталовата програма, която бяхме заложили за 2022 г., ако беше 1.5 млн.лв., когато приеха Бюджета през март месец, а ние приехме общинските през март-април, с тези средства вече можеше да се направи по-малко от половината от залегнало в програмата. Защото инфлацията изяде всички средства“, споделя кандидатът за народен представител и председател на Общинския съвет в Поморие.

"Това беше един от най-големите минуси, който изтърпяхме при т.нар. „промяна” и „отиването към по-добро”, категоричен е той.

 Посрещане на Баба Марта в ЦДГ “Веселушко” 

Лошото, според него, е, защото в община Поморие, с общинския център, има общо 17 населени места. „Хората очакват да се асфалтират улиците, да има тротоари, да се направят ремонти. Какво да им обясним на тях? Те не разбират от политика и приемат нашето обяснение от рода на „няма пари, заради неприетия държавен бюджет”, като оправдание. Според тях ние сме избрани, за да намерим начин, но как да го намерим? Наистина това е едно от водещите неща, които демонстрират ясно разликата в предвидимостта – преди и след „промяната”, категоричен е Адам Адамов.

Той добавя, че Община Поморие има сключени договори по оперативни програми, но фирмите се отказват, защото инфлацията изяжда средствата. "Така се налага да правим нови обществени поръчки, но кандидати не се явяват, защото няма компенсации, казва още Адамов.

Семинар с колегите - председатели на местни парламенти

И добавя: Водният цикъл на Поморие е една от най-болните ни теми. „Аз, ако имам честта да стана народен представител, ще лобирам открито този проект да се довърши, защото след завършването на първия етап, включващ рехабилитация и модернизация на пречиствателната станция, трябваше да започне вторият етап – обхващащ старата градска част, където е най-големият проблем. Тогава се направиха едни ремонти във ВиК дружеството, създаде се един холдинг и решенията не ги вземат общините – кое е важно да се направи, а холдингът. За Поморие беше за довеждащия водопровод и за водохранилище. Да, от това също има нужда, но най-належащо бе довършването на Водния цикъл в старата градска част.

Там, където бе довършен първият етап, има много високи сгради, които през лятото се пълнят с туристи. ВиК-Поморие увеличава налягането, за да има вода и по високите етажи и старите тръби в старата градска част започват да се пукат. Така през ден, през два, там става като гейзер – правят се ремонти, спира се водата, туристите са недоволни. Не е приятно. Да се прибереш от плаж, да искаш да се изкъпеш и да си починеш, но да не можеш, защото просто няма вода. Имаше снимки как туристи отиват с кофи до морето да взимат вода. Така пада имиджът на града главоломно“, споделя Адам Адамов по един от наболелите проблеми за морската община.

В листата на ГЕРБ-СДС той може би е човекът, който познава повече от отлично Закона за местното самоуправление.

„В 48-ото НС с това, че там трябва да има хора, които са били не само в частен бизнес, а и в общинска или държавна администрация. Разликата между двете е голяма. Частният бизнес се води от управител и/или подуправители, докато държавната и общинската администрация – от правилници, наредби, закони. Там не можеш да прескочиш едното и да отидеш направо към финала – има си срокове, има и санкции, ако не се спазят. Когато всичко се спази, после сътвореното от нас няма да бъде наказуемо или да търпи санкции. Това ме е водило като председател на Общинския съвет и затова в тези 7-8 години, откакто съм председател, почти нямаме върнато решение от областен управител. Важно е да можеш да работиш в екип, да си толерантен и да си потискаш егото в трудни ситуации“, казва Адам Адамов.

Той е категоричен, че председателят на местния парламент на първо място е общински съветник и балансьор, той е пръв сред равни. „Аз съм председател и съм имал комфорта на това да имаме 90% мнозинство, но никога не съм го използвал като инструмент срещу другите групи в Общинския съвет. За мен едно решение, взето от местния парламент, трябва да е осъзнато, а не на всяка цена. Затова при нас 90% от решенията се вземат с пълно мнозинство. Единствено при тези, които се вземат по отношение на бюджета или неговите актуализации, има малко партийни заигравки. Но самите съветници от другите политически сили го разбират. Там обаче влияние оказва политиката на самата партия, която представляват – трябва да гласуват или с „въздържал се”, или с „против” и т.н.

Чисто оперативните решения сме ги взeмали винаги с мнозинство и с консенсус. Затова, когато станах председател на ОбС, казах на колегите – всички спорове и разногласия ги решаваме в комисиите. Там можем да спорим, да се караме и да предлагаме алтернативи. Но ние трябва от комисиите да излезем с единна позиция. Така при мен сесиите не продължават повече от половин час, защото всичко, което трябва да се гласува, вече е изговорено по време на комисиите и сме стигнали до консенсус – кое е най-добре за Поморие и общината, а не за ГЕРБ, ДПС, БСП или която и да е друга партия”, казва Адам Адамов.

Той е категоричен, че местното самоуправление страда най-много от финансирането. „За да бъде независима една община,  тя се нуждае от финансиране. Каквото и да си говорим, накрая всичко опира до пари. Законите според мен са добри, но трябва да има малки промени в Закона за обществените поръчки, защото там ние сме потърпевши от това, че фирма, която е участвала на търг и не е спечелила, стига до там, че обжалва 2 години процедурата. Ако се сложи такса – примерно 50% от стойността на проекта, много фирми няма да си позволят да направят такова нещо, защото сега, особено с този интензивен начин на живот и условия на постоянно растящи цени, една обществена поръчка за 1 млн. лв. – ако я обжалват една година, фирмата, която я е спечелила, реално догодина ще се откаже, защото просто не може да я изпълни по зададените параметри. Кой губи от това? Общината и гражданите. Има и други неща, които трябва да се променят, но за мен на този етап това е най-важното – самостоятелността на общините“, казва Адам Адамов.

Той подкрепя напълно идеята за по-голяма децентрализация. „Това ще даде по-големи права на самите граждани, които живеят в общините. Когато има децентрализация, кметовете и общинските съвети ще разполагат с повече ресурси, а оттам гражданите вече ще имат по-голям контрол, защото те самите си избират управниците и ще могат да проследят къде и как се харчат средствата по-добре. Не, че сега не са ни коректив, но сега средствата от местните данъци и такси, които постъпват в общините и с това се издържат, са много малки, а разходите за най-елементарни неща като осветлението са много големи. Поморие специално ще спечели, защото сме черноморска община. Но ние имаме само Поморие и частично от 1-2 години Ахелой, които вадят приходи. Всички останали 15 населени места имат повече разходи, отколкото приходи.

Община Поморие, каквито и средства да акумулира, се пръскат в „тила”, защото и хората в малките населени места искат да живеят нормално. Благородно завиждаме на община Несебър, защото от Равда до Обзор всичко е Черноморие. И във вътрешността има две силни села – Кошарица и Тънково, и всичко това им носи приходи. А ние, с един град Поморие, пак се справяме, и то доста добре. Но наблегнахме на финансирането по европейски програми“, казва Адам Адамов.

Адам Адмов заедно със съпругата си Таня и дъщерята Габриела на нейния абитуриентски бал

Той споделя, че се радва на едно прекрасно семейство. „Благодарен съм както на моята съпруга, така и на моето дете. На 99% съм сигурен, че ако не бяха те, аз сега нямаше да съм кандидат за народен представител от ГЕРБ, нямаше и изобщо да съм в политиката. Те ме подкрепят и стоически издържат на това, че ме няма вкъщи повече време от обикновено.

Доброто ми семейство допринесе за имиджа, който имам изграден в Поморие и не само. За мен семейството е основата на всичко, което се случва в живота. Първото и основно нещо е семейството – здравата среда и доброто отглеждане на децата. Да им се дава в първите 7 години насока да са добри, а когато са добри – няма как да не се реализират“, смята Адам Адамов.

И накрая добавя: „За мен не е самоцел да вляза в парламента, но приех да бъда кандидат, за да спрем тази разруха. Това нещо не може да продължава и трябва да обясним на младите, че това, което ИТН и ПП говорят, няма как да се случи. Не може да дойде да ни управлява бившият министър-председател Кирил Петков, а той да е нарушил Конституцията. Веднъж излъже ли, той ще го направи и втори път. Хората да излязат и да гласуват, защото в тази кампания едно от най-трудните неща ще е да убедим хората да участват във вота“, казва Адам Адамов – председател на ГЕРБ-Поморие, на Общинския съвет в Поморие и кандидат за народен представител.

За да подкрепите Адам Адамов, гласувайте с преференция 5 в листата на ГЕРБ-СДС под номер 24.

 
България Всички новини
Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Шефът на ДАНС „изритал“ заместника си заради лоша мотивация и политическа ангажираност Петър Петров демонстрирал пренебрежение към институцията Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г.
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори